Wednesday, November 07, 2007

Κλέβουν «φιλέτα» που ανήκουν σε Ελληνες

Το οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για υφαρπαγή εκτάσεων και παραχώρησή τους σε επιχειρηματίες για ανέγερση ξενοδοχείων

«E» 3/11

Σε αγκάθι για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις τείνει να μεταβληθεί ένα σχέδιο τουριστικής και οικιστικής ανάπτυξης που εκπόνησε η κυβέρνηση Μπερίσα, με επίκεντρο τα χωριά της ελληνικής μειονότητας.

(Foto: Aty ku duken antenat eshte projektuar te behet fshati turistik. A do ta lejojne himarjotet kete grabitje?-shenimi i blogger)

Με μεθοδεύσεις, οι οποίες έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Αλβανίας, επιχειρείται η υφαρπαγή μεγάλων εκτάσεων γης στη Χειμάρρα και σε άλλες ελληνικές κοινότητες, χωρίς αποζημιώσεις, και η παραχώρησή τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχουν κυβερνητικοί και άλλοι κρατικοί παράγοντες.

Το αναπτυξιακό σχέδιο άρχισε να ξεδιπλώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου 2007, όταν η Αστυνομία της Χειμάρρας επενέβη κατόπιν εισαγγελικής εντολής και διέκοψε τις εργασίες ανέγερσης οικοδομής του Β. Ράπου, παρά το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης διέθετε όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Οπως αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, το οικόπεδο είχε αποδοθεί με δικαστική απόφαση ως μέρος ενός κτήματος συνολικού εμβαδού 8.500 στρεμμάτων στον Α. Τσάνι, κάτοικο Τιράνων και εκπρόσωπο εταιρείας η οποία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας.

Το επενδυτικό σχέδιο είχε λάβει έγκριση από τις κρατικές υπηρεσίες και παράλληλα είχε υποβληθεί στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, από την οποία πήρε προέγκριση συγχρηματοδότησης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ.

Η επίμαχη έκταση ανήκει σε 150 οικογένειες ελληνικής καταγωγής, οι οποίες βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν πληροφορήθηκαν ότι με δικαστικές αποφάσεις τα κτήματά τους έχουν περιέλθει στην κατοχή ενός τρίτου προσώπου και δι αυτού σε μια αυστριακή εταιρεία, τη Ρόγκνερ, η οποία σχεδιάζει την ανέγερση ξενοδοχείου και πρότυπου τουριστικού χωριού. Η πρώτη απόφαση είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2006 από το Πρωτοδικείο Αυλώνα και περιήλθε τυχαία σε γνώση του Δήμου Χειμάρρας τυχαία, μετά την καθαρογραφή της τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους.

Οι προσφυγές
Ο δήμος προχώρησε αμέσως σε αίτηση αναίρεσης, η οποία και εκδικάστηκε τον Ιούνιο του 2007, χωρίς ωστόσο να κληθούν στην ακροαματική διαδικασία οι δημοτικές και κεντρικές υπηρεσίες που έχουν έννομο συμφέρον. Το Εφετείο επικύρωσε την πρωτοβάθμια απόφαση και τώρα εκκρεμεί η εκδίκαση στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο θα κρίνει οριστικά και αμετάκλητα την υπόθεση.

Η πρώτη αντίδραση των κατοίκων της πόλης ήταν ο αποκλεισμός της εθνικής οδού Αυλώνα - Αγίων Σαράντα. Ακολούθησαν οι καταγγελίες του δημάρχου Χειμάρρας Β. Μπολάνου, διαβήματα διαμαρτυρίας στην αλβανική κυβέρνηση, καθώς και στις αντιπροσωπείες της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών που διατηρούν γραφεία στα Τίρανα. Ωστόσο, οι απαντήσεις που πήραν οι εκπρόσωποι των ελληνικών κοινοτήτων ενέτειναν τους φόβους και την αγωνία τους. Σύμφωνα με τον γ.γ. της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής, Δ. Κουτούλα, «πρόκειται για επιχείρηση υφαρπαγής των κτημάτων της μειονότητας».

Το Φόρουμ των Βορειοηπειρωτών και η Ενωση Χειμαρριωτών ενημέρωσαν την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα και το υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απευθυνθούν και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια.

Αύριο, στις 6 μ.μ., οι βορειοηπειρωτικές οργανώσεις διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την αλβανική πρεσβεία.

Του ΜΠ. ΑΓΡΟΛΑΜΠΟΥ
agrolabos@ath.forthnet.gr

1 comment:

Anonymous said...

Fshatrat turistike ne golem dhe shgengjin duk egzistojne me, u shiten godinat tek te pasurit e shqiperise. Berisha thote se do ti paguajne nje per per nje me vleren e tokes. Po te ecet me kete skenar kjo dmth qe himara te mos jete me e himarjoteve, dhe sikur ta paguajne toj=ken sa frengu pulen, ne nuk duhet kurre te lejojme keto plane. Cna duhet neve paguajne apo jo me vleren e tokes kur ajo i jepet tjeterkujt.