Sunday, July 29, 2007

Τα παιδιά που απαρτίζουν την εθνική ομάδα κάτω των 19 ετών,




Η πρόκριση στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν η πρώτη μεγάλη στιγμή στην καριέρα των «αμούστακων» παιδιών που απαρτίζουν την εθνική ομάδα κάτω των 19 ετών, αλλά πιθανότατα δεν θα είναι η τελευταία αφού αρκετοί από αυτούς αποτελούν ήδη στελέχη ομάδων Α´ Εθνικής


Ο τεχνικός της Εθνικής Νέων κ. Νίκος Νιόπλιας «όργωσε» την Ελλάδα, εντόπισε «μπαρουτοκαπνισμένους» για την ηλικία τους ποδοσφαιριστές και τους οδήγησε στην επιτυχία. Ο Σωτήρης Νίνης, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, ο Κώστας Μήτρογλου και οι συμπαίκτες τους μάς θύμισαν... Πορτογαλία. Στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε. Διότι κατ' αναλογία, αυτή η «φουρνιά» φαίνεται ότι διαθέτει περισσότερο ταλέντο από την παρέα του Θοδωρή Ζαγοράκη... Ποιοι είναι όμως οι πιτσιρικάδες που ο κ. Νιόπλιας μετέτρεψε σε μια πραγματικά καλή ομάδα; Και πού «κρύβονταν», τουλάχιστον όσοι εξ αυτών ήταν άγνωστοι στο ευρύ ποδοσφαιρικό κοινό; Διότι ναι μεν για κάθε Νίνη και Παπασταθόπουλο σε αυτή την ομάδα υπάρχει και ένας Απόστολος Ανδρούτσος ή ένας Τάσος Παπάζογλου, αλλά η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με παλαιότερες «μικρές» εθνικές ομάδες είναι ότι πλέον δεν υπάρχουν «άγραφοι» ποδοσφαιριστές, δίχως παιχνίδια της μεγάλης κατηγορίας στα πόδια τους.

Για τον Νίνη τι να πρωτοπεί κανείς; Ο γεννημένος στη Χειμάρρα, στην Αλβανία, μεσοεπιθετικός του Παναθηναϊκού ήταν ο νεαρότερος ποδοσφαιριστής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (γεννημένος στις 3 Απριλίου 1990!) και ένας από τους πλέον χαρισματικούς, σύμφωνα με όλους τους ουδέτερους παρατηρητές. Προωθήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην πρώτη ομάδα του Τριφυλλιού από τον τότε τεχνικό κ. Βίκτορ Μουνιόθ και σε έναν γύρο του πρωταθλήματος σάρωσε σχεδόν όλα τα ρεκόρ που σχετίζονται με την ηλικία του. Αποτελεί το σημείο αναφοράς της ελληνικής ομάδας, είναι το 17χρονο παιδί που ενσαρκώνει τα όνειρα τόσων και τόσων συνομηλίκων του! «Το ball-boy (σ.σ.: παιδί για τις μπάλες) που έγινε star» σημείωσε εύστοχα η ιστοσελίδα της UEFA...

Αν το «νινί» ενσαρκώνει το ταλέντο και το... ελληνικό (ποδοσφαιρικό) όνειρο, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος φαντάζει ως ο πιο ολοκληρωμένος και έτοιμος ποδοσφαιριστής για τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Κεντρικός αμυντικός με πληθωρική παρουσία, ο αρχηγός και ηγέτης της ομάδας έχει παραστάσεις από μεγάλα παιχνίδια. Εχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή της ΑΕΚ κ. Λορέντσο Σέρα Φερέρ καθώς αγωνίστηκε 14 φορές στο περσινό πρωτάθλημα και πήρε το βάπτισμα του πυρός στο Τσάμπιονς Λιγκ!

Το ίδιο ισχύει και για τον συμπαίκτη του στην Ενωση Βασίλη Πλιάτσικα, ο οποίος αποβλήθηκε στον ημιτελικό με τη Γερμανία και έχασε τον προχθεσινό τελικό με την Ισπανία. Ο 19χρονος μέσος μετράει 15 συμμετοχές σε αγώνες Α' Εθνικής και ακόμη πέντε σε ματς Κυπέλλου. Πέρυσι μάλιστα έκανε και το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του στην αναμέτρηση με την Παρί Σεν Ζερμέν για το Κύπελλο UEFA!

Εμπειρίες από το πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας έχει και ο Μανόλης Μονιάκης του ΟΦΗ. Ο 19χρονος αριστερός μπακ κέρδισε την εμπιστοσύνη του γερμανού τεχνικού κ. Ράινερ Μάουρερ και αγωνίστηκε 11 φορές στην περασμένη Σούπερ Λίγκα. Ο 19χρονος στόπερ Βασίλης Αποστολόπουλος ντεμπουτάρισε πέρυσι στην πρώτη ομάδα του Ατρόμητου, ενώ πήρε γεύση από Κύπελλο UEFA και μάλιστα αντιμετωπίζοντας την κάτοχο του τροπαίου τα τελευταία δύο χρόνια ισπανική Σεβίλλη. Ανάλογες παραστάσεις έχουν και οι δύο παίκτες του Ηρακλή: ο 18χρονος μέσος Γιάννης Παπαδόπουλος έπαιξε σε πέντε ματς του τελευταίου πρωταθλήματος, ενώ ο κατά έναν χρόνο μεγαλύτερος συμπαίκτης του στον Γηραιό Γιώργος Ιωαννίδης «έγραψε» οκτώ συμμετοχές!

Από τους υπόλοιπους παίκτες του κ. Νιόπλια, οι περισσότεροι δεν έχουν παίξει στην Α' Εθνική αλλά φιλοδοξούν να το πράξουν σύντομα, καθώς πήραν μεταγραφή λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Πρώτος και καλύτερος ο 19χρονος σκόρερ Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος αγωνιζόταν στη β' ομάδα της γερμανικής Γκλάντμπαχ και πρόσφατα αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Στην ίδια κατηγορία ανήκει και ο Ελίνι Δημούτσος, ο οποίος έχει ήδη βρει στο πρόσωπο του Νίνη τον άνθρωπο που θα τον βοηθήσει στις πρώτες ημέρες του στον Παναθηναϊκό. Για τον 19χρονο βορειοηπειρώτη μέσο ενδιαφέρθηκε πρώτη η ΑΕΚ, αλλά ο παίκτης του Ηλυσιακού προτίμησε να μετακομίσει στην Παιανία! Καινούργια φανέλα θα φορούν τη νέα σεζόν και οι Δημήτρης Σιόβας (από την Ξάνθη στον Πανιώνιο), Ανδρέας Λαμπρόπουλος. Ο σκόρερ του «χρυσού» τρίτου γκολ στον ημιτελικό με τη Γερμανία άφησε τη Θύελλα Πατρών για χάρη της κυπελλούχου Λάρισας, όπου θα συναντήσει τον συμπαίκτη του στην Εθνική Νέων Μιχάλη Μπουκουβάλα που αποκτήθηκε από τον Παναιτωλικό. Τέλος, ο Βασίλης Κουτσιανικούλης θα συνεχίσει την καριέρα του στον Εργοτέλη από τον Ηρακλή Χάλκης.

Επειδή όμως τα... παραμύθια έχουν συνήθως και δράκους, ο Ανδρούτσος κερδίζει άνευ συναγωνισμού τον τίτλο του μεγάλου άτυχου της ομάδας. Ο 18χρονος βασικός τερματοφύλακας της Εθνικής, ο οποίος ανήκει στον Ατρόμητο αλλά δεν έχει συμμετοχή στο πρωτάθλημα Α' Εθνικής, τραυματίστηκε στην αναμέτρηση με την Αυστρία και τη θέση του κάτω από τα γκολπόστ έχει πάρει πλέον ο 19χρονος Κυριάκος Στρατηλάτης του Αρη, στον οποίο ανήκει και ο Θανάσης Παπάζογλου.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΟΠΛΙΑΣ

No comments: