Tuesday, February 03, 2009

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 38

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου



ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341
email dperdiki@otenet.gr
IANOYAΡΙΟΣ 2009

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 38

Οι αρχαιρεσίες της «Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου»

Στα τέλη Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι αρχαιρεσίες της κίνησης μας. Θα θέλαμε να δούμε νέα πρόσωπα, με δυνατότητα και όρεξη να προσφέρουν λίγο από τον χρόνο τους στα κοινά. Όσοι ενδιαφέρονται λοιπόν για μία θέση στο νέο διοικητικό συμβούλιο να μας το γνωρίσουν εγκαίρως. Θυμίζουμε ακόμα ότι δικαίωμα στην ψηφοφορία, τόσο για να εκλέξουν όσο και για να εκλεγούν έχουν σύμφωνα με το καταστατικό τα ταμιακά ενήμερα μέλη μας.
Νέα επίσκεψη του Υφυπ. Οικονομικών Αντώνη Μπέζα στη Βόρειο Ήπειρο
Ο υφυπουργός οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας επισκέφθηκε στις 5 Ιανουαρίου για δεύτερη φορά, μέσα σε λίγες εβδομάδες την Βόρειο Ήπειρο, την επαρχία της Τζάρας. Στο Μουρσί παρέδωσε στο πολιτιστικό κέντρο του χωριού 250 τόμους βιβλίων και 4 ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Νίβιτσα, το δράμα κορυφώθηκε



Στην Νίβιτσα, από τις αρχές Νοεμβρίου οι κάτοικοι έκλειναν νύχτα - μέρα με τα σώματά τους τον δρόμο που οδηγούσε στην παραλία του χωριού, την Κακομαία. Η προσπάθειά τους να αποτρέψουν την εκχώρηση της παραλίας τους σε μία αλβανική εταιρία για να κατασκευάσει τουριστικό χωριό, ήταν πραγματικά ηρωική. Η αλβανική κυβέρνηση με παράνομες διαδικασίες προσπαθούσε να εξυπηρετήσει την διαπλοκή της με το παρακράτος. Παράλληλα δε να προχωρήσει το διαχρονικό σχέδιο της αλβανοποίησης της Βορείου Ηπείρου. Δύο μήνες οι κάτοικοι αντιστέκοντο απεγνωσμένα, στο κρύο, στην βροχή, τους ξυλοδαρμούς, τις συλλήψεις και τις ψυχολογικές πιέσεις της αστυνομίας και των παρακρατικών δήθεν σεκιουριτάδων.
Στις 9 Ιανουαρίου, χαράματα, ειδικές αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, ξυλοκόπησαν, τραυμάτισαν και συνέλαβαν πολλούς κατοίκους. Οι μπουλντόζες πέρασαν και άρχισαν τις εργασίες τους. Μία πικρή γεύση έμεινε, για όσα μπορούσε να πράξει και δεν έπραξε η ελληνική κυβέρνηση. Για να προλάβω την ερώτησή σας, σας απαντώ, κάτι που έχει γίνει και στο παρελθόν με άριστα αποτελέσματα. Επικοινωνία Αθήνας με Βρυξέλλες και στην συνέχεια τηλεφωνήματα τόσο της Ε.Ε. όσο και της Αθήνας προς τα Τίρανα με ξεκάθαρο μήνυμα «Μπερίσα κάτσε καλά».


Εορτασμός στην Δερβιτσάνη της επετείου της «Ομόνοιας»


Στις 11 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκε στην Δερβιτσάνη ο εορτασμός της 18ης επετείου από την ίδρυση της «Ομόνοιας», της ελληνικής εθνικής οργάνωσης της Βορείου Ηπείρου. Παρευρέθηκαν και μίλησαν πολλοί επίσημοι. Ο πρόεδρος του Κ.Ε.Α.Δ. Βαγγέλης Ντούλες, ο πρόεδρος της «Ομόνοιας» Βασίλης Μπολάνος, ο υφυπουργός εξωτερικών Θεόδωρος Κασσίμης, ο πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα και ο Έλλην πρόξενος στο Αργυρόκαστρο, οι νομάρχες Κερκύρας και Ιωαννίνων, ο βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας και πολλοί ακόμα. Είναι πολύ ευχάριστο που βλέπουμε Έλληνες πολιτικούς να επισκέπτονται και να συμπαρίστανται στον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό. Όμως μόλις δυο ημέρες πριν είχαμε το δράμα της Νίβιτσας.



Ψήφιση στην Βουλή της προσέγγισης της Αλβανίας. Διαδήλωση Βορειοηπειρωτών


Στις 14 Ιανουαρίου ψηφίσθηκε στην ελληνική Βουλή η επικύρωση της συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία για την προσέγγιση της δεύτερης με την Ε.Ε. Ένα πρώτο βήμα δηλαδή στην πορεία της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Η «Ομόνοια» είχε ήδη αποστείλει ένα μνημόνιο από έξη σημεία, ζητώντας να μην επικυρωθεί η συμφωνία αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου, όπως αυτές απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η επικύρωση ψηφίσθηκε από την ολομέλεια με αρνητική ψήφο του ΛΑΟΣ και του ΚΚΕ.. Στην συζήτηση δεν είχε υπάρξει καμία μνεία σε Βόρειο Ήπειρο, Ελληνισμό Αλβανίας, δικαιώματα ομογενών κλπ, μέχρι που πήραν τον λόγο οι βουλευτές του ΛΑΟΣ. Με ιδιαίτερα δυναμικούς λόγους υπενθύμισαν ότι υπάρχει και ο βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός που περιμένει την συμπαράσταση του ελληνικού Κοινοβουλίου. Στην συνέχεια ο κ. Παντούλας συνέδεσε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας με τον σεβασμό των δικαιωμάτων του ΒΗπειρωτικού Ελληνισμού. Τελικά και ο ΥΦΥΠΕΞ κ. Βαληνάκης βεβαίωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να βοηθήσει τον Ελληνισμό της Νότιας Αλβανίας.
Πολύ άσχημη εντύπωση απεκόμησαν οι Βορειοηπειρώτες από την παρέμβαση του βουλευτή και τέως ΥΠΕΞ Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος ανέφερε ότι «Η έννοια του έθνους καθορίζεται από πολλούς και ποικίλους τρόπους» και ακόμα ότι «Οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να βρουν συμπαράσταση στο αλβανικό κοινοβούλιο» υπονοώντας σαφώς ότι οι Βορειοηπειρώτες που κατοικούν στην Αλβανία δεν μπορούν να θεωρηθούν ότι ανήκουν στο ελληνικό έθνος. Και ακόμα ότι οι ξένοι μετανάστες πρέπει να αποκτήσουν την ελληνικοί υπηκοότητα για να γίνουν καλοί Έλληνες. Η φράση «αίσχος Πάγκαλου» και άλλα αρνητικά σχόλια κάνουν πλέον τον γύρο των διαφόρων βορειοηπειρωτικών διαδικτυακών χώρων.
Την ώρα της συζήτησης στην Βουλή, έξω από αυτήν εκατοντάδες Βορειοηπειρώτες διαδήλωναν με μεγάλα πανώ και δυναμικά συνθήματα ζητώντας να μην επικυρωθεί η συμφωνία και κατηγορώντας ευθέως την Ελληνίδα υπουργό εξωτερικών για την πολιτική της σε σχέση με το βορειοηπειρωτικό.


Η κοπή της βασιλόπιτας της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου


Στις 18 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ESPERIA PALACE η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας της κίνησής μας. Μετά τους χαιρετισμούς προς τους παρευρισκομένους τόσο του προέδρου της «Αναγέννησης» όσο και προσκεκλημένων μας και την κοπή της πίτας, πραγματοποιήθηκε κλήρωση λαχνών με πλούσια δώρα, προσφορά διαφόρων εταιριών αλλά και μελών και φίλων της «Αναγέννησης».


Οι κατεδαφίσεις στο Γιάλι ενοχοποιούν την Παγκόσμιο Τράπεζα και την Αλβανία

Ο γαμπρός του πρωθυπουργού της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα ονομάζεται Μαλτέζι και είναι ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Αλβανία. Ο Μαλτέζι λοιπόν είχε βάλει στο μάτι την παραλία Γιάλι της Χειμάρρας. Πρότεινε στην Παγκόσμιο Τράπεζα σχέδιο δημιουργίας τουριστικού οικισμού στο Γιάλι και η πρόταση εγκρίθηκε. Πριν από περίπου 1½ χρόνο λοιπόν, οι αλβανικές μπουλντόζες έφθασαν στο Γιάλι και το κατεδάφισαν με τις ευλογίες της Παγκόσμιας Τράπεζας. Μπίζνες υψηλού επιπέδου, εθνοκάθαρση της περιοχής από τους Έλληνες κατοίκους και αν κάποιοι καταστράφηκαν ή έμειναν άστεγοι φυσικά τους σκοτεινούς αυτούς εγκέφαλους δεν τους ενδιέφερε.
Όμως ομάδα επιθεωρητών της International Development Association (IDA) ανέλαβε να διερευνήσει το θέμα. Η γνωμάτευση των επιθεωρητών υπήρξε καταπέλτης: «Το σχέδιο της World Bank στις παράλιες περιοχές της Νοτίου Αλβανίας βοήθησε στην καταστροφή του χωριού Γιάλι, σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική της τράπεζας» Έπεται συνέχεια.

No comments: