Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Παρασκευή, 11 Απριλίου 2008 11:25
Με περιοδεία στα μειονοτικά χωριά -με κυριότερους σταθμούς τη Νάρτα, τη Χιμάρα, τους Αγίους Σαράντα, τη Λιβαδειά, το Μεσοπόταμο, το Βουλιαράτι, τη Δερβιτσάνη και την Κορυτσά- θα ολοκληρώσει την τετραήμερη επίσκεψή του στην Αλβανία ο υφυπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός στα Τίρανα από τον Αλβανό πρωθυπουργό Sali Berisha. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, ο κ. Berisha επανέλαβε τις ευχαριστίες του στον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, για τη στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στην Αλβανία.
«Αυτή η επίσκεψη, η οποία έπεται της επιτυχημένης επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, έδωσε την ευκαιρία για μία εποικοδομητική και φιλική συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, καθώς επίσης και ειδικότερα για την παιδεία και την υγεία», δήλωσε ο κ. Berisha μετά τη συνάντηση.
Παράλληλα, υπογράμμισε την ικανοποίησή του «για την πρόοδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και σε θέματα που αφορούν τόσο την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία όσο και τους οικονομικούς μετανάστες Αλβανούς στην Ελλάδα».
Ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ελληνική Κυβέρνηση για τη βοήθεια που παρέχει στην Αλβανία αναλαμβάνοντας την έκδοση των βιβλίων για τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει σε συζήτηση σε κοινή επιτροπή για την αναμόρφωση – αντικατάσταση των βιβλίων Γεωγραφίας και Ιστορίας τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από την ελληνική πλευρά. Όπως είπε, «η παιδεία πρέπει να μας βοηθά να στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν».
Εξάλλου, ο κ. Berisha εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμβολή της Ελλάδος στην κατασκευή του έργου «Οδικός Άξονας Σαγιάδα - Κονίσπολη - Άγιοι Σαράντα» το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων ΕΣΟΑΒ .
Από την πλευρά του ο κ. Κασσίμης έθεσε το θέμα των τριών στρατιωτικών νεκροταφείων των Ελλήνων πεσόντων στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο κ. Berisha σημείωσε ότι βούληση της κυβέρνησής του είναι η διευθέτηση του θέματος και προανήγγειλε την κατάθεση των απόψεων της Αλβανίας εντός των προσεχών ημερών.
«Για άλλη μία φορά διαπιστώθηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις εκφράζουν τη θέληση των δύο λαών για ένα κοινό μέλλον», δήλωσε ο κ. Κασσίμης σημειώνοντας ότι ένα ιδιαίτερο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.
«Με χαρά διαπιστώσαμε ότι τα λίγα προβλήματα του παρελθόντος έχουν ήδη μπει στη δρομολόγηση της λύσης τους, ώστε απερίσπαστοι από το χθες να βαδίσουμε μαζί σε ένα αισιόδοξο και ευοίωνο μέλλον», τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον κ. Μπερίσα για την πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ
Τέλος, ο Αλβανός Πρωθυπουργός ζήτησε από τον κ. Κασσίμη να μεταφέρει στον κ. Καραμανλή πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία.
Eπαφές με υπουργό Παιδείας υφυπ. Εξωτερικών και πρόεδρο της Βουλής
Ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε επίσης συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας και Επιστημών της Αλβανίας Genc Pollo. Κατά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να προχωρήσει η καταγραφή των αναγκών σε υποδομές των μειονοτικών σχολείων από την αλβανική πλευρά και να προχωρήσουν οι βελτιώσεις με τη συνδρομή της Ελλάδος.
Ο κ. Pollo τόνισε επίσης τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση της Αλβανίας στις υποτροφίες σε Αλβανούς φοιτητές για σπουδές σε ελληνικά Πανεπιστήμια.
Ο κ. Κασσίμης συναντήθηκε και με την Πρόεδρο της Βουλής της Αλβανίας, Jozefina Topalli, η οποία τόνισε ότι στόχος του κοινοβουλίου της χώρας είναι η ανάπτυξη στενότερων δεσμών με το ελληνικό Κοινοβούλιο. Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από τον υφυπουργό να μεταφέρει πρόσκληση για επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων. Δημήτρη Σιούφα στην Αλβανία.
Ο κ. Κασσίμης συνέχισε τις επαφές του στη γειτονική χώρα με την υφυπουργό Εξωτερικών της Αλβανίας, Edith Harxhi, όπου διαπιστώθηκε και από τις δύο πλευρές η πρόοδος των διμερών σχέσεων.
Επι τάπητος τα προβλήματα της μειονότητας
Η τελευταία συνάντηση της πρώτης μέρας της επίσκεψης του κ. Κασσίμη στη γειτονική χώρα ήταν στα γραφεία του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) με τον πρόεδρο Βαγγέλη Ντούλε και το προεδρείο του κόμματος. Έγινε μια καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η μειονότητα, των δράσεων στις οποίες η Ελλάδα θα είναι αρωγός, καθώς και των πρωτοβουλιών σε θέματα παιδείας, υγείας και υποδομών. Ο κ. Κασσίμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμβολή της ελληνικής μειονότητας, αλλά και του ΚΕΑΔ στην πορεία της Αλβανίας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας, και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα σημαντικά βήματα που γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Ο κ. Ντούλες από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το συνεχές ενδιαφέρον της για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας, για την αμέριστη συμπαράστασή της στην Αλβανία και το όραμά της για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές, καθώς επίσης και για τη συνεχή προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην περιοχή των Βαλκανίων.
«Ο ρόλος της Ελλάδας στην Αλβανία είναι ιδιάζουσας σημασίας καθώς η κοινή γνώμη στη χώρα παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον όλες τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας», σημείωσε σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Ντούλες.
Ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε και την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας, ενώ απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έκθεσης βυζαντινών εικόνων από την Κορυτσά στην Εθνική Πινακοθήκη των Τιράνων. Η συντήρηση των εικόνων πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς.
Πριν αναχωρήσει από τα Τίρανα ο κ. Κασσίμης είχε συνάντηση και με τον υπουργό Εργασίας Κώστα Μπάρκα –το μοναδικό υπουργό της κυβέρνησης Berisha προερχόμενο από το ΚΕΑΔ. Κατά τη συνάντηση οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες ενίσχυσης της αλβανικής οικονομίας. «Ήδη θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις που αφορούν ενίσχυση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, ενός τομέα που υπόσχεται πάρα πολλά για την ανάπτυξη της νότιας περιοχής της Αλβανίας», δήλωσε ο κ. Κασσίμης μετά τη συνάντηση.
Από την πλευρά του ο κ. Μπάρκας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, όπως είπε, για όλη τη συμπαράσταση που υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση προς την Αλβανία. Ειδικά στις δύσκολες στιγμές η Ελλάδα είναι πάντα κοντά μας, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία που ήδη υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Εργασίας της Αλβανίας και του ελληνικού υπουργείου Απασχόλησης μεταξύ των οποίων σύντομα πρόκειται να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο ευρύτερης συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
http://www.greekinsight.com/show_art_el.asp?id=8841#
Επίσκεψη του Θ. Κασσίμη στην Αλβανία - Σε θερμό κλίμα η συνάντηση με Μπερίσα - Πρόσκληση σε Καραμανλή να επισκεφθεί τη χώρα - Θέμα συζήτησης η ενίσχυση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία
11/4/2008
Τίρανα- Με τον ενθουσιασμό ακόμη έντονο να «κυματίζει» με σημαίες της βορειοατλαντικής συμμαχίας στους δρόμους των Τιράνων και την ικανοποίηση αισθητή ότι η Ελλάδα υποστήριξε αυτή την ένταξη στο ΝΑΤΟ, υποδέχθηκαν ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Σάλι Μπερίσα και στελέχη της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας της χώρας την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών, κ. Θεόδωρου Κασσίμη, στην Αλβανία. Μια επίσκεψη η οποία άρχισε χθες με πυκνό πρόγραμμα πολιτικών συναντήσεων και συνεχίζεται από σήμερα και μέχρι την προσεχή Κυριακή με περιοδεία σε όλα τα μειονοτικά χωριά.
Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ο Αλβανός πρωθυπουργός ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την βοήθεια που παρέχει στην Αλβανία, αναλαμβάνοντας την έκδοση των βιβλίων για τα ελληνικά μειονοτικά σχολεία, ενώ δεσμεύθηκε ότι θα αρχίσει ο διάλογος για την αντικατάσταση των βιβλίων Γεωγραφίας και Ιστορίας, τα οποία δεν γίνονται αποδεκτά από την Ελλάδα, τονίζοντας ότι «η παιδεία πρέπει να μας βοηθά να στρέφουμε το βλέμμα μας στο μέλλον και όχι στο παρελθόν».
Ευχαρίστησε επίσης για τη συμβολή της Ελλάδας στην κατασκευή του έργου «Οδικός Άξονας Σαγιάδα- Κονίσπολη- Αγιοι Σαράντα», το οποίο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το Ελληνικό Σχέδιο για την Οικονομική Ανασυγκρότηση των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ). Τέλος ο κ. Μπερίσα ζήτησε από τον κ. Κασσίμη να μεταφέρει πρόσκληση προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αλβανία.
Ιδιαίτερο θέμα στη συνάντηση των δύο ανδρών αποτέλεσε το ζήτημα των τριών στρατιωτικών νεκροταφείων για τους Έλληνες πεσόντες του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, που έθεσε ο υφυπουργός. Από την πλευρά του ο κ. Μπερίσα εξέφρασε την βούληση του για διευθέτηση του θέματος.
«Αυτή η επίσκεψη, η οποία έπεται της επιτυχημένης επίσκεψης της υπουργού Εξωτερικών, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, έδωσε την ευκαιρία για μία εποικοδομητική και φιλική συζήτηση για την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς, οικονομικό, πολιτικό, πολιτιστικό, καθώς επίσης και ειδικότερα για την παιδεία και την υγεία», δήλωσε ο κ. Μπερίσα μετά τη συνάντηση. Ο ίδιος υπογράμμισε την ικανοποίησή του «για την πρόοδο των διμερών σχέσεων των δύο χωρών και σε θέματα που αφορούν τόσο την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία όσο και τους οικονομικούς μετανάστες Αλβανούς στην Ελλάδα, πρόοδος την οποία θα συνεχίσουμε από κοινού ως φίλοι στο μέλλον».
«Για άλλη μία φορά διαπιστώθηκε ότι οι δύο κυβερνήσεις εκφράζουν τη θέληση των δύο λαών για ένα κοινό μέλλον», δήλωσε ο κ. Κασσίμης προσθέτοντας ότι ένα ιδιαίτερο θέμα συζήτησης αποτέλεσε η ενίσχυση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. «Με χαρά διαπιστώσαμε ότι τα λίγα προβλήματα του παρελθόντος έχουν ήδη μπει στη δρομολόγηση της λύσης τους, ώστε απερίσπαστοι από το χθες να βαδίσουμε μαζί σε ένα αισιόδοξο και ευοίωνο μέλλον», εξήγησε ο υφυπουργός ενώ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που είχε με τον κ. Μπερίσα για την πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ.
Εποικοδομητικές συναντήσεις είχε ο κ. Κασσίμης κατά τη διάρκεια της πρώτης αυτής μέρας, στα Τίρανα, με την ομόλογό του κ. Εντίθ Χάρτζι, τον υπουργό Παιδείας και Επιστημών, κ. Γκέντς Πόλλο και την πρόεδρο του Κοινοβουλίου, κ. Γιοζεφίνα Τοπάλι. Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στον υφυπουργό το βράδυ ο πρόεδρος, κ. Βαγγέλης Ντούλες και τα μέλη του προεδρείου του Κόμματος της Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ). Στα γραφεία του κόμματος ο κ. Κασσίμης είχε την ευκαιρία να βρει την ελληνική μειονότητα, όπως είπε, «πιο δυναμική από ποτέ και έτοιμη να συνεχίσει την πορεία για την προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας, για την ανάπτυξη της Αλβανίας και τη συμμετοχή της στις προσπάθειες για σταθερότητα, ειρήνη και συνεργασία στην περιοχή».
Με τον κ. Ντούλε και τους συνεργάτες του ο υφυπουργός συζήτησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μειονότητα, τις δράσεις στις οποίες η Ελλάδα θα είναι αρωγός, αλλά και θέματα παιδείας, υγείας και υποδομών. Ο κ. Κασσίμης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συμβολή της ελληνικής μειονότητας, αλλά και του ΚΕΑΔ στην πορεία της Αλβανίας είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη και το μέλλον της χώρας, και δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τα σημαντικά βήματα που γίνονται για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.
Ο κ. Ντούλες από την πλευρά του ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για το συνεχές ενδιαφέρον της για το μέλλον της ελληνικής μειονότητας και την αμέριστη συμπαράστασή της στην Αλβανία και το όραμά της για ένταξη στις ευρωατλαντικές δομές καθώς επίσης και για την συνεχή προσπάθεια, που καταβάλει η Ελλάδα για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στην περιοχή των Βαλκανίων. «Ο ρόλος της Ελλάδας στην Αλβανία είναι ιδιάζουσας σημασίας καθώς η κοινή γνώμη παρακολουθεί με έντονο ενδιαφέρον όλες τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας», είπε ο κ. Ντούλες.
Μια ξεχωριστή νότα εκτός προγράμματος αποτέλεσε για την ελληνική αποστολή η επίσκεψη του υφυπουργού στην Εθνική Πινακοθήκη των Τιράνων, όπου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης βυζαντινών εικόνων από την Κορυτσά, η συντήρηση των οποίων έγινε με τη συνεργασία του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων της Θεσσαλονίκης με το Εθνικό Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης της Κορυτσάς. Μια «συνεργασία των δύο χωρών πολύ σημαντική, που γίνεται βάση και μπορεί να αποτελέσει την αρχή σε μία μεγάλη κοινή δράση για τη διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», όπως είπε ο υφυπουργός σε ένα σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε προς τους συντελεστές του εγχειρήματος τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε τέτοιες προσπάθειες.
Τέλος ο κ. Κασσίμης επισκέφθηκε την έδρα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αλβανίας.
Σήμερα ο υφυπουργός πριν ξεκινήσει την περιοδεία του στα μειονοτικά χωριά θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας της Αλβανίας, κ. Κώστα Μπάρκα, ο οποίος εκλέγεται με το ΚΕΑΔ.
Συνάντηση υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη με τον υπουργό Εργασίας Αλβανίας Κώστα Μπάρκα
Με τον υπουργό Εργασίας της Αλβανίας, τον ελληνικής καταγωγής κ. Κώστας Μπάρκα είχε συνάντηση ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Θεόδωρος Κασσίμης σήμερα το πρωί λίγο πριν αναχωρήσει από τα Τίρανα με κατεύθυνση τη Νάρτα, Χειμάρα και Αγίους Σαράντα που πρόκειται να επισκεφθεί μέχρι το βράδυ. Κατά τη συνάντηση οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες ενίσχυσης της αλβανικής οικονομίας. "Ήδη θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις που αφορούν ενίσχυση των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης και ιδιαίτερα στον τομέα του τουρισμού, ενός τομέα που υπόσχεται πάρα πολλά για την ανάπτυξη της νότιας περιοχής της Αλβανίας", δήλωσε ο κ. Κασσίμης μετά τη συνάντηση.
Από την πλευρά του ο κ. Μπάρκας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του, όπως είπε, για όλη τη συμπαράσταση που υπάρχει από την ελληνική κυβέρνηση προς την Αλβανία. Ειδικά στις δύσκολες στιγμές η Ελλάδα είναι πάντα κοντά μας, είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος αναφέρθηκε στη συνεργασία που ήδη υπάρχει μεταξύ του υπουργείου Εργασίας της Αλβανίας και του ελληνικού υπουργείου Απασχόλησης μεταξύ των οποίων σύντομα πρόκειται να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο ευρύτερης συνεργασίας σε όλους τους τομείς.
No comments:
Post a Comment