Wednesday, June 18, 2008

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 33

post by "perdikis" [dperdiki@otenet.gr]

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341

Η εκδρομή μας στη Βόρειο Ήπειρο

Στις 30 Μαΐου ως 2 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τετραήμερη εκδρομή μας στη Βόρειο Ήπειρο. Επισκεφθήκαμε τη Φοινίκη, τους Αγίους Σαράντα, το κάστρο του Λυκουρεσίου, τον Άγιο Βασίλειο,

το κάστρο του Πανόρμου, τη Χειμάρρα, τον Λογαρά, την Απολλωνία, το Αργυρόκαστρο, τη Δερβιτσάνη και το νεκροταφείο των πεσόντων 1940-41 στους Βουλιαράτες. Ακούσαμε πολλά θετικά σχόλια και αυτό μας δίνει δύναμη για την συνέχεια.

Εκδηλώσεις στο Δελβινάκι για το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας

Την Κυριακή 18 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν στο Δελβινάκι της Ηπείρου από τον ΠΑ.ΣΥ.ΒΑ - Σ.Φ.Ε.Β.Α εκδηλώσεις για την 94η επέτειο από την υπογραφή του Πρωτόκολλου της Κέρκυρας (17.5.1914) με το οποίο παραχωρήθηκε αυτονομία στη Βόρειο Ήπειρο. Οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν αρχιερατική Θεία Λειτουργία, επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πρωταγωνιστών και των πολεμιστών του Αυτονομιακού Αγώνος και κατάθεση στεφάνου στον τάφο του αειμνήστου μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως Βασιλείου. Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης κ.Ανδρέας εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας και κατόπιν πραγματοποιή
θηκε πορεία που κατέληξε στο Ηρώο όπου εψάλη Τρισάγιο, κατετέθη στέφανος και αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε ψήφισμα. Παρευρέθη πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Αργυροκάστρου, Πρεμετής και Τεπελενίου κ. Σπύρος Ξέρας, πολιτικοί, πρόεδροι ΒΗπειρωτικών οργανώσεων κ.ά. Από την κίνησή μας παρευρέθη ο πρόεδρος ο οποίος στην συνέχεια αναχώρησε για επίσκεψη σε πόλεις της Βορείου Ηπείρου.

Βιβλία, παιχνίδια και βοηθήματα στην Βόρειο Ήπειρο

Με την ευκαιρία του ανωτέρω ταξιδίου αλλά και της στην συνέχεια εκδρομής μας μπορέσαμε να παραδώσουμε σε διάφορα μέρη της Βορείου Ηπείρου βιβλία, παιχνίδια και βοηθήματα, όλα προσφορές των μελών και φίλων μας. Στόχος μας είναι να δώσουμε σε κάθε μικρό παιδί ΒΗπειρωτόπουλο ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ιδιαίτερα όπου υπάρχει πρόβλημα ελληνοφωνίας.

Ημερίδα για την Βόρειο Ήπειρο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα

Στις 28 Μαΐου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία σε ξενοδοχείο των Αθηνών ημερίδα για το Βορειοηπειρωτικό (το παρελθόν, το παρόν και οι προοπτικές για το μέλλον). Ο αντιπρόεδρος του ΠΑΣΥΒΑ κ.Απόστολος Παπαθεοδώρου στην ομιλία του έκανε μια ιστορική αναδρομή του ζητήματος. Στην συνέχεια ο κ.Θανάσης Κόρμαλης εξέτασε από την νομική σκοπιά το θέμα του Πρωτόκολλου της Κέρκυρας. Ο κ.Άγγελος Συρίγος δημιούργησε με την ομιλία του ένταση στην αίθουσα για τις αρνητικές θέσεις του ως προς το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας καθώς και για τις προοπτικές του βορειοηπειρωτικού, εκτός αν όπως τόνισε οι ίδιοι οι ΒΗπειρώτες αποφασίσουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, οργανωθούν και πιέσουν τις εξελίξεις. Η παρουσία του κόσμου υπήρξε μεγάλη, παρευρέθησαν ακόμα πολιτικοί, πρόεδροι ΒΗπειρωτικών φορέων κ.ά.

Ο αντιπρόεδρος της κίνησής μας κ. Ζήσης Δρούβης με παρέμβαση του αναφέρθηκε στην προσπάθεια να παραπεμφθεί σε διεθνές δικαστήριο η Αλβανία για τις παραβιάσεις και παραβάσεις των ανθρώπινων και μειονοτικών δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου. Eπίσης παρεμβάσεις πραγματοποίησαν οι κ. Μιχάλης Παντούλας, βουλευτής ΠΑΣΟΚ ν.Ιωαννίνων, Η. Πολατίδης βουλευτής του ΛΑΟΣ, Μπάμπης Καραθάνος, πρόεδρος συλλόγου ΒΗπειρωτών και πολιτευτής της Ν.Δ. και πολλοί άλλοι.

Eπιστολή μέλους του κογκρέσου προς την ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για την Βόρειο Ήπειρο

Ο ομογενής Έλληνας Γκας Μπιλιράκης μέλος του αμερικανικού κογκρέσου (Φλώριδα) με επιστολή του προς την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ κ.Κοντολίζα Ράϊς καταγγέλλει την Αλβανία για την παραβίαση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και ζητά από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να πιέσει τα Τίρανα ώστε να αποδώσει η Αλβανία στην ελληνική εθνική μειονότητα τα βασικά δικαιώματα που δικαιούται σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες.

Ημερίδα του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών στα Ιωάννινα

Στις 7 Μαΐου το ίδρυμα Βορειοηπειρωτικών Ερευνών πραγματοποίησε ημερίδα στην αίθουσα του μεγάρου της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα με θέμα « Παιδεία και ευεργέτες του Βορειο-

Ηπειρωτικού χώρου».

Ο Νίκος Γκατζογιάννης στο Αργυρόκαστρο

Ο κ. Νίκος Γκατζογιάννης επισκέφθηκε στις 12 Μαΐου το ελληνικό τμήμα του πανεπιστημίου Αργυροκάστρου. Ενημερώθηκε από τον πρόεδρο του τμήματος κ. Παναγιώτη Μπάρκα και παρέδωσε στους φοιτητές εκ μέρους της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας Αμερικής βοηθήματα ποσού 200 δολλαρίων σε κάθε έναν από τους φοιτητές του τμήματος.

Η επιστροφή των Βορειοηπειρωτών στον τόπο τους είναι επιβεβλημένη

Στη Βόρειο Ήπειρο διανοίγονται κάποιες ευνοϊκές προοπτικές για το μέλλον. Επίσης οι υποδομές που δημιουργούνται εκεί δημιουργούν τώρα τις προϋποθέσεις για μία πολύ καλλίτερη διαβίωση των ΒΗπειρωτών στον τόπο τους. Για να διεκδικηθούν όμως οι ευνοϊκές προοπτικές θα πρέπει οι ΒΗπειρώτες να επιστρέψουν πίσω στις εστίες τους. Διαφορετικά θα δούμε να υλοποιείται το διαχρονικό σχέδιο των Αλβανών για την αλβα-

νοποίηση της ΒΗ και για μία ακόμα χαμένη πατρίδα για τον Ελληνισμό. Σήμερα πλέον ένας ΒΗπειρώτης μπορεί να κερδίσει στον τόπο του τα ίδια χρήματα που κερδίζει στην Αθήνα και με ένα πολύ πιο μικρό κόστος διαβίωσης και σε ένα περιβάλλον με εξαιρετική ποιότητα ζωής. Δυστυχώς αν δεν το δούμε αυτό θα δούμε στο μέλλον μια Βόρειο Ήπειρο αναπτυγμένη και ευημερούσα όπου όμως οι Έλληνες θα είναι κάτι που θα επιδεικνύεται σαν τουριστική ατρακσιόν, κάτι όπως οι Ινδιάνοι σε κάποιες πολιτείες των Η.Π.Α.

Πιστεύω πως η ελληνική πολιτεία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την επιστροφή δίνοντας κάποια κίνητρα και όχι κίνητρα για την εγκατάλειψη όπως αυτό με τις συντάξεις των ΒΗπειρωτών που απαίτησε την εγκατάσταση τους στην Ελλάδα για να μπορούν να εισπράττουν την σύνταξη.

Η Βόρειος Ήπειρος με αυτονομία διοικητική, πολιτισμική, εκπαιδευτική όπως δείχνουν να εξελίσσονται τα πράγματα, χρειάζεται νέα στελέχη, μορφωμένα, με ανοικτά μυαλά που θα γίνουν οι αυριανοί δήμαρχοι και έπαρχοι, που θα στελεχώσουν την διοίκηση, την παιδεία αλλά και κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα από τις πάμπολλες που διανοίγονται πλέον στον τόπο αυτόν.

Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Β. Η.

No comments: