Wednesday, February 22, 2012

PARTIA E MINORITETI GREK MEGA KËRKON (HAPËT) SHPALLJEN E AUTONOMINË E VORIO EPIRIT (greek and albanian version)

Arben LLALLA

Për herë të parë pas kaq vitesh politikanë dhe drejtues të partisë së minoritetit grek që jetojnë në Shqipëri “MEGA,, kanë kërkuar hapët Autonominë e Vorio Epirit. Kjo kërkesë e tyre është deklaruar ditën e diel më 19 shkurt 2012 me rastin e shpalljes së Autonomisë më 17 shkurt 1914.

Ngjarja ka ndodhur në fshatin Krania të prefekturës së Delvinës ditën e diel në kishën e Shën Gjergjit. Me rastin e shpalljes së Autonomisë përfaqësues të partisë së minoritetit MEGA kanë vajtur në përmendoren e Thimios Lolit, një adart i cili ka luftuar për shpalljen e Autonomisë së Vorio Epirit më 1914. Në këtë ceremoni përkujtimore foli gazetari Theodhoros Asvestopulos i cili përshkojë ngjarjen historike që çuan në shpalljen e Autonomisë më 17 shkurt 1914, në Gjirokastër. Më tej fjalën e mori kryetari i partisë MEGA të minoritetit Kristaq Kiços i cili tha: “Çdo komb në botë ka heronjtë e tij, dhe për këtë kemi ardhur ne sot për të përkujtuar heronjtë tanë kombëtar të cilët luftuan për të drejtat e tyre, në tokën e tyre stërgjyshore, këtu në Vorio Epir(në Shqipërinë e Jugut). Është detyra jonë për të nderuar heronjtë e djeshëm dhe për të marrë shembull për luftën e sotme. Për të ruajtur arsimin tonë, pronën tonë, identitetin tonë kombëtar. Për të ruajtur gjithçka që gjyshërit tanë na e kanë lënë për të cilat luftuan dhe sakrifikuan. Të gjithë bashkë duhet ta kuptojmë se shkojmë për të arritur kombëtar…”

Më tej kryetari i MEGËS Kristaq Kiços vuri korrura me lule tek përmendorja e adartit Thimo Lolis i cili është nga fshati Krania.

Deklarat e Kristaq Kiços është e para deklaratë e një politikani minoritar i cili hapët deklaron se vazhdojnë luftën tyre në hapat e heronjve të autonomisë së Vorio Epirit. Kohëve të fundit janë shtuar aktivitetet e minoritarëve grek për provokuar destabilizimin e Jugut të Shqipërisë


Dimitris Georgiou [dgeorgiou66@yahoo.com]
Οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου ζήτησαν άμεσα την αυτονομία τους!
«Για πρώτη φορά, μετά από τόσα χρόνια, οι πολιτικοί και κομματικοί ηγέτες της ελληνικής μειονότητας «MEGA», που ζουν στην Αλβανία, ζήτησαν ανοιχτά την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου», γράφει το αλβανικό δημοσίευμα του πρακτορείου ‘ΙΝΑ’.

Η απαίτηση αυτή, αναφέρθηκε την Κυριακή στις 19 Φεβρουαρίου του 2012, με την ευκαιρία της ανακοίνωσης της Αυτονομίας της 17ης Φεβρουαρίου του 1914.

Η εκδήλωση – συνεχίζει το δημοσίευμα- έλαβε χώρα στο χωριό του Κρανιά της νομαρχίας του Δελβινίου την Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου.

Μετά την ανακοίνωση της αυτονομίας από τους εκπροσώπους του μειονοτικού κόμματος του «MEGA», έκαναν μνημόσυνο για τον Θύμιο Λώλη, έναν επαναστάτη που αγωνίστηκε το 1914 για την Αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

Στην τελετή για την επέτειο αυτή μίλησε ο δημοσιογράφος Θεόδωρος Ασβεστόπουλος, που αναφέρθηκε στο ιστορικό γεγονός που οδήγησε στην κήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου στις 17 Φεβρουαρίου του 1914, στο Αργυρόκαστρο.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο πρόεδρος του κόμματος «MEGA», Χρηστάκης Κίτσος, ο οποίος τόνισε:

«Κάθε έθνος στον κόσμο έχει τους ήρωες του και γι’ αυτό έχουμε έρθει σήμερα στον εορτασμό των εθνικών μας ηρώων, που αγωνίστηκαν για τα δικαιώματά τους, την προγονική μας γη, εδώ στην Βόρεια Ήπειρο (νότια Αλβανία). Είναι καθήκον μας, να τιμήσουμε τους ήρωες του χθες για να παραδειγματιστούμε για τον αγώνα μας, σήμερα. Για να διατηρήσουμε την παιδεία μας, την περιουσία μας, την εθνική μας ταυτότητα. Για να διατηρήσουμε όλο όσα οι παππούδες μας, μας άφησαν, αυτοί που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν. Όλοι μαζί πρέπει να καταλάβουμε ότι πρόκειται για την εθνική ύπαρξή μας»

Ο πρόεδρος Χρηστάκης Κίτσος κατέθεσε κατόπιν λουλούδια στο μνημείο του επαναστάτη Θύμιου Λώλη, ο οποίος κατάγονταν από το χωριό Κρανιά.

Η δήλωση του Χρηστάκη Κίτσου αποτελεί την πρώτη δήλωση ενός πολιτικού της (ελληνικής) μειονότητας που ανοιχτά δηλώνει ότι συνεχίζουν τον αγώνα τους στα βήματα των ηρώων της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου.

"Πρόσφατα, μάλιστα, προστέθηκαν δραστηριότητες για να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση στην ελληνική μειονότητα της νότιας Αλβανίας», γράφει χαρακτηριστικά το αλβανικό δημοσίευμα.

No comments: