Wednesday, April 23, 2008

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 32

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email :dperdiki@otenet.gr
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 32



H ΕΚΔΡΟΜΗ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Η εκδρομή μας στην Βόρειο Ήπειρο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου έως 2 Ιουνίου (τετραήμερη με τρεις διανυκτερεύσεις). Η συνολική διαδρομή που θα ακολουθήσουμε είναι: Αθήνα, Κακαβιά, Άγιοι Σαράντα (διανυκτέρευση), Άγιος Βασίλης, Κηπαρό, Χειμάρρα (διανυκτέρευση), Δρυμάδες, Λογαράς, Αυλώνα, Φιέρι, Απολλωνία, Μπάλσι, Τεπελένι, Βυρός (διανυκτέρευση), Αργυρόκαστρο, Δερβιτσάνη, Βουλιαράτες, Κακαβιά, Αθήνα. Η συμμετοχή στην εκδρομή είναι € 140 (διανυκτερεύσεις σε δίκλινο δωμάτιο) και € 150 για διανυκτερεύσεις σε μονόκλινο. Περιλαμβάνεται η μεταφορά και οι διαμονές. Κρατήσεις θέσεων στα τηλέφωνα 210.3815376, 6944.259611 Δ.Περδίκης, 210.5753432 Κ.Αρβανιτάκης.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ KAI ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ

O υφυπουργός εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης πραγματοποίησε στις 10-13 Απριλίου επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα και περιοδεία στην Βόρειο Ήπειρο. Πιο συγκεκριμένα, στα Τίρανα ο κ. Κασσίμης συναντήθηκε με τον Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, με την πρόεδρο της αλβανικής βουλής και με τους υπουργούς εξωτερικών και παιδείας καθώς και με τον Έλληνα ομογενή υπουργό εργασίας Κώστα Μπάρκα.

Ακόμα συναντήθηκε με τους επικεφαλείς των ελληνικών κομμάτων στην Αλβανία.

Στην συνέχεια ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε την Άρτα Αυλώνος, την Χειμάρρα, τους Αγίους Σαράντα, την Λειβαδιά, τον Μεσοπόταμο, τους Βουλιαράτες, την Δερβιτσάνη, το Αργυρόκαστρο και την Κορυτσά. Παντού έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τους Έλληνες της περιοχής και είχε συνομιλίες με τοπικούς παράγοντες, καταγράφοντας τα προβλήματα και τα αιτήματα.

Η επίσκεψη του Έλληνα υφυπουργού ήταν ιδιαίτερα σημαντική. Eίναι μία συνέχεια της επίσκεψης της Ελληνίδας ΥΠΕΞ στα Τίρανα πριν από λίγο καιρό. Ο κ. Κασσίμης καλείται να υλοποιήσει δρομολογημένες συμφωνίες ή να επιτύχει συμφωνίες με την αλβανική κυβέρνηση στα θέματα που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της συζήτησης. Μας έγινε γνωστό πως ο Θεόδωρος Κασσίμης αναλαμβάνει προσωπικά τα θέματα της Βορείου Ηπείρου. Η περιοδεία του ΥΦΥΠ.ΕΞ. σε όλη σχεδόν την Βόρειο Ήπειρο, χωρίς να συνοδεύεται από τον Αλβανό ομόλογό του ή άλλους Αλβανούς επισήμους, σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχε επισκεφθεί ποτέ στο παρελθόν Έλληνας υπουργός, όπως η Άρτα της Αυλώνας, δημιουργεί νέα δεδομένα στο Βορειοηπειρωτικό ζήτημα. Αυτό φαίνεται και στις δηλώσεις που έκανε, όσο και σε αυτές των Βορειοηπειρωτών συνομιλητών του.

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΧΕΙΜΑΡΡΑ

Την προηγούμενη της επίσκεψης Κασσίμη, στην Χειμάρρα αστυνομικοί ξυλοκόπησαν άγρια δυο νέους Χειμαρριώτες επειδή δεν σταμάτησαν σε αστυνομικό έλεγχο. Όταν συγγενείς και άλλοι Χειμαρριώτες έφθασαν στο αστυνομικό τμήμα για να διαμαρτυρηθούν εξυβρίσθηκαν από τους αστυνομικούς οι οποίοι άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα για εκφοβισμό. Βέβαια αυτά δεν μπόρεσαν να εκφοβίσουν τους Χειμαρριώτες. Σε λίγο έφθασαν έξω από το αστυνομικό τμήμα εκατοντάδες Χειμαρριώτες διαμαρτυρόμενοι, οι οποίοι πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα. Αργότερα με παρέμβαση του δήμαρχου της Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου έφθασε εκεί εισαγγελέας από την Αυλώνα. Τρεις αστυνομικοί απομακρύνθηκαν και η υπόθεση παρεπέμφθη σε ανακριτή για τα περεταίρω. Επίσης ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης υπέβαλε στην βουλή ερώτηση προς την ΥΠΕΞ κ.Ντόρα Μπακογιάννη σχετική με τα ανωτέρω γεγονότα. Μας πληροφόρησε επίσης ο ίδιος ότι θα υπάρξει αντίστοιχη ερώτηση προς το Ευρωκοινοβούλιο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΠΟΛΑΝΟΥ ΣΤΟΝ ΠΡΩΪΝΟ ΛΟΓΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Στις 16 Απριλίου ο δήμαρχος της Χειμάρρας και πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα των Ιωαννίνων «Πρωϊνός Λόγος». Ανάμεσα στα πολλά άλλα ενδιαφέροντα ο κ.Μπολάνος δήλωσε «Απαιτούμε την αυτοδιαχείριση των περιουσιών μας, την χρήση της γλώσσας μας στην δημόσια διοίκηση, το δικαίωμα για το ποια ιστορία θα διδαχθούν τα παιδιά μας. Αν όλα αυτά λέγονται αυτονομία, και εμείς την θέλουμε».

ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΗΛΙΑ ΠΟΛΑΤΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠ.ΕΞ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ

Ο βουλευτής Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλίας Πολατίδης υπέβαλε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή προς την υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Στην ερώτησή του ο βουλευτής, μεταξύ άλλων, αναφέρει «Θα απαιτήσει η Ελλάς, εφόσον αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, την εφαρμογή ίσων μέτρων και σταθμών σε Κοσσυφοπέδιο και Βόρειο Ήπειρο, κατ’εφαρμογή των δηλώσεων του πρωθυπουργού το 1993 και σύμφωνα με τις απαιτήσεις των Βορειοηπειρωτών;». Στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής του ο βουλευτής ερωτά την ΥΠ.ΕΞ. « Τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση ώστε το αλβανικό κράτος που χρηματοδοτείται πλουσιοπάροχα από τον ελληνικό προϋπολογισμό να εφαρμόσει ότι προβλέπει το πρωτόκολλο της Κέρκυρας;»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για την πολυγλωσσία κ.Λέοναρντ Ορμπάν επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε ενώπιον των επιτροπών Μορφωτικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Ελληνικής Βουλής. Με παρέμβασή του ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κώστας Αϊβαλιώτης ζήτησε να μάθει από τον επίτροπο, μεταξύ των άλλων, «Ποιες κοινοτικές πρωτοβουλίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προαγωγή της διδασκαλίας των ελληνικών στην Βόρειο Ήπειρο και τα Σκόπια όπου ζουν χιλιάδες Έλληνες».

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ»

Ο πάντα φιλόξενος τηλεοπτικός σταθμός ΤΗΛΕ-ΑΣΤΥ αφιέρωσε μία εκπομπή του στην Βόρειο Ήπειρο. Προσκεκλημένος ο πρόεδρος της «Αναγέννησης» ανέπτυξε τα προβλήματα και τις ελπίδες του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού σε συνάρτηση με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια. Απάντησε στις ερωτήσεις του παρουσιαστή Παναγιώτη Νιζάμη, όπως σχετικά με την ορθότητα ή μη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και τι θα μπορούσαμε να πράξουμε για την δικαίωση επί τέλους της

μαρτυρικής Βορείου Ηπείρου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΑΣΙΛΗ ΜΠΟΛΑΝΟΥ ΜΕ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ

Κατά την διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης στην Αθήνα του νέου προέδρου της «Ομόνοιας» και δήμαρχου της Χειμάρρας Βασίλη Μπολάνου, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη. Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ.Μπολάνος δήλωσε « Συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ για να θέσουμε από κοινού την γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε γιατί η «Ομόνοια» είναι ένας οργανισμός που εκπροσωπεί πολιτικά και σε κεντρικό επίπεδο στην Αλβανία την ελληνική εθνική μειονότητα.

ΤΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕΤΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ

Εδώ και αρκετά χρόνια στο Αργυρόκαστρο λειτουργεί το Ελληνικό στρατιωτικό νοσοκομείο, χρηματοδοτημένο και κατασκευασμένο από την

Ελληνική Πολιτεία και στελεχωμένο με γιατρούς και νοσηλευτές των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, έχει προσφέρει τις πολύτιμες υπηρεσίες του σε δεκάδες χιλιάδες ασθενείς, Βορειοηπειρώτες και Αλβανούς. Τώρα το νοσοκομείο αυτό θα το αναλάβει μία ΜΚΟ υπό την αιγίδα του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και την αρωγή και χρηματοδότηση του ελληνικού υπουργείου υγείας. Ουσιαστικά θα έχουμε ένα νοσοκομείο του Ελληνικού συστήματος υγείας στην Βόρειο Ήπειρο.

Ευχόμαστε σε όλα τα μέλη και τους φίλους της «Αναγέννησης» ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ και σε όλους τους

αδελφούς μας Βορειοηπειρώτες «ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ».

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: