Tuesday, June 05, 2007

Εργαστήρι Φοιτητών Αρχιτεκτονικής στο κάστρο της Χιμάρας


Δεδομένου της έλλειψης έντυπου αρχείου για την κατάσταση των κτισμάτων μέσα στο Κάστρο της Χειμάρρας και της αυξανόμενης ζήτησης για παρουσίαση αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς στους επισκέπτες της Χειμάρρας μία ομάδα τελειοφοίτων αρχιτεκτονικών σχολών θα εργαστεί τον ερχόμενο Άυγουστο, στο κάστρο της Χειμάρρας με σκοπό την αποτύπωση της κατάστασης του κάστρου. Τα μέλη του εργαστηρίου θα είναι αποκλειστικά τελειόφοιτοι φοιτητές Αρχιτεκτονικής. Ο εκτιμώμενος χρόνος της διάρκειας του εργαστηρίου ανέρχεται στις 10 ημέρες. Ο εκτιμώμενος αριθμός των φοιτητών που θα συμμετάσχουν ανέρχεται στους 8 – 10. Το υλικό μελέτης που θα παραχθεί κατά την διάρκεια του εργαστηρίου θα μεταβιβαστεί στην τοπική κοινότητα της Χειμάρρας. Η ομάδα των φοιτητών θα εργαστεί αφιλοκερδώς.

Τα ζητήματα που θα αποτελέσουν θέματα μελέτης κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου συνοψίζονται ως εξής:
● αποτύπωση των κτισμάτων του Κάστρου
● δημιουργία μακετών με την παρούσα κατάσταση
● σχεδιασμός ενδεικτικών διαδρομών επισκεπτών (και προτάσεις υλοποίησης τους με χρήση υλικών που ήδη βρίσκονται στο περιβάλλοντα χώρο)
● προτάσεις για μελέτη φωτισμού του Κάστρου
● καθημερινή παραγωγή εντύπου που θα αναρτείται σε σημεία της πόλης εκφράζοντας την πρόοδο της ομάδας και οτιδήποτε άλλο προκύψει από την δράση της ομάδας ή από προτάσεις-ενδείξεις της τοπικής αρχής
Το πολιτισμικό αυτό γεγονός θα προσπαθήσει να συμπληρώσει την εικόνα της Χειμάρρας, πέρα από αυτής ενός καλοκαιρινού θερέτρου και τόπου πολιτικών ταραχών, ως ένας τόπος πλούσιας ιστορικής και πολιτικής κληρονομιάς και ταυτόχρονα με τη συμμετοχή νέων ανθρώπων ένας τόπος σύγχρονης πολιτιστικής πραγματικότητας. Και ενδεχομένως αυτό να αποτελέσει παράδειγμα για παρόμοιες δραστηριότητες όχι μόνο στη Χειμάρρα αλλά και στον ευρύτερο χώρο, γιατί ο πολιτισμός όχι μόνο μας υπενθυμίζει την προέλευσή μας και μας συνδέει με τους προγόνους μας αλλά έχει την μαγική ιδιότητα της καθολικότητας χωρίς διακρίσεις κανενός είδους.

Έγκντα Ράππου
Τελειόφοιτος Αρχιτεκτονικής

1 comment:

Leonidas said...

Ena poli endiaferon thema gia tin patrida mas. Sygxaritiria gia tin skepsi kai euxomai ta kalytera stin ylopoisi ton stoxon tis omadas erevnas!