Monday, February 11, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 30

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ

Αθήναι: Ιανουάριος 2008, ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:arvan@hol.gr

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Κ. ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του λαός και βουλευτής της Β΄Αθηνών κ.Κώστας Αϊβαλιώτης υπέβαλε ερώτηση προς την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη για το αν και πότε η ελληνική κυβέρνηση θα θέσει θέμα αυτονόμησης της Βορείου Ηπείρου. Ο βουλευτής κλείνει την ερώτηση ως εξής « Θα τεθεί ως όρος για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε. από την παρούσα ελληνική κυβέρνηση η άμεση παροχή αυτονομίας - όπως προβλέπει το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας που έχει υπογράψει η Αλβανία- σε όσους ζουν στην Β.Ήπειρο ώστε να διαφυλαχθούν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και για να σωθούν από το συνεχές κυνηγητό και τον ρατσισμό της αμετανοήτων εθνικιστικών κύκλων της Αλβανίας;». Πολλές ΒΗπειρωτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η «Αναγέννηση» συνεχάρησαν τον βουλευτή για την πρωτοβουλία του αυτήν.

MIA ΑΚΟΜΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟ STATE DEPARTMENT

Ο διαπιστευμένος στο Αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσιογράφος Λάμπρος Παπαντωνίου υπέβαλε μία ακόμα ερώτηση προς τον εκπρόσωπο τύπου κ. Tom Casey. O κ. Παπαντωνίου ερώτησε τον κ. Casey: «Εάν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου στην Αλβανία θα εξέλεγαν τον δικό τους Πρωθυπουργό. Όπως οι Κοσοβάροι

Αλβανοί στη Σερβία, αναρωτιέμαι, κύριε Casey, εάν ο Υφυπουργός Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς, με τον ίδιο εμφανή τρόπο, θα συνέχαιρε έναν τέτοιο Έλληνα Πρωθυπουργό (στην Βόρειο ¨Ήπειρο) όπως έκανε χθες για τον Χατσίμ Θάτσι (του Κοσόβου)». Η απάντηση του κ. Casey δεν ήταν αυτή που όλοι μας θα θέλαμε « Ω, Mr.Lambros, τι άδικη ερώτηση, Mr.Lambros, όπως ξέρετε και όπως ξέρει ο καθένας καλά, το Κόσοβο είναι μια πολύ μοναδική κατάσταση και το καθεστώς του έχει ρυθμιστεί στο πλαίσιο του ψηφίσματος 1244. Η τελική θέση του και αυτές οι τελικές διαπραγματεύσεις και διευθετήσεις δεν δημιουργούν ένα προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περιοχή. Και όπως ξέρετε, αυτό είναι από καιρό ένα συνεπές μέρος της Αμερικανικής πολιτικής.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ» απέστειλε δια του Ρώσου Πρέσβη στην Αθήνα, προς τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση της Ρωσίας επιστολή με την οποία αφού πρώτα γίνεται αναδρομή στους αγώνες κατά του Ναζισμού, όπου η Ελλάς καθυστέρησε τις Γερμανικές δυνάμεις, δίνοντας στην Ρωσία τον χρόνο να προετοιμασθεί και να νικήσει την Γερμανία. Στην συνέχεια αναφέρεται στο ΒΗπειρωτικό, το οποίο το 1946 στην διάσκεψη των Παρισίων, με απαίτηση της Ρωσίας είχε παγώσει (μαζί με το Γερμανικό και το Αυστριακό), και είχε παραπεμφθεί στην διαρκή σύνοδο των τεσσάρων (Ρωσίας, ΗΠΑ, Βρεττανίας, Γαλλίας). Ζητάει δε από την Ρωσία, τώρα που επίκειται η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, η Ρωσία να το επαναφέρει ως μέλος της συνόδου των τεσσάρων, προς συζήτηση και λήψη αποφάσεως. Την επιστολή συνοδεύουν δυο παραρτήματα, εκ των οποίων το ένα αναφέρεται στις δηλώσεις διαφόρων πολιτικών στο παρελθόν για την Βόρειο Ήπειρο, στο δε δεύτερο παράρτημα περιγράφεται η σημερινή κατάσταση στην Β.Ήπειρο και δίδονται ακόμα κάποια χρήσιμα στοιχεία

ΣΤΟ ΚΗΠΑΡΟ ΞΑΝΑ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Στο Κηπαρό της Χειμάρρας, οι εκλογές για την ανάδειξη δημογέροντα, τον Δεκέμβριο, είχαν αναβληθεί χάρη στην δράση του αλβανικού παρακράτους. Στις 12 Ιανουαρίου διεξήχθη η επαναληπτική διαδικασία, η οποία απέβει και αυτή άκαρπη. Τραμπούκοι, λύκοι αλβανοί, με την ανοχή της αστυνομίας επέδραμαν, τραπέζια απογειώθηκαν, τα έγγραφα σκορπίσανε και τον γραμματέα της Ομόνοιας γρονθοκόπησαν.

EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Ο Μητροπολίτης Κονίτσης, Δρυϊνουπόλεως και Πωγωνιανής κ.Ανδρέας, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βορειοηπειρωτικού Αγώνα (ΠΑ.ΣΥ.Β.Α.) και συνεχιστής του έργου του μακαριστού Σεβαστιανού. Απέστειλε στις 23 Ιανουαρίου επιστολή προς τηνΥπουργό Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη με την οποία την καλεί να θέσει το Βορειοηπειρωτικό προς επίλυση, σας παραθέτουμε ένα τμήμα της επιστολής «Οι καιροί είναι εξόχως κρίσιμοι, και μάλιστα εν όψει των εξελίξεων περί το Κόσσοβον. Το Βορειο-

Ηπειρωτικόν εκκρεμεί ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών των Τεσσάρων Μεγάλων Δυνάμεων (Η.Π.Α., Αγγλίας, Γαλλίας, Ρωσίας). Δεν θα πρέπει να τεθή ενώπιόν των; Διατί αυτή η συνωμοσία (ας την είπω έτσι) της σιωπής; Είσθε , σεις, διατεθειμένη να θέσετε «ταφόπετραν» εις το Εθνικόν θέμα της Βορείου Ηπείρου; Επιθυμείτε να προστεθεί και η γη του Πύρρου εις τον μακρύν και μαύρον κατάλογον των χαμένων πατρίδων; Δεν δύναμαι και δεν θέλω να το πιστεύσω…»

ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ… …ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Η εφημερίδα που έχω μπροστά μου είναι από τον Ιούλιο του 1993. Πρωθυπουργός ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, πατέρας της σημερινής Υπουργού των Εξωτερικών. Ο κ.Μητσοτάκης λοιπόν σε συνέντευξη τύπου απαντά σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, και μεταξύ άλλων δηλώνει «Οι Αλβανοί διεκδικούν δικαιώματα για την σημαντική και μαζική μειονότητα, την οποίαν έχουν εκεί. Εμείς λέμε απλά ότι και εμείς διεκδικούμε και θα διεκδικήσουμε, μέσα στο πλαίσιο μιάς τελικής ρύθμισης, που θα γίνει στον Βαλκανικό χώρο, τα ίδια δικαιώματα, που θα διεκδικήσουν και θα πετύχουν και αυτοί για τη δική τους μειονότητα στο Κόσσοβο ή στα σημερινά Σκόπια».

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΥΚΟΒΟ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

Μας κοινοποιήθηκε μια επιστολή διαμαρτυρίας που απέστειλαν οι κάτοικοι του χωριού Λούκοβο της ιστορικής περιοχής της Χειμάρρας. Οι κάτοικοι διαμαρτύρονται επειδή η Αλβανική κυβέρνηση συμφώνησε με την εταιρία WONDER για την κατασκευή υδροηλεκτρικού σταθμού στην περιοχή τους. Η γη που θέλουν να πραγματοποιήσουν το έργο αυτό ανήκει σε κατοίκους ΒΗπειρώτες, οι οποίοι ούτε ρωτήθηκαν ούτε και αποζημιώθηκαν. Ακόμα διαμαρτύρονται επειδή το νερό που θα γεμίσει το φράγμα θα το στερηθούν οι ίδιοι και δεν θα μπορούν έτσι να ποτίζουν τα χωράφια τους. Επίσης μιλούν για την οικολογική καταστροφή που θα προκαλέσει το έργο καθώς επίσης για την καταστροφή του Βυζαντινού ναού του Αγίου Νίφωνος που θα συντελεσθεί, σύμφωνα με τα σχέδια, για να πραγματοποιηθεί το έργο αυτό. Αυτοί οι Σκιπιτάροι λοιπόν σε κάθε τους απόφαση με το ένα μάτι κοιτάζουν πάντα προς την αλβανοποίηση της Βορείου Ηπείρου.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

Η κυρία Τοπάλι, πρόεδρος της Αλβανικής βουλής, περιόδευσε αυτές τις ημέρες στις χώρες του Περσικού κόλπου, κυρίως προς αναζήτηση συμπαραστατών στο θέμα του Κοσόβου. Ο εμίρης του Κουβέιτ της δήλωσε πως η χώρα του θα είναι η πρώτη χώρα του Περσικού κόλπου που θα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Η κυρία Τοπάλι τον ευχαρίστησε εκ μέρους του «Αλβανικού έθνους». Σχόλιο 1. Οι Ισλαμικές χώρες με χαρά βλέπουν τις εξελίξεις, πιστοί απελευθερώνονται από τον ζυγό των απίστων. Στην συνέχεια θα σπεύσουν οι οργανώσεις τους με τζαμιά, μιναρέδες, κοράνια, μουλάδες για να ακουσθεί βαθειά στην Ευρώπη ο λόγος του προφήτη. Αλλάχ Ουάκμπαρ. Σχόλιο 2 Η κ.Τοπάλι μιλάει εξ ονόματος του Αλβανικού έθνους και όχι του Αλβανικού κράτους, η μεγάλη Αλβανία φθάνει.

H XEIMAΡΡΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΕΙ

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας των Τιράνων SHEKULLI, στους κόλπους της Ελληνικής εθνικής μειονότητας στην περιοχή της Χειμάρρας υπάρχει μεγάλη κινητικότητα και αποφασιστικότητα να φθάσουν τα πράγματα στα άκρα αν η Αλβανική κυβέρνηση επιμείνει και δεν αποσύρει το νομοσχέδιο για την «κτηματική περιουσία» που έχει έλθει για ψήφιση στην Αλβανική βουλή. Οι Χειμαρριώτες δηλώνουν, σύμφωνα πάντα με το άρθρο, ότι θα κλιμακώσουν τις ενέργειες τους και θα απαιτήσουν την αυτονόμηση της περιοχής της Χειμάρρας. Δικό μας σχόλιο: Κύριοι Αλβανοί, με τους Χειμαρριώτες μην τα βάζετε γιατί κακό του κεφαλιού σας θα κάνετε. Σας βλέπουν σαν τους «ολόφρεσκους Ρωμαίους» του Αστερίξ και του Οβελίξ.

No comments: