Friday, April 18, 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦ.ΕΞ. Θ. ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ



















posted by DemetriosKoutoulas

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΥΦ.ΕΞ. Θ. ΚΑΣΣΙΜΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ ΚΑΙ
ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ

Ø Ανταπόκριση: Νίκος Σουτόπουλος
Ø Φωτογραφία: Arben Kosturi

ΚΟΡΥΤΣΑ-Με τελευταίο σταθμό την πολυπολιτισμική πόλη της Κορυτσάς αλλά και με επιτυχία έληξε η τετραήμερη περιοδεία του Υφυπουργού Εξωτερικών Θ. Κασσίμη στην Αλβανία και το χώρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας (Ε.Ε.Μ.).
Είχε προηγηθεί στις 10-4-2008 η άφιξη του ΥΦ.ΕΞ. στα Τίρανα και η υποδοχή του από τον εκεί Πρέσβη της Ελλάδας Κ. Κοκόση. Στη συνέχεια το επίσημο πρόγραμμα περιλάμβανε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Sali Berisha, την Πρόεδρο του αλβανικού Κοινοβουλίου Zhosefina Topalli, τον Υπουργό Εξωτερικών Lulzim Basha, τον Υπουργό Παιδείας Genc Pollo, τον ομογενή Υπουργό Εργασίας Kosta Barka και συνάντηση με τον Πρόεδρο του κόμματος P.B.D.NJ. Vangel Dule, τον Πρόεδρο της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» Βασίλη Μπολάνο και άλλα στελέχη στα γραφεία του Κ.Ε.Α.Δ. Σε όλες τις συζητήσεις που έγιναν σε καλό κλίμα, κυριάρχησαν θέματα για τις διμερείς ελληνο-αλβανικές σχέσεις, αλλά και τη βελτίωση των όρων διαβίωσης της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επίσκεψη αυτή πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την άφιξη της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στα Τίρανα με αφορμή το σημαντικό ατύχημα στην αποθήκη πυρομαχικών στο Gerdec και τη γενναία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας της Ελλάδας σε ιατρο-φαρμακευτικό υλικό, αλλά και τη σημαντική διπλωματική ελληνική επιτυχία στην Σύνοδο των χωρών του Ν.Α.Τ.Ο. στο Βουκουρέστι όπου πραγματοποιήθηκε η είσοδος της Αλβανίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, ενώ αποκλείστηκε η F.Y.R.O.M. Τα παραπάνω γεγονότα έχουν κάνει αισθητή την ηγετική παρουσία της Ελλάδας στην Αλβανία, αλλά και τα Βαλκάνια.
Την επόμενη μέρα η διπλωματική αποστολή ακολούθησε μια διαδρομή προς το Νότο της Αλβανίας όπου διαμένουν και οι συμπαγείς ελληνικοί πληθυσμοί της μειονότητας. Έτσι για πρώτη φορά έλληνας ΥΦ.ΕΞ. πραγματοποίησε επίσκεψη στο βορειότερο ελληνόφωνο χωριό της ελληνικής μειονότητας, στη Νάρτα κοντά στο λιμάνι της Αυλώνας. Εκεί ο Θ. Κασσίμης έγινε με πολύ χαρά δεκτός από τους κατοίκους του χωριού και πραγματοποίησε συνάντηση με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και στελέχη της «Ομόνοιας».
Στη συνέχεια με τη συνοδεία του Δημάρχου της Χειμάρας Βασ. Μπολάνου εισήλθε στο χώρο των υπερήφανων κατοίκων της περιοχής, που μόλις την προηγούμενη μέρα έλαβαν μέρος επεισόδια με τις αστυνομικές αρχές. Εκεί πραγματοποιήθηκε δημόσιος διάλογος με τους ομογενείς μας αλλά και σύσκεψη με τα τοπικά στελέχη της «Ομόνοιας». Διαφάνηκε η κοινή διάθεση και βούληση εκ μέρους του Υφυπουργού Θ. Κασσίμη και της ελληνικής Πολιτείας από τη μια μεριά, αλλά και εκ μέρους του Προέδρου Βασ. Μπολάνου και των στελεχών της «Ομόνοιας» από την άλλη μεριά, «να ξεκινήσουν οι δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες για ένα θεσμικό πλαίσιο με προσανατολισμό μια νέα εκπροσώπηση και δομή στο Γενικό Συμβούλιο της ομογενειακής οργάνωσης» που αποτελεί και τον σημαντικότερο φορέα πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής μειονότητας στη γείτονα χώρα.
Ανάλογες συναντήσεις με εκπροσώπους της Τ.Α. και της «Ομόνοιας» έκανε ο Θ. Κασσίμης στους Αγ. Σαράντα αλλά και στη Δερβιτάνη και το Αργυρόκαστρο που τον υποδέχτηκε ο Γεν. Πρόξενος Ελλάδος Χρ. Μαντέλος. Τόνισε την ανάγκη για «αναδιοργάνωση και αναγέννηση του ελληνισμού και αυτού του τόσο ιστορικού πολιτικού φορέα του, που πρόσφερε τόσο πολλά αλλά ήρθε η ώρα να εισέλθει σε μια νέα φάση, γράφοντας μια νέα σελίδα ως μια ενιαία ισχυρή δύναμη, χωρίς διαχωρισμούς και με συμμετοχή όλων ακόμη και των βορειοηπειρωτών της Ελλάδας και του εξωτερικού». Ζητώντας τη συμβολή όλων για την επίτευξη του στόχου, σημείωσε ότι. «ενώνοντας τις δυνάμεις μας με ομοψυχία θα μπορέσουμε να ξαναζωντανέψουμε αυτές τις περιοχές».
Η ελληνική Πολιτεία, επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «είναι δίπλα σας και αρωγός, συμβάλλοντας στη δημιουργία των υποδομών και δίνοντας δυνατότητες ανάπτυξης που θα φέρουν πίσω τους νέους ανθρώπους στο τόπο τους, αναζωογονώντας την κοινωνία».
Ο κ. Κασσίμης παρατήρησε ότι πρακτικά θέματα, όπως τα βιβλιάρια υγείας και οι συντάξεις του Ο.Γ.Α., θα λυθούν σύντομα, ενώ από την επόμενη σχολική χρονιά τα ελληνικά σχολεία της μειονότητας θα έχουν και τα νέα μεταφρασμένα βιβλία, την εκτύπωση των οποίων ανάλαβε η ελληνική Πολιτεία. «Η ελληνική παιδεία», πρόσθεσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, «θα ενισχυθεί και από την αύξηση των υποτροφιών στις Παιδαγωγικές Σχολές της Ελλάδας, ώστε να αυξηθεί και ο αριθμός των πτυχιούχων δασκάλων στις περιοχές της ελληνικής μειονότητας».
Δεν παρέλειψε να κάνει επισκέψεις τόσο σε ελληνικά σχολεία στη Λειβαδιά, το Μεσοπόταμο και τη Δερβιτσάνη αλλά και στο ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο του ελληνο-ιταλικού πολέμου (1940-41) στο Βουλιαράτι, όπου τελέστηκε τρισάγιο από το Μητροπολίτη Αργυροκάστρου κ. Δημήτριο.
Τέλος, συναντήθηκε με τους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αργυροκάστρου που επανδρώθηκε με στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό από την Ελλάδα, ενώ εξοπλίστηκε από το ΥΠ.ΕΘ.Α. Παρέχει πολύτιμες υπηρεσίες στην περιοχή για τους κατοίκους ελληνικής και μη καταγωγής, αφού μέσα σε μια τριετία εξετάστηκαν 36.000 ασθενείς, νοσηλεύτηκαν 1250 και χειρουργήθηκαν περίπου 1000.
Μετά από μια διανυκτέρευση στην όμορφη ηπειρωτική πρωτεύουσα, τα Γιάννενα, περνώντας στις 13-4-2008 τη διασυνοριακή διάβαση της Κρυσταλλοπηγής, η διπλωματική συνοδεία με τον υφυπουργό κ. Κασσίμη έφτασε στην άλλη μεγάλη πόλη του αλβανικού νότου, την Κορυτσά, όπου έγινε δεκτός από το Γεν Πρόξενο Ελλάδας Κ. Μοάτσο. Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη με στελέχη των κομμάτων P.B.D.NJ. και L.D.L.NJ., της τοπικής «Ομόνοιας» και εκπροσώπους του Συλλόγου «Αναγέννηση Μοσχόπολης». Επισημάνθηκε κι εδώ με πνεύμα ομοθυμίας η διάθεση για αναδιοργάνωση, συνεργασία και ανάπτυξη της ελληνικής παιδείας και του πολιτισμού, που παρουσιάζει ιδιαίτερη ζήτηση στην περιοχή και στις σχολικές μονάδες ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης κατά την τελευταία δεκαετία. Συγκεκριμένα στην Κορυτσά και στην ευρύτερη περιοχή σήμερα φοιτούν περισσότεροι από 1500 σπουδαστές και μαθητές τόσο στα Ελληνικά Φροντιστήρια Κορυτσάς «Αριστοτέλης» και στα υπόλοιπα παραρτήματά τους, όσο και στο νέο σύγχρονο ελληνο-αλβανικό σχολείο «Όμηρος». Ο Θ. Κασσίμης έγινε με πολύ χαρά δεκτός από τους έλληνες εκπαιδευτικούς του ΥΠ.Ε.Π.Θ., τους ομογενείς και ντόπιους συναδέλφους τους, τους σπουδαστές των ελληνικών Φροντιστηρίων αλλά και τους μικρούς μαθητές αλβανικής και ελληνικής καταγωγής του ελληνο-αλβανικού σχολείου «Όμηρος», που παρακολουθούν δίγλωσσα αναλυτικά προγράμματα, σύμφωνα με τις ψυχοπαιδαγωγικές αρχές της διαπολιτισμικής αγωγής.
Ακολούθησε ένα σύντομο πρόγραμμα με παραδοσιακούς χορούς, τραγούδια και ποιήματα από τους μαθητές, ενώ ο κ. Κασσίμης αντάλλαξε ευχές με όλους αλλά και δώρα με τους εκπαιδευτικούς που κάνουν καθημερινή πράξη τη γέφυρα φιλίας ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς.
Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης μας ανέφερε ότι είναι «πολύ ικανοποιημένος και χαρούμενος στο τέλος αυτής της περιοδείας» και πιστεύει ότι «θα οδηγήσει στην αναγέννηση της «Ομόνοιας» όσο και στην ανάπλαση της ελληνικής κοινότητας, αφήνοντας κατά μέρος τα όποια προβλήματα του παρελθόντος και με νέες εκσυγχρονισμένες δομές, χωρίς αποκλεισμούς και με ομοψυχία να αποτελέσει μια ακόμη πιο ισχυρή φωνή στην αλβανική κοινωνία. Αυτή θα σηματοδοτήσει και την επιστροφή των νέων στα πατρογονικά τους εδάφη, ενώ βάση γι’ αυτό θα αποτελέσουν οι καλές διμερείς ελληνο-αλβανικές σχέσεις, για ένα κοινό βαλκανικό και ευρωπαϊκό μέλλον».







5 comments:

Anonymous said...

ca mut alfabeti perdoret ketu?

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Anonymous said...

Ketu perdoret alfabeti qe i dha drite njerezimit dhe vendosi bazat e civilizimit perndimor

The greek language is used there, the language of the Olimpia's light.

Agobooks said...

Miresejugjeta!

Anonymous said...

Mos ishte fenikasi ky alfabeti?