Thursday, November 29, 2007

Προεδρική παρέμβαση υπέρ των μεταναστών

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=20071127&nid=6710641
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αριστοτελία Πελώνη
Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας Κάρολος  Παπούλιας με τον Πρόεδρο  της Αλβανίας κ. Μπαμίρ Τόπι
Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας με τον Πρόεδρο της Αλβανίας κ. Μπαμίρ Τόπι
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΥΠΕΡ των μεταναστών έκανε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, δηλώνοντας ενώπιον του Αλβανού ομολόγου του Μπαμίρ Τόπι ότι πληγώνεται με την άδικη, ξενοφοβική συμπεριφορά.
«Υπήρξα κι εγώ ο ίδιος μετανάστης. Και όπως πληγώνομαι όταν βλέπω άδικη ξενοφοβική συμπεριφορά απέναντι σε Έλληνες στο εξωτερικό, έτσι πληγώνομαι αν συμβεί και λησμονιέται στην Ελλάδα ότι οι πατέρες μας μετανάστες έχουν υπάρξει θύματα ξενοφοβίας ή μεροληπτικής συμπεριφοράς», είπε ο κ. Κάρολος Παπούλιας κατά την προσφώνησή του στο δείπνο που παρέθεσε στον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει χώρα μεταναστών και κατανοεί από ιδία πείρα τα προβλήματα και τις δυσκολίες των μεταναστών, αλλά και τη μεγάλη σημασία τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας που τους φιλοξενεί.
Ικανοποίηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική μνεία για τους Αλβανούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα, οι οποίοι, όπως είπε, «συμβάλλουν στον εμπλουτισμό των σχέσεων των δύο χωρών και στην καλύτερη γνωριμία των λαών μας» και δήλωσε ικανοποιημένος που η ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία έχει γίνει με ομαλό τρόπο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κ. Παπούλιας παρεμβαίνει δημόσια υπέρ των μεταναστών, καθώς και στο μήνυμά του στη δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τον περασμένο Ιούλιο είχε υπογραμμίσει ότι η βελτίωση της διαβίωσης των μεταναστών είναι χρέος όλων. Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η είσοδός της στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Τόνισε, ωστόσο, ότι η ελληνική πλευρά περιμένει να γίνουν και άλλα βήματα για την επίλυση των προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση στα μειονοτικά σχολεία, την άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων τους και τη συμμετοχή τους στη δημόσια διοίκηση.
Για το Σκοπιανό
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας κατόπιν διαπραγματεύσεων στο πλαίσιο του ΟΗΕ. «Αυτό, άλλωστε- σημείωσε- είναι και η υποχρέωση των δύο χωρών με βάση την ενδιάμεση συμφωνία. Τα Σκόπια πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος προς την Ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ επιβάλλει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή».

3 comments:

Anonymous said...

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι, ο οποίος επισκέπεται επίσημα την Ελλάδα.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.
http://www.ethnos.gr/su

Anonymous said...

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι είχε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

Ο Α. Αλαβάνος χαρακτήρισε τη συνάντηση εθιμοτυπική και πρόσθεσε ότι η επίσκεψη του κ. Τόπι συμβάλλει στις σχέσεις των δύο λαών.

Anonymous said...

Η ελληνοαλβανική φιλία και οι σχέσεις των δύο λαών καθώς και το θέμα του Κοσόβου συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχαν η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο Πρόεδρος της Αλβανίας Μπαμίρ Τόπι.

Μετά την περίπου μισής ώρας συνάντησή τους, η κα Παπαρήγα δήλωσε ότι "μιλήσαμε για τις θέσεις του ΚΚΕ για τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς. Είμαστε υπέρ της κοινής δράσης Ελλήνων και Αλβανών εργαζομένων και των ίσων δικαιωμάτων. Υπέρ όλων των μέτρων που βοηθούν όσους θέλουν να μείνουν στην Ελλάδα και να ενσωματωθούν".

Για το Κόσοβο η κα Παπαρήγα είπε ότι "συζητήσαμε τη διαφορετική θέση που έχουμε για τις εξελίξεις. Η ανεξαρτησία ακόμη και αν ξεκινήσει με μια συμφωνία, εάν υπάρξει, καθόλου δεν μας εξασφαλίζει για τις μελλοντικές εξελίξεις".