Tuesday, November 27, 2007

Papoulias - Topi



Παπούλιας: «Τa Σκόπια θα πρέπει να σεβαστούν τη συμφωνία της Αχρίδας»


Τα Σκόπια θα πρέπει να σεβαστούν απολύτως τη Συμφωνία της Αχρίδας, απαραίτητης για να εξασφαλιστεί η τήρηση των δικαιωμάτων όλων των κατοίκων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων του πολυπληθούς αλβανικού στοιχείου.
Αυτό τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προσφωνώντας τον Αλβανό πρόεδρο Μπαμίρ Τόπι, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε σήμερα.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι «η Ελλάδα επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ μετά από διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του ΟΗΕ όπως είναι και η υποχρέωση των δύο χωρών από την ενδιάμεση συμφωνία». Πρόσθεσε «ότι τα Σκόπια πρέπει να γνωρίζουν ότι ο δρόμος τους προς την ενωμένη Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, επιβάλλει την τήρηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη συμφωνία αυτή».
Αναφερόμενος στο Κόσοβο, ο κ. Παπούλιας δήλωσε ότι προσβλέπει στην ενθάρρυνση των προσπαθειών των εμπλεκομένων πλευρών για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή και βιώσιμη λύση μέσω διαπραγματεύσεων και ευχήθηκε να επικρατήσουν οι ψυχραιμότερες και ρεαλιστικές φωνές.
Ο κ. Παπούλιας τόνισε επίσης ότι καθοριστική σημασία για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις διαδραματίζει η ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, προσθέτοντας ότι «σημειώνουμε πάντοτε με ικανοποίηση τις ενέργειες της αλβανικής κυβέρνησης για την επίλυση προβλημάτων της μειονότητας. Ταυτόχρονα, όμως, «προσβλέπουμε και σε άλλα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή, που αποτελούν και κριτήριο για την προσέγγιση των ευρωπαϊκών προτύπων. Αυτό ισχύει ιδίως για την εκπαίδευση στα δημόσια μειονοτικά σχολεία, τα σχολικά εγχειρίδια, την ελληνική γλώσσα, την προστασία και άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων και τη συμμετοχή των ελλήνων μειονοτικών στη δημόσια διοίκηση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι υπήρξε και ο ίδιος μετανάστης και πρόσθεσε ότι, όπως πληγώνεται όταν βλέπει άδικη ξενοφοβική συμπεριφορά απέναντι σε Έλληνες στο εξωτερικό, έτσι πληγώνεται αν συμβεί και λησμονιέται στην Ελλάδα ότι οι πατέρες μας μετανάστες υπήρξαν θύματα ξενοφοβίας ή μεροληπτικής συμπεριφοράς.

1 comment:

Anonymous said...

Τα Βαλκάνια στο επίκεντρο της συνάντησης Παπούλια - Τόπι

Η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα συνέβαλε στην οριστική ειρήνευση της περιοχής και θα συνιστούσε πολύτιμη συμβολή στην ειρήνη, υποστήριξε ο Αλβανός Πρόεδρος Μπαμίρ Τόπι, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και προσέθεσε ότι το Κόσοβο, η Αλβανία και η Σερβία βλέπουν το μέλλον τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ο κ. Τόπι προσκάλεσε τον Κάρολο Παπούλια να επισκεφθεί την Αλβανία, ταξίδι που ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υποσχέθηκε ότι θα κάνει σύντομα. Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν σήμερα για όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων, καθώς και για τα περιφερειακά ζητήματα (Κόσοβο, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Κυπριακό).

Ο Κ. Παπούλιας τόνισε ότι στις συνομιλίες επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία των ελληνοαλβανικών σχέσεων και διαπιστώθηκε το υψηλό τους επίπεδο. Η Ελλάδα υποστηρίζει σταθερά την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική πορεία της Αλβανίας, γιατί συμβάλει στη σταθερότητα της περιοχής, χαιρετίζει τις προόδους της σ' αυτή την πορεία και εύχεται να ικανοποιήσουν τα Τίρανα όλες τις προϋποθέσεις, είπε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη επενδύτρια χώρα και ο δεύτερος εμπορικός εταίρος στην Αλβανία, τόνισε ότι παρακολουθεί στενά την πρόοδο των Ελλήνων της γειτονικής χώρας και ότι προσπαθεί σε συνεργασία με τις αρχές να βοηθήσει σε όσα προβλήματα αναδύονται. Η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών από την Αλβανία στην Ελλάδα βοηθά και την ελληνική οικονομική ανάπτυξη, αλλά και αιμοδοτεί την αλβανική οικονομία με τα εμβάσματά τους,τόνισε ο κ. Παπούλιας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Αλβανίας ευχαρίστησε τον κ. Κ. Παπούλια για το θετικό του ρόλο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την προοδευτική αναβάθμιση του καθεστώτος και τη νομιμοποίηση των μεταναστών με τα αντίστοιχα προεδρικά διατάγματα, όπως επίσης και για τη συμφωνία του στην αναβάθμιση του επιπέδου της εκπαίδευσης των αλβανοπαίδων στη μητρική τους γλώσσα.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ