Friday, July 04, 2008

Seria Nr 105 e filmit mediatik shqiptar "Bollano"


Intervista e z. Bollano dhene gazete "Eleftheros Kosmos" (shih me poshte te perkthyer nga gazeta Ballkan) ka krijuar mundesine per xhrimin e serialit 105 te filmit "Bollano". Komente rreth ketij filmi mund te gjeni ne shtypin e perditshem.

http://www.doumas.gr/article/basilis-mpolanos-i-xeimarra-einai-aythentiko-kommati-tis-ellados

Η Χειμάρρα είναι αυθεντικό

κομμάτι της Ελλάδος

Ο Βασίλης Μπολάνος, είναι ο Έλληνας Δήμαρχος της Χειμάρρας. Παρόλο τον τρομερό πόλεμο που αντιμετώπισε από το οργανωμένο Αλβανικό παρακράτος, κατάφερε να εκλεγεί Δήμαρχος Χειμάρρας, αλλά πολύ πιο σημαντικό είναι το ότι φαίνεται να λειτουργεί ως υπερασπιστής του ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Και το κάνει μόνος του, δίχως καμία στήριξη από το ελληνικό κράτος. Οι επιθέσεις των Αλβανών εναντίον του είναι συνεχείς ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες σχετικά δηλώσεις του για την προβλεπόμενη από διεθνείς συμβάσεις, αυτονομία των ελληνικών πληθυσμών. Ειδικά μετά από αυτές, οι απειλές κατά ακόμη και της ίδιας της ζωής του είναι καθημερινές.

Οι μηνύσεις και η λασπολογία εναντίον του είναι καθημερινότητα. Ο Ελεύθερος Κόσμος είχε την τιμή να μιλήσει με αυτόν τον Έλληνα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των ομοεθνών του, υπό την καταπίεση ενός κράτους ιδιαίτερα εχθρικού προς την χώρα μας!

Πρόσφατα, έγινε στην πόλη σας ένα στυγερό έγκλημα κατά συγγενούς σας. Ποια ήταν τα κίνητρα;
Απ’ ό,τι φάνηκε από την αστυνομική έρευνα το έγκλημα δεν είχε κανένα πολιτικό κίνητρο. Όμως εγείρεται ένα θέμα ως προς το ποιος θα ελέγξει τους δεκάδες Αλβανούς εργάτες που κατακλύζουν την Χειμάρρα, χωρίς να ξέρουμε το παρελθόν τους – ούτε καν τα στοιχεία της ταυτότητάς τους. Επίσης, θέλω να καταδικάσω την στάση ορισμένων αλβανικών Μ.Μ.Ε., τα οποία με την εν γένει συμπεριφορά τους ενδεχομένως να όπλισαν το χέρι του δράστη.

Γιατί το λέτε αυτό;
Γιατί όλο το τελευταίο διάστημα τα αλβανικά Μ.Μ.Ε. έχουν επιδοθεί σ’ έναν πόλεμο εναντίον της Χειμάρρας, άδικο και αδικαιολόγητο, βασιζόμενα σε απόψεις ακραίων ανθελληνικών κύκλων της Αλβανίας.

Η Χειμάρρα δεν αναγνωρίζεται όμως ως μειονοτική ζώνη από την αλβανική κυβέρνηση. Τι προβλήματα σας δημιουργεί αυτή η στάση της;
Όπως θα γνωρίζετε, το 1945, στις πρώτες εκλογές που διοργάνωσε το καθεστώς Χότζα, η Χειμάρρα ήταν η πρώτη περιοχή της Βορείου Ηπείρου που δεν έλαβε μέρος στις εκλογές. Το τότε καθεστώς, ως αντίποινα, μας αφήρεσε το στάτους της ελληνικής μειονοτικής περιοχής. Μετά το 1990, με την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος, η “Ομόνοια” Χειμάρρας ζητεί επιμόνως να αποκατασταθεί η αδικία που διέπραξε το χοτζικό καθεστώς.

Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει 18 χρόνια. Δεν έχει αλλάξει κάτι, στα πλαίσια και της προσπάθειας της Αλβανίας να ενταχθεί σε διεθνείς δομές και συμμαχίες;
Η “Ομόνοια” και το ΚΕΑΔ, σε συνεργασία με την ελληνική πολιτεία, βλέποντας ότι οι Αλβανοί δεν θα εντάξουν Χειμάρρα, Κοριτσά, Πρεμετή κ.λ.π. στην μειονοτική ζώνη, βασιζόμενοι σε διεθνείς συνθήκες για την προστασία των μειονοτήτων, αποφάσισαν να ζητήσουν την κατάργηση των μειονοτικών ζωνών και την αναγνώριση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες σε όλους τους Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται στην αλβανική επικράτεια.

Θέλουμε πίσω την γη των παππούδων μας

Υπάρχει ακόμα πίεση από τις αλβανικές αρχές για το θέμα της γης; Πώς αντιπαρέρχεστε την προσπάθεια οικειοποίησης της γης σας;
Το πιο κρίσιμο θέμα που απασχολεί τον Ελληνισμό της Βορείου Ηπείρου κατά την άποψή μου είναι το θέμα της απόδοσης των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους. Η Ομόνοια, όπως και οι έπαρχοι των ελληνικών περιοχών έχουν προσφύγει στα αλβανικά δικαστήρια εναντίον του αλβανικού κράτους, το οποίο με παράνομους και αυταρχικούς τρόπους προσπαθεί να οικειοποιηθεί αυτές τις περιουσίες.

Κάποτε, η στήλη “Ιός” της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” είχε υπαινιχθεί σε κάποιο ρεπορτάζ που έκανε στην Χειμάρρα ότι το περιουσιακό πρόβλημα στην περιοχή σας δεν έχει εθνικό ενδιαφέρον αλλά σχετίζεται περισσότερο με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα των Χειμαρριωτών σε μια περιοχή που έχει την μεγαλύτερη τουριστική κίνηση της Αλβανίας. Εσείς τι απαντάτε σε αυτό;
Στην Χειμάρρα, πριν το χοτζικό καθεστώς, η γης είχε τρεις ιδιοκτήτες: Την κοινότητα, την Εκκλησία και τους ιδιώτες. Πριν το 1945, στην ευρύτερη περιοχή της Χειμάρρας δεν υπήρχε κανένας Αλβανός ούτε μεγαλοτσιφλικάδες ούτε μπέηδες, όπως συνέβαινε στην υπόλοιπη Αλβανία. Το στάτους ίδρυσης του συνεταιρισμού προέβλεπε ότι εάν ποτέ ο συνεταιρισμός διαλυθεί η περιουσία θα επιστραφεί σε αυτούς που ανήκε πριν την σύστασή του. Εμείς ζητάμε ακριβώς αυτό. Σε όλες τις χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, το περιουσιακό έχει λυθεί εδώ και πάνω από δέκα πέντε χρόνια, αμέσως μετά την πτώση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Πιστεύουμε ότι το αλβανικό κράτος δεν μας αποδίδει την γη των προγόνων μας, με στόχο να μας αποκόψει από τον τόπο, να μας αναγκάσει να φύγουμε κι έτσι να συντελεστεί μία βελούδινη γενοκτονία.Τις αιτιάσεις των αρθρογράφων της συγκεκριμένης εφημερίδας, τις διαψεύδουν οι ίδιοι οι Αλβανοί, οι οποίοι ονόμασαν τον συνδυασμό που κατέβηκε εναντίον μου “Συμμαχία για την Εθνική Σωτηρία”, στον οποίον συνασπίστηκαν όλα τα αλβανικά κόμματα εναντίον του ελληνικού κόμματος, τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη Αλβανία αλληλοσφάζονται. Παρ’ όλα αυτά, από το αποτέλεσμα αποδείχθηκε ότι το 75% που υπερψήφισε τον συνδυασμό μου είναι άλλο έθνος από αυτό που συνασπίστηκε για να μας αντιμετωπίσει.

Για τους δύο αυτούς συγκεκριμένους λόγους που ανέφερα, το θέμα είναι κατ’ εξοχήν πολιτικό και μάλιστα εθνικό.

Απαιτείται η διεθνοποίηση του Βορειοηπειρωτικού ζητήματος

Τι γίνεται με το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών; Είστε ευχαριστημένος από τις υπάρχουσες δομές;
Και στο θέμα αυτό εισπράττουμε την διαρκή άρνηση και δυστροπία των Αλβανών, οι οποίοι για ευνόητους λόγους δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να κρατάμε τους δεσμούς μας με την μητρική μας γλώσσα και παράδοση. Μέχρι προσφάτως, τα βιβλία Ιστορίας και Γεωγραφίας από τα οποία εκπαιδεύονταν τα βορειοηπειρωτόπουλα έκαναν ακραία αλβανική προπαγάνδα. Μόλις τον τελευταίο καιρό, μετά από διμερή συμφωνία, τα βιβλία αυτά εξετάζονται από διμερή επιτροπή και εκτυπώνονται στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα σε υλικοτεχνική υποδομή, ενώ και τα κτίρια που στεγάζουν τα ελληνικά εκπαιδευτήρια υστερούν ακόμη σε πολλά…

Έχετε προχωρήσει στη διεθνοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε ως μειονότητα από τη στάση των αλβανικών αρχών έναντί σας;

Βέβαια, κάθε χρόνο στέλνουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης έκθεση με τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται από πλευράς του αλβανικού κράτους. Συγκεκριμένα, το 2007 η “Ομόνοια” δεν συνυπέγραψε την Χάρτα Μειονοτήτων με το Αλβανικό κράτος, λόγω των παραβιάσεων που υπάρχουν. Το γεγονός αυτό αν δεν αποκατασταθεί από μέρους της Αλβανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες στην πορεία της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν την εμπόδισαν, πάντως, να μπει στο ΝΑΤΟ…
Όπως γνωρίζετε, το ΝΑΤΟ είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Έλληνες της Αλβανίας δεν έχουν ως αυτοσκοπό τον αποκλεισμό της Αλβανίας από τους διεθνείς οργανισμούς. Απλώς, προσπαθούμε να κατοχυρώσουμε όσο μπορούμε καλύτερα τα δικαιώματά μας. Εμείς, αν η Αλβανία τηρούσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ελληνική κοινότητα, οι οποίες απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις που και το ίδιο το αλβανικό κράτος έχει υπογράψει, δεν θα είχαμε κανέναν λόγο να μην την στηρίξουμε. Σε παραστάσεις μας, σε συναντήσεις με ξένους διπλωμάτες είχαμε θέσει τις αντιρρήσεις μας ως προς την αποδοχή της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ, όμως οι δυνάμεις μας μέχρι εκεί φτάνουν.

Έχουμε πιο κατοχυρωμένα δικαιώματα από τους κοσσοβάρους

Ζητούν οι Έλληνες της Βορείου Ηπείρου κάτι περισσότερο από αυτό που ζητούν οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου;
Δεν νομίζω ότι πρέπει να συνδέσουμε τις διεκδικήσεις και τα δικαιώματά μας με το Κοσσυφοπέδιο. Υπήρχαν πιο πολλά διεθνώς κείμενα που επιβεβαίωναν τα δικαιώματα των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου απ’ όσα υπήρχαν για το Κοσσυφοπέδιο πριν την μονομερή και χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. αναγνώρισή του.

Η Χειμάρρα αγκαλιάζει όλους τους Έλληνες

Υπάρχει το στοιχείο της ενότητας στους κόλπους της μειονότητας; Αν όχι, πού οφείλεται αυτό;
Δυστυχώς, οι σχέσεις ανάμεσα στους Βορειοηπειρώτες δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε. Η έλλειψη οργάνωσης, δυστυχώς, δεν επιτρέπει την ανάδειξη των θεμάτων που μας απασχολούν κι έτσι η αντιμετώπιση των προβλημάτων μας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε και που θα μπορούσε να είναι. Για να παρηγορηθούμε, θα μπορούσα να σας πω ότι η διχόνοια είναι ίδιον της φυλής μας, οπότε κι αυτό – αν θέλετε – είναι μια απόδειξη ότι είμαστε Έλληνες. Εγώ πάντως θα πάρω πολύ σύντομα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την καλύτερη οργάνωση όλων των Βορειοηπειρωτών που βρίσκονται στην Βόρειο Ήπειρο, καθώς και των συμπατριωτών μας που ζουν και εργάζονται προσωρινά – και το τονίζω το προσωρινά – στην μητέρα πατρίδα.

Μιας και είμαστε σε περίοδο διακοπών, έρχονται Ελλαδίτες στην Χειμάρρα για διακοπές;
Κάποτε έρχονταν μόνο κάποιοι που είχαν ίσως πολιτικό ενδιαφέρον ή ήθελαν να μας συμπαρασταθούν στους αγώνες μας. Με τα χρόνια αυτό άλλαξε. Σήμερα επισκέπτονται την Χειμάρα όλο και περισσότεροι συμπατριώτες μας και φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι η Χειμάρρα είναι ένα αυθεντικό κομμάτι Ελλάδος και φορέας μίας τεράστιας ιστορίας. Ίσως οι υποδομές μας να μην είναι τόσο καλές όσο στην Ελλάδα, όμως υπόσχομαι σε όποιον θελήσει να μας επισκεφθεί ότι θα φύγει κατενθουσιασμένος. Οι περισσότεροι, άλλωστε που έρχονται, ξανάρχονται και δεύτερη και τρίτη φορά. Με την διαπλάτυνση του δρόμου Αγίων Σαράντα – Χειμάρρας, ο οποίος μέχρι το τέλος του 2009 θα συνδεθεί με το ελληνικό οδικό δίκτυο και την Εθνική οδό, η διαδρομή προς την Χειμάρρα γίνεται άνετη ακόμη και με αυτοκίνητο. Κι από την Κέρκυρα όμως υπάρχουν τακτικά ακτοπλοϊκά δρομολόγια ακόμη και με ταχύπλοα.

Κύριε Μπολάνο, σας ευχαριστούμε για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο δύσκολο εθνικό έργο που έχετε αναλάβει στην Χειμάρρα.

Και εγώ σας ευχαριστώ.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» .


http://balkanweb.com/sitev4/index.php?id=23287
Panajoti Duma
(Kreu i Bashkise se Himares ka dhene nje interviste per gazeten greke “Eleftheros Kosmos”)


Vasil Bollano është kryebashkiaku grek i Himarës. Me gjithë luftën e tmerrshme që përballoi me organizata të ndryshme shqiptare të ndihmuara edhe nga vetë shteti, arriti të zgjidhej në bashkinë e Himarës, por më i rëndësishëm është fakti që duket se ai funksionon si mbrojtës i helenizmit të Vorio Epirit, larg synimeve të vogla politike. Dhe e bën gjithçka vetë, pa ndihmën e shtetit grek. Sulmet e shqiptarëve ndaj tij janë të vazhdueshme, sidomos pas deklaratave të tij për autonominë e minoritetit grek që parashikohet nga marrëveshjet ndërkombëtare. Sidomos pas këtyre deklaratave, kërcënimet akoma edhe ndaj jetës së tij janë të përditshme.

Proceset gjyqesore dhe fuashatat denigruese ndaj tij jane te perditeshme. Gazeta “Eleftheros Kosmos” ka nderin të flasë me këtë grek që lufton për të drejtat e bashkëkombësve të tij, nën presionin e një shteti, veçanërisht armiqësor ndaj vendit tonë.

Para pak kohësh ndodhi në qytetin tuaj një krim i rëndë ndaj një të afërmi tuaj. Cili ishte qëllimi?
Me sa u duk nga hetimi policor, krimi nuk kishte asnjë synim politik. Por ky krim lind pyetjen se kush do të kontrollojë dhjetëra punëtorë shqiptarë që kanë vërshuar në Himarë, pa ditur asgjë për ta, të kaluarën e tyre dhe as të dhënat e tyre. Gjithashtu, dua të dënoj edhe qëndrimin e disa mediave shqiptare, të cilat me qëndrimin e tyre duket se “armatosën” dorën e autorit të krimit.
Përse e thoni këtë?
Sepse kohët e fundit, mediat shqiptare kanë filluar një luftë kundër Himarës, luftë të padrejtë dhe pa asnjë shkak, të mbështetura vetëm në bindjet e qarqeve anti-greke ekstremiste të Shqipërisë.
Himara nuk njihet si zonë minoritare nga qeveria shqiptare. Çfarë problemesh ju shkakton ky qëndrim?
Siç e dini mirë, në vitin 1945, në zgjedhjet e para që zhvilloi regjimi i Enver Hoxhës, Himara ishte zona e parë e Vorio Epirit që nuk mori pjesë në zgjedhje. Regjimi i atëhershëm si kundërveprim, na e hoqi statusin e zonës minoritare greke. Pas vitit 1990, me rrëzimin e regjimit komunist, “Omonia” e Himarës kërkon me ngulm të rishikohet padrejtësia e bërë nga regjimi komunist dhe të rivendoset drejtësia.
Nga viti 1990 deri më sot kanë kaluar 18 vjet. Nuk ka ndryshuar diçka në kuadrin e përpjekjes së Shqipërisë për t’u integruar në organizmat dhe aleancat ndërkombëtare?
‘Omonia’ dhe PBDNJ, në bashkëpunim me shoqërinë greke, duke parë se shqiptarët nuk do të përfshijnë Himarën, Korçën, Përmetin në brezin minoritar, duke u bazuar në paktet ndërkombëtare për mbrojtjen e të drejtave të minoriteteve, vendosën të kërkojnë anulimin e brezave minoritare dhe njohjen e të gjitha të drejtave që rrjedhin nga këto pakte ndërkombëtare për të gjithë grekët, kudo që ata ndodhen në territorin shqiptar. Duam tokën e gjyshërve tanë.
Ekziston akoma presioni i organeve shqiptare për çështjen e tokës? Çfarë kontradiktash keni gjatë procesit të pronësimit?
Çështja më e rëndësishme që preokupon helenizmin e Vorio Epirit, sipas bindjes sime, është tema e dhënies së pasurive ndaj pronarëve të tyre të ligjshëm. ‘Omonia’ si dhe kryebashkiakët e zonave greke, u janë drejtuar gjykatave shqiptare me denoncime ndaj shtetit shqiptar, i cili me metoda të paligjshme dhe autarkike përpiqet të pronësojë këto pasuri.
Dikur gazeta greke “Eleftherotipia” kishte lënë të nënkuptohej në një reportazh të saj në Himarë, se problemi i pronësisë së tokave në zonë nuk ka ndonjë interes kombëtar, por lidhet më shumë me interesat e mëdha private të himarjotëve në një zonë që ka lëvizje të madhe turistike. Ju ç’mendim keni?
Në Himarë, para regjimit të Enver Hoxhës, toka kishte tre pronarë: komunën, kishën dhe vetë himarjotët. Para 1945, në këtë zonë nuk ekzistonte asnjë shqiptar dhe as çifligarë apo bejlerë, ashtu siç kishte në gjithë pjesën tjetër të Shqipërisë. Statuti i pronësisë së përbashkët thoshte se nëse kjo pronësi e përbashkët shpërbëhej, pasuria do shpërndahej tek ata të cilëve u përkiste më parë. Dhe ne kërkojmë pikërisht këtë gjë. Në të gjitha shtetet e ish-bllokut lindor, çështja e pronësisë është zgjidhur këtu e 15 vjet më parë, menjëherë pas rënies së regjimeve komuniste. Besojmë se shteti shqiptar nuk na jep tokën e të parëve tanë, me qëllim që të na ndajë nga ky vend, të na detyrojë të ikim dhe me këtë mënyrë të kryeje një gjenoktoni të mëndafshtë. Argumentet e gazetarëve të gazetës në fjalë hedhin poshtë vetë shqiptarët, të cilët emërtuan grupin kundërshtar në zgjedhje në të cilin u mblodhën të gjitha partitë shqiptare kundër partisë greke “Aleanca për shpëtimin kombëtar”. Dhe kjo ndodhi në çastet kur në të gjithë Shqipërinë partitë e ndryshme “hanin” njëra-tjetrën. Megjithatë, nga rezultati u duk se 75% e njerëzve që votuan partinë time ju përkiste njerëzve të ardhur nga koalicioni tjetër. Për këto dy arsye që përmenda, besoj se çështja i përket aspektit politik, madje atij kombëtar.
Kërkohet të bëhet e njohur botërisht çështja e Vorio Epirit. Çfarë ndodh në çështjen e arsimimit të fëmijëve? Jeni të kënaqur nga strukturat ekzistuese?
Edhe në këtë çështje përballemi me kundërshtimin e shqiptarëve, të cilët për arsye të kuptueshme nuk duan që ne të mbajmë lidhje me gjuhën tonë amtare dhe traditën. Deri para pak kohësh, librat e historisë dhe gjeografisë me të cilat mësojnë fëmijët e Vorio Epirit, bënin propagandë shqiptare. Vetëm së fundmi, pas një marrëveshje dypalëshe, këto libra vlerësohen nga një komision dypalësh dhe shtypen në Greqi. Megjithatë, ka akoma probleme në tekste, ndërsa ndërtesat e shkollave greke janë ende të vjetra.
Keni proceduar për njohjen ndërkombëtare të këtyre problemeve që përballon minoriteti nga organet shqiptare?
Natyrisht, çdo vit çojmë në Këshillin Europian një raport me shkeljet e të drejtave njerëzore nga ana e shtetit shqiptar. Konkretisht, në 2007, ‘Omonia’ nuk nënshkroi Hartën e Minoriteteve me shtetin shqiptar, për arsye të këtyre shkeljeve. Ky fakt, nëse nuk riparohet nga Shqipëria, do të ketë pasoja kolosale në integrimin e saj drejt BE-së.
Por megjithatë, këto fakte nuk e penguan të hyjë në NATO?
Siç e dini, NATO është diçka krejt e ndryshme nga BE-ja. Grekët e Shqipërisë nuk kanë si synim izolimin e Shqipërisë nga organizmat ndërkombëtare. Thjesht përpiqemi të zbatohen të drejtat tona. Ne, nëse Shqipëria mbante premtimet ndaj minoritarëve grekë, nuk do të kishim asnjë arsye të mos mbështesnim shtetin shqiptar. Në shumë takime me diplomatë të huaj, kishim shprehur kundërshtimet tona për sa i përket integrimit në NATO, por forcat tona deri aty arrijnë.
Por veçse kemi të drejta ligjore për kosovarët…Kërkojnë grekët e Vorio Epirit diçka më shumë se ajo që kërkojnë shqiptarët e Kosovës?
Nuk besoj se duhet të bëjmë një lidhje midis atyre që kërkojmë dhe të drejtave tona, me Kosovën. Ekzistonin shumë me tepër pakte ndërkombëtare që vërtetonin të drejtat e grekëve të Vorio Epirit ne raport me ato që ekzistonin për Kosovën, para shpalljes së njëanshme të pavarësisë dhe pa aprovimin e Këshillit të Sigurimit të OKB-së.

Himara përfaqëson gjithë grekët.

Ekziston elementi i unitetit në gjirin e minoritetit? Nëse jo, nga ku rrjedh kjo?
Fatkeqësisht, marrëdhëniet midis vorioepiriotëve nuk janë në shkallën që duhet të ishin. Mungesa e organizimit, fatkeqësisht nuk lejon njohjen e problemeve që na okupojnë dhe kështu, përballimi i tyre nuk është ai që duhet të jetë. Duke ngushëlluar veten, them se përçarja është një karakteristikë e jona, mund të themi se është një provë që jemi grekë. Unë së shpejti do të marr një sërë iniciativash për një organizim më të mirë të të gjithë vorioepiriotëve që ndodhen këtu, si dhe të atyre që punojnë përkohësisht- e theksoj fjalën përkohësisht- në atdheun mëmë.
Tashmë që jemi në sezon pushimesh, vijnë grekë në Himarë për pushime?
Dikur vinin vetëm disa që kishin interesa politike ose që na mbështesnin në përpjekjet tona. Sot vizitojnë Himarën sa vjen e më shumë bashkëpatriotë dhe ikin me përshtypjet më të mira. Duhet të gjithë të kuptojmë se Himara është një pjesë autentike e Greqisë dhe pjesë përbërëse e një historie kolosale. Ndoshta superstruktura jonë nuk është kaq e mirë si në Greqi, por premtoj se kushdo që do ta vizitojë do të ikë i entuziazmuar. Më të shumtit që vijnë njëherë vijnë edhe për herë të dytë e të tretë. Me rregullimin e rrugës Sarandë-Himarë, e cila deri në 2009 do të lidhet me akset nacionale greke, rruga për në Himarë mund të bëhet me makinë shumë lehtë. Por edhe nga Korfuzi ekzistojnë tragete si dhe anijet e shpejta.

Marrë nga “Eleftheros Kosmos”. Përktheu: Aleksandër Marku

1 comment:

akroqeravnos said...

Shqip 4-07-2008
Protagonizmi i Bollanos dhe mass-media e Bollanizuar

Mustafa Nano

Më shumë se një herë, i jam dorëzuar ngasjes për të bërë pushime ambulante gjatë bregdetit të Jugut të Shqipërisë, dhe kështu më është dashur apo kam dashur të ndalem një copë herë në Himarë. Të gjithë janë të idesë se Himara është një gjë e rrallë, një perlë, apo ku e di unë se çfarë, por mua në asnjë rast nuk më është dukur kështu. Përkundrazi, më është dukur një palo qytezë, që në tentativën për t‘u shndërruar në qytet, ka marrë në të vërtetë pamjen e një batërdie urbane, në mes të së cilës nuk është se ia vlen shumë të kalosh pushimet. Që të jem më i troçtë, unë nuk do të ngutesha për t‘i sugjeruar me këmbëngulje ndonjë mikut tim të shkonte në Himarë për të pushuar. Nuk do të ngutesha, pasi nuk do të isha i sigurt, nëse ai do të kalonte atje ditë të paharrueshme. Sigurisht, bregu dhe uji i detit në Himarë e në rrethinat e saj janë fantastikë, por oferta turistike e kësaj qendre urbane fillon e mbaron këtu. Pjesa tjetër është një kaos urban e social tipikisht shqiptar, dmth vihet re dhuna e pandalshme e betonit, infrastruktura e keqe e shërbimeve, kamerierë e shitës nursëzë etj, etj. Përsa i takon përmasës kulturore të pushimeve, as që bëhet fjalë. Si kudo në pjesën më të madhe të Shqipërisë, edhe në Himarë nuk ka teatër, nuk ka kinema, nuk ka bibliotekë, nuk ka veprimtari artistike, nuk ka dëshmi historike të ruajtura e të mirëmbajtura, e në këtë kuptim nuk të mbetet gjë tjetër, veçse të bësh banjë në det gjatë ditës e të harbosh në pub-e e në disko gjatë natës.

Për turistët shqiptarë aty ka dhe një problem shtesë, e cila lidhet me greqizimin e pandalshëm. Po përse na qenka problem greqizimi i Himarës? Hëm, ndërsa them këtë nuk nxitem nga emocione e qëndrime patriotike (himariotët kanë të drejtë të kenë atë identitet etnik e nacional që kanë qejf të kenë), por marr shkas nga një situatë në terren, ku "etnia greke" dhe "etnia shqiptare" e Himarës janë duke ngritur mure mes vedi. E për rrjedhojë, nëse je shqiptar e shkon në një restorant a në një dyqan shqiptar, të presin si s‘ka më mirë; nëse shkon në një restorant a dyqan grek, të presin hundë e buzë, e nuk marrin mundimin të të flasin në gjuhën shqipe. Mesa duket, në rrethanat kur himariotët, në vend ta shohin qytetin e tyre si fatin e tyre të përbashkët e si një destinacion turistik, e shohin si fushë beteje me theks politik e nacionalist, sentimentet patriotike s‘e kanë për gjë të kalërojnë mbi çdo logjikë marketingu e fitimi.

Kush duhet fajësuar për këtë? Që të gjithë duhen fajësuar. Duhet fajësuar që ç‘ke me të Vasil Bollano, i cili, megjithëse është zgjedhur për të drejtuar e qeverisur atë komunitet njerëzish, në fakt nuk di e nuk do të bëjë gjë tjetër, veçse t‘i mëshojë linjës sektare e të theksojë e përforcojë ndarjet që ekzistojnë. I nxitur në pikëpamje humane prej një patologjie të protagonizmit (ndoshta me këtë shpjegohet dhe fakti, që jep intervista të pafundme për të përditshmet shqiptare e greke) dhe i nxitur në pikëpamje politike prej frymëzimesh nacionaliste, ai bën ç‘bën dhe na e nxjerr Himarën si një problem. Situata mund të jetë mjaft e qetë dhe e shëndetshme, por fap na fanepset Bollano, dhe të gjithë kapemi si me magji nga virusi "Himarë".

Kur e qortoj Bollanon, nuk e kam me pretendimet që ai ka në të mirë të gjendjes së minoritetit grek në Shqipëri. Absolutisht, jo. E jo vetëm nuk bezdisem prej zërave të tyre të ngritur, por jam i gatshëm t‘u bashkohem atyre zërave, sa herë që ata pengohen të jetojnë si grekë e si njerëz në Shqipëri. Grekët e Shqipërisë kanë gjithë të drejtën për të kërkuar me forcë të drejtat e tyre, të cilat synojnë mbrojtjen e identitetit të tyre etnik dhe një jetë më të mbrothët nën "hyqmin" e shtetit shqiptar. Por - në këtë pikë besoj se edhe vetë grekët e Shqipërisë janë në një mendje me mua - ata duhet të kuptojnë, se nuk kanë asnjë të mirë prej theksimit të ndarjeve e të urrejtjes me shqiptarët e Himarës e të Shqipërisë. E në këtë mes duhet të jetë Bollano ai që duhet të kuptojë se, nga pozitat e një kryetari bashkie, nuk është mirë të na bëjë me dije se Bollano, si shtetas shqiptar, është hiç përballë Bollanos si grek etnik, nuk është mirë të na bëjë me dije se ligjet e shtetit shqiptar janë për të urdhra të shkruara në zallishtet buzë detit të Himarës, nuk është mirë të kërkojë me lupë motive konfrontimi me shtetin "armik" shqiptar, nuk është mirë të na tregojë se e do gjuhën greke, por nuk e honeps dot atë shqipe (kjo çështja e tabelave rrugore këtë tregon), nuk është mirë të na japë vend e pa vend dëshmira, se Shqipëria për të është një entitet i huaj e armiqësor, nuk është mirë të na hedhë syve urrejtjen e tij për shqiptarët, dhe më në fund nuk është mirë të shprehet, se "ne bëmë çmos ta pengonim anëtarësimin e Shqipërisë në NATO, por forcat tona deri aty arrijnë".

Por nga ana tjetër, fajtore është dhe "pala shqiptare". Vasil Bollanon mund ta shohim me plot të drejtë si një mistrec e mujshar, por ai s‘e ka hiç gabim kur thotë fjala vjen, se "mass-media shqiptare tërhiqet zvarrë prej emocionesh nacionaliste". Bollano mund ta thotë këtë nga pozitat e atij që rivalizohet e konkurohet në frymën, në sjelljen e në ideologjinë e tij, por e vërteta mbetet e vërtetë: mass-media shqiptare është e kapur gjithë kohën nga zjarrmia - e në ndonjë rast, nga histeria - nacionaliste. Me fjalë të tjera, mass-media shqiptare është e bollanizuar, dhe këtë nuk e them në kuptimin që është efekti "Bollano" ai që e ka shtyrë në këto ujëra; përkundrazi, mass-media shqiptare ka qenë e bollanizuar përpara se të lindte fenomeni "Bollano". Dhe kjo është dukur në të gjitha ato raste, kur speaker-ët e edicioneve informative lexojnë lajme që kanë të bëjnë me marrëdhëniet shqiptaro-greke apo shqiptaro-serbe me po atë ton që do të lexohej një buletin lufte. Situata është më e papranueshme pastaj, në radhë të parë në pikëpamje deontologjike, kur hartuesit e lajmeve të tilla heqin vullnetmirë kostumin e gazetarit, dhe veshin kostumin e nacionalistit luftarak.

Një qasjeje të tillë nuk i kanë shpëtuar as televizionet kombëtare, private e publike, prej të cilave pritet të jenë të balancuara e objektive (TVSH, Top-Channel e TV Klan nuk u lënë asgjë mangut media-ve të tjera më pak pretencioze në këtë drejtim). Me shtypin e shkruar, gjendja është edhe më e rënduar, dhe kjo nuk shpjegohet vetëm me faktin që gazetat janë më të hapura ndaj zërave të pavarur. Shpeshherë janë vetë redaksitë, që e shprehin qysh në titull përmbajtjen e egër të lajmit me frymë nacionaliste. "Çmendet Bollano". Ja, ky ishte titulli që i ishte vënë një interviste të kreut të bashkisë së Himarës në numrin e djeshëm të "Gazetës Shqiptare". Tituj të tillë gjen me shumicë në shtypin shqiptar, ku bien në sy sidomos gazetat më të rëndësishme të vendit, si "Shekulli", "Panorama", "Shqip" etj.

Ky bollanizim i mass-media-s mund të pretendojë se ka për mision neutralizimin apo denigrimin e Bollanove, por e vërteta është se në këtë klimë të mbjellë nga mass-media, Bollanot veç harlisin e lulëzojnë. E jo vetëm kaq; Bollanot ndihen të përligjur në bëmat e rrugën e tyre.