Monday, December 04, 2006

Σ. Ταμβάκης : «Όραμα μου είναι ένα ΣΑΕ ισχυρό, ενωμένο»

Τους στόχους και τις προτεραιότητες για τους Έλληνες όπου γης, αλλά και την απολογιστική του δράση για τα χρόνια που πέρασαν δίνει ο υποψήφιος για την προεδρία του ΣΑΕ, Στέφανος Ταμβάκης.
Ο ομογενής επιχειρηματίες, που προέρχεται από τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό, συμμετέχει στο ΣΑΕ από το 1995. Η δραστηριότητά του κυρίως στο τομέα της ενίσχυσης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, αλλά και την δικτύωση της νεολαίας, αποτελούν τα δύο πολύ σημαντικά κεφάλαια, τα οποία, όπως αναφέρει, θα επιδιώξει να αξιοποιήσει εάν εκλεγεί στην θέση του προέδρου του Ομογενειακού οργανισμού.
Η θέση του προέδρου του ΣΑΕ είναι για εκείνον το μεγάλο στοίχημα, για όσα θέλει ακόμη να επιτύχει, εκπληρώνοντας μέσα από αυτήν, το όραμα του για τον Παγκόσμιο Ελληνισμό.
«Το όραμα μου είναι ένα ΣΑΕ ισχυρό, ενωμένο, που θα λειτουργεί ως μια δύναμη πολύμορφη, ευέλικτη και δημοκρατική, δηλώνει. «Το ΣΑΕ είναι όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού και ειδικότερα οι Νέοι, που δικαιούνται και πρέπει να έχουν ενεργό συμμετοχή. Όλοι εμείς, αξίζει να δώσουμε τη μάχη για μία παγκόσμια οργάνωση που θα μας αντιπροσωπεύει επάξια και να δούμε το πέρασμα της από το καλό, στο καλύτερο».
Απολογιστική δράση
Ο κ. Ταμβάκης ως αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ, κατά την τελευταία θητεία του, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο κυρίως στον τομέα της Παιδείας, με την δημιουργία ειδικών προγραμμάτων εκμάθησης της ελληνικής, ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή του στην εξασφάλιση χορηγιών για προγράμματα που αφορούν στους Ομογενείς.
Οι χορηγίες που εξασφαλίστηκαν για την προώθηση θεμάτων του Απόδημου Ελληνισμού είναι οι ακόλουθες:
  • 190.000 $ για το πρόγραμμα παιδείας
  • 300.000 € για το πρόγραμμα e-learning ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
  • 30.000 € για την Ανθολογία έργων απόδημων Ελλήνων λογοτεχνών
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, που ξεκίνησε το 2002 με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης», συνεχίζεται επιτυχώς στην Ευρώπη και στην Ασία, ενώ επεκτάθηκε σε χώρες της Αφρικής, καθώς και στην Αμερική (Αργεντινή). Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η υλοποίηση του προγράμματος e-learning ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
Στόχος του προγράμματος είναι η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού, σε συνδυασμό με την χρήση και γνώση των νέων τεχνολογιών σε παγκόσμιο επίπεδο.
ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΙΚΟ
Με προσωπική παρέμβαση του κ. Ταμβάκη επιτεύχθηκε η διατήρηση των διατάξεων που επιτρέπουν στους Απόδημους να σπουδάσουν στην Ελλάδα, χωρίς να χάσουν την ιδιότητα του μόνιμου κατοίκου εξωτερικού, καθώς και η σημαντική μείωση της στρατιωτικής θητείας από έξι σε τρεις μήνες.
Ήδη μεγάλος αριθμός νέων έχει εκδηλώσει την επιθυμία να υπηρετήσει την πατρίδα, μετά από αυτή τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, προκειμένου να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα.
ΝΕΟΛΑΙΑ
Όλα αυτά τα χρόνια είναι δεδομένη η συνεχής στήριξη και συμπαράσταση του στους προβληματισμούς της Νεολαίας. Στόχος αποτελεί η διεκδίκηση του δικαιώματος της Νεολαίας να αποκτήσει νομικό πρόσωπο, ώστε να κινηθεί διεθνώς με ευελιξία και να συμμετέχει σε προγράμματα που προάγουν το μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο.
ΕΚΘΕΣΗ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ηθική και υλική συμβολή στην Έκθεση Ομογενειακού Τύπου και Βιβλίου που πραγματοποιήθηκε διαδοχικά με επιτυχία στη Λευκωσία, την Αλεξάνδρεια, το Γιοχάνεσμπουργκ και στην Αθήνα. Την έκθεση διοργάνωσε το Αριστοτέλειο Ίδρυμα της Κύπρου σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων (ΕΕΛΣΠΗ).
ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ ΕΡΓΩΝ ΑΠΟΔΗΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ
Έκδοση ανθολογίας έργων απόδημων Ελλήνων λογοτεχνών, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη στήριξη του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης» και τη συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών Συγγραφέων Πέντε Ηπείρων, η οποία αναμένεται ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στην ιστορία της λογοτεχνίας του Απόδημου Ελληνισμού.
Στόχοι και προτεραιότητες
Η διεύρυνση και δικτύωση του Ελληνισμού, η οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ, η διάδοση και προβολή του Ελληνικού Πολιτισμού, είναι μερικές από τις προτεραιότητες που θέτει ο Σ. Ταμβάκης.
Οι στόχοι του υποψήφιου για την προεδρία του ΣΑΕ έχουν ως εξής:
  • Διάδοση της ελληνικής γλώσσας σε ομογενείς στις πέντε ηπείρους
  • Οικονομική αυτοδυναμία του ΣΑΕ - Ενεργοποίηση του Εθνικού Ταμείου Ομογενών.
  • Διεύρυνση και δικτύωση της βάσης του Απόδημου Ελληνισμού.
  • Αμφίδρομη επικοινωνία με τη βάση των αποδήμων –άμεση προώθηση των αιτημάτων προς επίλυση.
  • Νομική και οικονομική αυτοδυναμία της νεολαίας του ΣΑΕ – Συμμετοχή της σε προγράμματα Παιδείας, Τεχνολογίας, Πολιτισμού.
  • Επαναλειτουργία του προγράμματος World Camp και της Ελληνιάδας.
  • Υλοποίηση και εξάπλωση προγράμματος e learning ΟΜΙΛΕΙΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΖΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
  • Διάδοση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού.
  • Άσκηση του δικαιώματος της επιστολικής ψήφου.
  • Συνεργασία με την Εκκλησία για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μη προνομιούχων ομογενών στις χώρες υποδοχής.
  • Εκσυγχρονισμός των Ελληνικών Κοινοτήτων.
  • Προβολή του έργου του ΣΑΕ.
  • Στήριξη της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας.
  • Συνεργασία με ΠΑΔΕΕ (Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση του Ελληνισμού) – και με την Επιτροπή Προσωπικοτήτων, ως κορυφαία συμβουλευτικά όργανα στα εθνικά και κοινωνικά θέματα.
  • Άμεση προώθηση των Ασφαλιστικών θεμάτων των ομογενών.
  • Συνεργασία με Οργανισμούς και Ιδρύματα διεθνούς εμβέλειας σε προγράμματα πολιτισμού, παιδείας, τεχνογνωσίας, περιβάλλοντος.
  • Συνεργασία με ελληνικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό.
  • Ένταξη ομογενών επιχειρηματιών σε αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε. .

No comments: