Wednesday, October 24, 2007

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ, TE GJITHE NE MITING

Shenim: gjykata e Vlores, pa pjesemarjen e Bashkise qe ligje e quan te domosdoshme te marre pjese, i ka dhene titull pronesi Anastas Canit, ne nje truall 860 hektare i cili eshte prone e 180 familjeve himarjote. Kjo ka ngjallur zemerimin e cdo himarjoti te ndershem, prandaj thirret ky tubim para ambasades se Tiranes per te protestuar per pjesemarrjen e segmenteve shteterore ne gRabitjen qe u behet familjeve himarjote.
MITINGU BEHET NE 5 NENTOR, ORA 6 MBAS DREKE


Αθήνα 22 Οκτωβρίου 2007

Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες

Είμαστε γεννήματα ενός μικρού μα ηρωϊκού και πασίγνωστου τόπου. Οι πρόγονοι μας από τον καιρό του φωτοδότη Απόλλωνα, στάθηκαν άξια παλικαριά πάνω στους βράχους. Λεβέντες, πεισματάρηδες, εργατικοί, έντιμοι και κυρίως ανένδοτοι μαχητές της ελευθερίας. Κανένας επιδρομέας δεν κατόρθωσε, εδώ και χιλιάδες χρόνια να κάνει περίπατο στην Χιμάρα. Στους δύσκολους καιρούς κατορθώσαμε να κάνουμε τους αντιπάλους να μας υπολογίζουν και να μας συμπεριφέρονται με προσοχή.

Τα χρόνια πέρασαν και κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να μας σπάσουν από μέσα, ζητούν να μας αποκόψουν από τον τόπο μας, αυτόν που πάντα υπερασπιζό-

μαστε, ζητούν να πάρουν την ψυχή μας, να μην μπορούμε πλέον να ονομαζόμαστε Χιμαριώτες.

Αδέλφια, το κάστρο μας πολιορκείται, η γη μας, όσα με κόπο και αίμα έκτισαν και διατήρησαν οι γονιοί μας και οι παππούδες μας, βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο.

Οι περισσότεροι βρισκόμαστε πρόσφυγες στην Ελλάδα ή αναζητούμε την τύχη μας

στο εξωτερικό. Στην αγαπημένη μας Χιμάρα απέμειναν λίγοι. Αυτό επιτρέπει στους

λύκους να την τριγυρίζουν και να την μαγαρίζουν. Εφαρμόζεται ένα πρόστυχο σχέδιο: Οι Χιμαραίοι πρέπει να γίνουν ξένοι στον τόπο τους. Τα κτήματα μας διεκδι- κούνται και καταπατούνται, οι δικοί μας άνθρωποι πιέζονται και εξευτελίζονται, σε λίγο θα πηγαίνουμε στα πατρογονικά μας και θα βλέπουμε κάποιον ξένο να κάνει τον νοικοκύρη, να τον ακούμε να μας βρίζει, να μας περιγελά ή ακόμα να μας κοτσεύει.

Χιμαραίε, για άλλη μια φορά η ιστορία μας καλεί ν΄αρχίσουμε αγώνα με τον τρόπο που μόνο εμείς καλά γνωρίζουμε. Ολοι μαζί είμαστε σίδερο και φωτιά. Η δύ-

ναμη μας είναι φοβερή και αυτό πρέπει να το υπενθυμίσουμε σε όσους μας προσβάλ-

λουν. Ας στείλουμε το πρώτο μήνυμα:

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ,

ΣΤΗΝ ΦΙΛΟΘΕΗ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2007 ΣΤΙΣ 6.οο ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ.

- ΕΞΩ ΟΙ ΚΑΤΑΠΑΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΙΜΑΡΑ

- ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΜΑΣ

- H ΧΙΜΑΡΑ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΧΙΜΑΡΙΩΡΕΣ

- ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΑΡΠΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ

- ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ

O sillogos "Enosi Himarioton"

TË GJITHË NË MITINGUN E PROTESTËS PARA AMBASADËS SHQIPTARE

Athinë 22 Tetor 2007

Patriote dhe patriotë,

Jemi bijtë e një vendi të vogël, sa të njohur dhe heroik. Para ardhësit tanë që nga koha e dritëdhënësit Apollon, qëndruan me dinjitet përmbi shkëmbenj. Trima, të vendosur, puntorë, dinjitozë dhe sidomos luftëtarë të paepur të lirisë. Asnjë pushtues nuk mundi tani e prej mijëra vitesh të bëjë xhiro në Himarë. Në kohë të vështira mundëm ti bëjmë kundërshtarët të na llogarisin dhe të na sillen me kujdes.

Shumë vitet kaluan dhe disa kujtojnë se mund të na përçajnë nga brenda, kërkojnë të na bëjnë të largohmi nga vendi ynë, për të cilin po luftojmë si gjithmonë, që të mos mundemi të quhemi himarjotë.

Vëllezër, kështjella jonë po rrethohet, toka jonë, ato që me gjak dhe mund ndërtuan dhe ruajtën të parët tanë, gjenden para një rreziku të madh.

Më të shumtët ndodhemi si emigrantë në Greqi në kërkim të nje fati më të mirë jashtë shtetit. Në Himarën tonë të dashur kanë mbetë ujqërit. Kjo ju mundëson atyre të vijnë vërdallë dhe të kafshojnë. Po zbatohet një plan i ulët: himarjotët të bëhen të huaj në trojet e tyre. Tokat tona lakmohen dhe pushtohen, njerëzit tanë janë nën repression dhe përbuzje. Dhe pas ca kohësh do të shkojmë në tokat e të parëve tanë dhe do të shohim të huajin të sillet si i zoti i shtëpisë, ta dëgjojmë të na shajë dhe tallet me ne. Himarjotë, historia po na thërret edhe njëherë në luftë ashtu siç e kemi pasur traditë. Të gjithë së bashku jemi zjarr dhe hekur. Forca jonë është e frikëshme dhe atë duhet t’ju a kujtojmë atyre që duan të na shkelin.

Të gjithë në miting para Ambasadës shqiptare, Në rrugën Filothei 5 Neo Psihiko, date 5 Nentor në orën 1800.

Le të japim mesazhin e qartë:

Jashtë Himarës pushtuesit e trojeve dhe organet e tyre

-Të na kthehen pronat tona

-Himara ju takon himarjotëve

-Nuk do te lejojmë shtetin shqiptar që bashkëpunon me segmente parashtetërore për të rrëmbyer tonën tonë.

-Nuk do te lejojmë spastrimin etnik

No comments: