Tuesday, October 15, 2013

Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βαγγέλη Βενιζέλου στην Αλβανία

Venizello: "εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών"- ne shqip:"Zbatim i te drejtes nderkombetare te detit per percaktimin e kufijve detare"

Perkthimi i bere nga gazeta shekulli: 

"Greqia: Ne ju ndihmojmë në BE, por na jepni detin  " (sipas ketij artikulli deti eshte i Shqiperise)

«Θα στηρίξουμε τις ενταξιακές προσπάθειες της Αλβανίας στην ΕΕ» δήλωσε από τα Τίρανα

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/10/2013 16:36 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 14/10/2013 22:18 |
O αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Εντι Ράμα κατά τη συνάντησή τους τη Δευτέρα στα Τίρανα, πλαισιωμένοι από διπλωμάτες των δύο χωρών Πηγή: EPA
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Βαγγέλη Βενιζέλου στην Αλβανία
Απεριόριστο Internet & Σταθερό Μόνο με €19.90! Απόκτησέ το στη WIND.
Τη βούληση της κυβέρνησής του να δώσει μια νέα διάσταση στη συνεργασία της Αλβανίας με την Ελλάδα, σύμφωνα με το πνεύμα της φιλίας και το συμφέρον των δύο χωρών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα, στη συνάντηση που είχε στα Τίρανα, με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Βαγγέλη Βενιζέλο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του προεδρικού γραφείου, στη συνάντηση έγινε μια αποτίμηση των διμερών σχέσεων έως σήμερα και συζητήθηκαν τόσο ζητήματα που «κληρονομήθηκαν» από το παρελθόν όσο και σημερινά θέματα.

Ο Εντι Ράμα τόνισε ότι η αλβανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ενισχύσει, επίσης, την περιφερειακή συνεργασία και αναφέρθηκε στη συμφωνία των Βρυξελλών μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που, όπως είπε, «έχει ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας ευχαρίστησε τον έλληνα αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικών, για την υποστήριξη που έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας αλλά και για όσα αναμένεται να κάνει κατά την Ελληνική Προεδρία στην ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος -σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση- συνεχάρη τον Εντι Ράμα για την ανάληψη της πρωθυπουργίας και εξέφρασε τη βούληση και της ελληνικής κυβέρνησης, να περάσουν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σ' ένα νέο στάδιο συνεργασίας.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας Ντιτμίρ Μπουσάρι, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η ανάγκη στενής συνεργασίας για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνικής πλευράς να παρασχεθεί βοήθεια στα Τίρανα, στον δρόμο των ενταξιακών διαδικασιών στην ΕΕ, μαζί με την Ιταλία, που αναλαμβάνει τη σκυτάλη της προεδρίας της Ένωσης μετά την Ελλάδα.

Ανέφερε, μάλιστα, ότι αναμένεται σύντομα να υπογραφεί ένα μνημόνιο συναντίληψης που αφορά τη στήριξη από την πλευρά της Ελλάδας προς την Αλβανία σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές της προσπάθειες.

«Συζητήσαμε με τον κ. Βενιζέλο για όλα τα θέματα που μας ενώνουν αλλά κι αυτά που μας χωρίζουν. Ανταλλάξαμε απόψεις για τη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος εμπιστοσύνης που θα συμβάλει στην εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, όπως και της συνεργασίας σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο» τόνισε ο Ντιτμίρ Μπουσάτι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον έλληνα ομόλογό του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη «η Ελλάδα να καταργήσει τον νόμο του εμπολέμου και να αναγνωρίσει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», έτσι ώστε, όπως είπε, «οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών να κάνουν ένα ποιοτικό βήμα».

«Μεταξύ των χωρών μας υπάρχει μια συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, η οποία αποτελεί τον θεμέλιο λίθο της εντατικοποίησης των διμερών σχέσεων και της διευθέτησης, εντός του νομικού και θεσμικού πλαισίου, όλων των θεμάτων που πρέπει να επιλυθούν, μακριά από κάθε είδους επιρροή της εθνικιστικής ρητορικής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι η επανενεργοποίηση των μηχανισμών που προβλέπονται από τη συνθήκη φιλίας και συνεργασίας, σε συνδυασμό με την άρση του εμπολέμου από την Ελλάδα, που δεν αντικατοπτρίζει τη σημερινή πραγματικότητα της καλής φιλίας των δύο λαών μας, θα δημιουργήσει ένα νέο περιβάλλον αμοιβαίας εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα θα επιτρέψει την απόκτηση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

Ο Ντιτμίρ Μπουσάτι δήλωσε ακόμη ότι η κυβέρνησή του έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει όλα τα θέματα «που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν και τα νέα που έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα για να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο μεταξύ των δύο χωρών».

Απαντώντας στο θέμα του εμπολέμου που έθεσε ο αλβανός ομόλογός του, ο Βαγγέλης Βενιζέλος σημείωσε ότι «την ειρηνική κατάσταση μεταξύ των δύο χωρών την έχει επισήμως διακηρύξει το ελληνικό υπουργικό συμβούλιο το 1987».

»Από το 1986, δε, οποιοσδήποτε έχει κάτι να προστατεύσει στην ελληνική επικράτεια και στην ελληνική έννομη τάξη, έχει το δικαίωμα ατομικής προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο. Άρα, έχουμε ένα ασφαλέστατο πλαίσιο συνεργασίας που διέπεται από διμερείς και πολυμερείς συμβάσεις» ξεκαθάρισε.

Σε ερώτηση του ΑΠΕ για το θέμα της οριοθέτησης των θαλάσσιων συνόρων, ο Βαγγέλης Βενιζέλος απάντησε: «Η κοινή βάση του "έτους της Μεσογείου" που συγκροτείται από τις διαδοχικές προεδρίες της Ελλάδας και της Ιταλίας στην ΕΕ, είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, που στο επίκεντρό της έχει τη Μεσόγειο. Επαναλαμβάνω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα μια σημαντική μελέτη, που αποδεικνύει ότι η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας και η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών έχει πολύ σημαντικά οικονομικά οφέλη για τις χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου».

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν και στη σημασία του αγωγού ΤΑΡ για τις οικονομίες των δυο χωρών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια και την περιφερειακή οικονομική σταθερότητα.

Η επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας με την συνάντηση που είχε με τον Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο και εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας, στους οποίους εξέφρασε την ετοιμότητα της Αθήνας να συμβάλει στην επίλυση τον προβλημάτων της ομογένειας.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ και αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής, Βαγγέλης Ντούλε, ενημέρωσε τον Βαγγέλη Βενιζέλο για την κατάσταση της ελληνικής μειονότητας και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, όπως το άλυτο θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος που αφορά κυρίως τους μειονοτικούς κατοίκους της περιοχής του Ιονίου, της Χειμάρρας και των Αγίων Σαράντα.

Επίσης ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική μειονότητα είναι, όπως ανάφερε, η έλλειψη σχολικών βιβλίων στα ελληνικά.

Τέλος, ο έλληνας ομογενής και αντιπρόεδρος της αλβανικής Βουλής ευχαρίστησε και τον βουλευτή Επικράτειας του ΠΑΣΟΚ Πύρρο Δήμα για τις προσπάθειες που καταβάλλει για να επιλυθεί το ζήτημα των συντάξεων για τα υπερήλικα μέλη της ελληνικής μειονότητας.

No comments: