Monday, October 02, 2006

Εμμονή στην Αδικία

Το πρωτοδικείο της Αυλώνας επέμεινε στην καταδίκη των νέων από τη Χιμάρα. Η ιστορία αφορά το δικαστικό μαραθώνα για την υπόθεση που η Εισαγγελία Αυλώνας είχε εγείρει εις 6άρος νεαρών της Χιμάρας, οι οποίοι έδειξαν την απαιτουμένη αντίσταση στην επιχειρούμενη νοθεία στις τοπικές εκλογές του 2003. Μια προσπάθεια που επιβραβεύθηκε με το αποτέλεσμα νίκης του Δημάρχου και του συνδυασμού της ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ δεν έχει ακόμη πείσει τις διεφθαρμένες δομές της αλβανικής δικαιοσύνης. Ο Μπελέρης, ο Κοκαβέσης, ο Κολίλας, ο Ρόντος και ο Λαζάρης, το απόγευμα εκείνο του Οκτωβρίου του 2003 δεν έκαναν τίποτε λιγότερο απ' το να υποστηρίξουν τη διαδικασία δίκαιων εκλογών, προϋπόθεση σημαντική για τον εκδημοκρατισμό της Αλβανίας, και παράλληλα προώθηση για την ένταξη της στην ΕΕ.
Παράλληλα με τη διαμαρτυρία τους προσέδωσαν ακόμη μια ώθηση στη δίκαιη απαίτηση των κατοίκων της Χιμάρας, ώστε επιτέλους κι αυτοί να αναγνωριστούν επίσημα ως κομμάτι της ΕΕΜ και ως τέτοιο να χαίρουν διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Οι επιρροές ωστόσο αυτών που είχαν σκηνοθετήσει την εκλογική νοθεία στη Χιμάρα, με απώτερο στόχο τη συνέχιση υφαρπαγής και εκμετάλλευσης του πλούτου της, δείχνει να είναι σημαντικές τόσο στο πολιτικό και δημοσιογραφικό κατεστημένο, όσο και στο δικαστικό σώμα της Αυλώνας.
Το Εφετείο Αυλώνας πριν από μήνες απέρριψε την απόφαση του Πρωτοδικείου και επέστρεψε την υπόθεση για επανεκδίκαση. Οι κατηγορίες βέβαια είναι γελοίες: πρόκληση ταραχών κατά την εκλογική διαδικασία, επίσης προσβολή εθνικών συμβόλων. Αβάσιμη και γελοία η όλη διαδικασία. Τις ταραχές τις προκάλεσαν στη Χιμάρα αυτοί που είχαν συμφέρον να εξοστρακιστεί η εκλογική διαδικασία. Δεν ήταν βέβαια οι Χιμαραί-οι, ούτε η ΟΜΟΝΟΙΑ-ΚΕΑΔ που κέρδιζαν τις εκλογές. Ήταν αυτοί που δυστυχώς συνεχίζουν να ελπίζουν ότι θα κάνουν τη Χιμάρα τσιφλίκι, πράγμα το οποίο ούτε οι Τούρκοι κατάφεραν να το πετύχουν.
Οι Χιμαραίοι νέοι, το βράδυ εκείνο των εκλογών, ύψωσαν την ελληνική σημαία. Αυτό ως σύμβολο απελευθέρωσης, θεωρώντας την εκλογική καταπίεση συνέχεια της εθνικής καταπίεσης δια της αρνήσεως του δικαιώματος αυτοπροσδιο-ρισμού η αντίδραση δικαιολογείται.
Εξ' άλλου δεν ανύψωσαν σημαία χωρών του σκότους, αλλά της Μητέρας Πατρίδας Ελλάδας, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Το Εφετείο Αυλώνας, επιστρέφοντας την απόφαση προς επανεξέταση, προφανώς είχε διαπιστώσει τις αδυναμίες. Το Πρωτοδικείο όμως, θέλωντας να επιβεβαιώσει όλες τις φήμες για διαφθορά και εξάρτηση της δικαιοσύνης, εκ νέου έβγαλε καταδικαστική απόφαση.
Όσοι συνέβαλαν στο να λάμψει η αλήθεια στη Χιμάρα, όσοι θυσίασαν πολύ ώστε δημοκρατικές εκλογές να γίνουν και σ' αυτή την περιοχή, αισθάνονται περήφανοι για τη συμπεριφορά των Χιμαραιων νέων.

Ταχυδρόμος της Ηπείρου
21-07-2006

No comments: