Saturday, December 30, 2006

Εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν

Δι' απαγχονισμού εκτελέστηκε ο πρώην ηγέτης του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, στις 06:05 (τοπική ώρα) το Σάββατο, για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν πραγματοποιήθηκε σε ασφαλή εγκατάσταση στη βόρεια Βαγδάτη. Η είδηση του θανάτου του πρώην ηγέτη έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους σιίτες και ανάμικτες αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα. Πολύνεκρη επίθεση σημειώθηκε στην σιιτική Κούφα.

Σύμφωνα με το στενό συνεργάτη του Ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι, Σάμι αλ Ασκάρι, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της εκτέλεσης, ο Σαντάμ Χουσεΐν αντιστάθηκε αρχικά, όταν μεταφερόταν από το κελί του στις αμερικανικές στρατιωτικές φυλακές, ωστόσο στις τελευταίες του στιγμές ήταν ήρεμος.

Ο Ιρακινός πρώην ηγέτης, ντυμένος στα μαύρα και κρατώντας στα χέρια το Κοράνι, αρνήθηκε να δηλώσει κάτι πριν από την εκτέλεσή του και προσευχήθηκε μαζί με ένα σουνίτη κληρικό. Όταν τον μετέφεραν κοντά στο ικρίωμα αρνήθηκε να φορέσει καλύπτρα στο κεφάλι και πριν του περάσουν το σχοινί, φώναξε: «Ο Θεός είναι μεγάλος. Το έθνος θα νικήσει και η Παλαιστίνη είναι Αραβική». Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο 69χρονος ηγέτης κατέληξε ήρεμα και σύντομα.

Η εκτέλεση πραγματοποιήθηκε στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις ασφαλείας στην σιιτική γειτονιά της Βαγδάτης, Καζιμίγια. Εκπρόσωπος της ιρακινής κυβέρνησης δήλωσε ότι μεταχειρίστηκαν τον Σαντάμ Χουσεΐν με σεβασμό όσο ζούσε, αλλά και μετά το θάνατό του και πως «η εκτέλεση ήταν 100% ιρακινή· η αμερικανική πλευρά δεν ενεπλάκη».

Προς το παρόν, η ιρακινή κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει τι θα κάνει τι σορό του Σαντάμ Χουσεΐν. Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις κόρες του πρώην ηγέτη ζουν στο εξωτερικό, ενώ οι γιοι του Οντάι και Κουσάι σκοτώθηκαν στη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής τον Ιούλιο του 2003 και κηδεύτηκαν ακριβώς έξω από τη γενέτειρα πόλη Τικρίτ.

Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ιρακινή τηλεόραση, το δίκτυο Αλ Αραμπίγια και αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν μαγνητοσκοπημένο υλικό, περίπου ενός λεπτού, που απεικονίζει τον Σαντάμ Χουσεΐν να οδηγείται στο ικρίωμα και να του περνούν το σχοινί γύρω από το λαιμό. Δεν προβλήθηκε η στιγμή του θανάτου του.

Ο αντίκτυπος στο Ιράκ

Η είδηση του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τους σιίτες, δεδομένου και του γεγονότος ότι η θανατική καταδίκη του πρώην ηγέτη σχετίζεται με την εκτέλεση 148 σιιτών στο χωριό Ντουτζάιλ το 1982, έπειτα από απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Χουσεΐν.

Στη Σάντρ Σίτι της Βαγδάτης, ο κόσμος βγήκε στους δρόμους με σημαίες του Ιράκ. Φώναζαν συνθήματα, χόρευαν και έριχναν στον αέρα με τα όπλα τους. Η κυβέρνηση δεν επέβαλε απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως συνέβη όταν ανακοινώθηκε η θανατική καταδίκη του, για το φόβο επιθέσεων αντεκδίκησης.

Αντίθετη η εικόνα στην σουνιτική πόλη Τικρίτ, που αποτελούσε τη βάση του Σαντάμ Χουσεΐν, καθώς ο κόσμος θρηνούσε το χαμό του. Για λόγους ασφαλείας, οι αρχές απαγόρευσαν την είσοδο και έξοδο από την πόλη για τέσσερις ημέρες.

Από το γραφείο του πρωθυπουργού του Ιράκ εξεδόθη ανακοίνωση στην οποία επισημαίνεται ότι η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένα «ισχυρό μάθημα» για τους αδίστακτους ηγέτες που διαπράττουν εγκλήματα κατά του ίδιου τους του λαού. «Δεν θεωρούμε με κανένα τρόπο το Σαντάμ εκπρόσωπο κάποιας σέκτας στο Ιράκ, επειδή ο τύραννος εκπροσωπεί μόνο την κακιά ψυχή του» επισημαίνεται.

Πολύνεκρη επίθεση στην Κούφα

Ώρες μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Σαντάμ Χουσεΐν σημειώθηκε έκρηξη σε παγιδευμένο αυτοκίνητο στην Κούφα, μία από τις ιερότερες πόλεις των σιιτών στο Ιράκ.

Η επίθεση σημειώθηκε σε αγορά της πόλης και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 30 άνθρωποι και να τραυματιστούν 58 άλλοι. Ασθενοφόρα και οχήματα της αστυνομίας έσπευσαν στην περιοχή και την απέκλεισαν.

Παράλληλα, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν από τρεις ταυτόχρονες εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων που σημειώθηκαν στη Χουρίγια, σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Η αντίδραση της Δύσης

Όπως ήταν αναμενόμενο, την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν χαιρέτισε πρώτος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζ.Ο.Μπους, κάνοντας λόγο για ορόσημο στην ιστορία του Ιράκ. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν «σηματοδοτεί το τέλος μιας δύσκολης χρονιάς για τον Ιρακινό λαό και για τα στρατεύματά μας» επισήμανε ο Τζορτζ Ο.Μπους, ωστόσο παραδέχθηκε ότι ο θάνατός του δεν σημαίνει ότι θα τερματιστεί η βία στο Ιράκ.

«Είναι σημαντικό ορόσημο στην πορεία του Ιράκ να γίνει δημοκρατική χώρα, που μπορεί να κυβερνάται, να αμύνεται και να αποτελεί σύμμαχο στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο Λονδίνο, η υπουργός Εξωτερικών Μάργκαρετ Μπέκετ δήλωσε ότι ο Σαντάμ έχει «τώρα λογοδοτήσει τουλάχιστον για ορισμένα από τα απαίσια εγκλήματά του κατά του ιρακινού λαού». Η Βρετανία καταδικάζει την θανατική ποινή, ωστόσο σέβεται τις αποφάσεις των ιρακινών αρχών.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδικάζει τα εγκλήματα που διέπραξε ο Ιρακινός πρώην ηγέτης, καθώς και την θανατική ποινή, δήλωσε η Κριστίνα Γκάλαχ, εκπρόσωπος του Χαβιέρ Σολάνα, ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Παράλληλα, ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανάπτυξης, Λουί Μισέλ χαρακτήρησε την ενέργεια βάρβαρη και εξέφρασε την εκτίμηση ότι μπορεί να μετατρέψει τον πρώην ηγέτη σε μάρτυρα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί δήλωσε: «Η Γαλλία, η οποία όπως και το σύνολο των ευρωπαίων εταίρων, υποστηρίζει την κατάργηση της θανατικής ποινής παγκοσμίως, έλαβε γνώση της εκτέλεσης του Σαντάμ Χουσεΐν το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου. Η απόφαση αυτή ανήκει στον λαό και στις κυρίαρχες αρχές του Ιράκ. Η Γαλλία καλεί όλους του Ιρακινούς να κοιτάξουν το μέλλον και να εργασθούν γιά την εθνική συμφιλίωση και ενότητα».

Το Βερολίνο μπορεί «να κατανοήσει» την ικανοποίηση των θυμάτων της δικτατορίας του Σαντάμ Χουσεΐν, «αλλά επί της αρχής παραμένει αντίθετη με τη θανατική ποινή», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκέρνοτ Έρλερ.

Την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν επέκρινε το Βατικανό. Η εκτέλεση του Ιρακινού πρώην ηγέτη είναι «ένα τραγικό γεγονός, όπως όλες οι θανατικές ποινές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του Βατικανού και σημειώνεται ότι θέτει το ρίσκο να οδηγήσει σε βεντέτα και νέο ξέσπασμα βίας στο Ιράκ.

Ανησυχία για κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ εξέφρασε η Μόσχα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανακοίνωσε: «Δυστυχώς, οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις από έθνη και διεθνείς οργανισμούς στις αρχές του Ιράκ να μην εκτελέσουν τη θανατική ποινή δεν εισακούστηκαν. Η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω επιδείνωση της στρατιωτικής και πολιτικής κατάστασης και των εθνικών και θρησκευτικών εντάσεων».

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν υπεύθυνος για μαζικές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να αιτιολογήσει τη θανατική ποινή, που είναι μια ποινή σκληρή και απάνθρωπη» υπογράμμισε η οργάνωση Human Rights Watch.

Ανάμικτες οι αντιδράσεις των Αράβων

Εξοργισμένοι δηλώνουν στην πλειονότητά τους οι μουσουλμάνοι, που έχουν συγκεντρωθεί στη Μέκκα για το ιερό προσκύνημα, επειδή για την εκτέλεση του Ιρακινού πρώην ηγέτη επελέγη η συγκεκριμένη ημέρα, δηλαδή η έναρξη της σημαντικής εορτής Έιντ αλ Αντχα. Είναι προσβολή σε όλους τους μουσουλμάνους, λένε.

Η Λιβύη πενθεί. Ο ηγέτης της χώρας Μοαμάρ Καντάφι κήρυξε τριήμερο πένθος, ακυρώνοντας όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις για το Έιντ.

Το σιιτικό Ιράν χαιρέτισε την εκτέλεση του Σ.Χουσεΐν, που είχε οδηγήσει τη χώρα του σε πόλεμο εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη δεκαετία του 1980. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας επισήμανε: «Ο λαός του Ιράκ είναι ο νικητής στην υπόθεση της εκτέλεσης του Σαντάμ, όπως ήταν και εκείνοι που κέρδισαν κυρίως από την πτώση του».

Η παλαιστινιακή κυβέρνηση της Χαμάς επιτέθηκε στις ΗΠΑ, σημειώνοντας: «Η εκτέλεση του προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν ήταν απόδειξη της εγκληματικής και τρομοκρατικής πολιτικής των ΗΠΑ και του πολέμου τους εναντίον όλων των δυνάμεων αντίστασης στον κόσμο».

Στο Αφγανιστάν, ο πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι επέκρινε τη χρονική στιγμή που επελέγη για την εκτέλεση, δηλαδή την έναρξη της μουσουλμανικής εορτής Έιντ, ωστόσο εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η δουλειά της ιρακινής κυβέρνησης δεν θα έχει επιπτώσεις στο Αφγανιστάν».

Ωστόσο, στην ανακοίνωση που εξέδωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των Ταλιμπάν επισήμανε ότι ο θάνατος του Σαντάμ Χουσεΐν θα χαλυβδώσει τους μουσουλμάνους και την αντίστασή τους κατά των ΗΠΑ. «Ο θάνατός του θα ενισχύσει το ηθικό των μουσουλμάνων. Ο ιερός πόλεμος στο Ιράκ θα γίνει εντονότερος και οι επιθέσεις κατά των εισβολέων θα αυξηθούν. Χιλιάδες άνθρωποι θα ξεσηκωθούν με μίσος κατά της Αμερικής» υπογράμμισε.

Η κυβέρνηση της Ινδίας εξέφρασε ανησυχία ότι η ενέργεια θα εντείνει την βία στην περιοχή. «Είχαμε εκφράσει την ελπίδα να μην πραγματοποιηθεί η εκτέλεση. Είμαστε απογοητευμένοι που συνέβη. Ελπίζουμε αυτό το ατυχές γεγονός να μην επηρρεάσει την διαδικασία ειρήνευσης στο Ιράκ» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Πρανάμπ Μουκχερτζί.

news.in.gr, με πληροφορίες από Associated Press


Sadam Huseini, vellai i tij Barzan Al Tikriti dhe ish gjykatesi Auad Al Bander u egzekutuan me varrje, sot para agimit , ne oren 5 ( sipas ores se Greqise).
Presidenti i SHBA, Xhorxh Bush egzekutimin e Sadam Huseinit e karakterizoi si nje “busulll te rendesishme, per ecurine e vendit drejt demokracise”, por pranon se ky zhvillim nuk do ti japi fund dhunes, ne vend.

"Historia nuk shtremberohet", komentoi Dora Bakojani emertimin e aeroportit te Shkupit.
Historia nuk ndryshon dhe as shtrembrerohet deklaroi ministrja e Jashtme,dora Bakojani,duke komentuar riemertimin e aeroportin te Shkupit,”Aleksandri i Madh” dhe paralajmeroi se veprime te tilla nuk ndihmojne ne orjentimin euro-atlantik te Ish Republikes Jugosllave te Maqedonise.

ERT

2 comments:

Leonidas said...

Η ιστορία ενός δικτάτορα - Έργα και ημέρες του Σαντάμ Χουσεΐν

Ο Σαντάμ Χουσεΐν γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1937 στην πόλη Τικρίτ, βορείως της Βαγδάτης. Στα φοιτητικά του χρόνια ανέλαβε ρόλο καθοδηγητή μέσα στην αντι-δυτική ατμόσφαιρα της εποχής και από νωρίς εισήλθε στις τάξεις του κόμματος Μπάαθ.

Το 1956 συμμετείχε σε αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα στρατηγού Αμπντούλ Καρίμ Κασέμ. Οι ικανότητές του τον οδήγησαν σύντομα στις ηγετικές βαθμίδες του κόμματος, ωστόσο το 1959 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράκ και πέρασε τέσσερα χρόνια εξορίας στο Κάιρο της Αιγύπτου.

Επέστρεψε στο Ιράκ το 1963, μετά την ανατροπή του Κασέμ από το στρατό και το παναραβικό «σοσιαλιστικό» κόμμα Μπάαθ. Την περίοδο εκείνη παντρεύτηκε την ξαδέλφη του Σαχιντά, με την οποία απέκτησε δύο γιους και τρεις κόρες.

Εν τω μεταξύ, ο νέος πρόεδρος της χώρας Αμπντούλ Ραχμάν Μοχάμεντ Αρέφ δεν αποδέχθηκε τις πιέσεις του Μπάαθ και το έθεσε εκτός νόμου. Ο Χουσεΐν, μαζί με άλλα στελέχη του κόμματος προσπάθησαν να τον ανατρέψουν το 1964, αλλά το κίνημά τους απέτυχε. Ο Σαντάμ φυλακίστηκε, αλλά κατάφερε να αποδράσει το 1966.

Με το νέο πραξικόπημα, το 1968, η παράταξή του ανέλαβε την εξουσία και ο Σαντάμ χρίστηκε υπ' αριθμόν 2 στην ιεραρχία του κόμματος. Επί χρόνια υπήρξε ο άνθρωπος που κινούσε τα «νήματα» στη σκιά του προέδρου Αχμέντ Χασάν αλ-Μπακρ και το 1979 κατόρθωσε να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος των πολιτικών εξελίξεων.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν άσκησε την εξουσία με σιδηρά πυγμή και επέβαλε την κυριαρχία του στηριζόμενος στον τρόμο και τις δολοφονίες των αντιφρονούντων, ενώ δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ακόμη και χημικά όπλα εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ.

Με στόχο να μην επιτρέψει στο Ιράν να αποτελέσει μελλοντικό κίνδυνο, έστειλε το στρατό του σε μια πολεμική περιπέτεια το 1980, που διήρκεσε οκτώ χρόνια.

Ο Σαντάμ είχε τότε την παρασκηνιακή υποστήριξη των ΗΠΑ, που είχαν επιλέξει να αγνοήσουν καταγγελίες για θηριωδίες, όπως την εκτέλεση 148 σιιτών στην Ντουτζάιλ -ως αντίποινα για την απόπειρα δολοφονίας του τον Ιούλιο του 1982-, ενέργεια για την οποία τελικά καταδικάσθηκε εις θάνατον, ή την εξόντωση 5.000 Κούρδων χωρικών στην Χαλάμπτζα το Μάρτιο του 1988.

Μετά την εκεχειρία με το Ιράν, ο Ιρακινός ηγέτης στράφηκε σε νέες ιδέες για να κυριαρχήσει στη περιοχή: την ανάπτυξη ισχυρών συμβατικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως και χημικών, πυρηνικών και βιολογικών όπλων.

Τον Αύγουστο του 1990 επιτέθηκε στο Κουβέιτ, κατηγορώντας το ότι ρίχνει τις τιμές του «μαύρου χρυσού», στο οποίο άλλωστε στηριζόταν και η κλονισμένη οικονομία του Ιράκ. Ακολούθησαν εβδομάδες αμερικανικών βομβαρδισμών που ισοπέδωσαν τις εγκαταστάσεις του Ιράκ και η «Επιχείρηση: Καταιγίδα της Ερήμου» που εκδίωξε τους Ιρακινούς στρατιώτες από το Κουβέιτ.

Με την παρότρυνση των ΗΠΑ ξεσηκώθηκαν οι σιίτες, αλλά χωρίς επιτυχία, αφού ο Σαντάμ Χουσεΐν επανέφερε την «τάξη» με σκληρό τρόπο, τόσο στο νότο, όσο και στον κουρδικό βορρά. Το Ιράκ υπέφερε, όμως, και από τις κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.

Η τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου έλυσε τα χέρια του Τζορτζ Ο.Μπους που ήθελε να παρέμβει στη Μ.Ανατολή. Οι επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας επέστρεψαν στο Ιράκ το Νοέμβριο του 2002 και άρχισαν εκ νέου να ψάχνουν για πυρηνικά όπλα.

Παρά το γεγονός ότι πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά όπλα ουδέποτε βρέθηκαν στο Ιράκ, υπήρξαν το πρόσχημα για την αμερικανική εισβολή το Μάρτιο του 2003. Η εξουσία του Σαντάμ Χουσεΐν πήρε τέλος στις 9 Απριλίου και ο ίδιος έγινε ο υπ' αριθμόν 1 καταζητούμενος στο Ιράκ.

Στις 22 Ιουλίου οι δυο γιοι του Σαντάμ Χουσεΐν, Οντάι και Κουσάι, έπεσαν νεκροί από αμερικανικό αεροπορικό βομβαρδισμό, κοντά στην Μοσούλη, και το Δεκέμβριο του 2003 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ο πρώην ηγέτης του Ιράκ συνελήφθη κοντά στην Τικρίτ.

Τον Ιούλιο του 2005 απαγγέλθηκαν οι πρώτες κατηγορίες εις βάρος του Σαντάμ Χουσεΐν για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και συγκεκριμένα για τη δολοφονία των 146 σιιτών στην Ντουτζάιλ. Κατά την έναρξη της δίκης του, στις 19 Οκτωβρίου, ο Ιρακινός πρώην ηγέτης δήλωσε αθώος, ωστόσο καταδικάσθηκε εις θάνατον δι' απαγχονισμού στις 5 Νοεμβρίου του 2006.

Ο Σαντάμ Χουσεΐν εκτελέστηκε τα ξημερώματα της 30ης Δεκεμβρίου.

news.in.gr

Leonidas said...

Ετάφη ο Σαντάμ - Δίπλα στους γιους του στην Άουτζα του Τικρίτ

Πρώτο θέμα και σήμερα -τελευταία ημέρα του 2006- σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ παραμένει η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Νέες ανατριχιαστικές εικόνες από τις τελευταίες του στιγμές κάνουν το γύρο του κόσμου από τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας. Οι σκηνές καταγράφηκαν από ερασιτεχνική κάμερα ή από το κινητό τηλέφωνο ενός από τους παρευρισκόμενους και δείχνει καρέ- καρέ όλη τη διαδικασία της εκτέλεσης δι’ απαγχονισμού του Ιρακινού πρώην Προέδρου. Στο βίντεο αυτό, που ήδη διοχετεύτηκε σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους, ακούγονται τα όσα υβριστικά λένε στον πρώην Πρόεδρο του Ιράκ οι δήμιοί του και τα όσα εκείνος απαντά. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το πλήθος υβρίζει τον Σαντάμ Χουσεΐν, εκείνος χαμογελά ειρωνικά και τους απαντά ότι δεν επιδεικνύουν ανδρισμό. Στο μεταξύ πριν περάσουν καλά καλά 24 ώρες από τον απαγχονισμό του, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ ετάφη τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό απ’ όπου καταγόταν, στην Αούτζα, κοντά στην πόλη Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ. Εκεί έχουν ταφεί και οι δύο γιοί του, Ουντάι και Κουσάι, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από Αμερικανούς στρατιώτες το 2003. Και ενώ συνεχίζονται οι εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις, σε νέο ηχητικό μήνυμά του, που κυκλοφορεί σήμερα στο Ίντερνετ, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αιμάν Αλ Ζαουαχίρι, καλεί την ιρακινή αντίσταση να ενωθεί. Η εκτέλεση του Σαντάμ έχει προκαλέσει την οργή των υποστηρικτών του κόμματός του, Μπάαθ. Στο Αμάν, οπαδοί του Μπάαθ από το Ιράκ και την Ιορδανία, άνοιξαν βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη του. Στην πατρίδα του πάντως τα συναισθήματα παραμένουν ανάμεικτα.

Ανάμεικτες αντιδράσεις

Το Μπάαθ, κάλεσε τους Ιρακινούς να επιτεθούν χωρίς οίκτο εναντίον των Αμερικανών κατακτητών και του Σιιτικού Ιράν, όπως το αποκάλεσαν, για να εκδικηθούν για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν.

Οι κάτοικοι του σιιτικού Σαντρ Σιτι στη Βαγδάτη ξεσπασαν σε χειροκροτήματα βλέποντας την εκτέλεσή του να μεταδίδεται από την τηλεόραση. Άλλοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν ενώ θλίψη και οργή ήταν τα συναισθήματα για τους κατοίκους του Άουτζα, του χωριού όπου ετάφη η σορός του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ανακούφιση κυριάρχησε στους κατοίκους του Ντουτζάιλ, καθώς η εκτέλεση του αποτελεί δικαίωση γι’ αυτούς, καθώς ο πρώην ηγέτης του Ιράκ καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία 148 Κούρδων κατοίκων της πόλης το 1982.

Το βίντεο που σοκάρει

Το πλήρες βίντεο από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν κυκλοφορεί ήδη στο Internet, αποκαλύπτοντας ότι μάρτυρες της εκτέλεσης φώναζαν λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον θάνατό του το όνομα του χειρότερου εχθρού του: του σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, ο πατέρας του οποίου είχε εκτελεστεί το 1999 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Το βίντεο διαρκεί 2 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, είναι κακής ποιότητας και κατά πάσα πιθανότητα γυρίστηκε με κινητό τηλέφωνο από κάποιον που παρέστη στην εκτέλεση. Οι εικόνες δείχνουν πρώτα τη σκάλα που οδηγεί στην αγχόνη, μια μεταλλική κατασκευή αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος. Η αίθουσα είναι εμφανώς πολύ μικρή για τον αριθμό των παρισταμένων. Ο Σαντάμ βαδίζει προς την καταπακτή, με μια θηλιά περασμένη στο λαιμό. Ανάβουν κάποια φλας φωτογραφικών μηχανών, ενώ ένας δήμιος σφίγγει τη θηλιά. Ο Σαντάμ φαίνεται απίστευτα ήρεμος. Κάποιοι φωνάζουν "Μοκτάντα, Μοκτάντα, Μοκτάντα!", ενώ ένας άνδρας φωνάζει "Ζήτω ο Μοχάμεντ Μπακέρ!", το όνομα του πατέρα του Μοκτάντα Σαντρ.

Ο Σαντάμ κοιτάζει αιφνιδιασμένος, σχεδόν ενοχλημένος, προς τη μεριά αυτών που φωνάζουν. Ύστερα απαγγέλλει την τελευταία προσευχή, ενώ τα φλας αρχίζουν και πάλι να ανάβουν. Η καταπακτή θα ανοίξει πριν ολοκληρώσει την προσευχή του, ο Σαντάμ πέφτει στο κενό, ακολουθούν μερικά δευτερόλεπτα σύγχυσης, η εικόνα επικεντρώνεται στο κεφάλι του απαγχονισμένου. Ο Σαντάμ είναι νεκρός, αλλά τα μάτια του είναι ακόμη ανοιχτά. Κάποιος από το πλήθος φωνάζει: "Ο τύραννος έπεσε, να είναι καταραμένος". Άλλοι προσεύχονται. "Να μείνει κρεμασμένος για οκτώ λεπτά, να μην τον κατεβάσει κανείς", λέει κάποιος άλλος.

EPT