Wednesday, March 28, 2012

Ο Ερντογάν παρουσίασε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Μέχρι το 2030 η Τουρκία θα καλύπτει το 10% των αναγκών της με ενέργεια παραγόμενη σε πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν παρουσίασε το πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας

Το «φιλόδοξο» πυρηνικό πρόγραμμα της Τουρκίας ανέπτυξε ο κ. Ερντογάν στη διεθνή διάσκεψη για την πυρηνική ασφάλεια, που πραγματοποιήθηκε στη Σεούλ της Νότιας Κορέας.

«Η χρήση ασφαλών, χαμηλού κόστους και φιλικών προς το περιβάλλον ενεργειακών πηγών βρίσκεται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής μας», είπε ο Ερντογάν απευθυνόμενος στους ηγέτες, που συμμετείχαν στη διάσκεψη.

«Η Τουρκία ξεκίνησε το φιλόδοξο πυρηνικό της πρόγραμμα. Η αποφασιστική υλοποίηση αυτού του προγράμματος θα καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας με βιώσιμο τρόπο», προσέθεσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στα πυρηνικά δυστυχήματα της Φουκουσίμα, του Τσέρνομπιλ και του Θρι Μάιλς Άιλαντ, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις αρχές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Παράλληλα, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, που συνόδευε τον κ. Ερντογάν στη Σεούλ, δήλωσε ότι η Τουρκία συζητά με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους για την κατασκευή μιας δεύτερης πυρηνικής μονάδας. Η πρώτη πυρηνική εγκατάσταση κατασκευάζεται από ρωσικές εταιρείες στο Akkuyu.

«Όπως και με το φυσικό αέριο, θέλουμε διαφορετικές προτάσεις. Εκτός από τη Ρωσία και την Ιαπωνία, διαπραγματευόμαστε με τη Νότια Κορέα και την Κίνα», κατέληξε ο Γιλντίζ.

No comments: