Monday, April 07, 2008

H κυβέρνηση υπολογίζει τις τυχόν συνέπειες του βέτο


Αθήνα
Τελευταία ενημέρωση 06/04/08 20:54
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο


Την ώρα που η κυβέρνηση υπολογίζει τις τυχόν συνέπειες του βέτο στο Βουκουρέστι, στα Σκόπια η ηγεσία της γειτονικής χώρας ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαβουλεύσεις για τα επόμενα βήματά της.

Στην Αθήνα υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο διπλωματικών «παγίδων» το επόμενο εξάμηνο, τόσο από την πλευρά των ΗΠΑ όσο και της γειτονικής χώρας. Παράλληλα, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι μία νέα πρόταση του ΟΗΕ για το όνομα θα φθάσει στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, όχι όμως πριν από τις εκλογές στην ΠΓΔΜ.

Στις 12:00 το μεσημέρι της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα δεχθεί τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

Στις 10 Απριλίου θα βρεθεί στην Ελλάδα ο Αμερικανός βοηθός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ματ Μπράιζα. Η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη, αλλά μετά το ελληνικό βέτο λαμβάνει νέες διστάσεις. Ο κ. Μπράιζα αναμένεται να μεταφέρει την επίσημη αμερικανική θέση, που έχουν εκφράσει ήδη Τζορτζ Ο.Μπους και Κοντολίζα Ράις, για άμεση συνέχιση της διαπραγμάτευσης, μεταδίδει ο ανταποκριτής του Mega στην Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται ότι μετά τη ΝΑΤΟϊκή Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία επαφή μεταξύ Αθήνας και Ουάσινγκτον, δεν εστάλησαν μηνύματα, δεν αντηλλάγησαν απόψεις. Βέβαιο θεωρείται ότι ο κ. Μπράιζα θα επιδιώξει τουλάχιστον κάποιες υψηλόβαθμες συναντήσεις στην ελληνική πρωτεύουσα, με πρώτο θέμα στην ατζέντα το θέμα των Σκοπίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους, άλλωστε, δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ: «Λυπάμαι που το ΝΑΤΟ δεν ήταν σε θέση να απευθύνει πρόσκληση σε μια τρίτη χώρα, τη Μακεδονία, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής, αυτήν την εβδομάδα. Όπως η Κροατία και η Αλβανία, η Μακεδονία πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, η ένταξή της καθυστερεί λόγω διένεξης για το όνομά της» είπε στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του.

Διαβουλεύσεις στα Σκόπια

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, μετά τη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στο Ζάγκρεμπ με τον Τζορτζ Μπους, δήλωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα, η ηγεσία της χώρας θα ξεκινήσει εντατικές διαβουλεύσεις για τη στάση στο θέμα της ονομασίας.

Παράλληλα, έντονη είναι η φημολογία των τελευταίων ωρών στα Σκόπια ότι ενδεχομένως να μην οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο, γεγονός που συνηγορεί σε μία «δειλά» διαφαινόμενη αλλαγή στάσης της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ προς το ηπιότερο.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθούν συνάντηση των αρχηγών των μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, καθώς και συνεδρίαση της Βουλής, ώστε να καθοριστεί η στρατηγική για τη συνέχιση της διαδικασίας της επίλυσης του προβλήματος του ονόματος.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι τα συναισθήματα δεν πρέπει να κυριαρχήσουν μετά την απογοήτευση του Βουκουρεστίου και να συνοδευτούν από βιαστικές αποφάσεις. «Γνωρίζω ότι αυτή είναι μία περίοδος που όλοι αισθανόμαστε ότι υπήρξε μία μεγάλη αδικία απέναντι μας, κάτι το οποίο είναι αλήθεια. Παρ’ όλα αυτά γνωρίζω ότι πρέπει να καθορίσουμε και να επανακαθορίσουμε τη στρατηγική μας με λογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψιν τις ύψιστες προτεραιότητες της ‘Δημοκρατίας της Μακεδονίας’, την προσεχή περίοδο», πρόσθεσε.

Με αναφορές σε διαμάχη μεταξύ λογικής και συναισθήματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Γκρούεφσκι. «Μερικές φορές ο χρόνος είναι σημαντικός. Οι επόμενες ημέρες δε είναι οι κατάλληλες να λάβουμε αποφάσεις. Πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα μετά το σοκ στο Βουκουρέστι. Την επόμενη εβδομάδα θα κάνουμε βήματα, ευρύτατες διαβουλεύσεις με ειδικούς στην πολιτική, αλλά και παράγοντες της κοινωνίας», είπε.

Συντριπτικό «ναι» στο βέτο

Την ίδια οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν τον φως της δημοσιότητας στον κυριακάτικο Τύπο δείχνουν ότι η στάση που τήρησε η Ελλάδα κατά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, σχετικά με το ζήτημα της ΠΓΔΜ, τυγχάνει σχεδόν καθολικής υποστήριξης από τους πολίτες.

Σε έρευνα της Public Issue για την Καθημερινή της Κυριακής, το 95% κρίνει σωστή τη στάση του πρωθυπουργού να προβάλει το βέτο. Επίσης, το 74% δηλώνει ικανοποίηση από τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 70% θεωρεί νίκη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Εντούτοις, η πλειοψηφία (53%) θεωρεί δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με τη γειτονική χώρα στο επόμενο εξάμηνο.

Σε δημοσκόπηση της Pulse για την Απογευματινή της Κυριακής το 92,8% συμφωνεί (απόλυτα/μάλλον) με τον ελληνικό χειρισμό και το 74% θεωρεί ότι με το βέτο η θέση της Ελλάδα θα είναι (σίγουρα/μάλλον) καλύτερη.

Στο γκάλοπ της Rass για το Παρόν, το 94,5% αξιολογεί θετικά την απόφαση του πρωθυπουργού για το βέτο, ενώ το 78,3% κρίνει θετικά το αποτέλεσμα της Συνόδου στο Βουκουρέστι. Σε γκάλοπ της Rass το 73,6% θεωρεί ότι το βέτο θα ωφελήσει στη «μάχη» για την ονομασία της γείτονος.

Η ίδια δημοσκόπηση περιέχει καταγραφή του πολιτικού σκηνικού, κύριο συμπέρασμα της οποία είναι η ελαφρά ανάκαμψη του δικομματισμού την περίοδο της έρευνας (1-3 Απριλίου), με τη ΝΔ να προηγείται με 31,3% στην εκτίμηση της πρόθεσης ψήφου, το ΠΑΣΟΚ να ακολουθεί με 28,2%, τον ΣΥΡΙΖΑ στο 16,8, το ΚΚΕ στο 6,3% και τον ΛΑΟΣ στο 4%.

Δηλώσεις πολιτικών

Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, σε συνέντευξή της στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, δηλώνει ικανοποιημένη από την απόφαση του Βουκουρεστίου και επαναλαμβάνει την επιδίωξη της Ελλάδας για «πραγματικά σύνθετη ονομασία με σαφή προσδιορισμό, γεωγραφικό, και ονομασία erga omnes», καθώς και ότι «ο τελικός μας στόχος είναι η λύση του προβλήματος του ονόματος». Η ίδια παραδέχεται ότι «θα περάσουμε μια φάση έντασης» με τη γειτονική χώρα» αλλά εκτιμά ότι αυτό θα είναι παροδικό «διότι μακροπρόθεσμα η λύση ενός υπαρκτού προβλήματος θα είναι προς όφελος και της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξη του στην Καθημερινή της Κυριακής, παρατηρεί πως ο διπλωματικός «πόλεμος» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν έχει ακόμη κριθεί. Όσον αφορά στη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι «ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση, με θεσμική ευθύνη» ενώ χαρακτηρίζει περισσότερο επίκαιρη σήμερα την πρόταση του να επισκεφθεί την ΠΓΔΜ για διαβουλεύσεις.

Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα εξέφρασε από την Ξάνθη την ανησυχία της για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και σε αγώνα «κατά του ιμπεριαλισμού, κατά του διαίρει και βασίλευε».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το «Ιβανώφειο» της Θεσσαλονίκης αναρωτήθηκε «γιατί έπρεπε οι διαπραγματεύσεις με την γειτονική χώρα να γίνουν υπόθεση του ΝΑΤΟ; Γιατί περιμέναμε και μάλιστα πολλοί προσδοκούσαν λύση του προβλήματος στα πλαίσια των επιδιώξεων και των πιέσεων των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή;». Παράλληλα ζήτησε από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει «αν έχει δώσει ανταλλάγματα για το βέτο».

Newsroom ΔΟΛ

No comments: