Friday, June 01, 2007

DIASPORA GRECQUE



RESUME-(cliquez) : CONGRES DES FEDERATIONS D'EUROPE
le 31/5/2007 20:01:27
http://diaspora-grecque.com/modules/altern8news/article.php?storyid=777

Διημερίδα των Ελληνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης.
Congrès des Fédérations Grecques d’Europe


La Fédération des Communautés Helléniques de France, sur proposition de nombreuses fédérations, a organisé un congrès des Fédérations Grecques d’Europe à Paris les 26 et 27 mai 2007.
Au cours de ce congrès, réalisé avec le soutien du Secrétariat Général de la Diaspora Grecque du Ministère des Affaires étrangères, les thèmes suivants ont été abordés :

Photo : Mr Vassilis Florakis
Président de la Fédération des Communautés Helléniques de France.

- Propositions d’actions après le 6ème Congrès du Conseil de la Diaspora Grecque
- Projet de Règlement Intérieur de la circonscription Europe
- Presse de la Diaspora
- Problèmes des expatriés grecs dans le pays hôte et difficultés rencontrées à leur retour en Grèce
- Droit de vote des Grecs à l'étranger
- Autres sujets liés à la Migration
Le congrès a eu lieu à l’hôtel Concorde Montparnasse, à Paris.
Ont participé à ce congrès le Vice-Président des Grecs des Etats-Unis, Mr Théodoros Spiropoulos, le Président des Grecs de l’Europe, Mr Yiorgos Amarantidis, le Président du SAE (Conseil des Grecs de la Diaspora), Mr Stefanos Tambakis, la Secrétaire Générale, Mme Olga Sarantopoulou et le trésorier, Mr Costas Dimitriou. Ont également assisté à ce congrès les représentants des fédérations de chaque pays d’Europe.
Un des sujets a été consacré aux médias grecs de l'étranger. Le directeur de l'ERT World, ( service international de la radiotélévision publique grecque), Mr Nikos Kouris, a pris la parole dans un premier temps, suivi de Mr Michalis Liberopoulos, Directeur de la Fondation ARISTOTE, venu de Chypre.
Mr Tambakis, le Président du SAE, a remercié l’organisateur et Président de la Fédération des Communautés Helléniques de France, Mr Vassilis Florakis pour la réussite exceptionnelle de ce congrès.


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΓΑΛΛΙΑΣ

FEDERATION DES COMMUNAUTES HELLENIQUES DE FRANCE



9 rue Mesnil
75116 PARIS
Tél : 01 47 04 67 89 Fax : 01 47 04 68 13
Président-Πρόεδρος : Mr Vassilis FLORAKIS


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εργασίες της διημερίδας των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από 26 έως 27 Μαΐου 2007. Στη διημερίδα πήραν μέρος αντιπρόσωποι των προεδρείων οκτώ Ομοσπονδιών Ευρώπης [Γαλλίας, Γερμανίας, Σουηδίας, Βελγίου, Ολλανδίας, Ιταλίας, Αυστρίας και Μεγάλης Βρετανίας] και συζητήθηκαν θέματα που απασχολούν τους Έλληνες της Ευρώπης όπως :


- Προβλήματα Ελλήνων μεταναστών στις χώρες εγκατάστασης και δυσκολίες επαναπατριζόμενων Ελλήνων
- Το Προεδρικό Διάταγμα για το ΣΑΕ
- Ο εσωτερικός κανονισμός Περιφέρειας Ευρώπης
- Το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων
- Τα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και χαιρέτισε την διημερίδα ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Γαλλίας Εμμανουήλ, ο Πανοσυλογιώτατος Αρσένιος. Έλαβαν μέρος στις εργασίες, ο πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Ε. Χαïτίδης, ο αντιπρόεδρος κ. Ν. Γκατζής, η Ευρωβουλευτής κα Παναγιωτοπούλου - Κασσιώτου, ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννης Κυπαρισσίδης καθώς και η Διευθύντρια Ευρώπης της ΓΓΑΕ κα Εύα Παπαδάτου.
Εκ μέρους του ΣΑΕ ο Πρόεδρος κ. Στέφανος Ταμβάκης, η Γραμματέας ΣΑΕ κα Όλγα Σαραντοπούλου , o ταμίας κ. Κώστας Δημητρίου, ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Ευρώπης κ. Γιώργος Αμαραντίδης.
Την συνάντηση παρακολούθησε επίσης και χαιρέτησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην UNESCO κ. Γιώργιος Αναστασσόπουλος και ο Συντονιστής ΣΑΕ Περιφέρειας Αμερικής κ. Θ. Σπυρόπουλος.
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Παρίσι κ. Ν. Πάζιος παρακολούθησε και απάντησε σε ερωτήσεις των συνέδρων.

Οι Έλληνες της Ευρώπης, όσον αφορά το εκλογικό δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού και την ψήφο των ομογενών στις εθνικές εκλογές, επαναβεβαίωσαν την πρόταση του ΣΑΕ, για δημιουργία εκλογικής περιφέρειας αποδήμων με δικούς τους εκπροσώπους στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τη δυνατότητα να ψηφίζουν δια της επιστολικής ψήφου.

Ο κ. Κούρτης Διευθυντής της ΕΡΤ WORLD, ο δημοσιογράφος κ. Ασημένιος και ο κ. Λυμπερόπουλος του Αριστοτέλειου Ιδρύματος αναφέρθηκαν στο ρόλο των μέσων ενημέρωσης και ειδικά των ομογενειακών και ζήτησαν την υποστήριξη της πολιτείας και των Ελληνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης.

Τέλος οι σύνεδροι ευχαρίστησαν την Ομοσπονδία Γαλλίας για την επιτυχημένη οργάνωση της διημερίδας και ομόφωνα αποφάσισαν η ημερίδα να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε μια διαφορετική ευρωπαϊκή χώρα.

Εκ της ΟΕΚ Γαλλίας


ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ (ΣΑΕ)
WORLD COUNCIL OF HELLENES ABROAD (SAE)
Γραφείο Προέδρου
President’s Office



63, Alexander the Great Str., Chatby 21131, Alexandria, Egypt
Tel: +20 3 4864969 - Fax:+20 3 4863843
http://www.sae.gr * e-mail : president@saeworld.net , communicate@saeworld.net
Président-Πρόεδρος : Mr Stefanos TAMBAKIS


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη διημερίδα των Ελληνικών Ομοσπονδιών Ευρώπης ο Πρόεδρος του ΣΑΕ
Με αμείωτο ενδιαφέρον παρακολούθησε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ τις εργασίες της διημερίδας/συνεδρίου των Ομοσπονδιών Ελληνικών Κοινοτήτων Ευρώπης, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι από 26 έως 27 Μαΐου 2007. Στη διημερίδα συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Πρόεδρος, Συντονιστής περιφέρειας ΗΠΑ κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος, ο Συντονιστής περιφέρειας Ευρώπης κ. Γιώργος Αμαραντίδης, η Γραμματέας του ΣΑΕ κα Όλγα Σαραντοπούλου και ο Ταμίας κ. Κώστας Δημητρίου.
Ο κ. Στέφανος Π. Ταμβάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του στον διοργανωτή και Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Γαλλίας κ. Βασίλη Φλωράκη για την αθρόα συμμετοχή, τις ενδιαφέρουσες θεματικές, το υψηλό επίπεδο της διοργάνωσης, καθώς επίσης και για τη συμπαράσταση που εκφράστηκε ως προς το έργο του ΣΑΕ. Οι Ομοσπονδίες της Ευρώπης όπως επεσήμανε, στηρίζουν ανεπιφύλακτα την άμεση δραστηριοποίηση και το διεκδικητικό πνεύμα του ΣΑΕ στο τρόπο που χειρίζεται τα περισσότερα ζητήματα και ιδιαίτερα το τρέχον ζήτημα της ψήφου του Απόδημου.

Ο ίδιος τους προέτρεψε να αξιοποιήσουν τη δύναμη του παγκόσμιου οργανισμού, προκειμένου να προβάλλουν τα αιτήματά τους προς την Ελληνική Πολιτεία και να τα υλοποιήσουν, καθώς ο νέος νόμος ενισχύει το ρόλο του ΣΑΕ και την προσπάθειά του να εκφράσει τη βάση του Απόδημου Ελληνισμού.

«Καλώ όλο το ΣΑΕ, όχι μόνο το Προεδρείο και τα Συντονιστικά Συμβούλια, αλλά και τους εκπροσώπους των οργανώσεων, αλλά και τον καθένα από εσάς, ατομικά, να συνεχίσετε να συμβάλετε σε αυτήν την προσπάθεια, να υποβάλετε τις προτάσεις σας στα όργανα του ΣΑΕ- και αναμένουμε πολλές προτάσεις, και προβληματισμούς σας. Ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί για έναν οργανισμό που θα εκφράζει ουσιαστικά, συγκεντρωτικά, δημοκρατικά τις θέσεις του Απανταχού Ελληνισμού στην ελληνική Πολιτεία. Για ένα ΣΑΕ το οποίο θα αγκαλιάζει στην πράξη, τον καθέναν από εμάς» ανέφερε χαρακτηριστικά στην εισήγησή του, τονίζοντας ότι όλοι έχουν θέση στο ΣΑΕ, το οποίο επιδιώκει να εκφράσει τις ευρύτερες δυνάμεις της Ομογένειας.

Από το Γραφείο Τύπου του Προέδρου

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.