Kush kerkon te largoje bustin e deshmorit te Gjuhes greke Aristotel Guma?

H προτομή του εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα

Procedeengs of The III Panhimarjot Conference -

http://www.himara.eu/adver/KHimariot/konferenca3_1.html

Llambro Ruci shvlefteson "argumentat" e Kristo Frasherit, Luan Malltezit, Shaban Sinanit etj

Le të thonë sa të duan Kristo Frasheri, Luan Malltezi, Shaban Sinani etj.se gjuha e parë në Himarë është shqipja dhe më pas greqishtja. E kjo është thënë qartësisht, por vendosmërisht, pa ekuivoke dhe duke e faktuar

Regjistrimi i popullsise-Presidenti Topi: presione nga qarqe ultranacionaliste

“Ndjeshmëria e madhe është sepse nga individë të qarqeve ultranacionaliste tentohet të bëhet një politikë presioni dhe deformacioni të një procesi që duhet të jetë nacional dhe ligjor” Presidenti la të kuptohej se ai ishte ishte edhe për deklarimin e lirë të etnisë dhe fesë

Ivanov: "ende në rajonin tonë qarqet ultranacionaliste veprojnë në dëm të vendeve të tjera".
(Shqip)

In contrast with 52-personality peticion, in the report of Europian Commission it is said that:

There is a lack of accurate data on minorities in Albania. This situation is expected to be addressed by the conduct of a population census in 2011, respecting international standards including the principle of free self-identification. This census will include optional questions on the ethnic origin, religious affiliation and mother tongue of respondents.

Pse nuk i jepet shtetesia shqiptare fortlumturise se tij Anastasios?

Lufta midis civilizimeve ne Shqiperi e gjen shprehjen ne luften frontale te qarqeve ateiste dhe antikrishtere qe perfaqesohen deri ne kupolen e shtetit per 20 vjet rresht dhe kontrollojne totalisht mediat.
S ipas raportimeve te ShIK-ut dhe shtypit, fondametaliste musilmane kane marre shtetesi shqiptare, kurse kryepeshkopi dekorohet nga Presidenti por ende nuk i ploteson kushtet per shtetesi megjthe qendrimin permanent prej 19 vjetesh ne Shqiperi !!!!


Monday, March 14, 2011

Report of EU for progress of Albania: Minority rights, cultural rights and protection of minorities

52 personalitete shqiptare, ish presidente, politikane, artiste e gazetare kane iniciuar me peticionin e tyre nje levizje qe i kundervihet te drejtave te minoriteteve dhe frenojne afrimin drejt Europes.
Raportet e Komissionit per progresin e Shqiperise drejt Europes thone qarte se:
....There continues to be no accurate data on minorities. The next population census, while respecting international standards on data protection, will be key to address this issue.


Fragment i raportit te EU te 09 November 2010:
(http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2010/package/al_rapport_2010_en.pdf)

Quote 1: In practice, specific rights of three "national" and two "ethno-linguistic" minorities, as defined by the country, are recognised. However, there are inconsistencies in the application of these rights. The lack of accurate data on minorities impedes the development of appropriate policies. This is expected to be addressed by the conduct of the next population census in 2011 in line with international standards. The level of representation of persons belonging to minorities in public administration and politics needs to be enhanced.

Quote 2 ...The constitution provides the protection of the rights of minorities. The current lack of data on minorities will be addressed by the 2011 census. The availability of minority language education needs to be enhanced and made accessible to all persons belonging to minorities (national and ethno-linguistic). Restitution of property belonging to minorities remains an issue. The State Committee for Minorities needs to be substantially reinforced in order to ensure its representative and consultative role...

Quote 3: There is a lack of accurate data on minorities in Albania. This situation is expected to be addressed by the conduct of a population census in 2011, respecting international standards including the principle of free self-identification. This census will include optional questions on the ethnic origin, religious affiliation and mother tongue of respondents. Establishing
updated statistical data is important for the development of appropriate minority policies.

Fragmenti i raportit te komisionit Europian (raporti i 2009) http://ec.europa.eu/enlargement/pdf/key_documents/2009/al_rapport_2009_en.pdf
thote qarte se: There continues to be no accurate data on minorities. The next population census, while respecting international standards on data protection, will be key to address this issue.

Minority rights, cultural rights and protection of minorities
The Constitution provides for the protection of civil, economic, social and political rights of
minorities and the law forbids discriminatory treatment. There are three recognised national
minorities (Greek, Macedonian and Serbian-Montenegrin) and two ethno-linguistic minorities (Aromanian and Roma) in Albania. The Egyptian community is seeking the status of an ethno-cultural minority. With regard to cultural rights, the European Charter for Regional or Minority Languages remains to be adopted.
Albania has continued to develop its legislative framework with a view to improve the implementation of the Council of Europe Framework Convention for the Protection of minorities. Agreements were signed between central and local authorities regarding the display of traditional local names in minority languages. However, further efforts are needed
to defuse intra-ethnic tensions. The legal framework on minority protection, including territorial limitations, education policy and the distinction between categories, needs to be
clarified based on updated statistical data. There continues to be no accurate data on minorities. The next population census, while respecting international standards on dataprotection, will be key to address this issue.
The Civil Service Law provides for the participation of minorities in public administration, the armed forces and the police. Efforts have been made to recruit persons belonging to minorities, particularly Roma, in the police. However, minority representation remains limited.
The institutional capacity of the State Committee on Minorities remains weak. Its role as intermediary between the government and minority representatives requires further strengthening in order to ensure effective participation of minorities in decision-making processes.
Overall, progress has continued on the protection of minority rights but additional efforts are
needed to ensure that members of all minorities can fully enjoy their cultural rights. The collection of updated data on the size of minorities is key to development of a national minority policy. The legal framework on minority protection needs to be further developed and clarified.

No comments: