Monday, December 09, 2013

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

Γ΄Σεπτεμβρίου 13, 5ος Όροφος, 104 32 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email: perdikis.dim@cyta.gr & arvan@hol.gr

                                                                                               
                                                                                                  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2013


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ  ΔΕΛΤΙΟ – 66


Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της κίνησής μας ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ και το νέο έτος 2014 ευτυχισμένο, δημιουργικό, με υγεία και να φέρει το ποθούμενο σε ατομικό αλλά κυρίως σε συλλογικό επίπεδο.

        Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Βόρειο Ήπειρο

        Και αυτή την χρονιά η 28η Οκτωβρίου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα στην Βόρειο Ήπειρο, στους Αγίους Σαράντα, στην Κορυτσά, στους Βουλιαράτες, στην Χιμάρα, στην Δερβιτσάνη και στην Κλεισούρα. Oι εορτασμοί ήσαν πολλοί και ποικίλοι. Σημαίνει κάτι περισσότερο ο εορτασμός αυτός για τους Βορειοηπειρώτες, επειδή η εποποιία του 1940-41 γράφτηκε εκεί στα χώματα αυτά, ακόμα γιατί τότε για μια ακόμα φορά ελευθερώθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό και δεν φαντάζονταν τότε πως η ελευθερία θα ήταν τόσο σύντομη αλλά και τόσο μεγάλη η κόλαση του Χότζα που θα ακολουθούσε. Ακόμα σημαίνει εκεί κάτι περισσότερο γιατί η συμμετοχή και η βοήθεια των Βορειοηπειρωτών ήταν πολύτιμη για την ραγδαία επέλαση του Ελληνικού Στρατού. Εκεί όπως κάθε χρόνο ήταν και η «Αναγέννηση» που έλαβε μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στους Αγίους Σαράντα και στην Χιμάρα. Επισκεφθήκαμε ακόμα τα διδασκαλία μας, διαπιστώσαμε το εξαιρετικό επίπεδο της μάθησής των παιδιών και δώσαμε στους μαθητές βιβλία και γραφική ύλη.

         O Koco Danaj πάει στον ΟΗΕ με 1 εκατομμύριο υπογραφές και διεκδικεί

         Με τον Κοco Danaj έχουμε ασχοληθεί και στο παρελθόν. Είναι αρχηγός μίας οργάνωσης με τίτλο «Πλατφόρμα για μια φυσική Αλβανία». Κατά την οργάνωση αυτή η Αλβανία δεν βρίσκεται στα φυσικά της σύνορα και πρέπει αποσπώντας εδάφη από τις γειτονικές της χώρες, Μαυροβούνιο, Σερβία, ΤΓΔΜ, Ελλάδα και ενσωματώνοντας το Κόσσοβο να έλθει σε αυτά που θεωρεί φυσικά της σύνορα. Ισχυρίζεται πως έχει συγκεντρώσει ένα εκατομμύριο υπογραφές, μεταξύ των οποίων 37 υπογραφές βουλευτών του αλβανικού κοινοβουλίου καθώς και άλλες Αλβανών βουλευτών του Μαυροβουνίου και της ΤΓΔΜ. Με το υπόμνημά του και τις υπογραφές σκοπεύει να πάει στον ΟΗΕ και να ζητήσει την… φυσική του Αλβανία. Ακόμα σκοπεύει να απευθύνει το αίτημά του και προς άλλους διεθνείς οργανισμούς καθώς και προς ξένες δυνάμεις. Ήδη επισκέφθηκε την Τουρκία όπου έγινε θερμά δεκτός. Κύριοι, μην τα θεωρείτε όλα αυτά γραφικότητες. Στην διεθνή γεωπολιτική σκηνή οι αναλυτές αναλύουν και εκτιμούν μέχρι και το ελάχιστο, και το πιο αμελητέο. Αντί να επαναπαύεστε στο δόγμα σας του «εμείς δεν διεκδικούμε τίποτα» αναδείξτε επιτέλους το υπαρκτό και ουσιαστικό βορειοηπειρωτικό ζήτημα που παραμένει παγωμένο από το 1946. Ακόμα το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας, την προσπάθεια αλβανοποίησης της Βορείου Ηπείρου και τις τόσες και τόσες παραβιάσεις του ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου περί μειονοτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο λαός και η ιστορία θα σας κρίνει.


        Ανθελληνικό αλβανικό μνημείο στον Λογαρά

    Το μνημείο αυτό το τοποθέτησαν οι Αλβανοί ψηλά στα Ακροκεραύνεια όρη, στον αυχένα Λογαρά, στον δρόμο Χιμάρα - Αυλώνα, εκεί όπου ήσαν τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία το 1912 - 1917. Η επιγραφή στο μνημείο είναι στα αλβανικά και μεταφράζεται:
   «Ο λαός της περιοχής των Δουκάτων (Dukati) μαζί με τις δυνάμεις της κυβέρνησης της Αυλώνας αμυνθήκαμε για την ανεξαρτησία από την επίθεση των σωβινιστών Ελλήνων».
    Φορέας που ανέγειρε το μνημείο δεν αναφέρεται.
 Στις 5 Νοεμβρίου 1912 στα πλαίσια του 1ου Βαλκανικού Πολέμου ο Σπυρομήλιος με απόβαση απελευθέρωσε την Χιμάρα από τον Οθωμανικό ζυγό. Οι Οθωμανικές δυνάμεις αντεπιτέθηκαν, όμως το σώμα του Σπυρομήλιου που αποτελείτο κυρίως από Κρήτες και Χιμαριώτες εθελοντές αναχαίτισαν τους Οθωμανούς και έφτασαν έως τον αυχένα Λογαρά. Όμως η Ιταλία απαίτησε με τελεσίγραφο, ο Ελληνικός στρατός να μην προχωρήσει πέρα του Λογαρά διαφορετικά θα θεωρούσε την ενέργεια αυτή εχθρική (η Ιταλία ήθελε την περιοχή της Αυλώνας για τον εαυτόν της).
     Έτσι ο Σπυρομήλιος λαβαίνει τηλεγράφημα από τον Βενιζέλο πως «λόγοι ύψιστου εθνικού συμφέροντος επιβάλλουν να μην προχωρήσετε πέρα του Λογαρά». Και έτσι σταμάτησε η ελληνική προέλαση, διαφορετικά δεν ξέρουμε μέχρι που θα είχε φθάσει η ελληνική ορμή.
     Λοιπόν, όταν ο Σπυρομήλιος αποβιβαζόταν στην Χιμάρα η Αλβανία δεν είχε ακόμα δημιουργηθεί. Ο πόλεμος ήταν ελληνοτουρκικός και οι «σωβινιστές» Έλληνες δεν ήσαν παρά μαχητές που απελευθέρωναν την πατρίδα τους μετά από αιώνες Οθωμανικής κυριαρχίας.
     Αυτά, για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας, και αν οι Δουκατινοί, οι Αυλωνίτες και όσοι άλλοι θέλουν, ενδιαφέρονται να μάθουν κάτι περισσότερο, ας κάνουν ένα τεστ DNA, ίσως κάτι απρόσμενο να μάθουν.

       O Νίκος Γκατζογιάννης ξανά πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Αμερικής

       Ο διακεκριμένος συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης (N.Gage) εξελέγη πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής από το 38ο συνέδριό της. Ο κ. Γκατζογιάννης είχε διατελέσει και στο παρελθόν πρόεδρος της Π.Ο.Α. Αντιπρόεδρος εξελέγη ο Μενέλαος Τζέλιος, Γραμματέας η Μαρία Βασιλειάδη και Ταμίας ο Γεώργιος Ντάνης. Στο συνέδριο παρεβρέθησαν μεταξύ άλλων ο Χιμαριώτης βουλευτής και ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας, ο πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού Χρυσόστομος Δήμου και η σύμβουλος παρά τον πρωθυπουργό της Αλβανίας σε θέματα μειονοτήτων Κωνσταντίνα Μπεζιάνη.

       Πολυήμερες διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος στην Χιμάρα

       Χιμαριώτες μας καταγγέλλουν πως διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος πολλών ημερών ή ωρών μαστίζουν την Χιμάρα. Σε μία των περιπτώσεων η διακοπή έφτασε την μία εβδομάδα.
Οι Αλβανοί ισχυρίζονται πως οι διακοπές οφείλονται στις καταιγίδες όμως η απορία μου υπάρχει. Στα Τίρανα θα χρειαζόταν μια εβδομάδα για την αποκατάσταση της βλάβης ή εδώ στην Χιμάρα όπου κατοικούν Έλληνες η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.

       Η κίνησή μας ζητάει την στήριξη από τα μέλη και τους φίλους

        Η «Αναγέννηση» για να μπορέσει να υλοποιήσει το έργο της χρειάζεται την συνδρομή των μελών της και την στήριξη των φίλων της. Ο λογαριασμός μας στην Eurobank είναι 0026.0180.90.0100725024     
           Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: