Monday, May 12, 2008

Dule: Bollano po mbron ligjin ne Himare


(Bisedoi: Jakin Marena
E Hene, 12 Maj 2008, Koha jone,)

Ka pasur akuza ne drejtim te kryebashkiakut te Himares per thirrje antikombetare te tij. Si i konsideroni keto akuza?

Ne menyre te perseritur, nepermjet medieve dhe deklarimeve publike kemi kerkuar qe ato qe disponojne deklarata antikombetare te zotit Bollano, ti vene ne dijeni te opinionit publik dhe strukturave kompetente shteterore. Degjojme vetem komente rreth deklaratave hipotetike "antikombetare dhe antikushtetuese" te zotit Bollano, qe une nuk i kam degjuar dhe pare ndonjehere. Nuk eshte ky thelbi, kjo eshte nje tymnaje e inskenuar ne menyre mjeshterore, per te hequr vemendjen nga perplasja e vertete qe ekziston ne Himare midis zotit Bollano dhe interesave te paligjshme dhe jashtezakonisht te medha. Te cilat lidhen me abuzimin e tentuar dhe ne nje mase te realizuar, gjate drejtim bashkiak te para ardhjes se zotit Bollano dhe te cilin ai e ka denoncuar si ne nivel gjyqesor ashtu dhe ne nivel politik. Keto interesa, duke pare se nuk ekziston mundesi kompromisi me zotin Bollano, ne dem te interesave turistike te Himares, perpiqen ta demonizojne ate, te penalizojne komunitetin e Himares, dhe ketu karta e nacionalizmit eshte me lehtesisht e gelltitshme nga opinioni publik. Por fatmiresisht per te drejten, per zotin Bollano dhe per ne qe e mbeshtesim, kjo nuk ndodh ne erresire. Kjo ndodh ne veshtrimi e vezhgimin sistematik te komunitetit nderkombetar, i cili ne menyre shume diskrete eshte shprehur ne vazhdimesi ne mbeshtetje te zotit Bollano dhe te aktivitetit te tij. Rrjedhimisht, eshte momenti qe edhe mediat te reflektojne. Sepse disa thirrje "nacionaliste" te disa analisteve ne media, mbrojne interesa te jashteligjshme, te cilat vene ne rrezik jo vetem pronen e disa individeve, jo vetem pronat e nje komuniteti, por te gjithe perspektiven turistike te nje zone jo cfaredo, por te perles se turizmit te vendit dhe qe mund te behet nje destinacion i lakmueshem me politika te drejta, sic jane ato qe propozon zoti Bollano ne te gjithe rajonin.

Ka akuza ne drejtim te bllokimit te pronave nga ana e Bollanos. Sa ne dijeni jeni?

Ka nje problem i cili kerkon zgjidhje ne zonen e Himares. Eshte nje problem i cili duhet trajtuar me realizem, konstruktivitet dhe me parimin qe prona t'i jepet atij qe i takon ne baze te ligjit, ne baze te moralit, ne baze te tradites, dhe jo atij, i cili duke disponuar nje media ne Tirane, pretendon dhe kerkon qe ta rrembeje kete prone. Shkoni e shikoni dhe une vertet cuditem se si nuk e kane bere kete gje mediat deri me tani, te cilat me kaq zell sulmojne zotin Bollano. Te denonconin masakren qe eshte bere ne Himare para ardhjes se Bollanos ne krye te bashkise, ne ngritjen e godinave 10 apo me shume kateshe ne zemer te Himares. Shkoni dhe shikoni bregdetin dalmat, te Malit te Zi, Greqise dhe ne rast se do te gjeni nje precedent te nje masakre te tille urbanistike sic eshte ajo qe ka ndodhur ne Himare dhe ajo qe kerkon te behet prej ketyre interesave te paligjshme ne Himare, atehere dhe une do te merrja anen e atyre qe po sulmojne ne menyre sistematike dhe te paskrupullt zotin Bollano.

Po per regjistrimi e popullsise, cili eshte qendrimi juaj?

Qendrimi yne eshte i qarte, i unifikuar me qendrimin e nderkombetareve per standardet me bashkekohore nen juridiksionin e vendeve te KE-se. Regjistrimi i popullsise, jemi i vetmi vend qe nuk e kemi bere ne baze te standardeve te KE-se. Regjistrimi i pergjithshem i popullsise presupozon qe krahas gjeneraliteteve te tjera te gjithe qytetaret te kene te drejten te kene dhe perkatesine e tyre fetare, apo mosperkatesine fetare, perkatesine e tyre etnike, dhe gjuhen e tyre amtare. Kjo nuk ka ndodhur asnjehere ne kushte lirie dhe demokracie ne Shqiperi.

No comments: