Tuesday, February 06, 2007

Εκλογικός πυρετός στην Αλβανία

25/01/2007

Με το παρατεταμένο αδιέξοδο σχετικά με τις τοπικές εκλογές να έχει τελικά επιλυθεί, τα πολιτικά κόμματα της Αλβανίας ξεκίνησαν τις προεκλογικές εκστρατείες τους.

Του Ερλίς Σελιμάι για τους Southeast European Times στα Τίρανα – 25/01/07

photo

Ο Δήμαρχος των Τιράνων Έντι Ράμα πραγματοποιεί ομιλία σε συγκέντρωση το Σαββατοκύριακο. [Getty Images]

Το Σαββατοκύριακο, οι δυο βασικές πολιτικές παρατάξεις της Αλβανίας ξεκίνησαν επίσημα τις προεκλογικές εκστρατείες τους για τις τοπικές εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου. Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης το Σάββατο (20 Ιανουαρίου) στο Μέγαρο των Συνελεύσεων, ο αριστερός συνασπισμός Μαζί για το Μέλλον, τον οποίο ηγείται ο Δήμαρχος των Τιράνων Έντι Ράμα, έπαιξε το τραγούδι των Queen "We will rock you" -- απάντηση στο τραγούδι που συνοδεύει την εκστρατεία του δεξιού Μεγάλου Συνασπισμού, "The final countdown".

Στην εκδήλωση του Μεγάλου Συνασπισμού, παρευρέθηκαν πάνω από 3.000 μέλη και υποστηρικτές. Απευθυνόμενος στο πλήθος, ο Πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα ανέφερε στους υποψηφίους ότι, μόλις εκλεχθούν, θα λάβουν ισχυρή κυβερνητική υποστήριξη για τα προγράμματά τους.

Όπως ανέφερε ο Μπερίσα, η αποκέντρωση της τοπικής κυβέρνησης εξακολουθεί να αποτελεί βασική προτεραιότητα. Δεσμεύθηκε επίσης για επίτευξη λύσης σε ζητήματα νομιμοποίησης και περιουσιακών στοιχείων.

Ο Μπερίσα αποδέχθηκε επίσημα την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Σοκόλ Ολντάσι, ο οποίος πρόκειται να αναμετρηθεί με τον Ράμα για το δημαρχιακό αξίωμα των Τιράνων.

Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του στη συγκέντρωση του συνασπισμού Μαζί για το Μέλλον, ο Ράμα ανέφερε ότι επιτέλους, κατάφερε να ιδρυθεί αριστερή συνομοσπονδία -- με πυρήνα το SP και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Η επίτευξη ενός τέτοιου συνασπισμού δεν ήταν εύκολη υπόθεση, δήλωσε ο Ράμα, ο οποίος θέτει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία στο αξίωμα του δημάρχου. Ωστόσο, μετά από πλήθος εμποδίων, επετεύχθη πραγματική ένωση, ανέφερε.

Την Κυριακή, η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας αμαυρώθηκε από επεισόδιο στην πόλη Χιμάρα που κατοικείται κυρίως από Έλληνες. Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, η αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα για απόπειρα παρεμπόδισης ομιλίας του νυν δημάρχου Βασίλ Μπολάνο, του κόμματος της Ελληνικής μειονότητας Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Μπολάνο θέτει υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία.

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας Άλφρεντ Μοϊσίου απέστειλε προσχέδιο Κώδικα Δεοντολογίας σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία σε όλα τα πολιτικά κόμματα. Κάλεσε τους πολιτικούς να κάνουν από τη μεριά τους ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν διεξαγωγή πολιτισμένης προεκλογικής εκστρατείας και δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

Εν τω μεταξύ, η Αποστολή Εκλογικής Επιθεώρησης του ΟΑΣΕ/ODIHR εξέδωσε τη δεύτερη προσωρινή έκθεσή της, καλύπτοντας την περίοδο από 1η μέχρι 14 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με την έκθεση, μια από τις τροποποιήσεις του Εκλογικού Κώδικα "… ενδέχεται να επιτρέψει την αλλαγή της σειράς των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια μετά την εγγραφή τους από τις σχετικές εκλογές επιτροπές, και μετά την ψηφοφορία".

"Αν και οι κανόνες για τέτοιου είδους ανακατατάξεις δύνανται να δημοσιευθούν τη στιγμή της εγγραφής, η κίνηση αυτή προκαλεί ανησυχία ως προς τη συμβατότητα τέτοιου είδους νομικών διατάξεων με τις δημοκρατικές αρχές, καθώς μειώνουν τη διαφάνεια για τους ψηφοφόρους", ανέφερε ο ΟΑΣΕ/ODIHR.

No comments: