Friday, November 01, 2013

Πρώην ΥΠΕΞ Αλβανίας για την επιστολή των 23 Ελλήνων διπλωματών

 http://www.anixneuseis.gr/?p=79898

31/10/13 | 4 σχόλια | 0 απαντήσεις | 84 εμφανίσεις
“οι Έλληνες πρώην πρέσβεις δεν γνωρίζουν την αλφαβήτα της ιστορίας”, γράφει το δημοσίευμα
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Πασκάλ Μίλο, σχολίασε σχετικά με την επιστολή των 23 πρώην πρέσβεων που έστειλαν στον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, προτρέποντάς τον να κρατήσει σκληρή στάση απέναντι στην Αλβανία.
 
Ο Μίλο προέβη σε δηλώσεις σε συνέντευξή του στον Αλεξάντερ  Φούρτζι στην εκπομπή  ‘Πρίσμα’- ‘PRIZËM’ στην ‘AS TV’.
 
Οι δηλώσεις του Μίλο:


Η επιστολή αξίζει μεγαλύτερης προσοχής. Γνωρίζω 2-3 από τους πρεσβευτές με τους οποίους συνεργάσθηκα όταν ήμουν υπουργός. Κατ’ αρχήν θα μιλήσω ως ιστορικός. Η επιστολή αυτή έχει σοβαρά ιστορικά σφάλματα, υπάρχει μια παρερμηνεία της ιστορίας της Αλβανίας. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι η Αλβανία είναι ένα δημιούργημα των μεγάλων δυνάμεων το 1913.
 
Πρόκειται για μία νόθευση (διαστρέβλωση) και λυπάμαι που αυτοί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν την άλφα βήτα της αλβανικής ιστορίας και μεροληπτούν. Από αυτό, αλλά ακυρώνονται οι σκέψεις που εκφράζουν γιατί δεν ομιλούν με ρεαλισμό για την Αλβανία, πως και κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε.
 
Η επιστολή διακατέχεται από ένα ρεβανσιστικό πνεύμα που δεν κάνει καλό στην Ελλάδα και πιστεύω ότι πρωθυπουργός  Σαμαράς, στον οποίο απευθύνεται η παρούσα επιστολή ή ο Υπουργός Εξωτερικών Βενιζέλος, δεν θα εξετάσουν τα συναισθήματα μιας παλιάς πολιτικής τάξης, η οποία συνεχίζει να είναι έρμαιο ορισμένων συμπεριφορών και δεν τιμούν την Ελλάδα που είναι σήμερα μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Η ελληνική πολιτική τάξη πρέπει να απελευθερωθεί, αν θέλει πραγματικά να εκπροσωπεί την Ευρώπη στην περιοχή μας, πολλές νοοτροπίες και παλαιές φιλοδοξίες ανήκουν στο παρελθόν. Εάν θέλει να διανείμει μηνύματα ευρωπαϊκά, συστατικά του ευρωπαϊκού πολιτισμού, δεν πρέπει να αρνείται κατηγορηματικά  θέματα, όπως είναι το ζήτημα των τσάμηδων.
 
Εάν ανοίξετε και ξεφυλλίσετε έγγραφα παλαιών πολιτικών όπως του Βενιζέλου μέχρι τον Πάγκαλο αλλά και του δικτάτορα Μεταξά, αυτές οι νοοτροπίες είναι γνωστές.
Ακόμη χειρότερα, δεν μπορεί να υπάρχει  μια  τέτοια στάση ώστε να τιμωρείται,  συλλογικά, ένας ολόκληρος αλβανικός λαός, όπως οι τσάμηδες και να κατηγορούνται όλοι ως εγκληματίες, παιδιά, άνδρες, γυναίκες και ηλικιωμένοι.
 
Είναι γνωστό ότι υπήρξαν άτομα που συνεργάσθηκαν με το φασισμό μεταξύ των Αλβανο-τσάμηδων. Οι Τσάμηδες γνωρίζουν ότι υπήρξαν ορισμένοι επικεφαλής που ήταν στην υπηρεσία της ιταλικής φασιστικής κατοχής,  αλλά και της ναζιστικής Γερμανίας, αλλά δεν πρέπει να κατηγορούνται για αυτούς, ολόκληρος λαός.
 
Αυτή είναι μια λάθος άποψη-νοοτροπία που πρέπει να απαλλαγεί η ελληνική πολιτική σήμερα.
 
Shekulli

No comments: