Sunday, April 22, 2007

Η ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΗ ΕΚΛΟΓΗ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

Μαζικά στις κάλπες
Τα φώτα στραμμένα στη Γαλλία για την πιο απρόβλεπτη προεδρική εκλογή σε δεκαετίες
Ο «Σαρκό» μπροστά στην κάλπη με τη σύζυγό του Σεσίλια και τις θετές του κόρες
Παρίσι
Τελευταία ενημέρωση 15:22
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής οι Γάλλοι ψηφοφόροι για να μοιράσουν τα δύο πολύτιμα «εισιτήρια» για την τελική προεδρική αναμέτρηση της 6ης Μαΐου. Η Γαλλία ζει τις πιο απρόβλεπτες εκλογές σε δεκαετίες με τους αναποφάσιστους να κρατάνε το «κλειδί» του αποτελέσματος. Ρεκόρ σημειώνει η προσέλευση...

Στις κάλπες καλούνται περίπου 44,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι (σχεδόν 1,8 περισσότεροι από τις εκλογές του 2002) για να αναδείξουν τους μονομάχους του δεύτερου γύρου, δεδομένου ότι από το 1965 μέχρι σήμερα ουδείς πρόεδρος έχει εκλεγεί στη Γαλλία από τον πρώτο γύρο.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 09:00 (ώρα Ελλάδος) και στις περισσότερες μεγάλες πόλεις θα κλείσουν στις 21:00 (ώρα Ελλάδος), οπότε και θα υπάρξουν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των exit polls. Το 70% των εκλογικών κέντρων στις μικρότερες πόλεις θα κλείσουν γύρω στις 19:00.

Η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να σπάσει ρεκόρ. Έως τις 13:00 (ώρα Ελλάδος), τέσσερις ώρες μετά το άνοιγμα των καλπών, είχε ψηφίσει το 31,2%. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό την ανάλογη χρονική στιγμή συγκριτικά και με τις τέσσερις προηγούμενες προεδρικές εκλογές.

Ο Νικολά Σαρκοζί κοντά στο Παρίσι πολιορκούμενος από τις τηλεοπτικές κάμερες και τους δημοσιογράφους. «Αναμένω με ηρεμία τα αποτελέσματα. Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι οι Γάλλοι προσέρχονται μαζικά στις κάλπες αυτή τη σοβαρή στιγμή για τη Γαλλική Δημοκρατία» δήλωσε.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ψήφισε νωρίς το πρωί στην εκλογική της περιφέρεια, το Μελ στα κεντροδυτικά. Προσήλθε γελαστή και χαλαρή στο εκλογικό τμήμα, όπου εκατοντάδες υποστηρικτές της φωνάζοντας «Σεγκολέν για πρόεδρος» και της έσφιγγαν τα χέρια. «Σας ευχαριστώ. Τώρα πρέπει να επικεντρωθώ στην αποψινή ομιλία μου» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο κεντρώος Φρανσούα Μπαϊρού ψήφισε στη γενέτειρά του, την πόλη Πο στα Πυρηναία, και ο ακροδεξιός Ζαν Μαρί Λεπέν ψήφισε κοντά στην κατοικία του στο Παρίσι στη συνοικία Σαν-Κλού.

Όλα μπορούν να συμβούν...

Όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο υποψήφιος της κυβερνώσας Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) θα έλθει πρώτος σε ψήφους την Κυριακή. Πολύ κοντά του αναμένεται, εφόσον δεν υπάρξουν ανατροπές, να βρεθεί η Σεγκολέν Ρουαγιάλ για να στηθεί το κλασικό σκηνικό μάχης μεταξύ αριστεράς και δεξιάς στο δεύτερο γύρο της 6ης Μαΐου, σημειώνει το Reuters.

Ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού έρχεται τρίτος στις σφυγμομετρήσεις και στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο αρχηγός της γαλλικής ακροδεξιάς Ζαν-Μαρί Λεπέν. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι εάν ο Μπαϊρού εξοστράκιζε την Σεγκολέν και λάμβανε το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο ενδεχομένως θα επικρατούσε του Νικολά Σαρκοζί.

Γεγονός είναι, πάντως, πως οι δημοσκοπήσεις δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά στο παρελθόν... Κανείς δεν ξεχνά την παταγώδη αποτυχία των σφυγομετρήσεων τον Απρίλιο του 2002, όταν κανένα ινστιτούτο δεν είχε προβλέψει το «άλμα» του ακροδεξιού Ζαν Μαρί Λεπέν στο δεύτερο γύρο.

Εξ ου και το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της Le Parisien «Όλα μπορούν να συμβούν», που αντικατοπτρίζει το αίσθημα της αβεβαιότητας που κυριαρχεί στη Γαλλία.

Σιωπηρή πλειοψηφία

Μέχρι και την τελευταία στιγμή αυτό που χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι το τεράστιο ποσοστό των αναποφάσιστων, που αν και μειώθηκε ελαφρώς δεν παύει να ξεπερνά το 30% σύμφωνα με τις προβλέψεις των ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Το μεγάλο ζητούμενο, λένε οι αναλυτές στο Παρίσι, είναι πού θα καταλήξει αυτή η «σιωπηρή πλειοψηφία» ή καλύτερα πώς θα κατανεμηθεί μεταξύ των υποψηφίων;

Τη μερίδα του λέοντος αναμένεται ότι θα καταλάβει ο υποψήφιος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος Ένωση για Ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος διατήρησε στις δημοσκοπήσεις προβάδισμα με ποσοστό 25 έως και 28%.

Αν και με βάση την ιστορία των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, ουδείς υποψήφιος της κεντροδεξιάς έχει εξασφαλίσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό πάνω από 30% ο Νικολά Σαρκοζί, ευελπιστεί «ότι θα φλερτάρει με αυτό το ρεκόρ».

Το προεκλογικό στοίχημα για το Νικολά Σαρκοζί δεν ήταν απλώς να έρθει πρώτος στον πρώτο γύρο, αλλά να εξασφαλίσει μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο υποψήφιο, ώστε να αποθαρρύνει τους αντιπάλους του και να αποτρέψει μια δυναμική συσπείρωσης εναντίον του στο δεύτερο γύρο που θα μπορούσε να του στερήσει την προεδρία.

Οι ελπίδες της Σεγκολέν Ρουαγιάλ

Με βάση τις δημοσκοπήσεις στη δεύτερη θέση αναμένεται να έρθει η υποψήφια των σοσιαλιστών Σεγκολέν Ρουαγιάλ με ποσοστό λίγο πάνω από το 20%.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει την ψήφο αρκετών αναποφάσιστων, αλλά κυρίως ότι στο δεύτερο γύρο θα συσπειρώσει την πλειονότητα των ψηφοφόρων του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού και των μικρότερων κομμάτων των πρασίνων και της αριστεράς -οι πέντε υποψήφιοι των οποίων αναμένεται να καταλάβουν στον πρώτο γύρο γύρω στο 15%.

Κάτω από το 20% αναμένεται να αποσπάσει ο κεντρώος υποψήφιοι Φρανσουά Μπαϊρού, ο οποίος εξακολουθεί πάντως να ελπίζει ότι θα κάνει την έκπληξη και θα ξεπεράσει τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ στον πρώτο γύρο της Κυριακής.

Στην τέταρτη θέση αναμένεται να βρεθεί ο ακροδεξιός ηγέτης Ζαν Μαρί Λεπέν με ποσοστό γύρω στο 15%.

Η αποχή θα κρίνει πολλά

Πολλά θα κριθούν από το ποσοστό της αποχής, η οποία στον πρώτο γύρο αναμένετα να κυμανθεί γύρω στο 20%. Ενα ποσοστό πολύ μικρό για τα γαλλικά δεδομένα, καθώς στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2002 ήταν 29%.

Η μείωση της αποχής θα σημάνει μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων από τις λαϊκές κατηγορίες και αναμένεται να ευνοήσει τους υποψήφιους των μικρότερων κομμάτων.

Πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι εκτιμούν ότι η προσέλευση στις κάλπες σήμερα θα είναι άνευ προηγουμένου από το 1981, όπου το ποσοστό της αποχής ήταν μόλις 18,9%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 έχει αυξηθεί κατά 4,3% ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις προεδρικές εκλογές του 1981.

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα έχουν στη διάθεσή τους γύρω στις 17:30 (ώρα Ελλάδος) τις πρώτες εκτιμήσεις από τα exit polls, αλλά απαγορεύεται να τα ανακοινώσουν πριν κλείσουν οι κάλπες.

news.in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Associated Press


No comments: