Tuesday, May 15, 2007

Godo- ΣΧΕΔΙΟ ΑΧΤΙΣΑΡΙ


Godo-Berishës: Bollanos ti hiqet mandati (ABC-25-04-07)

Kryebashkiaku i Himarës akuzohet se ka shkelur 9 nene të Kushtetutës me "deklaratën e pavarësisë"

Ela Ruçi
Politika shqiptare ka qenë me aktive dje pasdite mbi deklaratat e Bollanos. Sabri Godo, historiani dhe republikani i vjetër i cili është kandidat zyrtar i PDR për postin e presidentit këtë vit i kërkoi Berishës të shkarkojë nga posti i Kryetarit të bashkisë dhe në Himarë të ripërsëriten zgjedhjet. Sigurisht që nga qeveria jo vetëm pati heshtje por as që po merret në konsideratë një hap i tillë ligjor i cili është dhe teknikisht i vështirë kur bëhet fjalë për një të zgjedhur vendor. Deklarata e Godos ishte një mesazh direkt për kryeministrin por dhe një paralajmërim njëkohësisht. “Nëse nuk e bën këtë, Berisha tregon se nuk sillet në mënyre dhe aq të përgjegjshme. Vete me shprese se Berisha do ta shqyrtoje këtë, do të dëgjoje edhe opinionin publik dhe do të marrë një vendim”- është shprehur ai. Me gjithë epitetet që i vuri Godo kërkesa e tij do shkojë në vesh të shurdhër për sa kohë që Berishës në fakt po i kërkohet shumë. Të jesh i përgjegjshëm në këtë rast nuk do të thotë vetëm reagim legjitim, apo respektim i opinionit të gjerë, por do të thotë të bësh mirë llogaritë përballë diplomacisë dhe shtetit fqinj. Bollano sipas Godos përdoret nga qarqe ekstremiste greke, por Bollano përdoret shumë mirë dhe nga qeveria greke e cila reagon menjëherë kur bëhet fjalë për debatet me të, zgjedhjen e tij. Pa dyshim shkarkimi i tij do ta vinte Kryeministrin përballë një krizë me vendin fqinj, shumë që është shumë sensibël ndaj Bollanos, dhe do të shkaktonte ndarjen përfundimtare me një aleat edhe pse i vokal por me numrat në kuvend, për ti shkaktuar probleme. Në fakt kryeministri as që e mori në konsideratë deklaratën e Bollanos, pasi nuk do ti hyjë ketë debati, aq më shumë në momentin kur humbet papritur dhe Ministrin e Jashtëm. Godo ka deklaruar se Berisha duhet ta shkarkojë Bollanon menjëherë dhe ti hapë rrugë zgjedhjeve të reja jashtë makinacioneve politike, por ndoshta ka harruar se këto makinacione dhe pazare e zgjodhën Bollanon për herë të dytë kryetar bashkie në Himarë. Edhe atëherë kur elektorati i majtë dhe i djathtë i qytetit bregdetar propozoi të bashkëpunonte në bazë për të fituar një kandidat tjetër dhe jo njeriu i surprizave të nacionalizmave të helenëve të lashtë. Deklarata e Bollanos për shpalljen e pavarësisë së Vorio Epirit duke bërë paralelizma me statusin dhe pretendimet e Kosovës, duhet të përbëjë një shkelje të Kushtetutës për të plotësuar kushtet që të shkarkohet. Neni i parë i Kushtetutës thotë: “Republika e Shqipërisë është shtet unitar dhe i pandashëm”. Ka dhe nene të tjera që Bollano nuk i ka lexuar në Kushtetutë për integritetin territorial të Shqipërisë, për nxitjen e konflikteve etnike apo fetare, por ky është një problem kapacitetesh juridike. Pa dyshim që për sa kohë qeveria shqiptare ti trembet një reagimi nga Athina, Bollano rezervon të drejtën Kushtetuese të “Lirisë së Shprehjes” dhe e ushtron atë më së miri për interesa që ai I ka bërë publike tashme.


Kushtetuta për pushtetin vendor
1. Organi i zgjedhur drejtpërdrejt i njësisë qeverisëse vendore mund të shpërndahet ose të shkarkohet nga Këshilli i Ministrave për shkelje të rënda të Kushtetutës ose të ligjeve.
2. Organi i shpërndarë ose i shkarkuar mund të ankohet në Gjykatën Kushtetuese brenda 15 ditëve, dhe në këtë rast vendimi i Këshillit të Ministrave pezullohet.
3. Në rastin e mosushtrimit të së drejtës së ankimit brenda 15 ditëve, ose në rastin e lënies në fuqi të vendimit të Këshillit të Ministrave nga Gjykata Kushtetuese, Presidenti i Republikës cakton datën e zgiedhjeve në njësinë vendore përkatëse.


Neni 3

Pavarësia e shtetit dhe tërësia e territorit të tij, dinjiteti i njeriut,të drejtat dhe liritë e tij, drejtësia shoqërore, rendi kushtetues, pluralizmi, identiteti kombëtar dhe trashëgimia kombëtare, bashkëjetesa fetare, si dhe bashkëjetesa dhe mirëkuptimi i shqiptarëve me pakicat janë baza e këtij shteti, i cili ka për detyrë t'i respektojë dhe t'i mbrojë.
Neni 9
Paragrafi 2
Partitë politike dhe organizatat e tjera, programet dhe veprimtaria e të cilave mbështeten në metoda totalitariste, që nxitin e përkrahin urrejtjen racore,fetare,krahinore ose etnike, që përdorin dhunën për marrjen e pushtetit ose për të ndikuar në politikën shtetërore, si edhe ato me karakter të fshehtë janë të ndaluara sipas ligjit.

E Merkure, 25 Prill 2007

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΟ ΑΧΤΙΣΑΡΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ;

Άγιοι Σαράντα, Μάιος 2007. (Λαικο Βημα-πεμτι 3 μαιου 2007)

Π

οτέ άλλοτε στην ιστορία του Βο­ρειοηπειρωτικού ελληνισμού η κα­τάσταση στην ελληνική κοινότητα δεν ήταν τόσο ρευστή και συνάμα αποπνι­κτική. Όλοι οι παίκτες που διαδραματί­ζουν ρόλο στο θέατρο σκιών που ανα­πτύσσεται πάνω από αυτή την αρχαία ελ­ληνική γη, κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους περιμένοντας μελλοντικές ευκαιρίες για ξεκαθάρισμα λογαριασμών που υπολογί­ζεται πως θα είναι εις βάρος των Βορειοη­πειρωτών.

Η αλβανική πλευρά βιάζεται να κλείσει τις εκκρεμότητες με τους βόρειους γείτο­νες, τους Σλάβους, και υπολογίζει στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης και ενταξιακής πορείας στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς να λύσει το όραμα της μεγά­λης Αλβανίας.

Πώς μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η στά­ση των αλβανών πολιτικών στα Τίρανα για αρωγές μέτωπο περί τελικού στάτους του Κοσσυφοπεδίου, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη τη θέληση της σερβικής πλευράς, εάν δεν είχαν με το μέρος τους τον αμερι­κανικό παράγοντα;

Και γιατί οι Αλβανοί των Σκοπίων λού­φαξαν, από κει που είχαν ξεσηκωθεί με τα όπλα για δικό τους βασίλειο, εάν δεν είχαν την υπόσχεση των Αμερικανών ότι ύστερα από το Κόσσοβο έρχεται η σειρά τους;

Η ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΑΨΕ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η απρόσμενη δήλωση του δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου στην αλβανική τηλεόραση περί παραλληλισμού Κόσσοβου και Βορείου Ηπείρου άναψε φωτιές στην Αθήνα, η οποία έσπευσε να αποδοκι­μάσει τη δήλωση μέσω του γνωστού από τη θητεία του στα Τίρανα εκπροσώπου του ΥΠΕΞ Γιώργου Κουμουτσάκου. Με προσεκτική γλώσσα και χωρίς συναισθηματισμούς χαρακτήρισε "ολίσθημα" την δήλωση και πρόσθεσε ότι η Αλβα-ία προχωράει ακάθεκτα προς ένταξη στους ευρωατλαντικούς οργανισμούς.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Βορειοηπειρωτικό έρχεται στο προσκήνιο μέσω Κοσσόβου. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, Αντώνης Σαμαράς είχε δηλώσει από βήματος ΟΗΕ :

- "Ό,τι θα ισχύσει στο Κόσοβο, το ίδιο και στη Βόρεια Ήιειρο".

Στο ίδιο μήκος στη συνέχεια και ο υπουργός Αμύνης του ΠΑΣΟΚ Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος σε δηλώσεις του προς ο "Λαϊκό ΒΗΜΑ" είχε αναπτύξει την ίδια θεωρία.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του Έλληνα πρέσβη στα Τίρανα σε συνάντηση στην Ερσέκα εμέσως πλην σαφώς τάχθηκε με τα λεγόμενα Μπολάνου, στην συνέχεια όμως ανασκεύασε προφανώς ύστερα από αθηνάίκή υπόδειξη.

Εδώ όμως πρέπει να προ­σθέσουμε και τις συχνές τοποθετήσεις των Βορειοηπειρωτών του εξωτερικού, κυρίως της ΠΟΑΚΑ, οι οποίοι ζητούν το λιγότερο την επανεργοποίηση του πρωτοκόλλου της Κέρκυρας, έως και το πιο ακραίο - ένωση με την Ελλάδα.

ΤΑ ΤΙΡΑΝΑ ΖΗΤΑΝΕ ΡΕΣΤΑ

Τα Τίρανα πιάστηκαν στην κυηολεξία στον ύπνο. Από την εποχή του Σπυρου Σπυρομήλιου, κανένας δεν είχε τολμήσει να εναντιωθέί στις ορέξεις των Αλβανών περί αφανισμού του βο-ειοηπειρωτικού ελληνισμού καθαρά και ξάστερα όπως ο θρυλικός Χιμαραίος θαλασσόλυκος. Όλοι που φωνάζουν ή στην κα­λύτερη περίπτωση εναντιώνο­νται κατά των Αλβανών σηκώ­νουν τις φωνές τους από Αθήνα" μεριά ή έξω από την αλβανική ε­πικράτεια. Ο δήμαρχος Χΐμάρας βαδίζοντας στα χνάρια των παλαιότερων συμπατριωτών του, είπε το αυτονόητο: "Και η Βόρεια Ήπειρος στο ίδιο τραπέ­ζι με το Κόσσοβο".

Η αντίδραση της παλιάς αλε­πούς στην Αλβανική πολιτική, του γνωστού Σαμπρί Γκόντο, ή­ταν άμεση και ζητούσε από τον Μπερίσα την καθαίρεση του δημάρχου.

Ακολούθησε ο νεότουρκος Πελούμπ Τζούφι (υπαρχηγός του Μετά) έβγαλε το άχτι του ο γνωστός χριστιανομάχος Μπλερίμ Τσέλια και πολλοί άλ­λοι. ....

Αυτοί όμως που δεν χρειαζόταν να πούνε τη γνώμη τους ήταν οι βουλευτές που πρόσκει­νται στο ΚΕΑΔ Σπύρος Πέτσης (βουλευτής Δελβίνου - Χιμά­ρας) και Λεονάρδος Σώλης της Ερσέκας. Ποιος τους ρωτάει για πάμματα να πουν πέντε κουβάρια; Ο Σώλης ήταν πιο ι­σορροπημένος ενώ ο Πέτσης δεν έπρεπε να βγει στο γυαλί.

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΧΤΙΣΑΡΙ

Το περίφημο "σχέδιο Αχτισάρι", όπως αναμενόταν, ξεσήκω­σε θύελλα διαμαρτυριών στη Σερβία, η οποία βάλλεται από παντού εκτός της Ρωσίας. Η Πρίστινα δεν είναι απόλυτα ικα­νοποιημένη από το σχέδιο που βρίσκεται στην τράπεζα του Συμβουλίου Ασφαλείας αλλά πι­στεύει ότι ο καιρός δουλεύει για την Αλβανική πλευρά και έτσι παριστάνει το φρόνιμο παιδί.

Ο Μάρτι Αχτισάρι διορίστηκε από τα μέλη του Συμβουλίου Α­σφαλείας και την ομάδα επα­φής ως διαμεσολαβητής και όχι ως καίσαρας, εάν όμως ήθελε να είναι, δίκαιος έπρεπε να πα­ρουσιάσει σχέδιο που θα συ­μπεριλάμβανε και το θέμα που έχει μείνει στην Ιστορία ως "Βο­ρειοηπειρωτικό".

Σίγουρα, για μια τέτοια κίνηση θα έπρεπε να υπήρχαν και προϋποθέσεις.

Η σημερινή ηγεσία της εδώ ελληνικής κοινότητας δεν στέ­κεται στο ύψος των περιστάσε­ων, τουλάχιστον στην διεθνή ε­πικοινωνία, ενώ τα άτομα που απολαμβάνουν θέσεις στον κρατικό αλβανικό μηχανισμό έ­χουν "μεθύσει" από τα πλούσια ελέη ενώ έχουν γίνει αξεπέρα­στο εμπόδιο στις διεκδικήσεις μας.

Η μοναδική μας ελπίδα είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ, η οποία πρέπει να ξεπεράσει τον σημερινό της κα­κό εαυτό για να εμπνεύσει τον βορειοηπειρωτικό κόσμο ως εκπρόσωπός τους.

Γιατί η ΟΜΟΝΟΙΑ δεν διεκδι­κεί όσα διεκδικούν οι Αλβανοί του Κοσσόβου;

Για να μη φέρουμε σε δύ­σκολη θέση το εθνικό κέντρο, να αρχίσουμε μόνοι μας τη δύ­σκολη πορεία προς το επιθυμη­τό αποτέλεσμα.

Εδώ και τώρα να συμφωνή­σουν σε σχέδιο δράσης με μο­ναδική ευκαιρία την επίσκεψη του Τζώρτζ Μπους στα Τίρανα. Η ΟΜΟΝΟΙΑ πρέπει να οργα­νώσει διαμαρτυρία στον τόπο έλευσης του πλανητάρχη και να μην επιτρέψει στο κακόφημο ΒDΙ να καπελώνει τις διαμαρτυ­ρίες και να προετοιμάσουμε ψήφισμα της δικής μας Ε.Ε.Μ. όπου να ζητάμε νέο σχέδιο Αχτισάρι στο οποίο να συμπερι­ληφθεί και η Ελληνική Μειονό­τητα της Αλβανίας.


1 comment:

Anonymous said...

Duke vënë re reagimet e fundit në lidhje me deklaratën e Bollanos, ku përmëndeshin terma si “pavarësi” dhe “të drejta minoriteti”, duke ndjekur me cudi terminologjinë e përgjigjeve dhe epitetet e përdorura në këto përgjigjë, u vura të dialogoja midis meje dhe meje, se kur mund te bëhet për shqiptarët e moralshme kërkesa e një komuniteti për pavarësi , ose per atë pjesë të shqiptarëve, që i bënë flamur në përgjigjet dhe qëndrimet e tyre në lidhje me këtë deklaratë, epitetet “e pamoralshme dhe e turpshme”. Të gjitha këto, të shoqëruara edhe me përpjekjet e vazhdueshme të shtypit, për të paraqitur intervista distancimi, të njërit apo të tjetrit politikan, të njerës apo të tjetrës forcë politike, të njërës apo të tjetrës ministri të jashtme. E fundit ajo e ministrisë së jashtme greke.
Duhej pak për të kuptuar se të gjitha këto intervista, përdoreshin për të përfocuar kuptimin e epiteteve të mësipërme, duke dashur të nxjerrin gjithcka si atribut i lajthitjes së një personi të vetëm, të një personi, diskreditimin e të cilit, shtypi shqiptar duket se ia ka vënë qëllim vetes. Do të ishte i plotë ky mision, nëse Bollano do të tërhiqej nga ajo që shprehu, nese organizata Omonia ose populli Himariot ne emër të së cilës ai mban këtë qëndrim, do të shpreheshin kundra, por me gjithë presionin që ky shtyp ushtroi, edhe kësaj radhe nuk arriti fitore në këtë mision. Për fat të keq të djallëzisë së tyre, asnjë prej atyre, në emër te së cilëve Bollano foli, nuk u pozicionua kundër tij.
U intervistua menjëherë sekretari i PBDNJ Solis, i cili mbajti thjesht një qëndrim absolutisht personal, duke e theksuar se flsite vetëm në emër të tij. Po edhe sikur të përfaqësonte qëndrimin e partisë së tij, dicka e tillë, është mëse normale, pasi Solis, foli në pozitat e një politikani dhe kërkesa për pavarësi, nuk mund të vijnë nga politika nëse nuk lindin dhe maturohen më parë në komunitet.
Pa llogaritur kërkesat për shkarkim dhe arrestim të ardhura nga gurpi “na bashkoi ndjenja turke anti-himarë”(Godo-Xhufi-Milo…), edhe ministria e jashtme greke, u shpreh se nuk kishte lidhje, me prononcimet e Bollanos dhe nuk mund të ishte ndryshe, pasi sic thame me lart, sado e skenuar që mund të jete një kërkese e tillë pavarësie, ajo duhet të lind dhe të piqet në komunitet para se të kërkojë mbështetjet e ndryshme politike dhe nuk diskutohet, që nëse kjo kërkesë arrin pjekurinë e duhur, jo vetëm qeveria greke, por edhe të gjitha qeveritë evropiane do ti japin mbështetjen e tyre. Sic u duk, minoriteti etnik grek i vorio-epirit, nuk pati asnjë deklaratë kundërshtuese në lidhje me këtë qëndrim, madje tregoi qartë se idea nuk ishte as e re dhe as e keqe. Kjo tregon se ka mjaft bazë për tu pjekur dhe për tu bërë aktive.
Po le të kthehemi tek baza morale e një kërkese të tillë. Kur ose cfarë kushtesh duhet të ketë një bashkësi njerëzish, që një kërkesë autonomie ose pavarësie, të jetë legjitime? Nuk e di nëse ka një ligj nderkombëtar, ku përcaktohen kushte të tilla dhe në mungesë ose në mosditje të një ligji të tillë, mund vetëm të flasë në parim ose më saktë do të doja ta merja si detyrë shtëpie, krijimin e një ligji të tillë, duke kërkuar të jem realist dhe më pak liberal se c’jam, ne konceptim tim të demokracisë.
Në radhë të parë, do tu jepja të drejtën e një kërkese të tillë, të gjitha bashkësive etnike, që jetojnë brenda një bashkësie që i përket një tjetër etnie. Kjo pikë do të ishte shumë më e avantazhuar, nëse bashkësitë u përkisnin besimeve te ndryshme fetare, ose ndodhen ne territor ballkanik, ku historia ka treguar se shpejt ose vonë, konfliktet nuk mungojnë të vijnë në raste të tilla.
Si pikë të dytë do të vëndosja një periudhë kohore minimale të qëndrimit të kësaj bashkësie në këtë territor, për të maturuar të drejtën e një kërkese të tillë, duke i dhënë përparësi absolute bashkësive autoktone.
Së treti, do të vendosja, mardhëniet ose trajtimin, që ka pasë bashkësia, me qeverisjen e vendit ku aktuakisht bënë pjesë, duke u dhënë përparësi bashkësive që kanë pësuar gjenocid, burgosje, interrnime, mohim gjuhe, kulture, të drejtë shkollimi, të drejtë vote, të drejtë pronësie.
Nuk do të lija pa shqyrtuar edhe vendosjen territoriale(edhe pse ndoshta të nje rëndësie jo primare), duke u dhënë rëndësi në rastet kur ka rivendikim dypalësh, krijimit të territoreve autonome, si zgjidhja më e mirë për harmoninë midis fqinjëve territorialë.
Le ti përmbledhim aq sa thamë më lart duke theksuar nënpikat me prioritet me të madh:

1) - Përkatësi etnike e ndryshme nga ajo e shtetit pjesëbërës
· besim fetar i ndryshëm nga ai i bashkësisë tjeter
· vendodhje në territor ballkanik
2) – Bashkësia etnike duhet të ketë të paktën X vite rezidencë në territor
autoktoni territoriale
3) – Mardhënie jo të mira me qeverinë e vendit ku aktualisht bën pjesë
gjenocid
burgosje
interrnime
mohim te gjuhës amtare
mohim te besimit fetar
mohim të kulturës amtare
mohim të shkollimit në gjuhë amtare
dhunim i votës elektorale
dhunim i pronës private
4) – Vendosje territoriale kufitare me rivendikim dypalësh.

Atëherë, është normale që ligjet nuk strukturohen në këtë mënyrë, po unë nuk jam këtu për ti bërë publicitet aftësisë time ligjkrijuese. Ajo që dua të kuptoj, është kufiri i kushteve që një bashkësi duhet të arrij për të avancuar një kërkese për pavarësi, pa vënë në diskutim moralin e kësaj bashkësie.
Minoriteti grek i vorio-epirit, i plotëson 100% kushtet për ti dhënë jetë një ideje për autonominë ose pavarësinë e tij. Nëse dikush mendon, se këto kushte nuk janë të mjaftueshme për të avancuar një ide të tillë, atëherë i pamoralshëm është pikërisht ai dikushi dhe turp duhet ti vijë vetëm atij.

Edvin Qirici
["Kyritsis" edvin@fastwebnet.it]