Sunday, July 06, 2008

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ ΕΒΓΑΛΑΝ ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΗΠΑΡΟ

Γεώργιος Δ. Ζάχος ("Xeimara" newspaper, Ioulios)

Στο περασμένο φύλλο της «Φωνής της Χειμάρρας» γράφτηκε το άρθρο υπό την
επιμέλεια του κου Χρ. Κόκκα «Επιτέλους τα κατάφεραν! Οι εκλογές για τη Δημογεροντία του Κηπαρού».

Μας παρουσιάζουν αυτές τις εκλογές ντροπής για μεγάλο «επίτευγμα». Ποιος τις εμπόδισε να γίνουν οι εκλογές τις δυο περασμένες φορές; Μήπως οι απλοί και έντιμοι Κηπαριώτες; Μήπως οι Κηπαριώτες που ταξίδευαν από την Ελλάδα για να ψηφίσουν τους καλύτερους συγχωριανούς τους γι’ αυτό το αξίωμα; Όχι κύριοι. Τις εκλογές τις εμπόδισαν αυτοί που «εκλέχτηκαν» «ομαλά», αυτοί που είναι καρφωμένοι στην εξουσία του χωριού για παρανομίες, αυτοί που έχουν χέρι στην αρπαγή των περιουσιών των Κηπαριωτών, αυτοί που τα τελευταία χρόνια πωλούν οικόπεδα ή χτίζουν στον τόπο που έχουν αρπάξει, αυτοί που χτίζουν παράνομα, αυτοί που φαινομενικά υπερασπίζουν το νόμο 7501 αλλά στην αλήθεια γεμίζουν τις τσέπες τους. Ο αρθρογράφος μας λέει ότι οι εκλογές τις άλλες δυο φορές δεν έγιναν επειδή είχαν σχεδιαστεί σε εργάσιμη ημέρα. Αυτό ήταν όλο το κακό σύμφωνα με τον αρθρογράφο. Όχι κύριε, οι εκλογές δεν έγιναν διότι τις εμπόδισαν οι «νεοεκλεχθέντες ομαλά» και «δημοκρατικά». Διότι αυτοί χτύπησαν τους εκπροσώπους του Δημαρχείου και τους Κηπαριώτες μετανάστες, αυτοί έκαναν όλη την οχλαγωγία, αυτοί ανάτρεψαν τα τραπέζια. Όλες αυτές τις πράξεις τις έκαναν «δημοκρατικά» και στα μάτια της αστυνομίας που υποτίθεται ότι θα υπεράσπιζε το δίκαιο.

Είναι αυτοί που κραύγαζαν «Ζήτω η Αλβανία» και «Κάτω η Ελλάδα» χωρίς να τους προκαλέσει κανείς και να υπονοήσουν ότι οι ερχόμενοι μετανάστες είσαν απεσταλμένοι από την Ελλάδα. Η πλειοψηφία των Κηπαριωτών είναι κατά του νόμου 7501 και απαιτεί να επιστραφεί η περιουσία στους νόμιμους ιδιοκτήτες ή στους κληρονόμους τους, ανεξάρτητα αν αυτοί οι Κηπαριώτες ζούσαν ή ζουν εκτός του χωριού. Αυτοί είναι οι εντιμότατοι Κηπαριώτες που υπερασπίζουν την γη των προγόνων των. Ενώ οι άρπαγες βρήκαν ευκαιρία να κάνουν εκλογές «ομαλές» «όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική χώρα». Μεγάλο επίτευγμα κύριοι. Σε αυτήν την ευκαιρία όπου έλειπαν οι Κηπαριώτες των οποίων αρπάζεται η περιουσία μας λέει ο αρθρογράφος ότι εκλέχτηκαν «αυτοί που εμπιστεύτηκε ο Κηπαριώτικος λαός» και παρακάτω «για να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που έχουν υποσχεθεί». Με αυτό καταλαβαίνουμε την αρπαγή της γης από τους νόμιμους ιδιοκτήτες.

Ένας από τους δημογέροντες λέει σύμφωνα με το άρθρο: «Οι εκλογές έγιναν δίκαια και ψήφισαν αυτοί που είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους». Ωραία δικαιοσύνη.

«Να κάνουμε εκλογές τώρα όπου δεν ήρθαν πολλοί μετανάστες, δικαιούχοι περιουσιών στο Κηπαρό». Ρωτάμε: Σε ποιόν νόμο είναι γραμμένο ότι οι χωριανοί για να ψηφίσουν το δημογέροντα πρέπει να γραφτούν στον εκλογικό κατάλογο; Τέτοιος νόμος δεν υπάρχει ούτε στην Αλβανία, ούτε σε καμία δημοκρατική χώρα. Ο κατάλογος χρειάζεται για δημοτικές και εθνικές εκλογές που υπάρχουν κινήσεις και μπορεί να ψηφίσουν και ξένοι. Για τους δημογέροντες ψηφίζουν όλοι οι Κηπαριώτες, διότι είναι όλοι γνωστοί στο χωριό. Και αυτό δικαιολογείται διότι η δημογεροντία δεν νομοθετεί γι’ αυτό και ψηφίζεται ανοιχτά. Αν κάποιος κατάγεται από το Κηπαρό, δεν το βεβαιώνει ο εκλογικός κατάλογος.

Αν οι εκλογές αυτές, που έγιναν με ξυλοδαρμούς, με τρομοκρατία των ολίγων γερόντων που ζουν στο χωριό από τους οικοπεδοφάγους και τους περιουσιοφάγους, είσαν «δημοκρατικές» και ετελέσθησαν «ομαλά», ποιες εκλογές είναι αντιδημοκρατικές; Κλείνοντας θα συνιστούσα στην συνταχτική ομάδα και στον εκδότη της εφημερίδας «Η Φωνή της Χειμάρρας» να μην πέσουν στα νύχια αυτών των αρπαγέων και «παλικαριών» που στέκουν στη αντίθετη πλευρά από τα ειρηνικά, δημοκρατικά, πατριωτικά και παραδοσιακά αισθήματα του λαού της επαρχίας, διότι η εφημερίδα δεν θα είναι εις θέση να εκφράσει τη φωνή των Χειμαριωτών.


No comments: