Saturday, April 25, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΝΕΟΛΑΙΑ ΧΙΜΑΡΑΣ

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συνεχίζεται η γνωστή πρακτική εκφοβισμού από το αλβανικό κράτος κατά των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου

Την περασμένη Τρίτη, 21 Απριλίου 2009 το δικαστήριο Αυλώνος εξέδωσε καταδικαστική απόφαση για τον δήμαρχο της Χιμάρας και πρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, Βασίλη Μπολάνο επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης έξι μηνών, χρηματικό πρόστιμο και τριετή αφαίρεση των διοικητικών του δικαιωμάτων. Αιτία της δίωξης ήταν η απομάκρυνση των οδικών πινακίδων οι οποίες είχαν τοποθετηθεί από το αλβανικό υπουργείο δημοσίων έργων χωρίς την έγκριση του δημοτικού συμβουλίου. Οι πινακίδες αυτές πέραν του γεγονότος ότι δεν ανεγράφοντο και στην ελληνική όπως ομόφωνα είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο, παραποιούσαν τα τοπωνύμια κυρίως όσα είχαν να κάνουν με ιερά σύμβολα («Μοναστήρι του Άγιου Σταύρου» αντί για «Μονή του Σταυρού» κ.α.).

Ο δήμαρχος της Χιμάρας ενήργησε σύμφωνα με τους νόμους του αλβανικού κράτους, αλλά ο εισαγγελέας Αυλώνα γνωστός για τον ανθελληνισμό του από προηγούμενες περιπτώσεις (καταδίκη πέντε νέων επειδή κράτησαν την ελληνική σημαία), εισηγήθηκε την καταδίκη του Μπολάνου την οποία έκανε αποδεκτή το δικαστήριο με ένα αμφιλεγόμενο σκεπτικό το οποίο μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες θα μπορούσε να βρει εφαρμογή. Η απόφαση του δικαστηρίου προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις στην Αλβανία αφού αφενός ικανοποιήθηκαν τα εθνικιστικά πάθη κάποιων ενώ δια στόματος του πρωθυπουργού της, η αλβανική κυβέρνηση, επέκρινε την απόφαση δηλώνοντας πως αποτελεί πισωγύρισμα για την χώρα. Η απόφαση αυτή εάν εφαρμοστεί θα σημαίνει πως ο Βασίλης Μπολάνος όχι μόνο παύει να είναι δήμαρχος της Χιμάρας αλλά δεν έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος ούτε στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Κάποια σκοτεινά κέντρα στην Αλβανία αδυνατώντας να δεχθούν την βούληση του λαού της Χιμάρας, ξεθάβουν της πρακτικές του ολοκληρωτικού καθεστώτος (1945-1990) για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα σχέδιο πολιτικού αφανισμού του Μπολάνου και ταυτοχρόνως εκφοβισμού των Ελλήνων εν όψει και των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών στην Αλβανία.

Η Νεολαία της Χιμάρας σε μια εποχή που ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου είναι αφημένος στην τύχη του, δηλώνει την απερίφραστη στήριξή της στον δήμαρχο της Χιμάρας και κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση πως θα βρίσκεται πάντα παρούσα στις πατρογονικές της εστίες έτοιμη να υπερασπιστεί την εθνική της υπόσταση με κάθε κόστος.

Ζητάμε από το αλβανικό κράτος να εναρμονίσει τις πράξεις με τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τις υπογραφές του.

Ζητάμε από την ελληνική πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψει άλλες προσπάθειες αφανισμού ενός από τα σημαντικότερα κομμάτια του ελληνισμού.

ΧΙΜΑΙΡA

ΝΕΟΛΑΙΑ ΧΙΜΑΡΑΣ

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

Κολοκοτρώνη 44, 10560, Αθήνα

neolaia@himaraunion.com

No comments: