Monday, January 08, 2007

General Nini

Το βράδυ της 7ης Ιανουαρίου θα του μείνει αξέχαστο. Το είπε και ο ίδιος… Το επόμενο πρωινό σίγουρα δεν το έζησε όπως άλλοι ποδοσφαιριστές που κεντρίζουν την προσοχή. Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων θα τα είδε στο δρόμο προς το σχολείο του στο Κορωπί και ίσως να μην πρόλαβε καν να διαβάσει τους τίτλους, παρά μόνο να είδε τις φωτογραφίες του. Ο Σωτήρης Νίνης είναι σίγουρα «νινί ακόμα». Πριν καλά-καλά κλείσει τα 17 του χρόνια πρωταγωνίστησε στη νίκη του Παναθηναϊκού επί του Αιγάλεω και η ζωή του έχει γίνει αντικείμενο έρευνας. Πριν, όμως, στεγνώσει το μελάνι για τα κολακευτικά σχόλια, ο Μίμης Δομάζος υπενθυμίζει μέσω του Sportime.gr. «Προσοχή, μην κάψουμε το παιδί!».

Ψάξε με…

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2006 κατάφερε να μπει ένα δίστηλο στις εφημερίδες, όταν έγινε επαγγελματίας μαζί με τον Αλέξανδρο Κωνσταντινίδη. Κι αν πίστευε εκείνη την Παρασκευή που υπέγραψε το πενταετές συμβόλαιό του ότι η χρονιά έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο, τότε πού να φανταζόταν τι θα τον περίμενε στο ξεκίνημα του 2007. Ο Βίκτορ Μουνιόθ του ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει βασικός και ο 17χρονος δεν ήξερε τι να πρωτοκάνει. Το ανακοίνωσε πρώτα στα ball boys, που είναι φίλοι και συμπαίκτες του από τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού. Έτρεχε σε όλους τους παίκτες του τριφυλλιού και προσπαθούσε να μαζέψει όσα περισσότερα προλάβαινε για να μπει γεμάτος και έτοιμος στον αγωνιστικό χώρο. Το χειροκρότημα της εξέδρας και οι πρώτες καλές ενέργειες ήταν το πάτημα που ζητούσε για να δείξει τις δυνατότητές του. Κι όταν το ματς ολοκληρώθηκε επιτυχώς για τον Παναθηναϊκό, άρχισε η αναζήτηση…

Ο Σωτήρης Νίνης έχει γεννηθεί στις 3 Απριλίου του 1990 στη Χειμάρα και μετακόμισε στη Ζάκυνθο με τους γονείς του. Εν συνεχεία, ήρθαν στην Αθήνα και στη Ν. Ιωνία και ο μικρός ξεκίνησε στις ακαδημίες του Απόλλωνα Αθηνών. Το 2003 δοκιμάστηκε στον Παναθηναϊκό και η Παιανία έγινε το δεύτερο σπίτι του, αφού εκεί διαμένει το μεγαλύτερο διάστημα.

«Παράδειγμα προς μίμηση»

Ο Μίμης Δομάζος έχει το προσωνύμιο «στρατηγός». Πολύ θα ήθελε να έχει στρατιώτες σαν τον Σωτήρη Νίνη στις υπηρεσίες του! Ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού υποκλίθηκε στην εμφάνιση του 17χρονου μέσου και γνωρίζοντας καλά πρόσωπα και πράγματα στο τριφύλλι ζήτησε να προσεχθεί η περίπτωσή του. «Τα νέα παιδιά και τα ελληνόπουλα πρέπει να έχουν τέτοιες ευκαιρίες. Δεν είναι μόνο καλό για τον Παναθηναϊκό, αλλά συνολικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο μικρός μπήκε με θράσος, κάτι που μου άρεσε, κι έδειξε στους ακριβοπληρωμένους παίκτες πως παίζεται το ποδόσφαιρο. Πρέπει να τρέχεις, να μαρκάρεις, να βάλεις τα πόδια σου στη φωτιά. Οι υπάλληλοι νομίζουν ότι με τις φανέλες και τα ονόματα θα κερδίσουν τα ματς. Γι’ αυτό και χθες στο πρώτο ημίχρονο, είχε αυτή την εικόνα ο Παναθηναϊκός».

Όντας παλαιός στα γήπεδα και σημείο αναφοράς για τον Παναθηναϊκό, έχει βρεθεί πολλές φορές στην ίδια θέση. Πολλές φορές έχει μιλήσει για νεαρούς ποδοσφαιριστές που έκαναν ξεπέταγμα, αλλά χάθηκαν στη διάρκεια. «Αξίζουν μπράβο τόσο στον μικρό, όσο και στον προπονητή που τον χρησιμοποίησε. Πρέπει να προσέξει, όμως, ο Νίνης. Σήμερα είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, αλλά δεν θα είναι έτσι κάθε φορά. Κάθε Κυριακή και σε κάθε προπόνηση πρέπει να ιδρώνεις, να είσαι σωστός. Πρέπει και οι υπεύθυνοι του Παναθηναϊκού να προσπαθήσουν για να μην χαθεί. Έχει πολύ καλά στοιχεία, αλλά προς Θεού, μην καεί. Σιγά-σιγά πρέπει να εξελιχθεί και να παίρνει ευκαιρίες».

Η στάση του κόσμου προς το πρόσωπό του ήταν σίγουρα μια καλή… ντόπα πριν από την έναρξη του αγώνα, αλλά και το αντίθετο. Η παρουσία του Νίνη ήταν ένα χάπι παρηγοριάς για τους οπαδούς του τριφυλλιού τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο. «Ο κόσμος απ’ την αρχή τον υποδέχτηκε θερμά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Του έδωσε κουράγιο να συνεχίσει. Η παρουσία του Νίνη έδωσε άλλη νότα στο παιχνίδι και δεν φάνηκε η κακή πρόθεση που είχε ο κόσμος για τους ποδοσφαιριστές».

Για το φινάλε έρχονται οι συγκρίσεις. Το καλύτερο, δηλαδή. Ο μικρός με μια εμφάνιση θύμισε τον «μεγάλο μικρό» και ο Μίμης Δομάζος… σιγοντάρει. «Είχε τις κινήσεις του Σαραβάκου, έχει το στυλ του. Πατάει γερά στα πόδια του κι έχει τη στόφα μεγάλου ποδοσφαιριστή. Ήταν μόλις το πρώτο του παιχνίδι. Με περισσότερα ματς και πείρα μπορεί να φτάσει ψηλά, αν – επαναλαμβάνω – δεν χαθεί. Πρέπει να προσεχτεί ιδιαίτερα».

Sportime

2 comments:

Leonidas said...

Apla na eyxithoume sto paidi na einai panta ygiis kai siderenios, giati talenta exei kai tou perisevei. To symantiko s'auti tin douleia einai i ygeia pistevo, opote tou to euxomai me oli mou tin kardia.
Kai panta tetoia apo tou Himaraious!

Leonidas said...

Από τα χέρια του Πύρρου Δήμα το βραβείο MVP στον 17χρονο Νίνη

Από το σχολείο στο ...βραβείο! Ο Σωτήρης Νίνης βραβεύτηκε το μεσημέρι της Παρασκευής ως πολυτιμότερος παίκτης (MVP) της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα, καθώς αναδείχθηκε πρώτος στη σχετική, καθιερωμένη ψηφοφορία που διοργανώνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ).

Την απονομή στον νεαρό άσο του Παναθηναϊκού έκανε ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης της Αρσης Βαρών, Πύρρος Δήμας, παρουσία του προέδρου του ΠΣΑΠ, Αντώνη Αντωνιάδη, στις εγκαταστάσεις της Παιανίας.

Ο Σωτήρης Νίνης, ο οποίος δεν είχει κλείσει ακόμα ούτε τα 17 του χρόνια, πήγε στην Παιανία ...κατευθείαν από το σχολείο, για να γνωρίσει εκεί ένα από τα ινδάλματά του, τον Πύρρο Δήμα, με τον οποίο έχει κοινό τόπο καταγωγής, τη Χιμάρα.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Αντώνης Αντωνιάδης, ο οποίος προλόγισε την εκδήλωση: «Η σημερινή βράβευση είναι πολύ σημαντική. Είμαι πολύ ευχαριστημένος που οι Έλληνες φίλαθλοι ψήφισαν έναν νεαρό Βορειοηπειρώτη, γνήσιο Ελληνόπουλο. Ηταν ένα μήνυμα και στις άλλες ομάδες να αναδείξουν και άλλα νεαρά Ελληνόπουλα με ταλέντο. Σήμερα η βράβευση θα γίνει από κοινού με έναν σπουδαίο αθλητή που κατάγεται από το ίδιο μέρος με τον μικρό, τον Πύρρο Δήμα, που επίσης έχει γεννηθεί στη Χιμάρα. Σωτήρη, τώρα πρέπει να οπλιστείς με δύναμη, για να πας ψηλά. Το ταλέντο το έχεις».

Ο Σωτήρης Νίνης δήλωσε παραλαμβάνοντας το βραβείο από τον Πύρρο Δήμα: «Είναι βαρύ αυτό το βραβείο και ευχαριστώ πολύ τον κόσμο που με ψήφισε. Θα συνεχίσω με τον ίδιο τρόπο και με μεγάλη προσπάθεια, για να έχει διακρίσεις η ομάδα μου».

Αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, κατά τις οποίες βρέθηκε από τους ερασιτέχνες του Παναθηναϊκού στην πρώτη ομάδα, στην ενδεκάδα και στο ...θρόνο του πολυτιμότερου παίκτη, ο MVP της 16ης αγωνιστικής σχολίασε:

«Είμαι πολύ χαρούμενος για όλα αυτά, όμως δεν ασχολούμαι περισσότερο. Δεν με αγχώνουν καθόλου. Με ενδιαφέρει πάνω απ’ όλα η ομάδα. Χρειάζεται δουλειά, δουλειά, δουλειά...».

Για το γεγονός ότι στη βράβευσή του παραβρέθηκε ο Πύρρος Δήμας, ο Σωτήρης Νίνης είπε: «Είναι τιμή μου που με βραβεύει ο Πύρρος Δήμας. Δεν φανταζόμουν ούτε στα όνειρά μου ότι θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο, όμως τώρα που συνέβη, το πιστεύω και το ζω».

Ο τέσσερις φορές Ολυμπιονίκης της Αρσης Βαρών ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης και αυτό φάνηκε και στα λόγια του, όταν ήρθε η σειρά του να απευθυνθεί στον νεαρό άσο:

«Θέλω να ευχηθώ τα καλύτερα. Αυτή να είναι μόνο η αρχή. Εδειξες από την πρώτη στιγμή ότι μπορείς να διανύσεις τη μεγάλη απόσταση μέχρι την επιτυχία. Είμαι διπλά υπερήφανος και συγκινημένος επειδή προερχόμαστε από το ίδιο μέρος. Κλείσε τα αφτιά σου σε αυτά που λέγονται, γιατί χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από εδώ και πέρα. Με ένα λουλούδι δεν έρχεται η άνοιξη. Εύχομαι σύντομα να αγωνιστείς στην Εθνική ομάδα και να σηκώσεις ψηλά την ελληνική σημαία».
news.in.gr με πληροφορίες: www.sport.gr