Tuesday, April 28, 2009

Στον αέρα τα ενεργειακά, υπογραφές για υφαλοκρηπίδα

Περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων, υποστήριξη του νυν Αλβανού πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές και ανοιχτά θέματα οικονομικής συνεργασίας, ειδικού ελληνικού ενδιαφέροντος στον τομέα της ενέργειας, ήταν ο «καμβάς» της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στα Τίρανα.

Υπό τα βλέμματα των Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα υπογράφουν τη συμφωνία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών εκμετάλλευσης Υπό τα βλέμματα των Κ. Καραμανλή και Σ. Μπερίσα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη και της Αλβανίας Λουλζίμ Μπάσα υπογράφουν τη συμφωνία για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλάσσιων ζωνών εκμετάλλευσης Ο κ. Καραμανλής είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που επισκέφθηκε την Αλβανία μετά την επίσημη ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ενώ η επίσκεψη αυτή έγινε την προηγουμένη ακριβώς της επίσημης αίτησης της Αλβανίας να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην Ε.Ε.

Με εχθρικό ακόμα τον «περίγυρο» στα βόρεια σύνορά της (Σκόπια-Κόσοβο), η Αθήνα δεν είχε κανένα λόγο να θυμηθεί τις προηγούμενες αντιπαλότητες με την Αλβανία, ενώ ο πρωθυπουργός της Σ. Μπερίσα δεν είχε κανένα λόγο να μη θέλει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στην προεκλογική περίοδο, έναντι του ηγέτη της αντιπολίτευσης και δημάρχου Τιράνων Εντι Ράμα, που φημολογείται ότι είναι πλέον ο εκλεκτός της αμερικανικής πλευράς.

Και σύνορα

Στο πλαίσιο αυτό έγινε χθες στα Τίρανα η επίσημη υπογραφή της συμφωνίας για τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας-Αλβανίας καθώς και των θαλάσσιων ζωνών οικονομικής εκμετάλλευσης. Στη συμφωνία αυτή χρησιμοποιήθηκε ως σημείο αναφοράς για τους υπολογισμούς η υπάρχουσα γραμμή χερσαίων συνόρων, πράγμα που σημαίνει ότι στην πράξη αναγνωρίζονται τα υφιστάμενα χερσαία σύνορα.

Ο Κ. Καραμανλής, τόσο στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Σ. Μπερίσα όσο και στην επίσημη ομιλία του στην αλβανική Βουλή, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα παραμένει καλός γείτονας, έμπιστος φίλος και εταίρος, σύμμαχος εντός του ΝΑΤΟ και υποστηρίκτρια της πορείας της Αλβανίας προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Τόνισε όμως ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κριτηρίων και προαπαιτούμενων, κατονομάζοντας την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών, τον σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων, την αντιμετώπιση της διαφθοράς κ.λπ.

Ο κ. Καραμανλής ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικός στις αναφορές του στην ελληνική μειονότητα (σ.σ. χωρίς καμία αναφορά στην καταδίκη του μειονοτικού δημάρχου της Χειμάρρας κ. Μπολάνου για το ξήλωμα δημόσιων πινακίδων), άλλο τόσο και ο κ. Μπερίσα (δεν υπήρξε καμία αναφορά στις διεκδικήσεις περιουσιών των Τσάμηδων), ο οποίος προσβλέπει στις ψήφους του Κόμματος της Ενωσης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις εκλογές (όπως και ο κ. Ράμα άλλωστε).

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η αλβανική πλευρά έθεσε τόσο στον κ. Καραμανλή όσο και στην κ. Μπακογιάννη το αίτημά της για αλλαγή της λαίδης Μπλέικ, που είναι επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην Αλβανία για τις εκλογές. Η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι δεν έκανε δεκτό το παράλογο αίτημα της Αλβανίας, τονίζοντας ότι τα Τίρανα θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικά στις αντιδράσεις τους στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Επίσης ο Ελληνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα αναθεωρηθεί το καθεστώς θεωρήσεων, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα θέματα της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας.

Οι πετρελαϊκές εταιρείες

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, κατά τη συνάντηση Καραμανλή - Μπερίσα, η ελληνική πλευρά, για άγνωστους λόγους, δεν έθεσε τα θέματα επείγοντος χαρακτήρα, που αφορούν το μέλλον ελληνικών πετρελαϊκών εταιρειών στην Αλβανία. Το θέμα αυτό ίσως συζητήθηκε αργότερα, κατά τη διάρκεια του γεύματος των δύο ανδρών, αλλά παραμένει άμεσης προτεραιότητας για τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Η αλβανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να «μετακομίσει» από το Δυρράχιο βορειότερα, στο Πόρτο Ρομάνο, τις εγκαταστάσεις πετρελαϊκών αποθεμάτων της χώρας, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα κόστους στις ελληνικών συμφερόντων εταιρείες. Μια συμβιβαστική ελληνική πρόταση (για μείωση της σχετικής φορολογίας για σειρά ετών) δεν έφτασε χθες επισήμως στον κ. Μπερίσα, αν και ο ίδιος ανεπισήμως δείχνει να συμφωνεί με αυτήν.

Επιπροσθέτως, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται ζωηρώς για την κατασκευή στην Αλβανία ενός θερμοηλεκτρικού και ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου, αλλά και την αγορά του μεγάλου κοιτάσματος λιγνίτη στην περιοχή της Κορυτσάς.

Για άγνωστους μέχρι στιγμής «ενδοεπικοινωνιακούς» λόγους στους κόλπους της ελληνικής κυβέρνησης, η επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα κινδυνεύει να μείνει... μισή, χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα στην οικονομική συνεργασία (σ.σ. υπενθυμίζεται ότι στην προ μηνών επίσκεψή του στην Αλβανία ο Ιταλός πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι έκλεισε αμέσως συμφωνία για την κατασκευή τού ενός από τα δύο θερμοηλεκτρικά εργοστάσια στη χώρα).

Και με Αναστάσιο

Ο κ. Καραμανλής είχε χθες ιδιαίτερη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και τους εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας.

Η κ. Νατάσα Καραμανλή επισκέφθηκε το «Αρσάκειο» και το ορφανοτροφείο Τιράνων. *

No comments: