Monday, April 14, 2008

“Εγώ την αγαπώ τη Χιμάρα" λέει ο κ.Κασσίμης


“Τώρα όλη η Χιμάρα είναι ένα εργοτάξειο, και μολονότι είναι χρήματα που έρχονται από τον προυπολογισμό της Αλβανίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο οδικός άξονας μέχρι τους Αγ. Σαράντες είναι τα 39 εκτ ευρώ που δίνει η Ελλάδα για την κατασκευή δρόμων εντός Αλβανίας ”.

http://www.sae.gr

Στην Αλβανία, και ειδικότερα σε ορισμένες περιοχές, όπως λένε οι ντόπιοι, οι αποστάσεις δεν υπολογίζονται σε χιλιόμετρα αλλά σε ώρες. Και είναι όντως έτσι. Σε αυτές τις περιοχές, τις τόσο δύσβατες, με τους στενούς, ορεινούς, γεμάτους στροφές δρόμους, ανήκουν και τα ελληνικά μειονοτικά χωριά από τα οποία άρχισε χθες την περιοδεία του ο υφυπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος σε θέματα ομογένειας Θεόδωρος Κασσίμης, μετά από τις επαφές που είχε με την πολιτική ηγεσία των Τιράνων.

Νάρτα, Χιμάρα, Άγιοι Σαράντα: ούτε 300 χιλιόμετρα συνολικά από τα Τίρανα που, μολονότι εξοντωτικά, αντάμοιβαν για το αίσθημα του ενδιαφέροντος της πατρίδας το οποίο εισέπρατταν άνθρωποι που πεισματικά και με χρέωση σε δύσκολες εποχές υπερασπίζουν μέχρι σήμερα στην ελληνικότητά τους.

Τα δύο πρώτα χωριά με προορισμό τους Αγίους Σαράντα αποτέλεσαν τις επισκέψεις του κ. Κασσίμη, δυό χωριά από δικούς μας ανθρώπους που άνοιξαν μια αγκαλιά για να χωρέσουν τον εκπρόσωπο της ελληνικής πολιτείας για το νοιάξιμό της και μαζί με αυτόν το ξέσπασμα από μνήμες, παράπονα, ελπίδες, αιτήματα. Έτσι με ένα χείμαρο από συναισθήματα και επιθυμίες περιέβαλαν τον κ. Κασσίμη με τη λαχτάρα να εκμεταλλευτούν όσο το δυνατόν περισσότερο την σπάνια ευκαιρία της παρουσίας του στο δικό τους χώρο. Όλοι, γυναικες, άνδρες, ηλικιωμένοι, νέοι, ακόμη και τα παιδιά του σχολείου.

Η φτωχική εκκλησιά στη Νάρτα, το μεγαλύτερο χωριό από τα έντεκα της νότιας Αλβανικής Επαρχίας- μεταξύ των οποίων τα 9 μουσουλμανικά- και το νέο ελληνικό σχολειό “Ομηρος” στη Χιμάρα αποτέλεσαν τον χώρο υποδοχής της ελληνικής αποστολής σε μία ξεχωριστή ημέρα για όλους.

“Στη χιμάρα θα ακούσετε σχεδόν μόνο ελληνικά στο δρόμο”. Τα αλβανικά τα μάθαιναν τα παιδιά μόνο στο σχολείο. Τώρα, εδώ και δύο χρόνια, στο σχολείο 75 παιδιά της Χιμάρας μαθαίνουν ελληνικά. Νηπιαγωγείο και δύο τάξεις του δημοτικού λειτουργούν με τρεις δασκάλους αποσπασμένους από την Ελλάδα και δύο ντόπιους. Του χρόνου οι τάξεις θα γίνουν τέσσερις μας λέει ο δασκαλος από την Καρδίτσα Δημήτρης Σουφλάς.

Σε αυτό το σχολείο μαζεύεται όλο σχεδόν το χωριό για να δει, να μιλήσει με τον υφυπουργό, να του σφίξει το χέρι, να του πει τα παράπονα και τις ανάγκες του. Παρόντες είναι ο δήμαρχος Βασίλης Μπολάνος και ο διευθυντής Νικόλας Μπρίγκος.

“Εγώ την αγαπώ τη Χιμάρα, τα τελευταία 8 χρόνια έχω έρθει τρεις φορές” μας λέει ο κ.Κασσίμης. “Από το 2003 που εκλέχθηκε ο Βασίλης Μπολάνος δήμαρχος έχει αλλάξει η όψη της Χιμάρας. Εδώ είναι ένα ζωντανό ομογενειακό στοιχείο το οποίο αγαπά την πατρίδα του και συσπειρωμένο γύρω από αυτόν κάνει πολλά. Η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο ζωντανή. Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης έχουμε βοηθήσει σε έργα υποδομής και ειδικότερα ο δρόμος που βρίσκεται υπό κατασκευή θα βγάλει από την απομόνωση την περιοχή” προσθέτει ο υφυπουργός εξηγώντας ότι ήδη έθεσε στον πρωθυπουργό Μπερίσα και το θέμα των περιουσιών που είναι πολύ σημαντικό. “Εμείς θα βοηθήσουμε τις δράσεις του δημάρχου και όλων των παραγόντων εδώ ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή. Ήδη έχουμε το νέο σχολείο με τους 75 μαθητές που θα είναι ένα φυτώριο καλών Ελλήνων και καλών πολιτών αυτής της χώρας”

“Είναι πραγματικά συγκινητικό να δεχόμαστε εδώ τον υφυπουργό, γιατί όσες φορές έρχονται εδώ υπουργοί της Ελλάδας εμεις νοιώθουμε τη ζεστασιά της και ότι η πατρίδα δεν μας έχει εγκαταλείψει αλλά μας βοηθάει και μάλιστα με βοήθεια ουσίας” απαντά ο κ. Μπολάνος. “Τώρα όλη η Χιμάρα είναι ένα εργοτάξειο, και μολονότι είναι χρήματα που έρχονται από τον προυπολογισμό της Αλβανίας, πρέπει να καταλάβουμε ότι ο οδικός άξονας μέχρι τους Αγ. Σαράντες είναι τα 39 εκτ ευρώ που δίνει η Ελλάδα για την κατασκευή δρόμων εντός Αλβανίας. Αυτό είναι ένα από τα αιτήματα που έχουμε θέσει: η Αλβανία έχει χρέος να βοηθήσει και τις περιοχές όπου βιώνει η ελληνική μειονότητα. Αυτό που θέλουμε να αντιληφθεί σωστά η αλβανική κυβέρνηση είναι ότι ο σύμμαχος μας είναι η Ελλάδα και έχει υποχρέωση απέναντί μας εξ αυτού”.

Ο κ. Μπολάνος είναι και πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης “Ομόνοια”, με τα μέλη της οποίας ο υφυπουργός είχε συνάντηση στη συνέχεια. Μια συνάντηση που έδωσε την ευκαιρία να εκφραστούν πολλές απόψεις και προτάσεις,στην προσπάθεια να ξεπεραστούν προβλήματα του παρελθόντος και να γυρίσει η οργάνωση σελίδα έχοντας στραμμένο το βλέμμα στο μέλλον της ελληνικής μειονότητας.

“Η Ομόνοια έχει κάνει πολλά αλλά τώρα καλείται να κάνει πολύ περισσότερα” είπε ο κ. Κασσίμης τονίζοντας ότι η οργάνωση πρέπει να είναι μία μεγάλη ομπρέλα του ελληνισμού στην Αλβανία που θα έχει χώρο για όλους, χωρίς προσωπικές φιλοδοξίες, χωρίς τρικλοποδιές και αποκλεισμούς. “Όσο πιο ενωμένοι τόσο πιο ισχυροί στην κεντρική διοίκηση” εξήγησε επισημαίνοντας ότι οι καιροί επιβάλλουν ένα νέο ξεκίνημα με εντιμότητα και συνέπεια ώστε να γίνει μία συλλογική προσπάθεια χωρίς τα απωθημένα του χθες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2 comments:

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

To comment dhen eixe sxesi me to thema tis episkepsis toy Kassim, parakaloyme ta comments na sxetizon me kathe sygeekrimeno thema kai oxi na grafoyme koytoyroy.
Blog administrator