Saturday, May 10, 2008

Η ΦΩΛΙΑ ΠΟΥ ΖΕΣΤΑΙΝΕΙ ΤΑ ΑΥΓΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΥ

written from Panajotis Bollis (extrait from Newspaper Laiko Vima)

The television Albanian channel “Top Chanel” is the nest that warms the eggs of Albanian nationalism with exceptional devotion. It is hard to detached from the old mentality of nationalism that has rooted the former system to the Albanian politicians. So much rooted against the Greece. It has always thrown to them bigger dose poison, having the fear of Nothern Epirus ...(could you help in the translation?)

Του Παναγιωτη Μπολη (Λαικο βημα-17-30-04-2008)

• Το τηλεοπτικό αλβανικό κανάλι «Top Chanel» είναι η φωλιά που ζεσταίνει τα αυγά του αλβανικού εθνικισμού με εξαιρετική αφοσίωση.

Οι Αλβανοί πολιτικοί το έχουν δύσκολο να ξεκοπούν από την παλιά νοοτροπία του εθνικισμού που τους έχει ριζώσει το πρώην καθεστώς. Τόσο περισσό­τερο για την Ελλάδα. Τους έχει ρί­ξει μεγαλύτερη δόση φαρμάκι, έχο­ντας πάντα τον φόβο της Βορείου Η­πείρου.


Η ειρωνεία είναι όιι θέλουν να δώσουν από πάνω και μαθήματα δημοκρατίας, ενώ ακόμη κολυμπούν στα θολά και βρώμικα νερά των με­σαιωνικών αντιλήψεων χωρίς να ρίξουν το βλέμμα στο ευρωπαϊκό όραμα, χωρίς να αντιληφθούν ακόμη σε τι επο­χή ζούνε. Είναι σαν το ρητό που λέει: έλα παππού να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου. Αυτό συμβαίνει όταν ένας αναχρονικός Αλβανός αναλυτής, ονομαζόμενος Ζιέη, παίρνει ίο θάρρος να κάνει εκτιμήσεις για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ότι είναι αρχαϊκή και με αντιλήψεις και άλλα κουροφέξουλα, που μόνο το μεγάλο κεφάλι του "σύγχρονου" αλβανού δημοσιογράφου μπορεί να φαντα­στεί. Αυτό συμβαίνει όταν και ένας άλλος αναλυτής, ο Στεφάν, βρίσκει τη στιγμή να βγάλει από μέσα του με πάθος τον ανθελληνισμό, να ρίξει φαρμακερά βέλη ενά­ντια της Ελλάδας. Να τονίσει ότι οι Έλληνες που ζουν στην Αλβανία είναι ερχόμενοι και άλλες, πλέον, γνωστές παροιμίες. Και αυτά με την ευλογία της υπεύθυνης, άγα­μης Τζούγκα, στην εκπομπή "Σκιπ" του τηλεοπτικού κα­ναλιού "Top Chanel", όπου τηλεφωνικά έπαιρνε μέρος στην συζήτηση και ο δήμαρχος της Χιμάρας Βασίλης Μπολάνος.

Πολύ διαβασμένος φαίνεσαι κύριε Στεφάν, εφόσον λες ότι είμαστε ερχόμενοι.!!) Μας αμφισβητείς την γη των προγόνων μας. Βεβαίως και σε τύφλωσε ο εθνικι­σμός και δεν μπορείς να δεις την επιστημονική και αντι­κειμενική όψη της ιστορίας. Μη μπαίνεις σε χωράφια που δεν σου ανήκουνε εσένα και μερικών άλλων κ. Στεφάν. Είναι η γη των προγόνων μας και κανένας δεν σας αφήνει να παίξετε με τα δικά μας εθνικά αισθήματα και τον ιερό μας χώρο, που ανήκει σε μας και μόνο σε μας. Μάθε κα­λά την ιστορία την' Ε. Ε. Μειονότητας. Εμπνευσμένοι από τον βουλευτή Γκιέλια, που στην αλβανική βουλή έδωσε τον συναγερμό ότι πάει να μας φάει η Ελλάδα, τα εθνικι­στικά μυαλά άναψαν τα λαμπάκια και πάνε να γλυτώσουν την Αλβανία από το επικίνδυνο Μπολάνο. Πρωτοπόρο η λεγόμενη Τζούγκα, που ουκ ολίγες φορές έχει κάνει ερευνήσεις και έχει ανακαλύψει στην εκπομπή της τους σοβινιστικούς σκοπούς της Ελλάδας για την Αλβανία πα­ρασύροντας και πολλούς συναδέλφους της. Όπως φαίνε­ται ο αείμνηστος Ενβέρ άφησε ιερό καθήκον στην καη­μένη Ρουνιίνα να διαφυλάξει πάσης θυσίας τα εδάφη της χώρας. Στην αντιπαράθεση με τον δήμαρχο της Χιμάρας, ο Μπολάνος τους θύμισε ότι όλα αυτά ήταν μια εθνι­κιστική προβοκάτσια και δεν μπορεί να προχωρήσει η Αλ­βανία έτσι για την ενσωμάτωση στην Ενωμένη Ευρώπη. Υπενθύμισε στους κύριους αυτούς να μην ψάχνουν ακόμη με την άρρωστη τους φαντασία εχθρούς και να προσπα­θούν να παρουσιάσουν την Ελλάδα σαν Μπαμπούλας, να έ­χουν μέσα τους ακόμη την φοβία που τους έσπειρε ο Χότζα για τους "μοναρχοφασίστες" Έλληνες.

Δεν εξηγείται αλλιώς το πάθος του μίσους που ξεστό­μισαν αυτοί οι "σύγχρονοι" αναλυτές. Τόσο ξεκάθαρο και γυμνό φάνηκε αυτό, όπου υποχρέωσε τον Αλβανό διπλωμάτη Τάρε, που καταρχήν είχε μπει στην χορωδία τους, ία συνέλθει κάποια στιγμή και να θυμίσει στους δικούς του ότι είναι ντροπή να εκτιμούν και να μιλούν έ­τσι ειρωνικά για τον Έλληνα υφυπουργό και την πολιτική της Ελλάδας. Αναφέροντας στην πραγματικότητα, αυτός τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ο βασικός έτερος στα Βαλ­κάνια που βοήθησε και βοηθάει δυναμικά την Αλβανία σε όλους τους τομείς και στην ενσωμάτωση στην ΕΕ. Δεν σταματούσε, όμως, η οργή των α­ναλυτών, που πήραν ξαφνικά το ρόλο του εισαγγελέα και ετοίμαζαν το σκοινί να εκτελέσουν το Μπολάνο. Ερω­τώ: τι είναι αυτό που τους ερεθίζει τόσο πολύ όταν ακούν την λέξη Χιμάρα; Τι συσκευάζουν τα άρρωστα μυαλά τους; Όμως, όταν το παίρνω ψύχραιμα τους δίνω και δί­κιο. Ο Χότζα τους ρίζωσε στην ψυχή και στα μυαλά τους "φανταστικούς εχθρούς " και αυτοί οι εφιάλτες δεν μπορούν να φύγουν με τίποτε από μέσα τους . Ζουν με αυτούς και όταν βλέπουν, προπαντός Έλληνα, ξυπνάει το ένστικτο του εθνικισμού. Δεν καταλαβαίνω πως μια επί­σκεψη πολύ εποικοδομητική και σε όφελος της Αλβανίας, την μετατρέψανε σε εχθρικά σενάρια. Θυμίζω την έκ­φραση που είπε στα στελέχη της Ε. Ε. Μειονότητας στους Αγ. Σαράντα,: "Αυτό που θέλει η Ελλάδα το λέει λεβέντικα απέναντι σε λεβέντες. Η Ελλάδα φιλάει αγκα­λιάζει και σπάει κεφάλια δημόσια". Και συνέχισε: "θέλω να προειδοποιήσω κάποια κέντρα στην Αλβανία ότι δεν προσφέρουν καλή υπηρεσία στην Αλβανία, ούτε στην πε­ριοχή μας με αυτό που κάνουν. Αυτά τα αστεία, εθνικιστι­κά παιχνίδια δεν θα τα παίξει κανείς εις βάρος της Ε. Ε. Μειονότητας, η οποία είναι ριζωμένη εδώ χιλιάδες χρό­νια. Σήμερα ανοίγει μια νέα περίοδος στις σχέσεις Ελλά­δας -Αλβανίας Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Η Αλ­βανία έχει καταλάβει πως πραγματικές προθέσεις μας ότι εμείς θέλομε να στηρίξομε την χώρα αυτή, θέλομε να την βοηθήσομε. Και το κάνομε."

Το τηλεοπτικό αυτό κανάλι καθώς και η εφημερίδα "Σκιπ" συνέχισαν με φανατισμό αυτήν την ανθελληνική εκστρατεία της συκοφάντησης για τον Μπολάνο και'την Ελ­λάδα, κρατώντας τη σημαία του εθνικισμού. Όπως πάντα έ­τοιμοι οι Γκόντηδες, Ντάντες, Τζούφηδες βρήκαν ξανά την ευκαιρία να βγάλουν την φαρμακερή τους γλώσσα. Ε­νώ οι καμικάζηδες δημοσιογράφοι του "Top Chanel" έ­τρεξαν στην Χιμάρα και βρήκαν μερικά "ς" σε μερικά ο­νόματα να αποκεφαλίσουν τον δήμαρχο. Πόσο δυστυχής μοιάζετε, με τέτοιες ανακαλύψεις, κακόμοιροι δημοσιογρά­φοι. Πάτε να διαφυλάξετε την αλβανική γλώσσα και, δεν βλέπεται καθημερινά τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής να την σακατεύουν με τον διάλεκτο του Βορά.

Αυτό που διαπιστώνομε είναι ότι ίο "Top Chanel" και η εφημερίδα "Shqip" έχουν μετατραπεί σε μια φωλιά που ζεσταίνει τα αυγά του εθνικισμού. Και αναφέρω και ένα στοιχείο. Το περασμένο καλοκαίρι μαζί με τον συνά­δελφο μου κ. Παπαχρήσιο, εντασσόμενοι σε ένα πρό­γραμμα από το Αλβανικό Ινστιτούτο Μαζικής Ενημέρωσης για τις μειονότητες, εργαστήκαμε σε δύο αλβανικές εφη­μερίδες. Οι δημοσιογράφοι και οι υπεύθυνοι της εφημε­ρίδας "Shqip" δεν δέχτηκαν να δημοσιεύουν ένα κεί­μενο του συνάδελφο μου που μιλούσε για τις εθνικιστι­κές νοοτροπίες. Τα σχόλια είναι περιττά. Ευχόμaαστε αυ­τά τα αυγά του εθνικισμού που ζεσταίνουν οι κύριοι αυτοί να βγουν κλούβια.

1 comment:

shqip said...
This comment has been removed by a blog administrator.