Wednesday, January 17, 2007

Bad "news" from the archive-15-17 Octobre 2000

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΙΑΣΤΑΣΗΣ

Βαρσοβία, 17-27 Οκτωβρίου 2000

Εθνικές Μειονότητες
24 Οκτωβρίου 2000

(Μαρία Βασιλείου)


Κύριε, Πρόεδρε,

Έχω την τιμή να απευθυνθώ σε αυτή τη Σύνοδο για μία σοβαρή παραβίαση των μειονοτικών δικαιωμάτων στην περιφέρειά μας, η οποία συνέβη πριν δέκα ημέρες, στη Χιμάρα της Αλβανίας, κατά τον δεύτερο γύρο των εκλογών εκεί. Δεν βρίσκομαι εδώ σήμερα για να αποδείξω ότι υπήρξε βία και νοθεία κατά τη διάρκεια των εκλογών στη Χιμάρα. Αυτό έχει επαληθευθεί και δηλώνεται ρητά στην επίσημη έκθεση του ΟΑΣΕ.

Η βία και η νοθεία είναι αλληλένδετες και απορρέουν από την άρνηση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και, σε αυτήν την περίπτωση, από την άρνηση της ύπαρξης ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα εκ μέρους των αλβανικών αρχών, η οποία, ωστόσο, αναγνωρίστηκε επισήμως από τον ΟΑΣΕ στην έκθεσή του.

Αυτό που συνέβη στη Χιμάρα έβλαψε τόσο την Αλβανία όσο και την Ελλάδα. Στην Ελλάδα υπάρχει αρνητική αντίδραση στην κοινή γνώμη και όταν το ζήτημα συζητήθηκε στη Βουλή, πολλοί βουλευτές, κυρίως της αντιπολίτευσης, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να υιοθετήσει τιμωρητικά μέτρα απέναντι στην Αλβανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, θυμάμαι τα λόγια του κ. Βαν ντερ Στουλ, του Ύπατου Αρμοστή του ΟΑΣΕ για τις Εθνικές Μειονότητες, σε λόγο που έβγαλε σε μία Διάσκεψη που οργανώσαμε στην Ελλάδα πριν δύο χρόνια. Παραθέτω «Αν ένα κράτος είναι δυσαρεστημένο σχετικά με τη μεταχείριση των μειονοτήτων του σε άλλο κράτος, κατά την άποψή μου, είναι απαράδεκτο να αρχίσει από μόνο του να εφαρμόζει κυρώσεις ή τιμωρητικά μέτρα εναντίον άλλων εθνών. ……ο καλύτερος τρόπος να επιτύχει μία εποικοδομητική λύση είναι να εμπλέξει τη διεθνή κοινότητα». Και ανέφερε ένα παράδειγμα: το παράδειγμα της Ελλάδας και της Αλβανίας πριν λίγα χρόνια, όταν η Ελλάδα είχε ζητήσει την παρέμβασή του για τη χρήση της ελληνικής γλώσσας στα σχολεία της νότιας Αλβανίας.

Η δήλωση του Ύπατου Αρμοστή, την οποία προσυπογράφουμε, αποτρέπει τα κράτη από το να επιβάλουν τιμωρητικά μέτρα και εγείρει υψηλές προσδοκίες από τα κράτη και το κοινό για το ρόλο του ΟΑΣΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση στην κακομεταχείριση των μειονοτήτων.

Όμως, σε μια δημοκρατική κοινωνία, για να προβούν ή να μην προβούν οι κυβερνήσεις σε μιαν ενέργεια χρειάζεται η υποστήριξη της κοινής γνώμης και σε αυτό το σημείο η κοινή γνώμη είναι αρνητική στην Ελλάδα. Σήμερα υπήρξε μεγάλη διαδήλωση και πορεία στην Αλβανική Πρεσβεία στην Αθήνα, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Αλβανοί ελληνικής καταγωγής που ζουν στην Ελλάδα.

Κατανοούμε ότι η Αλβανία προσπαθεί μερικές φορές να επιτύχει τον εκδημοκρατισμό, όμως μερικές άλλες φορές η εθνικιστική τάση επικρατεί. Η Αλβανία χρειάζεται τους διεθνείς οργανισμούς και τα γειτονικά κράτη στην πορεία της προς τη δημοκρατία. Η Ελλάδα βοηθά την Αλβανία στην αναπτυξιακή της διαδικασία και στην πορεία της προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Όμως οι αρνητικές αντιδράσεις στο κοινό για αυτό που συνέβη στη Χιμάρα ίσως δυσχεράνουν τα πράγματα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Πρέπει να δούμε θετικά αποτελέσματα από τη διεθνή κοινότητα – και μάλιστα ΣΥΝΤΟΜΑ, επειδή τον Απρίλιο θα διεξαχθεί απογραφή στην Αλβανία και δύο μήνες αργότερα έχουν προγραμματίσει γενικές εκλογές. Η ένταση στη Χιμάρα συσσωρεύεται μετά τα γεγονότα. Δεν θέλουμε να δούμε σε λίγους μήνες κι άλλη βία και νοθεία εκεί, επειδή οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Δεν προσπαθούμε να προωθήσουμε εδώ την ελληνική εθνικιστική θεώρηση. Μας ενδιαφέρει η αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και μια δίκαιη λύση στο ζήτημα της Χιμάρας.

Απευθύνουμε επομένως έντονη έκκληση στον ΟΑΣΕ να παρέμβει επειγόντως προκειμένου να διαφυλάξει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Χιμάρα στη βάση της έκθεσής του για την κατάσταση.

Εμείς, οι ελληνικές ΜΚΟ, είμαστε έτοιμες να συνεργαστούμε με το Διεθνή Οργανισμό και με τις κυβερνήσεις για μια ειρηνική και δίκαιη λύση εκεί. Πιστεύουμε πως με εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ, κυβερνήσεων και διεθνών οργανισμών μπορούμε να πετύχουμε την ελάττωση των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων οπουδήποτε και αν συμβαίνουν.

Καμιά χώρα στον κόσμο δεν είναι απαλλαγμένη από παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων – άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Ως ελληνική ΜΚΟ, ενδιαφέρομαι περισσότερο για την κατάσταση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην περιοχή. Αναφερόμενη στην Ελλάδα, παρακολούθησα επιθέσεις εναντίον της από δύο ελληνικές ΜΚΟ, που διαδέχονταν η μια την άλλη. Ετοίμασαν μια έκθεση 62 σελίδων (που κυκλοφόρησε ως παράρτημα της έκθεσης των 123 σελίδων της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ελσίνκι) που δίνει την εντύπωση πως η Ελλάδα είναι μία από τις χειρότερες χώρες στον κόσμο στην παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Θεωρώ υποχρέωσή μου να αποκαταστήσω την αλήθεια εδώ. Βελτίωση της κατάστασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι αναγκαία σε όλες τις χώρες, περιλαμβανόμενης και της Ελλάδας, ιδιαίτερα στον τομέα της θρησκευτικής ελευθερίας. Όμως, η μακρόχρονη εμπειρία μου στα ανθρώπινα δικαιώματα με έχει διδάξει ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ ΜΚΟ και Κυβερνήσεων και όχι με επιθετική προσέγγιση και υπερβολές.

Επιτρέψτε μου να σας πως με συντομία πως χάρη στην υποστήριξη των ΜΚΟ από την Ελληνική Κυβέρνηση, ο αριθμός και το ουσιαστικό έργο των ΜΚΟ στην Ελλάδα αυξήθηκε πρόσφατα, διατηρώντας παράλληλα την ανεξαρτησία και την αντικειμενικότητά τους. Αυτή η εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΜΚΟ και Ελληνικής Κυβέρνησης έχει οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα κατά τα πρόσφατα χρόνια.

Να αναφέρω μόλις μερικά από αυτά: η δημιουργία εθνικών φορέων, όπως η Εθνική Επιτροπή Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και ο Συνήγορος του Πολίτη, η εξάλειψη της αναγραφής του θρησκεύματος στα δελτία ταυτότητας –παρά την έντονη αντίθεση της Εκκλησίας· η απόφαση να κτισθεί τζαμί στην Αθήνα· η προνομιακή εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο ατόμων που ανήκουν σε μειονότητες· κτλ. Συνεργαζόμαστε με τις αρμόδιες αρχές σε άλλα θέματα όπως η επιμόρφωση αστυνομικών και προσωπικού φυλακών και η βελτίωση των συνθηκών των φυλακών, και, φυσικά, σε θέματα θρησκευτικών ελευθεριών, περιλαμβανομένου του θέματος του προσηλυτισμού. Επίσης, εργαζόμαστε για την κύρωση της Σύμβασης Πλαίσιο για τις Εθνικές Μειονότητες, για την οποία υπάρχει η σοβαρή υποστήριξη του Υπουργού Εξωτερικών.

Έχω την πεποίθηση ότι με την εποικοδομητική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ ΜΚΟ και Ελληνικής Κυβέρνησης τα αποτελέσματα θα συνεχίσουν να είναι θετικά.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.

http://www.greekhelsinki.gr/dikaiomatika/10/articles/art_29.html

No comments: