Thursday, April 23, 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ

ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:dperdiki@otenet.gr

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23 Απριλίου 2009

Την Τρίτη 21 Απριλίου αλβανικό δικαστήριο στην Αυλώνα καταδίκασε τον δήμαρχο της Χειμάρρας και πρόεδρο της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «ΟΜΟΝΟΙΑ» Βασίλη Μπολάνο σε φυλάκιση έξη μηνών, χρηματικό πρόστιμο 4000 ευρώ και τριετή στέρηση των διοικητικών δικαιωμάτων. Ο δήμαρχος της Χειμάρρας κατηγορείται επειδή αφαίρεσε οδικές πινακίδες τοπωνυμίων και μνημείων οι οποίες δεν ήσαν γραμμένες και στην ελληνική γλώσσα, όπως ορίζει η συμφωνία πλαίσιο για τις μειονότητες την οποία υπέγραψε η Αλβανική κυβέρνηση.

Στην απόφαση του δικαστηρίου ασκήθηκε έφεση και η υπόθεση θα εκδικασθεί πλέον στο εφετείο.

Η πολιτική αυτή δίκη και καταδίκη είναι η κορύφωση μιας σειράς παρόμοιων γεγονότων που στρέφονται κατά του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου.

Πριν λίγο καιρό το ανώτατο αλβανικό δικαστήριο επανέλαβε την πρωτόδικη απόφαση καταδίκης σε ποινές πολυετούς φυλάκισης πέντε Χειμαρριωτών, μεταξύ των οποίων ο νυν και ο τέως πρόεδρος της Ένωσης Χειμαρριωτών. Ακόμα δέκα Χειμαρριώτες έχουν παραπεμφθεί σε δίκη επειδή διαμαρτυρήθηκαν μπροστά στο αστυνομικό τμήμα Χειμάρρας για τον άγριο ξυλοδαρμό δύο νέων από αστυνομικά όργανα.

Αναφέρουμε ακόμα τις διάφορες δίκες με τις οποίες αφαιρούνται παράτυπα οι κτηματικές περιουσίες πολλών Ελλήνων Βορειοηπειρωτών για να αποδοθούν σε Αλβανούς ή σε Ισλαμικά ιδρύματα. Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν πάρει τελευταία την μορφή χιονοστιβάδας και εντάσσονται στο αλβανικό σχέδιο αλβανοποίησης της Βορείου Ηπείρου.

Η μη τήρηση από την αλβανική πλευρά των όσων έχει συμφωνήσει και υπογράψει τόσο με την ελληνική κυβέρνηση, όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την συμπεριφορά της απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα στα θέματα διοίκησης, χρήσης της ελληνικής γλώσσας, επιστροφής των περιουσιών, παιδείας κ.α. μας βάζει σε ανησυχία για τα πραγματικά σχέδια της Αλβανίας

Η καταδίκη του Βασίλη Μπολάνου, του αιρετού άρχοντα της Χειμάρρας και προέδρου της οργάνωσης της ελληνικής μειονότητας δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να καταστήσει σαφές φραστικά αλλά και έμπρακτα προς την Αλβανία ότι οι πράξεις της απέναντι στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα είναι παράνομες εφόσον είναι αντίθετες με τις διεθνείς συμβάσεις που και η ίδια έχει υπογράψει.

Καλούμε τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό σε κινητοποίηση και σε αδελφική σύμπνοια ώστε να μπορέσει να απαιτήσει όσα απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις σχετικά με την Βόρειο Ήπειρο και τον βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό.

Συμπαριστάμεθα ολόψυχα στον διωκόμενο ηγέτη της Ομόνοιας Βασίλη Μπολάνο.

Η καταδίκη Μπολάνου είναι και καταδίκη όλου του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού.

No comments: