Sunday, February 03, 2008

Ένα γράμμα , μια σκέψη από κα. Dorotea Gjikopull

"dorotea gjikopulli" [dorotea_gjikopulli@hotmail.com]

Γεια σας,
Αρχικα τα συγχαρητηρια μου για το πολυ ωραιο site, πραγματικα μια πολυ αξιολογη προσπαθεια!! Η περιοχη χρειαζεται πραγματι μια καλη αντιπροσωπευση και στο internet, λογω του αυξανομενου τουρισμου αλλα και λογω των πολλων αντιθεσεων που μας χαρακτηριζουν, κυριως σε ιδεολογικο επιπεδο!!
Ανακαλυψα το site σας πριν απο λιγο καιρο και ετυχε να διαβασω το mail που σας ειχε στειλει η Στελλα Βηττου και το ειχατε δημοσιευσει.
Προκαταβολικα να αναφερω οτι σεβομαι απολυτα την αποψη της, ομως θα πρεπει να διαφωνησω.
Οι δικοι μου γονεις ειναι και αυτοι απο τα χωρια της Χιμαρας (Himare) αλλα εγω γεννηθηκα και εζησα τα πρωτα 10 χρονια της ζωης μου στην Αυλωνα (Vlore) και εκτοτε ζω και σπουδαζω στην Αθηνα.
Ομως δεν εχασα ποτε την επαφη με την Αλβανια, καθε χρονο πηγαινουμε με την οικογενεια μου για διακοπες στην Αυλωνα και τις Δρυμαδες. Θα ειναι λιγοι πιστευω αυτοι που θα διαφωνησουν μαζι μου, αν ισχυριστω πως εχουμε το πιο ωραιο μερος στο κοσμο και ειναι κριμα να το αφησουμε στην τυχη του!!!
Και εδω θελω να αναφερω το σημειο οπου διαφωνω με το mail της Στελλας Βηττου. Γραφει πως νιωθει απολυτα ελληνιδα και δε ξερει ουτε μια λεξη αλβανικα. Κατα την γνωμη μου ειναι κριμα, η αλβανικη ειναι μια πολυ ωραια γλωσσα!!! Διορθωστε με αν μου διαφευγει, αλλα και ο συγχωριανος του πατερα μου Πετρο Μαρκο (συγγραφεας) στα αλβανικα εγγραφε στα εργα του!!
Αυτο που προσπαθω να πω ειναι οτι το φαινομενο που περιγραφει η συγκεκριμενη κοπελα εχει τυχει να το συναντησω πολλες φορες στη Ελλαδα. Παιδια μεταναστων που δεν γνωριζουν την αλβανικη η ισως ισχυριζονται απλως οτι δεν την γνωριζουν, εγκλωβισμενα μια ζωη να κρυβουν την ταυτοτητα τους και να προσποιουνται οτι ειναι κατι αλλο!
Ισως να μην φταινε εξ'ολοκληρου τα ιδια, ενα μεγαλο μεριδιο ευθυνης εχουν και οι γονεις τους που φοβουνται ακομη περισσοτερο απο τα παιδια τους την ταυτοτητα τους! Καταλοιπο μαλλον του απολυταρχικου καθεστωτος που ειχαν αναγκαστει να ζουν πριν ερθουν στη Ελλαδα.
Φυσικα και εγω στα μαθητικα μου χρονια ειχα αντιμετωπισει καποια φαινομενα ρατσισμου, ομως αυτο ποτε δεν μου προκαλεσε προβλημα.
Ξερω τι ειμαι,"Εχω γεννηθει στην Αλβανια και ζω στην Ελλαδα. Αγαπω το τοπο που γεννηθηκα αλλα αγαπω και το τοπο που ζω τωρα". Για την καταγωγη μου ας αποφασισει η ιστορια!!
Ομως θεωρω πολυ υποκριτικο να κρυβομαι πισω απο το δαχτυλο μου και να θεωρω οτι ειμαι απολυτα ελληνιδα και να ξεγραφω μεμιας το αλβανικο μου κομματι.
Στην Αλβανια εχω φιλους, που τους βλεπω καθε χρονο, το καλοκαιρι και τους μιλαω στα αλβανικα. Στην Ελλαδα εχω και παλι πολλους φιλους που τους μιλαω στα ελληνικα. Με τη σταση μου δεν προδιδω ουτε τους μεν αλλα ουτε τους δε.
Απλα αποδεχομαι οτι ειμαι μια ελληνοαλβανιδα που ζει στην Ελλαδα και παει διακοπες στην Αλβανια. Αγαπαω και τις δυο χωρες εξισου και πολυ θα ηθελα να δω να σταματησουν οι αλληλοκατηγοριες. Ειναι δυο παναρχαιοι λαοι που ζουν στα Βαλκανια ως γειτονες, οι κοντρες δεν ευνοουν κανεναν, το μονο που προκαλουν ειναι κλιμα δυσπιστιας και απο τις δυο πλευρες.
Λεμε συχνα οτι τα Βαλκανια ειναι ενα καζανι που βραζει και ειναι πραγματι αληθεια.
Αυτο ομως που δεν θυμομαστε και τοσο συχνα ειναι οτι δεν θα εβραζε, αν ο καθενας απο εμας σταματαγε να ανακατευει τις σταχτες....



Με εκτιμηση,
Dorotea Gjikopulli

3 comments:

Anonymous said...

Sebastes oi apopsis sas kiria Dorotea. Dhe nomizo oti ypostirizei kaneis tin apopsi na mi agapame tin xora o poy genithikame. Ayto poy perimenoyme na ypostirizete kai eseis eina ma mi xanoyme tin taytotita mas. Px giati tha eprepe na paramorfonete to poli omorfo onoma sas poy einai Dhorothea (poy opos kserete kalla simenei dhoro toy theoy eno Dorotea dhe simenei apolitos tipota)...
Gia ti glossa poy lete ontos prepei na mathoyme oti glosa xriazete gia epikoinonia. Ean kapios zei stin Elladha einei h epilogi oty na dialeksei ti thelei kai ti xriazete na mathei

Stefanelis

Anonymous said...

Αγαπητή Dorotea,
πιστεύω ότι στην Ευρώπη του 21ου αιώνα κάθε ένας έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζεται με όποιον τρόπο θέλει: Εάν εσείς θεωρείτε τον εαυτό σας Αλβανίδα, τότε είστε Αλβανίδα. Αν θεωρείτε τον εαυτό σας Ελληνίδα τότε είστε Ελληνίδα. Αν πάλι αισθάνεσθε και Ελληνίδα και Αλβανίδα τότε είστε Ελληνο-Αλβανίδα, με γεια σας με χαρά σας, απολύτως σεβαστό από κάθε δημοκρατικό άνθρωπο.
Τώρα όσο για τη γλώσσα, νομίζω ότι είναι παραπάνω από σαφές ότι ο καθένας μπορεί να μιλάει όποια γλώσσα θέλει. Και εγώ όπως και εσείς μιλάω και αλβανικά με τους Αλβανούς φίλους μου, ελληνικά με τους Έλληνες φίλους μου, ιταλικά με τους Ιταλούς φίλους μου και αγγλικά με όλους τους υπόλοιπους και όχι μόνο δεν ντρέπομαι αλλά αντιθέτως χαίρομαι. Από την άλλη όμως όλοι μου οι φίλοι (και οι Έλληνες και οι Αλβανοί και οι υπόλοιποι) γνωρίζουν ότι η μητρική μου γλώσσα είναι η ελληνική. Αυτή είναι η γλώσσα που μιλούσαν στιο σπίτι μου (στους Αγίους Σαράντα) οι γονείς μου, την ίδια γλώσσα μιλούσε ΄στο σπίτι του και ο θείος μου που έμενε στα Τίρανα, την αυτή γλώσσα μιλούσαν οι παππούδες και οι γιαγιάδες μου (οι γιαγιάδες μάλιστα γνωρίζουν μόνο ελάχιστες λέξεις στα αλβανικά).
Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπον γιατί θα πρέπει να αποποιηθώ τη γλώσσα μου και την ελληνικότητά μου αγαπητή Dorotea; Επειδή τυγχάνει η γεννέτειρά μου να βρίσκεται στην αλβανική επικράτεια; Ε και τι μ' αυτό; Πριν το 1912 βρισκόταν στην Οθωμανική επικράτεια αλλά πάλι οι πρόγονοί μου ελληνικά μιλούσαν γιατί ήταν Έλληνες. Και από το 1936 μέχρι το 1941 βρισκόταν στην Ιταλική επικράτεια αλλά ο παππούς μου πάλι ελληνικά μιλούσε. Και το 1914 η Βόρειος Ήπειρος ήταν Αυτόνομο Κράτος και επίσης οι δικοί μου μιλούσαν ελληνικά. Και αύριο θα είναι μέρος της Ενωμένης Ευρώπης αλλά και πάλι στα χωριά μας ελληνικά θα μιλάνε. Είναι απλό αγαπητή Dorotea, όσοι αισθάνονται Έλληνες θα το φωνάζουν όπου κι αν βρίσκονται, και θα το φωνάζουν στη μητρική τους γλώσσα. Αντίστοιχα ισχύει και για όσους αισθάνονται Αλβανοί και, κατά τη γνώμη μου, πολύ καλά κάνουν.
Όσο για τους γείτονες και για το εάν θα υπάρχουν ή όχι κόντρες αυτό είναι σαν το γάμο: πρέπει να το θέλουν και οι δύο. Και όταν κάποιοι αρνούνται στους Χειμαρριώτες το δικαίωμα να αυτοπροσδιορίζονται όπως αυτοί επιθυμούν τότε είναι προφανές ότι κάποιος από τους δύο δεν θέλει αυτόν τον "γάμο". Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο επιλογές: Ή το βουλώνεις και σκύβεις το κεφάλι, ανέχεσαι να σε βαφτίζουν κάποιοι άλλοι κατά το δοκούν ή σηκώνεις ανάστημα, διακδικείς τα δικαιώματά σου και αγωνίζεσαι. Η ελευθερία είναι πολύ σπουδαίο αγαθό για να το σπαταλάς για χάρη της καλής γειτονίας ή ακόμη και της φιλίας.

Υ.Γ: Συγνώμη αν σε κούρασα με το μακροσκελές αυτό κείμενο αλλά θα απλοποιήσω κάπως τα πράγματα: Μπορείς αγαπητή μου Dorotea να μιλάς όποια γλώσσα θέλεις, να αισθάνεσαι ό,τι θέλεις, να αγαπάς όποια χώρα ή χώρες θέλεις. Δεν είναι δουλειά κανενός να σε περιορίσει ή να σου υποδείξει τι θα κάνεις. Το αυτό δικαίωμα όμως έχουμε και εμείς. Συνεπώς μην μας υποδεικνύεις να μιλάμε ή να αισθανόμαστε ως κάτι που δεν είμαστε.

Υ.Γ2: Μην παρεξηγηθείς από τα λεγόμενά μου. Πίστευε μετ' ερεύνης:
http://www.northepirus.com
http://www.neb.gr
http://www.BHforun.gr
http://www.akrokeravnia.blogspot.com

Keravnios said...

Αναρωτιέμαι σε περίπτωση απογραφής τι θα δηλώσει η κυρία Δωροθέα.