Tuesday, March 17, 2009

Έντονη αντίδραση των Ομογενών μας για την ποινική δίωξη του προέδρου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Αθήνα- Την Τρίτη 10 Μαρτίου, ο εισαγγελέας Αυλώνα στην δίκη του δημάρχου Χιμάρας Βασίλη Μπολάνου για την αποξήλωση των οδικών πινακίδων, πρότεινε την καταδίκη του σε φυλάκιση ενός έτους και επιβολή χρηματικού προστίμου 4000 ευρώ για κατάχρηση εξουσίας και καταστροφή δημόσιας περιουσίας.


Τα πραγματικά γεγονότα έχουν ως εξής: Το περασμένο έτος, αυθαίρετα και ως μη όφειλε, το αντίστοιχο αλβανικό ΥΠΕΧΩΔΕ αποφάσισε να τοποθετήσει πινακίδες οι οποίες υποδεικνύουν τα τοπωνύμια, τις συνοικίες, τα μνημεία καθώς και τις κύριες οδούς της Χιμάρας. Κατά την αλβανική νομοθεσία η συγκεκριμένη αρμοδιότητα ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμος Χιμάρας, όμως, δεν ερωτήθη ποτέ για την τοποθέτηση των πινακίδων.


Ο δήμαρχος Χιμάρας, συμμορφούμενος με τη νομιμότητα αφαίρεσε τις συγκεκριμένες πινακίδες για τρεις επιπλέον λόγους: -


Οι πινακίδες περιόριζαν τα όρια του δήμου και άφηναν τουριστικά «φιλέτα» εκτός δικαιοδοσίας του δήμου Χιμάρας με σκοπό να τα διαχειριστούν οι «εκλεκτοί» των αλβανών κυβερνώντων, όπως έγινε με την παραλία στη Νίβιτσα-Κακομαία.


- Καταστρατηγούσαν και παραποιούσαν τη σημασία των πολιτιστικών μνημείων, π.χ. το «Μοναστήρι του Σταυρού» αναφερόταν ως «Εκκλησία του Αγίου Σταυρού» και πολλά άλλα τέτοια ευτράπελα.


- Οι πινακίδες ήσαν δίγλωσσες (αλβανικά και αγγλικά) και όχι τρίγλωσσες. Δεν περιελάμβαναν δηλαδή την ελληνική ως μητρική μας γλώσσα κατά παράβαση αφ’ ενός του άρθρου 11 της Συμβάσεως Πλαισίου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις Εθνικές Μειονότητες και αφ’ ετέρου την προ ενός μόλις μηνός ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για αναγραφή των πινακίδων υποχρεωτικά και στα ελληνικά.


Η πρόταση του εισαγγελέα Αυλώνα προφανώς επηρεάστηκε από την εθνικιστική προπαγάνδα που ασκούν τα αλβανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς και αλβανοί βουλευτές όλων των παρατάξεων. Η συγκεκριμένη δίωξη έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη οριστική καταδίκη πέντε Χιμαριωτών από το ανώτατο δικαστήριο της Αλβανίας για τα γεγονότα των εκλογών του 2003 και στη δίωξη δέκα Χιμαριωτών για συμμετοχή τους σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του άγριου ξυλοδαρμού δύο συμπατριωτών μας από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Χιμάρας.


Πρέπει επίσης, να προβληματίσει η πρακτική των αλβανικών αρχών να δημοσιοποιούν τις διώξεις κατά ομογενών κάθε φορά που επισκέπτονται την Αλβανία Έλληνες επίσημοι.


Συγκεκριμένα, ενώ η υπόθεση των πέντε Χιμαριωτών εκκρεμούσε ενώπιον του ανωτάτου δικαστηρίου για δύο περίπου χρόνια, μετά από πλήθος αναβολών η απόφαση τελικά βγήκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μπακογιάννη στα Τίρανα, με την ιδιότητα της προεδρευούσης του ΟΑΣΕ.


Η καταδίκη των 10 Χιμαριωτών για «συμμετοχή σε παράνομη διαδήλωση» για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο συμπατριωτών μας πραγματοποιήθηκε μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Υφυπουργού Εξωτερικών κυρίου Θεόδωρου Κασσίμη στην Αλβανία.Ενώ το δικαστήριο για την εκδίκαση της υπόθεσης του δημάρχου είχε αναβληθεί πολλές φορές αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν την πρόταση του εισαγγελέα μία ημέρα πριν επισκεφθεί την Αλβανία ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.


Αυτές οι συμπεριφορές δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν ως τυχαίες. Το αλβανικό κατεστημένο κάνει επίδειξη δυνάμεως επιχειρώντας να τρομοκρατήσει και να κάμψει τις εστίες αντιστάσεως στη Χιμάρα και στη Βόρειο Ήπειρο γενικότερα.


Η Ένωση Χειμαρριωτών καταγγέλει για μία ακόμη φορά τις αλβανικές μεθοδεύσεις και ζητά από το αλβανικό κράτος να σεβαστεί το δικαίωμά μας στον αυτοπροσδιορισμό ως Ελλήνων και να σταματήσει την ποινικοποίηση της πολιτικής και κοινωνικής μας δραστηριότητας. Προαγγέλουμε την προσφυγή μας στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση των πέντε. Θα αναλάβουμε εκστρατεία ενημέρωσης στους διεθνείς οργανισμούς έτσι ώστε να εγείρουμε εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας προς τις ευρωατλαντικές δομές έως ότου αυτή συμμορφωθεί με τους κανόνες ενός κράτους δικαίου. Πιστεύουμε σε αυτήν μας την προσπάθεια θα βρούμε αρωγό την ελληνική πολιτεία στο σύνολό της. Ας αντιληφθούμε ότι, εάν οι εθνικιστικοί κύκλοι της Αλβανίας συνεχίσουν τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις τους και η αντίδραση της ελληνικής πλευράς παραμείνει η ίδια, ο ελληνισμός της Χιμάρας και της Βορείου Ηπείρου θα αποτελέσει παρελθόν. Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών (Νε.Β.) καταγγέλλει και καταδικάζει τη νέα απόπειρα εκβιασμού των Αλβανικών αρχών κατά του πολιτικού οργάνου της ελληνικής εθνικής μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ», μέσω της ποινικής δίωξης του προέδρου της Βασίλη Μπολάνου, επειδή προέβει, με την αρμοδιότητα του δημοτικού άρχοντα, στην αφαίρεση πινακίδων σήμανσης οδών στην περιοχή της Χιμάρας οι οποίες δεν αναγράφονταν και στην ελληνική γλώσσα.


Η ενέργεια αυτή, ως άλλο ένα δείγμα της πάγιας πολιτικής των Αλβανικών αρχών απέναντι στην Ελληνική Μειονότητα, παραβιάζει καταφανώς την παράγραφο 3 του άρθρου 11 της Σύμβασης Πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων, που η ίδια η Αλβανία έχει κυρώσει και θέσει σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2000 και στην οποία αναφέρεται επακριβώς ότι: «Στις περιοχές που κατοικούνται παραδοσιακά από σημαντικό αριθμό προσώπων που ανήκουν σε εθνική μειονότητα, οι τοπικές παραδοσιακές ονομασίες, τα ονόματα δρόμων καθώς και άλλες τοπογραφικές ενδείξεις που απευθύνονται στο κοινό, αναγράφονται και στη μειονοτική γλώσσα». Η Αλβανία οφείλει πλέον να απαλλαγεί από τακτικές και πρακτικές του παρελθόντος και με ωριμότητα να αναλογισθεί τα ουσιαστικά της συμφέροντα. Επιθυμεί η Αλβανία με τη μεταχείριση της Ελληνικής Μειονότητας να χαϊδέψει τα ώτα συγκριμένων ακραίων εθνικιστικών κύκλων της χώρας, ή επιθυμεί να αποτελέσει η Ελληνική Μειονότητα ένα σκαλοπάτι που θα τη φέρει ακόμα πιο κοντά στις δημοκρατικές αξίες, τα ανθρωπιστικά ιδεώδη, την ανάπτυξη και την ευημερία εντός της Ενωμένης Ευρώπης; Εάν η Αλβανία έχει ξεκάθαρη την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα, τότε θα πρέπει να αντιληφθεί σύντομα, ότι δηλαδή προβλέπεται για την ίδια και στην Συμφωνία Σταθερότητας και Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση του 2006, πως ο δρόμος για την ευρωπαϊκή της ολοκλήρωση περνά και από τον απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών, διαμηνύει ξεκάθαρα προς την Αλβανική κυβέρνηση, πως στην πορεία αυτή της χώρας προς την Ενωμένη Ευρώπη, θα είναι εκεί, προκειμένου κάθε φορά να καταγγέλλει σε όλους τους αρμόδιους φορείς όλες τις εις βάρος της Ελληνικής Μειονότητας συμπεριφορές. Η Νεολαία Βορειοηπειρωτών συνηγορεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, ως παράλληλη συμβολή επίσης στην ευρύτερη ομαλοποίηση της κατάστασης στα πολυτάραχα Βαλκάνια, είναι όμως αποφασισμένη να παλέψει για την κατοχύρωση των διεθνώς αναγνωρισμένων δικαιωμάτων της ως εθνική μειονότητα, κάνοντας μηδενικές εκπτώσεις σε αυτό και χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που οι αρμόδιοι οργανισμοί και τα αναγνωρισμένα ενδιαφερόμενα μέρη της παρέχουν.
Σχετικές Κατηγορίες: / ΔΙΑΣΠΟΡΑ / Ευρώπη / /

No comments: