Sunday, December 03, 2006

Στις 7 Δεκεμβρίου η επόμενη αποστολή διαστημικού λεωφορείου



To πλήρωμα ποζάρει με φόντο την εξέδρα εκτόξευσης

Ακρωτήριο Κανάβεραλ, Φλόριντα

Η NASA έδωσε την Τετάρτη το πράσινο φως για την εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Discovery την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου με αποστολή τη συνέχιση της κατασκευής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Το σκάφος με επταμελές πλήρωμα θα αναχωρήσει από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 21:35 τοπική ώρα (4:35 ώρα Ελλάδος της Παρασκευής 8 Δεκεμβρίου) θα είναι η τρίτη και τελευταία αποστολή του έτους. Θα είναι επίσης η πρώτη εκτόξευση μετά την τραγωδία του Columbia το 2003 που πραγματοποιείται στη διάρκεια της νύχτας.

Στη διάρκεια της 12ήμερης αποστολής, το πλήρωμα θα αλλάξει βασικά τμήματα της καλωδίωσης του ISS εν όψει της άφιξης των νέων εργαστηριακών μονάδων της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Ο σταθμός τροδοφοτείται από ένα εφεδρικό σύστημα ενέργειας από την άφιξη της αμερικανικής εργαστηριακής μονάδας πριν από έξι χρόνια.

Οι εργασίες στην καλωδίωση θα είναι λεπτές και απαιτούν να διακοπεί η ηλεκτροδότηση σε μεγάλο μέρος του τροχιακού συγκροτήματος, μια κίνηση που δημιουργεί ανησυχία στη NASA καθώς ορισμένα συστήματα δεν μπορούν να παραμείνουν για πολύ ώρα χωρίς θέρμανση.

Για την ολοκλήρωση της συναρμολόγησης του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, κόστους άνω των100 δισ. δολαρίων απαιτούνται ακόμα 14 αποστολές της NASA ως το 2010, οπότε τα διαστημικά λεωφορεία θα παροπλιστούν για να αντικατασταθούν το 2013 από το νέο σκάφος Orion.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press, ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

No comments: