Wednesday, February 11, 2009

Δηλώσεις κα. Μπακογιαννη στα Τίρανα μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών

9 Φεβρουαρίου 2009


Κυρίες και Κύριοι, είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι ξανά στα Τίρανα. Είναι πάντα ωραίο να επισκέπτεσαι φίλους. Αυτή τη φορά είμαι εδώ με μια άλλη ιδιότητα, αυτήν της προέδρου του ΟΑΣΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Λουλζίμ για τη θερμή φιλοξενία και για την ενδιαφέρουσα και ειλικρινή συζήτηση.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε έναν αριθμό σημαντικών θεμάτων κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας. Στην Αλβανία υπάρχει σημαντική παρουσία του ΟΑΣΕ και, επίσης, η Αλβανία είναι μια χώρα με πολύ ενεργό συμμετοχή. Συνεπώς, ο συντονισμός κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας θα είναι αποφασιστικής σημασίας, και θα ήθελα να ευχαριστήσω την αλβανική κυβέρνηση για αυτήν την υποστήριξη.

Την ίδια στιγμή η Ελλάδα και η Αλβανία είναι κοντινοί γείτονες, των οποίων οι δεσμοί γίνονται ισχυρότεροι από την ανάγκη να αντιμετωπίσουν κοινές, καθημερινές προκλήσεις, καθώς εργάζονται για να κτίσουν ένα πιο λαμπρό μέλλον για τους λαούς μας.

Αποφάσισα ότι τα Δυτικά Βαλκάνια θα έπρεπε να είναι ο πρώτος μου προορισμός ως προεδρεύουσας του ΟΑΣΕ, ακριβώς γιατί ήθελα να υπογραμμίσω ότι η γειτονιά μας θα αποτελέσει προτεραιότητα. Ο ΟΑΣΕ έχει μια μοναδική θέση ως προς τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει στις χώρες της περιοχής στο δρόμο προς την ευρωατλαντική ολοκλήρωση. Η Αλβανία και οι άλλες χώρες της Δυτικής Βαλκανικής έχουν τώρα, με την ελληνική προεδρία, την πρώτη τους τοπική προεδρία.

Ο ομόλογός μου με ενημέρωσε για το ενδιαφέρον της Αλβανίας να αναλάβει το 2012 την προεδρία του ΟΑΣΕ. Πιστεύω ότι αυτός είναι ένας εφικτός στόχος, εφόσον η Αλβανία προχωρήσει γρήγορα στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων. Ασφαλώς συζητήσαμε για τις βουλευτικές εκλογές και υποσχέθηκα ότι θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό έτσι ώστε να στείλουμε όσους παρατηρητές μας ζητήσει η αλβανική κυβέρνηση το συντομότερο δυνατό.

Είχαμε μια γόνιμη συζήτηση για τη δραστηριότητα του ΟΑΣΕ στην Αλβανία, τις προοπτικές της για το μέλλον. Αυτή η παρουσία επιτελεί ζωτικό έργο σε μια σειρά από τομείς-κλειδιά. Η συμβολή του ΟΑΣΕ ήταν ουσιαστική για την καλλιέργεια θετικού κλίματος πολιτικής συναίνεσης για μείζονες μεταρρυθμίσεις στην Αλβανία, οι οποίες έχουν ενισχύσει την πολιτική σταθερότητα. Αυτός ακριβώς είναι και ο λόγος που η Αλβανία έχει κέρδος από μια ισχυρή αποστολή του ΟΑΣΕ, μια αποστολή η οποία θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση.

Σχετικά με τα υπόλοιπα θέματα που συζητήσαμε, θα ήθελα να επισημάνω ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ακόμα περισσότερο ενόψει της διαδικασίας ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης της Αλβανίας. Και αυτή η πρόοδος είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό. Σήμερα, για παράδειγμα, κλείνουμε ένα σημαντικό ανθρωπιστικό θέμα, αυτό των ελληνικών στρατιωτικών κοιμητηρίων, με την υπογραφή της διμερούς συμφωνίας μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας. Το εξαιρετικό επίπεδο συνεργασίας στις σχέσεις μας παρέχει ένα ισχυρό θεμέλιο για ακόμα ισχυρότερες ελληνοαλβανικές σχέσεις. Τέλος, συζητήσαμε βέβαια και για τη συνεργασία μας στον οικονομικό τομέα, ειδικά ενόψει της οικονομικής κρίσης.

Όπως γνωρίζετε η Ελλάδα είναι από τους κορυφαίους ξένους επενδυτές στην Αλβανία, συνεισφέροντας σημαντικά στην ανάπτυξη αυτής της χώρας. Οπωσδήποτε η ανάπτυξη της Αλβανίας τον τελευταίο καιρό βρίσκεται μέσα σε ένα ευρωατλαντικό πλαίσιο και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη που είμαι σε θέση σήμερα να δηλώσω ότι το ελληνικό Κοινοβούλιο σύντομα - την επόμενη εβδομάδα - θα επικυρώσει την ένταξη της Αλβανίας στο ΝΑΤΟ. Και πρόσφατα, όπως γνωρίζετε, επικυρώσαμε τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης της Αλβανίας με την Ε.Ε.

Πάνω από όλα, οι κυβερνήσεις και οι λαοί της Ελλάδας και της Αλβανίας έχουν μια σπάνια εταιρική σχέση – αναφέρομαι ιδιαίτερα στη δυναμική ελληνική εθνική μειονότητα στην Αλβανία, της οποίας το μέλλον εξαρτάται από το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και στους ευημερούντες αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα.

Θα ήθελα για μια ακόμα φορά να σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία σας.

No comments: