Saturday, November 25, 2006

Diskutimi ne Parlament i ceshtjes se Arsimit.

24/11/2006 10:26 (ERT)

Do te diskutohet sot ne Parlament, nga udheheqesit politike ceshtja e Arsimit, pas konstatimeve te profesoreve te shquar te Institucioneve greke dhe te huaja, se Arsimi i Larte ne Greqi, ka probleme te shumta dhe serioze.
Pervec kuadrit te ri ligjor, per universitetet qe pritet pas perfundimit te dialogut ne Komisionin e Ceshtjeve Arsimore, do te paraqiten edhe pikpamjet e partive, per revizionimin e nenit 16 ne lidhje me krijimin e universiteteve jo shteterore.
Kryetari i Pasoku-t Jorgos Papandhreu pritet te shprehet pro revizionimit te nenit 16 te Kushtetutes, ndersa deputete dhe kuadro te Pasoku-t dhe rinise se tij, shprehen kundershtimin e tyre. Kuadrot e njohur Evangjelos Venizelos dhe Andreas Loverdhos u distancuan nga pozicionimi zyrtar i partise.
22 profesore te shquar greke kerkojne shkallezimin e menjehershem te funksionimit te shkollave te larta ne vendin tone. Profesoret, te cilet u thirren te paraqesin mendimet e tyre per kete ceshtje serioze, rane dakort se nevojitet zgjidhja imediate dhe drastike e saj.
Midis te tjerash propozojne mesimdhenie dhe studime me nivel te larte,
harmonizimin e institucioneve dhe strukturave, me prototipet nderkombetare, procedura jo politike per zgjedhjen e rektoratit, lidhjen e financimit me vleresimin, ndryshimin e kuadrit te mbrojtjes se azilit universitar, si edhe vendosjen e stimujve, per pedagoget dhe studentet e afte.
Profesori i shquar Dhimitris Navopulos, si edhe koleget e tij, nenvizuan se, ne se nuk do te behen ndryshime, atehere loja per universitetet greke eshte humbur.

No comments: