Tuesday, March 17, 2009

Συνεχείς διώξεις Βορειοηπειρωτών με παρατηρητή τη… Ντόρα

15 Μαρτίου 2009, 21:52
Παναγιώτης Σαββίδης
Την καταδίκη του Έλληνα δημάρχου της Χειμάρρας, Βασίλη Μπολάνου, πρότεινε την περασμένη Τρίτη ο εισαγγελέας Αυλώνα της Αλβανίας, ζητώντας να καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου 4.000 ευρώ για… «κατάχρηση εξουσίας» και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.
Το 2008 το αλβανικό υπουργείο Δημόσιων Έργων, προχώρησε στην αυθαίρετη τοποθέτηση οδικών πινακίδων, μέσα στα διοικητικά όρια του δήμου Χειμάρρας, όπου τα τοπωνύμια, οι συνοικίες, τα μνημεία και οι κύριες οδοί της πόλης ήταν γραμμένα σε αλβανικά και αγγλικά, αν και η περιοχή κατοικείται στην πλειοψηφία της από ελληνικό πληθυσμό.
«Τήρησα τη νομιμότητα», λέει ο δήμαρχος Χειμάρρας
«Οι πινακίδες ήσαν δίγλωσσες, αλβανικά και αγγλικά, και όχι τρίγλωσσες. Δεν περιελάμβαναν δηλαδή την ελληνική ως μητρική μας γλώσσα κατά παράβαση αφ’ ενός του άρθρου 11 της Συμβάσεως Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες και αφ’ ετέρου την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγραφή των πινακίδων υποχρεωτικά και στα ελληνικά» επεσήμανε ο δήμαρχος Χειμάρρας, τονίζοντας πως η κατηγορία είναι αβάσιμη, αφού η αλβανική νομοθεσία ορίζει υπεύθυνη την τοπική αυτοδιοίκηση για την τοποθέτηση οδικών πινακίδων, εντός των διοικητικών της ορίων.
Υπάρχουν όμως και κάποιες λεπτομέρειες. Οι πινακίδες περιόριζαν τα όρια του δήμου και άφηναν τουριστικά «φιλέτα» εκτός δικαιοδοσίας του δήμου Χειμάρρας με σκοπό να τα διαχειριστούν οι «εκλεκτοί» των αλβανών κυβερνώντων, όπως έγινε με την παραλία στη Νίβιτσα - Κακομαία.. Παράλληλα οι συγκεκριμένες δίγλωσσες πινακίδες, καταστρατηγούσαν και παραποιούσαν τη σημασία των πολιτιστικών μνημείων, πχ. το «Μοναστήρι του Σταυρού» αναφερόταν ως «Εκκλησία του Αγίου Σταυρού» και πολλά άλλα τέτοια ευτράπελα.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Χειμαρριωτών στην Αθήνα, «η πρόταση του εισαγγελέα Αυλώνα προφανώς επηρεάστηκε από την εθνικιστική προπαγάνδα που ασκούν τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και αλβανοί βουλευτές όλων των παρατάξεων».
Η συγκεκριμένη δίωξη κατά του δημάρχου Χειμάρρας και προέδρου της «Ομόνοιας», έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη οριστική καταδίκη πέντε Χειμαριωτών από το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας για τα γεγονότα των εκλογών του 2003, επειδή κρατούσαν ελληνική σημαία στα χέρια τους.
Νέες διώξεις Χειμαρριωτών, αλλά στο ΥΠ.ΕΞ τρείς λαλούν …
Επίσης, στη δίωξη δέκα Χειμαρριωτών για συμμετοχή τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του άγριου ξυλοδαρμού δύο συμπατριωτών τους από Αλβανούς αστυνομικούς στη Χειμάρρα.
Οι αλβανικές μεθοδεύσεις όλως περιέργως, δημοσιοποιούνται την ώρα που επισκέπτονται την Αλβανία Έλληνες αξιωματούχοι. Είναι χαρακτηριστικός, πως ενώ η υπόθεση των πέντε Χειμαρριωτών εκκρεμούσε ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου για δύο περίπου χρόνια, μετά από πλήθος αναβολών η απόφαση τελικά βγήκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη στα Τίρανα (4/2/2009), με την ιδιότητα της προεδρευούσης του ΟΑΣΕ
Όπως και η καταδίκη των δέκα Χειμαρριωτών για «συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση» για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο συμπατριωτών μας πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη (10/4/2008) του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη στην Αλβανία.
Υπάρχει και συνέχεια. Ενώ το δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης του δημάρχου Χειμάρρας, είχε αναβληθεί πολλές φορές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την πρόταση του εισαγγελέα μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Αλβανία (9/3/2009) ο υφυπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.
Προσφεύγουν στα Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι Χειμαρριώτες
«Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως τυχαίες. Το αλβανικό κατεστημένο κάνει επίδειξη δυνάμεως επιχειρώντας να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις εστίες αντιστάσεως στη Χιμάρα και στη Βόρειο Ήπειρο γενικότερα» τόνισε από την πλευρά του ο Φρ. Μπελέρης, πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών, προαναγγέλλοντας την προσφυγή βορειοηπειρωτικών οργανώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των πέντε Χειμαρριωτών.
«Θα αναλάβουμε εκστρατεία ενημέρωσης στους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να εγείρουμε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς τις ευρωατλαντικές δομές έως ότου αυτή συμμορφωθεί με τους κανόνες ενός κράτους δικαίου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι, εάν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας συνεχίσουν τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις τους και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς παραμείνει η ίδια, ο ελληνισμός της Χειμμάρας και της Βορείου Ηπείρου αποτελέσει παρελθόν» κατέληξε ο πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών.

No comments: