-σταθερή η απαίτηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για μια διαδικασία δίκαιης και ειδικά με βάση την ελεύθερη δήλωση των πολιτών της εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας και θρησκεύματος για τα μέλη της και σε όλη τη γεωγραφική της έκταση
-δεν άλλαξε η πολιτική της Ομόνοιας, παρά ορισμένων άλλων
-Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σαν πρόβατα προς σφαγή σε μια στημένη διαδικασία όπως την μαγειρεύει η Κυβέρνηση
Με αφορμή την ομίχλη που σκόπιμα επιδιώκουν να δημιουργήσουν οι στρατευμένοι της κυβέρνησης σε ότι αφορά τη στάση και τις θέσεις της ΟΜΟΝΟΙΑΣ για το απαραίτητο της Διαδικασίας Απογραφής Πληθυσμού, ας αποσαφηνίσουμε άλλη μια φορά:
Η ΟΜΟΝΟΙΑ παραμένει σταθερή στην εκτίμηση ότι 20 χρόνια μετά την πτώση του ολοκληρωτικού καθεστώτος παραμένει μετέωρη η σταθερή απαίτηση της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας για μια διαδικασία δίκαιης και ειδικά με βάση την ελεύθερη δήλωση των πολιτών της εθνικής καταγωγής, μητρικής γλώσσας και θρησκεύματος για τα μέλη της και σε όλη τη γεωγραφική της έκταση
Με την ελπίδα ότι η διαδικασία που αναμένεται και αναβάλλεται λόγω έλλειψης βούλησης απ’ τις κυβερνήσεις να την πραγματοποιήσουν κατά τις προδιαγραφές που επιβάλλει η ΕΕ και άλλοι εξειδικευμένοι οργανισμοί, η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ έχουν μήνες που ζητούν την επίσημη επικοινωνία και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση ούτε διαπιστώνεται κάποια βούληση απ’ τους ιθύνοντες για περισσότερη διαφάνεια.
Σε ότι αφορά την λεκτική επίθεση του κ. Κώστα Μπάρκα, σε εντεταλμένη αποστολή του προϊσταμένου του αλβανού πρωθυπουργού, κατά της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ να του υπενθυμίσουμε απλώς ότι παραμένει η ίδια και αναλλοίωτη η γραμμή και το πολιτικό της πρόγραμμα όπως όταν εκείνος ήταν στέλεχος της. Εκείνος μάλλον έχει μεταλλαχτεί. Η μεταλλαγή ειδικά στην πολιτική είναι ότι πιο επικίνδυνο. Το γνωρίζει ο ίδιος και οι ακολουθούντες τον ίδιο δρόμο Σπ. Ξέρας και Β. Τάβος, οι οποίοι επιτίθενται αμυνόμενοι. Είναι τόσο εκτεθειμένοι με την υπερψήφιση στη Βουλή των τροποποιήσεων στον νόμο για την απογραφή (τροποποιήσεις που έγιναν καθ’ υπόδειξη του ανθελληνικού ακραίου Κόμματος Δημοκρατία για Ενότητα και Ένταξη) που έχουν απωλέσει οριστικά το δικαίωμα να εκφραστούν ειδικά σε ότι αφορά το ζήτημα της Απογραφής.
Επίσης μας δίδεται κι άλλη μια φο0ρά η ευκαιρία να αναφερθούμε και στις ενστάσεις που έχουμε σε ότι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις για την απογραφή. Οι ανησυχίες αυτές αφορούν την ουσία και τη διαδικασία. Συγκεκριμένα ο Νόμος, όπως εγκρίθηκε απ’ τη Βουλή με τις τροποποιήσεις, όχι απλώς δεν εγγυάται το δικαίωμα της με ελεύθερη βούληση δήλωσης της εθνικής καταγωγής, θρησκεύματος και μητρικής γλώσσας για τα μέλη της ΕΕΜ, αλλά απεναντίας επιβάλλει πρόστιμα αυστηρά για την άσκησή του. Το ερωτηματολόγιο όπως έχει διαμορφωθεί αποτελεί σημαντική οπισθοδρόμηση και όχι πρόοδο σε ότι αφορά την ΕΕΜ καθώς από καθεστώς Εθνικής Μειονότητας επισήμως αναγνωρισμένη και με ειδικό καθεστώς από συστάσεως του Αλβανικού κράτους, από διμερείς και άλλες έγκυρες νομικές πράξεις, κατατάσσεται τώρα σε εθνο – πολιτιστική ομάδα.
Σε ότι αφορά στη διαδικασία εκτός απ’ την προαναφερθείσα αδράνεια της πολιτείας για συνεργασία επί του θέματος με τους εκπροσώπους μας θέλουμε επίσης να διαπιστώσουμε την απαράδεκτη αδιαφάνεια που επικρατεί επί του θέματος. Επιπλέον οι προετοιμασία της διαδικασίας δεν έχει καμιά σχέση με τους ρυθμούς που επιβάλλει η νομοθεσία. Πέραν της φάσης της συγκέντρωσης στοιχείων δεν έχουμε καμιά εγγύηση για την διαφάνεια και το στατιστικό μηχανισμό στη φάση επεξεργασίας και ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της διαδικασίας.
Εν πάση περιπτώσει, κάνοντας την θετική διαπίστωση την οποία και ο ίδιος ο κ. Μπάρκας κάνει, ότι η ΟΜΟΝΟΙΑ και το ΚΕΑΔ έχουν ηγετικό ρόλο στον χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, να υπογραμμίσουμε ότι δεν πρόκειται να καταχραστούμε το ρόλο αυτό. Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε σαν πρόβατα προς σφαγή σε μια στημένη διαδικασία όπως την μαγειρεύει η Κυβέρνηση με τις ψήφους και των προαναφερθέντων. Απεναντίας επιμένουμε σε μια θέση που εκτιμάται απολύτως ορθή πολιτικά: η Αλβανική πολιτεία πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερη ειλικρίνεια σε σχέση με τα θέματα της ΕΕΜ, να αλλάξει νοοτροπία και αντί της διάσπασης να επιλέξει την ευρωπαϊκή συμπεριφορά, διότι έτσι πλησιάζει περισσότερο την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και όχι απλώς την τεχνιτή ένταξη.
Αγ. Σαράντα, στις 23 Αυγούστου 2011.
Εκ’ του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας
No comments:
Post a Comment