Friday, April 24, 2009

Panepirotic federation of America's Support for Vasil Bollano

post by [Worcepirotiko@aol.com] , [DIMO12@aol.com]


22 Απριλίου, 2009

Εξοχότατο Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης
κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19
10674 Αθήνα
GREECE


Εξοχότατε κ. Πρόεδρε,

Η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Αμερικής, που εκπροσωπεί όλους τους εκ Βορείου και Νοτίου Αμερικής καταγόμενους, χαιρετίζει την απόφασή σας να επισκεφτείτε την Αλβανία την προσεχή εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι, εκτός από τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας, η επίσκεψή σας αυτή θα συμβάλει αποτελεσματικά στη βελτίωση των συνθηκών για την Ελληνική Εθνική μειονότητα.

Παρ΄ όλο ότι πέρασαν σχεδόν είκοσι χρόνια από την κατάρρευση του κομμουνιστικού καθεστώτος στην γειτονική χώρα και η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που στηρίζει σημαντικά την οικονομία της Αλβανίας έμμεσα και άμεσα, εν τούτοις η Ελληνική Εθνική μειονότητα στην Αλβανία στερείται ακόμη πολλά από τα βασικά της δικαιώματα που δικαιούται και που απορρέουν από διμερείς και διεθνείς συνθήκες. Επιτρέψατε μας στο σημείο αυτό να αναφέρουμε μερικά από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός της Αλβανίας.

Συγκεκριμένα η καταδίκη του Δημάρχου της Χιμάρας κ. Βασίλη Μπολάνου, προ ημερών, έχει στόχο την δίωξη της Ελληνικής μειονότητας για να εξαναγκαστούν οι απομείναντες στις εστίες τους να καταφύγουν στην Ελλάδα. Η συμπεριφορά των Αλβανικών αρχών, ιδιαίτερα πριν την επίσημη επίσκεψή του Έλληνα Πρωθυπουργού στη χώρα αυτή δεν είναι παρά μία ακόμη προκλητική συμπεριφορά προς την Ελλάδα.

Η απογραφή του πληθυσμού στην οποία καταγράφεται η εθνικότητα, παρά τις υποσχέσεις της Αλβανικής Κυβέρνησης προ πολλού, αναβάλλεται συνεχώς και μετατίθεται ολοένα προς το απώτερο μέλλον. Θεωρούμε ότι η απογραφή του πληθυσμού με την δήλωση της εθνικότητας θα μας δώσει τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων της Αλβανίας, πράγμα το οποίο επιμελώς αποφεύγουν οι αρχές της Αλβανίας.

Το θέμα των περιουσιών είναι και παραμένει κρίσιμο. Περιουσίες Βορειοηπειρωτών, ιδιαίτερα σε παραλιακές περιοχές, δεν αποδόθηκαν στους δικαιούχους. Αντίθετα, οι τοπικές αρχές, με την ανοχή της κυβέρνησης, τις παραχωρούν σε Αλβανούς με πλαστά έγγραφα. Θεωρούμε το θέμα αυτό πολύ κρίσιμο. Οι εν απομείναντες στο χώρο τους Βορειοηπειρώτες, εάν χάσουν και τις περιουσίες τους θα αναγκαστούν και αυτοί να καταφύγουν στην Ελλάδα, όπως χιλιάδες άλλοι δικοί τους έπραξαν. Στην κατηγορία αυτή υπάγεται βεβαίως και η εκκλησιαστική περιουσία της Ορθόδοξης εκκλησίας της Αλβανίας.

Παρ΄ όλο ότι η οικονομική βοήθεια από την Ελλάδα προς την Αλβανία είναι πολύ σημαντική, εν τούτοις πολύ λίγα έργα υποδομής γίνονται στο Νότο, όπου διαβιεί το μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας. Πολλές περιοχές, ιδιαίτερα ορεινές, είναι σχεδόν απομονωμένες από τα αστικά κέντρα και δεν έχουν πρόσβαση ούτε σε σχολεία, ούτε σε κέντρα για άμεση ιατρική περίθαλψη.

Κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζουμε το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης σας για τον Ελληνισμό της Αλβανίας και πιστεύουμε ότι η επίσκεψη σας στα Τίρανα θα είναι καθοριστική για την άμεση και αποτελεσματική απόδοση των δικαιωμάτων που όλες οι εθνικές μειονότητες απολαμβάνουν στα προηγμένα και πολιτισμένα κράτη, ιδιαίτερα όταν επιθυμούν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής οικογενείας.




Με πολύ εκτίμηση,


----------------------------------- -----------------------------------

Φώτης Γκαλίτσης Μενέλαος Τζέλιος
Πρόεδρος Π.Ο.Α. Υπεύθυνος Εθνικού θέματος



P.O. Box 56046, Astoria N.Y. 11105 ● Tel. (718) 352-1388 ● www.panepirotic.org

No comments: