Wednesday, March 18, 2009

Δελτιο τυπου της Ημεριδας "Εξελίξεις στα Βαλκάνια και βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός - Προτεραιότητες και προοπτικές

http://www.northepirus.com/node/829
Δελτίο Τύπου
16-03-2009
Επιτυχώς ολοκληρώθηκε η ημερίδα που έλαβε χώρα στις 15 Μαρτίου στο ξενοδοχείο Τιτάνια με θέμα «Εξελίξεις στα Βαλκάνια και βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός στην Αλβανία και στην Ελλάδα – Προοπτικές και προτεραιότητες».Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε, ύστερα από πρωτοβουλία και πρόταση του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ, από τον Ο.Σ.Ε.Β «Άγιος Κοσμάς», τη Νεολαία Βορειοηπειρωτών, τον Σύλλογο Βορειοηπειρωτών, την Ένωση Χειμαρριωτών, τον Σύνδεσμο Δελβίνου και Αγ. Σαράντα, την Ένωση Καλλιτεχνών ΒΗ, την Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου και το Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ.
Όπως τονίστηκε από την αρχή στόχος της ημερίδας ήταν αφενός να εξεταστεί το μέλλον του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού υπό το πρίσμα των εξελίξεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή, και αφετέρου να γίνει μία πρώτη συζήτηση μεταξύ των Βορειοηπειρωτών για τις προτεραιότητες και τους στόχους του βορειοηπειρωτικού κινήματος καθώς και, να προσδιοριστούν τα μέσα μέσω των οποίων αυτοί θα επιτευχθούν. Η ημερίδα άνοιξε με την εισήγηση (από κοινού των 8 συλλόγων) για την στρατηγική, που πρέπει να ακολουθηθεί από δω και στο εξής, και για τις προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν ώστε να επιτευχθεί ο κύριος στόχος της βορειοηπειρωτικής κοινότητας, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, ευημερίας και σεβασμού των βασικών ελευθεριών ως εγγύησης για τη συνέχιση της ελληνικής παρουσίας στη Βόρειο Ήπειρο.
Στη συνέχεια το λόγο έλαβε ο πολιτικός αναλυτής Σταύρος Λυγερός αναφερόμενος στο βορειοηπειρωτικό σε συνδυασμό με τις τρέχουσες εξελίξεις στα Βαλκάνια και την άνοδο του αλβανικού εθνικισμού. Σχετικά με την ελληνική εξωτερική πολιτική ο κ. Λυγερός επεσήμανε ότι όντως το βορειοηπειρωτικό δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής κι ότι στην ελληνική πολιτική ελίτ έχει επικρατήσει μια λανθασμένη άποψη ταύτισης του βορειοηπειρωτικού ζητήματος με θέσεις των άκρων του πολιτικού φάσματος. Τόνισε δε ότι η Ελλάδα πρέπει να σκύψει πάνω από τα προβλήματα των Βορειοηπειρωτών και να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτυγχάνοντας την επίλυση των δίκαιων αιτημάτων των Ελλήνων της Αλβανίας.
Ακολούθησε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου Τύπου του Γενικού Συμβουλίου της Ομόνοιας, κ. Λεωνίδα Παππά, ο οποίος αφού μετέφερε τους χαιρετισμούς του προέδρου της Ομόνοιας, κ. Βασίλη Μπολάνου, τόνισε ότι με ιδιαίτερη χαρά παραβρίσκεται στην ημερίδα, αφού αυτή συνδιοργανώνεται από οκτώ φορείς κι αυτό είναι ένα δείγμα ότι από κοινού οι Βορειοηπειρώτες μπορούν να πετύχουν πολλά. Τέλος, ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στη μεγάλη πρόκληση για την Ομόνοια και το ΚΕΑΔ, όπως τη χαρακτήρισε, των προσεχών κοινοβουλευτικών εκλογών και κάλεσε όλους τους Βορειοηπειρώτες να στηρίξουν τους υποψηφίους της Ομόνοιας.
Στην ημερίδα παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας. Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση εκπροσωπήθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Ο κύριος Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε για τις επαφές που είχε στην Αλβανία την προηγούμενη εβδομάδα με Αλβανούς αξιωματούχους, στους οποίους έθεσε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη μειονότητα δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα των περιουσιών. Επιπλέον, αναφέρθηκε στα έργα που χρηματοδοτούνται από την Ελλάδα, όπως ο καίριας σημασίας οδικός άξονας Σαγιάδα – Κονίσπολη – Άγιοι Σαράντα, ο οποίος θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2010, ενώ με ελληνική χρηματοδότηση θα κατασκευαστούν και οι κάθετοι οδικοί άξονες που θα ενώνουν τα χωριά του Βούρκου και των Ριζών με τον κεντρικό άξονα. Ένα δεύτερο σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται κυρίως από ελληνικά κονδύλια είναι και ο δακτύλιος του Πωγωνίου, οι εργασίες του οποίου θα ξεκινήσουν μόλις η Περιφέρεια Αργυροκάστρου λάβει την απόφαση για τον χώρο δημιουργίας ενός φράγματος που έχει αποφασιστεί, και πιθανόν να επηρεάζει τον δακτύλιο.
Μία ιδιαίτερα σημαντική είδηση που προέκυψε από την ομιλία του υφυπουργού Εξωτερικών είναι και η ανακοίνωση ενός ελληνικού σχεδίου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Βόρειο Ήπειρο, το οποίο ήταν και ένα πάγιο αίτημα της βορειοηπειρωτικής κοινότητας.

Το ΠΑΣΟΚ εκπροσωπήθηκε στην ημερίδα από τους βουλευτές, Ανδρέα Λοβέρδο, Αλέκο Παπαδόπουλο και τον πολιτευτή Νίκο Μπίστη. Ο κ. Λοβέρδος αναφερόμενος στην εισήγηση για την στρατηγική πάνω στο βορειοηπειρωτικό τόνισε ότι είναι μία πολύ καλή βάση για να καθορίσουμε τις πολιτικές μας σχετικά με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και την ελληνική μειονότητα στη γείτονα. Αναφορικά με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, ε4ξέφρασε την άποψη ότι ορισμένα ζητήματα προχωρούν διαφορετικά από ό,τι είχαν προβλεφθεί ή σχεδιαστεί και ενδεχομένως να έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα να επανεξετάσει την βαλκανική της πολιτική, να επανεξετάσει το πλαίσιο των ελληνοαλβανικών σχέσεων και να επανεξετάσει και το ρόλο και τη θέση της ελληνικής μειονότητας σε αυτή την πολιτική.
Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του κ. Μπίστη, ο οποίος αναφερόμενος στην εισήγηση των βορειοηπειρωτικών συλλόγων τόνισε ότι τα αιτήματα αυτά είναι δίκαια, ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα κι ότι η ελληνική πολιτεία οφείλει να κινηθεί με γνώμονα αυτά και να λάβει μέτρα για τη στήριξη των Βορειοηπειρωτών και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στη Βόρειο Ήπειρο.
Τον ΛΑΟΣ εκπροσώπησαν ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης και ο Γραμματέας του Κόμματος Απόστολος Μπαμίχας. Ο κ. Γεωργιάδης άσκησε κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματος για τη στάση τους στο βορειοηπειρωτικό και ιδιαίτερα στη στάση τους κατά τη διάρκεια της κύρωσης από τη Βουλή του πρωτοκόλλου ένταξης της Αλβανίας στη ΕΕ. Ο κύριος Γεωργιάδης κάλεσε την κυβέρνηση να ασκήσει πολιτική στη βάση της αμοιβαιότητας και να σκληρύνει τη στάση της έναντι της Αλβανίας εφόσον αυτή δεν συμμορφώνεται ως προς το σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε η ομιλία του κ. Μπαμίχα, οποίος αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του Εισαγγελέα Αυλώνας για καταδίκη του Βασίλη Μπολάνου δεσμεύτηκε ότι θα ζητήσει από τον ευρωβουλευτή του ΛΑΟΣ να φέρει το θέμα στο Ευρωκοινοβούλιο και κάλεσε και τους υπόλοιπους Έλληνες ευρωβουλευτές να στηρίξουν την ελληνική μειονότητα στην Ευρωβουλή.
Στην ημερίδα παραβρέθηκε και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, κ. Γιάννης Ριζόπουλος. Ο κ. Ριζόπουλος αφού δήλωσε ότι ταλαντεύτηκε αρκετά μέχρι να αποφασίσει να παραβρεθεί στην ημερίδα, τόνισε ότι τελικά το κάνει με χαρά αφού βλέπει ότι στόχος της ημερίδας είναι η ενότητα του βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού και η αναζήτηση τρόπων ώστε να βοηθηθεί ο τόπος κι αυτός ο στόχος είναι κοινός. Αναφέρθηκε στα έργα που συντονίζει στους τέσσερις νομούς ευθύνης του προξενείου Αργυροκάστρου, ωστόσο φάνηκε απαισιόδοξος ως προς το θέμα της ελληνικής παιδείας, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά «το υπουργείο Εξωτερικών δυστυχώς δεν μπορεί να βρει παιδιά να φοιτήσουν στα ελληνικά σχολεία. Παρά ταύτα η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να βελτιωθούν οι υποδομές στα ελληνικά σχολεία και τα βιβλία να φτάνουν στην ώρα τους». Επίσης, ανακοίνωσε και την αύξηση των υποτροφιών προς τους Βορειοηπειρώτες από 8 που ήταν πέρυσι σε 30 φέτος.
Με επιστολές τους χαιρέτισαν την ημερίδα ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, κ. Χρυσόστομος Δήμου και οι υφυπουργοί Εσωτερικών, κ. Κων/νος Γκιουλέκας και Άμυνας, κ. Κων/νος Τασούλας.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε η δεύτερη εισήγηση, που ουσιαστικά αφορούσε μία οργανωτική πρόταση για την δημιουργία ενός ενιαίου φορέα εκπροσώπησης των Βορειοηπειρωτών της Ελλάδας λαμβάνοντας ως βάση τους ήδη υπάρχοντες συλλόγους, τόσο τους εθνοτοπικούς φορείς (αδελφότητες, ενώσεις αδελφοτήτων) όσο και τους κοινωνικοπολιτικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της Αττικής και των άλλων νομών της Ελλάδας.
Ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των προέδρων των συλλόγων που διοργάνωναν την ημερίδα. Ο Πρόεδρος του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ, κ. Άλκης Παππάς, εξέφρασε την άποψη ότι για κάθε κοινότητα είναι οι θεσμοί της και ο τρόπος που αυτοί λειτουργούν που καθορίζουν την πορεία της κοινότητα και την επίτευξη των στόχων αυτής. Επιπλέον, κάλεσε όλους τους συμπατριώτες μας να στηρίξουν την Ομόνοια στις επερχόμενες εκλογές κάτι το οποίο έπραξαν και οι υπόλοιποι ομιλητές.
Η ημερίδα έληξε με την έγκριση των δύο εισηγήσεων και του ψηφίσματος και τη δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα, οποίος θα αναλάβει την προετοιμασία συνεδρίου για τη δημιουργία ενιαίου συντονιστικού φορέα.

No comments: