Tuesday, April 28, 2009

Στήριξη στον Μπερίσα

Την ενίσχυση του Αλβανού ομολόγου του αλλά και της επικοινωνιακής του εικόνας επεδίωξε ο πρωθυπουργός. «Ξέχασε» τα προβλήματα της μειονότητας

Ο ένας επιδιώκει να ξαναβγεί, ο άλλος δεν ξέρει πόσο ακόμη μπορεί ν' αντέξει. Με τις σκέψεις αυτές να κυριαρχούν και χωρίς την παραμικρή διάθεση να αγγίξουν ακανθώδη ζητήματα συναντήθηκαν χθες Καραμανλής και Μπερίσα στα Τίρανα, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός στην Αλβανία.

Μια επίσκεψη που αποσκοπούσε αφενός στην ενίσχυση του Αλβανού πρωθυπουργού εν όψει των εκλογών (θα διεξαχθούν στις 28 Ιουνίου και οι δημοσκοπήσεις δίνουν ελαφρύ προβάδισμα στον σοσιαλιστή αντίπαλό του Εντι Ράμα) κι αφετέρου στην επικοινωνιακή εικόνα του Ελληνα πρωθυπουργού, ο οποίος επιχειρεί να δείξει ότι διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο στα Βαλκάνια.

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον Αλβανό ομόλογό του Σ. Μπερίσα. Στις δηλώσεις τους υπογράμμισαν τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή τους
Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής με τον Αλβανό ομόλογό του Σ. Μπερίσα. Στις δηλώσεις τους υπογράμμισαν τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν τη βούληση για περαιτέρω ανάπτυξή τους

Μάταια περίμενε η ελληνική μειονότητα στη Χιμάρα ν' ακούσει κάτι σημαντικό από το στόμα του πρωθυπουργού, λίγες μέρες μετά την καταδίκη από το αλβανικό πρωτοδικείο του δημάρχου Χιμάρας και προέδρου της «Ομόνοιας» Β. Μπολάνου, επειδή αντικατέστησε κάποιες πινακίδες δρόμων με άλλες γραμμένες στα ελληνικά.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας στην αλβανική Βουλή αφιέρωσε μόλις μία φράση -κι αυτή ανώδυνη- στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας, η οποία, όπως είπε, «συνιστά ουσιαστική και ιστορική γέφυρα φιλίας μεταξύ των δύο χωρών».

Τα κριτήρια

Στήριξη στον Μπερίσα
Λίγο αργότερα, προχώρησε και σε μια έμμεση αναφορά, όταν, παραθέτοντας τα κριτήρια που οφείλει να εκπληρώσει η Αλβανία προκειμένου να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, συμπεριέλαβε και τον σεβασμό των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων.

Στις δε κοινές δηλώσεις που έκαναν οι δύο πρωθυπουργοί, μετά την κατ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες το μεσημέρι, ο Κ. Καραμανλής φρόντισε να κρατήσει... ίσες αποστάσεις μεταξύ της ελληνικής μειονότητας με τους Αλβανούς μετανάστες που εργάζονται στη χώρα μας.

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, που παρουσιάζουν, όπως ο ίδιος σημείωσε, ποιοτική πρόοδο και στην εμπέδωση κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης, σημείωσε ότι «η ελληνική εθνική μειονότητα αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ζωτικής σημασίας μεταξύ των δύο χωρών», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι θεωρεί υποχρέωσή του να υπογραμμίσει τη σημασία της παρουσίας των Αλβανών οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα και τη σημαντική συνεισφορά τους στην ελληνική οικονομία.

Κατά τα άλλα, τόσο ο Κ. Καραμανλής όσο και ο Σαλί Μπερίσα υπογράμμισαν τη σημαντική βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασαν τη βούληση για την περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ενώ για πρώτη φορά από αλβανικής πλευράς δεν τέθηκε θέμα Τσάμηδων.

Παρουσία των δύο πρωθυπουργών, η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Αλβανός ομόλογός της Λ. Μπάσα υπέγραψαν τη συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και την υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.

Ο Κ. Καραμανλής είχε συναντήσεις, ακόμη, με τον πρόεδρο της χώρας, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τον Αρχιεπίσκοπο κ. Αναστάσιο και εκπροσώπους της Ομογένειας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΑ ΤΙΡΑΝΑ: ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ
bali@parliament.gr

No comments: