Wednesday, February 07, 2007

Opinion: Δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα

Χτες την Δευτέρα και προχτές την Κυριακή, βρέθηκα σε 2 συναντήσεις που έγιναν με σκοπό την παρουσίαση του νυν Δημάρχου και υποψηφίου στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα, κ. Μπολλάνο.

Εδώ θα πρέπει να σας αναφέρω, ότι ουδέποτε είχα στενές σχέσεις με την πολιτική ζωή στη Χειμάρρα, ή πιο σωστά δεν γνώριζα τίποτα γι’ αυτά τα θέματα. Η σχέση μου με την Χειμάρρα, όπως και κάθε ξενιτεμένου Χειμαρριώτη, είναι πολύ περιορισμένη. Πηγαίνω το καλοκαίρι για διακοπές και ίσως άλλες 2-3 φορές κατά την διάρκεια του χρόνου, αλλά περισσότερο ως επισκέπτης πάρα ως πολίτης της περιοχής. Αποφάσισα, ώμος, αυτή τη φορά να παρακολουθήσω αυτές τις συναντήσεις, πιο πολύ για να ενημερωθώ για τα θέματα που απασχολούν την πατρίδα μου και τις προτάσεις – παρατηρήσεις των συμπατριωτών μου. Επίσης θεώρησα ότι είναι μια ευκαιρία να συναντήσω και γνωστά πρόσωπα, τους οποίους είχα πολύ καιρό να συναντήσω.

Πάνω σ’ αυτά, έχω να σας πω ότι ο στόχος μου επιτευχθεί. Και στις δυο συναντήσεις, άκουσα πολλά ενδιαφέρων πράγματα, είδα πολλούς παλιούς φίλους και γνωστούς και κυρίως, «συγχρονίστηκα» έστω για λίγο με την πατρίδα μου, την Χειμάρρα. Ένιωσα δηλαδή, σαν να βρίσκομαι στη Χειμάρρα. Δεν θα ήθελα να σχολιάσω το γεγονός ότι για να συμβούν όλα αυτά θα έπρεπε να γίνουν δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, αλλά για έμενα προσωπικά αυτό υπήρξε η αφορμή. Ξέρετε, ο άνθρωπος καταπιάνεται και ασχολείται με τα θέματα που υπάρχουν στην χώρα όπου διαμένει, και όχι στην χώρα απ’ όπου προέρχεται. Έτσι κ’ εγώ που ζω εδώ στην Ελλάδα, τα προβλήματα που αντιμετωπίζω και θα πρέπει να λύσω καθημερινά είναι «Ελληνικά», όχι Χειμαρριώτικα. Από την άλλη, όταν πηγαίνω στην Χειμάρρα είναι για τις διακοπές μου. Η νοσταλγία και η αγάπη γι’ αυτόν τον τόπο καμιά φορά δεν μ’ αφήνει να δω καθαρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπατριώτες μου εκεί. Ένας επιπλέον λόγος είναι ότι κουβαλάω από τα παιδικά μου χρόνια αναμνήσεις που δεν περιέχουν πολυτέλειες του τύπου μετακίνηση με αυτοκίνητο, άσφαλτο σε όλους τους δρόμους, ζεστό μπάνιο κάθε μέρα, πλήρες γεύματα, ποτό το βράδυ στα Clubs, βόλτες και σε άλλα μέρη κ.α. τέτοια πολλά. Βλέπετε, την εποχή που ζούσα εγώ στη Χειμάρρα δεν υπήρχαν αυτά στο βαθμό που υπάρχουν σήμερα ή στο βαθμό που θα θέλαμε να υπάρχουν. Εμένα προσωπικά δεν μου έκαναν εντύπωση ώμος, πιστεύω και σε πολλούς από εσάς που διαβάζεται αυτό το κείμενο. Σήμερα που μιλάμε κάποια δεδομένα έχουν αλλάξει. Εμείς μεγαλώσαμε, είδαμε ποιο πολλά πράγματα, άλλαξαν οι συνήθειες μας, αλλάξαμε και εμείς ως άνθρωποι. Και σε όλα αυτά έχουμε να προσθέσουμε ή να αντιπαραθέσουμε την κατάσταση στην Χειμάρρα και στα χωρία της.

Για μένα προσωπικά, η Χειμάρρα έχει αλλάξει, όχι ώμος στον βαθμό που αλλάξαμε εμείς που έχουμε φύγει από την Χειμάρρα. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, διότι στο κάτω-κάτω μια κοινωνία αλλάζει ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις δυνατότητες των πολιτών της. Εδώ ώμος γίνεται η μεγάλη παρεξήγηση, κατά την γνώμη μου. Βέβαιος, ένας άνθρωπος που ζει χρόνια στην Ιταλία, στην Ελλάδα, στην Γερμάνια, στην Αμερική, πηγαίνοντας στην Χειμάρρα, του κάνει εντύπωση (κακή μάλλον) όταν βλέπει αυτά που βλέπει, και ας ζούσε εκεί ο ίδιος πριν μερικά χρόνια. Δεν του αρέσουν οι δρόμοι που είναι όλο λακκούβες, δεν του αρέσουν τα σκουπίδια παραπεταμένα στη φύση, δεν του αρέσουν το πως φέρονται στα μαγαζιά που πηγαίνει. Μιλάμε πάντα για τον άνθρωπο που μερικά χρονιά πριν ζούσε εκεί, στις ίδιες συνθήκες, με τους ίδιους ανθρώπους, αλλά με άλλα ενδιαφέροντα για την ζωή. Μιλάμε πάντα για τον άνθρωπο που έφυγε από την Χειμάρρα και ξενιτεύτηκε σε άλλα μέρη, προσαρμόστηκε και ενσωματώθηκε στην ζωή εκεί γιατί έτσι έπρεπε να γίνει, δεν γίνεται αλλιώς. Του ίδιου αυτού ανθρώπου, όταν πάει στην Χειμάρρα του είναι σχεδόν αδύνατον να προσαρμοστεί με την εκεί πραγματικότητα. Και το πάει πάρα πέρα, απαιτεί από τις αρμόδιες αρχές να έχει τις παραπάνω ανέσεις. Εδώ ακριβώς είναι η μεγάλη παρεξήγηση κατά την γνώμη μου: «Πως μπορεί κάποιος, που δεν ζει μόνιμα σε κάποιο άλλο μέρος του κόσμου, να απαιτεί πράγματα για 15 μέρες που πάει στη Χειμάρρα;». Θα μου πείτε ότι είναι ο τόπος του, η πατρίδα του και τον ενδιαφέρει να έχει το καλύτερο δυνατόν. Εάν είναι έτσι, διαφωνώ κάθετα. Αυτός που ενδιαφέρετε για τον τόπο του, κάνει και πράγματα για τον τόπο του, δεν απαιτεί. Για μένα συνήθως ο τόπος έχει απαιτήσεις και ανάγκες από τους ανθρώπους του όχι οι άνθρωποι από τον τόπο.

Τι έκαναν οι Χειμαρριώτες για τον τόπο τους όλα αυτά τα χρόνια; Αρχικά έφυγαν από τον τόπο τους και εκεί που πήγαν προσπάθησαν να φτιάξουν την ζωή τους, πράγμα καθόλου εύκολο και χρονοβόρο. Κάποια στιγμή αφού έφτιαξαν την ζωή τους εκεί που πήγαν, αποφάσισαν να φτιάξουν και ένα σπίτι – ή να αναπαλαιώσουν το παλιό τους σπίτι - στη Χειμάρρα για να πηγαίνουν για διακοπές και ίσως κάποια στιγμή να ζήσουν μόνιμα εκεί. Άρχισαν να επιστρέφουν στην Χειμάρρα μόνο για το καλοκαίρι για τις διακοπές τους. Είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι το χειμώνα ούτε ηλικιωμένους δεν βρίσκεις στα χωριά αυτά. Δεν τις κατακρίνω αυτές τις κινήσεις, αντίθετα τις θεωρώ πολύ φυσιολογικές ως ένα βαθμό. Είναι η πορεία και η μοίρα ενός μετανάστη άλλωστε. Αυτό που κατακρίνω είναι η ευκολία, από αρκετούς, να απαιτήσουν πράγματα ενώ οι ίδιοι δεν ζουν εκεί. Δεν συμμετέχουν, δεν γνωρίζουν από κοντά τα προβλήματα του τόπου. Σε αυτήν την παγίδα έχω πέσει κ’ εγώ προσωπικά αρκετές φορές. Είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε πολλά προβλήματα στην Χειμάρρα, είναι ακόμα πιο εύκολο να τα θέσουμε σε μια συζήτηση. Από την άλλη όμως, θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να δόσεις λύσεις γι’ αυτά τα προβλήματα, ειδικά απομακρυσμένα ενώ δεν ζεις εκεί.

Για να μην παρεξηγηθώ θα ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι γράφοντας αυτά δεν προσπαθώ να δικαιολογήσω κάποιους ή να χαϊδέψω τα αυτιά κάποιων άλλων. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορούμε - και πρέπει - να απατήσουμε το καλύτερο για την πατρίδα μας, αλλά συμμετέχοντας ενεργά. Η αδιαφορία, μόνο προς όφελος του τόπου μας δεν είναι. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία μπορούμε να τα λύσουμε μεταξύ μας, με διάλογο και χωρίς την παρέμβαση τρίτων. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι στις δυο συναντήσεις που πήγα – η δεύτερη έγινε με την Νεολαία της Χειμάρρας – οι τοποθετήσεις που άκουσα από τους συμπατριώτες μου ήταν γενικού χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις των πατεράδων μας ήταν επί των πολιτικών ζητημάτων στην περιοχή – γλώσσα, θρησκεία, κ.α. -, ενώ των συνομήλικων μου ήταν πάνω σε πιο βιώσιμα θέματα που απασχολούν την περιοχή. Η εξήγηση που έδωσα πάνω σ’ αυτό έχει να κάνει με τα ενδιαφέροντα της κάθε ηλικίας. Επίσης, δεν άκουσα προτάσεις από τους μεγαλυτέρους μας, αν και ζητήθηκε από τον κ. Δήμαρχο, αντίθετα άκουσα προτάσεις από τους νέους. Γενικά ώμος, αυτό που μου έμεινε ήταν το καλό κλίμα των συναντήσεων αυτών. Αυτό που έδειξαν αυτές οι συναντήσεις ήταν αυτό που έχει ανάγκη ο τόπος μας. Την ενότητα, την αγάπη, την ομοψυχία, την δημοκρατία και τον διάλογο μεταξύ μας. Πιστεύω ότι αυτό το ένιωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Θα το αναφέρω, και ας κατηγορηθώ γι’ αυτό, αλλά πιστεύω ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά υπήρχαν σ’ αυτές τις συναντήσεις και για ένα επιπλέον λόγο. Πιστεύω ακράδαντα ότι η παρουσία του νυν Δημάρχου συνέβαλλε προς αυτήν την κατεύθυνση. Νομίζω το ένιωσαν όλοι οι παρευρισκόμενοι. Αυτό για να μην μακρηγορήσω.

Από αυτήν την στιγμή που μιλάμε, σε 12 ήμερες θα γίνουν εκλογές στη Χειμάρρα. Μερικοί από εμάς θα πάνε να ψηφίσουν. Ας ελπίσουμε να μην τελειώσει εκεί το πραγματικό ενδιαφέρον μας για την πατρίδα μας.

Σ. Δήμας

No comments: