Sunday, April 01, 2012

Η μεγάλη των Αλβανών επιστροφή

... ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Έντμοντ Χατζηνάστο, δείχνει πρόθυμος να δεχθεί "έλληνες μετανάστες στην Αλβανία’’.
Μήπως μπερδεύει τους αλβαν
oυς μετανάστες με τους Έλληνες?



Η αλβανική κυβέρνηση επιθυμεί την επιστροφή ενός μέρους των πολιτών της, διότι ο μισός περίπου πληθυσμός της βρίσκεται κυρίως σε Ελλάδα και Ιταλία..
Επιταχύνθηκε κατά το τελευταίο διάστημα η επιστροφή στην Αλβανία των Βορειοηπειρωτών και Αλβανών πολιτών, λόγω της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Η αλβανική κυβέρνηση...
που επιθυμεί την επιστροφή ενός μέρους των πολιτών της, διότι ο μισός περίπου πληθυσμός της βρίσκεται εκτός συνόρων (κυρίως στην Ιταλία και Ελλάδα) ήδη προ μηνών αύξησε το κατώτερο μηνιαίο εισόδημα για να τους προσελκύσει (σε ευρώ, από 117 έγινε 123).
Μόνο στο Αργυρόκαστρο, στους πρώτους πέντε μήνες του 2011, άνοιξαν 25 νέες επιχειρήσεις από Βορειοηπειρώτες που επέστρεψαν από την Ελλάδα, ενώ κατά το 17μηνο οι νέες επιχειρήσεις αριθμούνται σε 48. Ο «Βορειοηπειρώτης» το εξηγεί, λόγω του ότι το μεροκάματο στην ελληνική επαρχία είναι δυσεύρετο έως ανύπαρκτο, ενώ στις μεγάλες πόλεις για τους μετανάστες η ανεργία καταγραφόταν μόνο στα ταμεία ανεργίας ενώ παράλληλα δούλευαν σε άλλες δουλείες ανασφάλιστοι. Οι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από την Αλβανία (και όχι μόνο οι Βορειοηπειρώτες), στο μεγαλύτερο ποσοστό επιβιώνουν από τις συζύγους τους που φαίνεται να μην τους έχει αγγίξει προς το παρόν η κρίση.
Μείωση παρατηρήθηκαν και στα μεταναστευτικά εμβάσματα προς την Αλβανία. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Αλβανίας, στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας επταετίας διαμορφώθηκαν το 2010, τα μεταναστευτικά εμβάσματα (που αποτελούν το 10% του ΑΕΠ της χώρας), τα οποία περιορίστηκαν στα 690 εκατ. ευρώ σημειώνοντας έναντι του 2009 (781 εκατ. ευρώ μείωση της τάξης του 12%). Η μείωση αποδίδεται, μεταξύ άλλων, και στον οριστικό επαναπατρισμό των μεταναστών, λόγω της οικονομικής κρίσης στις γειτονικές τους χώρες και κυρίως στην Ελλάδα.
Είναι εντυπωσιακή η αποκάλυψη, στην αυστριακή εφημερίδα «Kurir», που έκανεο πρωθυπουργός της Αλβανίας κ. Σαλί Μπερίσα και αποδεικνύει την μετάγγιση εισοδήματος από την Ελλάδα στην Αλβανία. «Χιλιάδες Αλβανοί έχουν επιστρέψει, είπε. Έχουν φέρει μαζί τους τα λεφτά που αποταμίευσαν ενόσω έμεναν στην Ελλάδα και ξεκίνησαν να επενδύουν σε μικρές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί νίκη για την Αλβανία. Άνθρωποι που έμαθαν πολλά, ενώ έμεναν στο εξωτερικό, επέστρεψαν και χτίζουν κάτι καινούργιο εδώ», είπε στη συνέντευξή του.
Οι «SETimes» πήραν συνεντεύξεις από Αλβανούς που επέστρεψαν. Μια νεαρή γυναίκα είπε, πως η ζωή στην Ελλάδα δεν ήταν εύκολη. Ωστόσο, δούλεψαν σκληρά και κατάφεραν να αποταμιεύσουν αρκετά χρήματα για να αγοράσουν ένα διαμέρισμα, στα Τίρανα. «Συνηθίσαμε αυτό το είδος ζωής και τίποτα δεν μπορούσε να μας αποσπάσει την προσοχή. Το μόνο που θέλαμε ήταν να αποταμιεύσουμε χρήματα», είπε.
Πρέπει κάποτε να δοθούν επίσημα στοιχεία των εμβασμάτων των ξένων (νομίμων και παρανόμων) προς τις πατρίδες τους, για να διαπιστωθεί το μέγεθος του ποσού που χάνεται κάθε χρόνο από την ελληνική αγορά. Η δήλωση του κ. Μπερίσα βέβαια, είναι ενδεικτική.
Από πλευράς του σοσιαλιστικού κόμματος της Αλβανίας, εκφράζεται αμφιβολία αν η παραμονή όσων επιστρέφουν στην Αλβανία θα είναι μόνιμη, ή μόλις καλυτερέψουν τα πράγματα στην Ελλάδα, θα ξαναφύγουν.
Ο Μακεδών
http://www.voria.gr

No comments: