Thursday, October 15, 2009

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ-ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΑΡΙΘ. 44

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ
ΑΧΡΩΜΗ και ΑΟΣΜΗ πολιτικά, με μόνη επιδίωξη ,την προσφορά στον αγώνα για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου

ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ 44 -- 10560 -- ΑΘΗΝΑ -- ΤΗΛ.: 2103815376 -- Fax: 2103832341 email:[dperdiki@otenet.gr]



Σεπτέμβριος 2009
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ - ΑΡΙΘ. 44

Βορειοηπειρωτικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δημιουργήθηκε και ήδη λειτουργεί το «Βορειοηπειρωτικό Πρακτορείο Ειδήσεων» ( North Epirus News Agency). Το πρακτορείο ειδήσεων μεταδίδει με ταχύτητα αξιόπιστες ειδήσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με την Βόρειο Ήπειρο. Μπορείτε να το βρείτε στο διαδίκτυο στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nenanews.eu

Εκδήλωση του ΛΑ.Ο.Σ. για τους Βορειοηπειρώτες

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο ΛΑ.Ο.Σ. πραγματοποίησε εκδήλωση στο ξενοδοχείο Royal Olympic με κύριο ομιλητή τον Γεώργιο Καρατζαφέρη. Ο αρχηγός του ΛΑ.Ο.Σ. μεταξύ πολλών άλλων ανέφερε χαρακτηριστικά «Στη δική μου καρδιά, η Ήπειρος είναι μία. Έχω τα ίδια αισθήματα για τη Βόρειο Ήπειρο με αυτά που έχω για τη Βόρειο Κύπρο. Όποιος πιστεύει ότι η πάροδος του χρόνου θα αλλοιώσει την ιστορία, πλανάται πλάνην οικτρά. Η ιστορία στέκεται πάνω από το χρόνο. Ο ΛΑΟΣ έχει πάρει τη Βόρειο Ήπειρο στην πλάτη του». Στην συνέχεια στις 30/9, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε ο κ. Καρατζαφέρης στο Ζάππειο, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με την ανωτέρω αναφορά του. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υπεραμύνθηκε των θέσεών του, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι φιλοπόλεμος αλλά ότι υπάρχουν και άλλες οδοί με βάσει το διεθνές δίκαιο για την υλοποίηση των επιθυμητών στόχων.

Έλλειψη φροντίδας για την δημόσια παιδία της Ε.Ε.Μ.

Με ανακοίνωση τύπου που μας έστειλε η Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. «Ομόνοια» καταγγέλλει την αλβανική κυβέρνηση για την δημόσια εκπαίδευση που προσφέρει στα σχολεία της ελληνικής μειονότητας. Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει πως «Η αρνητικότητα των αρμοδίων φορέων της Αλβανικής Πολιτείας, για την ανάπτυξη διαφανούς διαλόγου με τον εκπαιδευτικό κόσμο της Ελληνικής Κοινότητας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της, έχει ως αποτέλεσμα και η φετινή σχολική χρονιά να ξεκινήσει με πολλά κενά και δυσκολίες που θα επηρεάσουν βαθύτατα την ποιότητά της».
Στην συνέχεια η ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα προβλήματα, ήτοι:
1. Τα σχολικά κτήρια είναι σε άθλια κατάσταση και δεν ανακαινίζονται. Ιδιαίτερα στα σχολεία των χωριών με αμιγή ελληνικό πληθυσμό.
2. Τα βιβλία και τα εγχειρίδια δεν διανέμονται στους Έλληνες μαθητές.
3. Το περιεχόμενο των σχολικών εγχειριδίων είναι ακατάλληλο. Ιδιαίτερα στα μαθήματα της ιστορίας και γεωγραφίας (όπου οι Έλληνες μαθητές διδάσκονται τις αλυτρωτικές προς την Ελλάδα αλβανικές θέσεις).
4. Για την Ορθοδοξία και την ιστορία του ελληνικού έθνους δεν υπάρχει διδασκαλία.
5. Η ελληνική γλώσσα και λογοτεχνία που διδασκόταν σαν ξένη γλώσσα στα λύκεια των ελληνικών περιοχών από φέτος καταργήθηκε.
6. Στο γυμνάσιο της Τσούκας, τα μαθήματα των ελληνικών από φέτος καταργήθηκαν με την αιτιολογία ότι τα παιδιά είναι λίγα.
7. Η επιλογή των εκπαιδευτικών γίνεται με κομματικά κριτήρια.
Οι αποστάτες ζητούν τώρα την «Ομόνοια» δική τους

Λίγες μέρες πριν από τις αλβανικές εκλογές της 28ης Ιουνίου, στελέχη της «Ομόνοιας» διαφώνησαν και προσχώρησαν στο δημοκρατικό κόμμα. Εξ αυτών ο Σπύρος Ξέρας εξελέγη βουλευτής, έλαβε δε και το υπουργείο εργασίας. Οι αποστάτες λοιπόν επέδραμαν στα γραφεία της «Ομόνοιας» στους Αγίους Σαράντα, παραβίασαν την πόρτα, εισήλθαν και πραγματοποίησαν συμβούλιο ως... «Ομόνοια». Στην συνέχεια εξέδωσαν ανακοίνωση όπου αναφέρουν πως αυτοί… εκπροσωπούν την «Ομόνοια», διαρρηγνύουν την σχέση με το ΚΕΑΔ. Ζητούν από τον Βαγγέλη Ντούλε να τους παραδώσει… την έδρα στην βουλή και καλούν τον Βασίλη Μπολάνο να παραιτηθεί για να διευκολύνει την ανάδειξη νέου προέδρου. Το γραφείο τύπου της «Ομόνοιας», με δελτίο τύπου που μας έστειλε και ο πρόεδρος κ. Μπολάνος σε συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε καταδίκασαν έντονα τα συμβάντα. Φαίνεται πως η απόφαση για τις ενέργειες αυτές προήλθε υψηλά από την αλβανική ηγεσία. Θα μπορούσε κάποιος να πει πως «Αυτά συμβαίνουν μόνο στην Αλβανία». Το εξαιρετικά λυπηρό είναι όμως ότι αυτά γίνονται από Έλληνες Βορειοηπειρώτες. Ακόμα παρατηρούμε πως από το ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. δεν υπήρξε καμία αντίδραση. Η «Ομόνοια» έχει συγκαλέσει το γενικό συμβούλιο στις 10 Οκτωβρίου που θα ασχοληθεί με την προκήρυξη καταστατικού συνεδρίου και εκλογών.

Ο Σπύρος Ξέρας αποκηρύσσει τώρα όσα έλεγε πριν για Βόρειο Ήπειρο

Ο νυν υπουργός εργασίας της κυβέρνησης Μπερίσα κ. Ξέρας παρεχώρησε συνέντευξη στο αλβανικό κανάλι Vizion plus. Μεταξύ των άλλων ρωτήθηκε αν τον εκφράζει ο όρος «Βόρειος Ήπειρος». Η απάντηση του κ. Ξέρα ήταν «’Όροι όπως Βόρειος Ήπειρος δεν συμβάλλουν στην καλή γειτονία». Στο παρελθόν ο κ. Ξέρας, ως περιφερειάρχης Αργυροκάστρου και στέλεχος της «Ομόνοιας» είχε συμμετάσχει στο Δελβινάκι στις εκδηλώσεις για την επέτειο του βορειοηπειρωτικού αγώνα και είχε εκφωνήσει, τότε, πατριωτικότατες δηλώσεις υπέρ των δικαίων της Βορείου Ηπείρου.
(Πηγή: Chaonia online και deropoli.com)

Εθνικιστικοί ισχυρισμοί από την Ακαδημία Επιστημών της Αλβανίας

Κυκλοφόρησαν πρόσφατα οι δυο πρώτοι τόμοι του Αλβανικού Εγκυκλοπαιδικού Λεξικού, έκδοση της Ακαδημίας Επιστημών της Αλβανίας. Στους δυο αυτούς τόμους υπάρχουν οι γνωστοί αλβανικοί ισχυρισμοί για την αλβανική καταγωγή και εθνικότητα της Ηπείρου, της Άρτας, της Πρέβεζας, των Ιωαννίνων, της Ηγουμενίτσας. Έντονη είναι επίσης η παραχάραξη και η οικειοποίηση της ελληνικής ιστορίας, ιδιαίτερα ως προς την Ήπειρο. Επίσης το λεξικό επιχειρεί να υποβαθμίσει και να δυσφημίσει την ελληνική εθνική μειονότητα με ισχυρισμούς ότι οι Έλληνες δεν είναι αυτόχθονες αλλά ερχόμενοι ή ότι είναι αλβανικής καταγωγής. Να σημειώσουμε ότι πάνω από τους είκοσι είναι οι Έλληνες ομογενείς ή ελληνικής καταγωγής που αναφέρονται στον κατάλογο των συντακτών του λεξικού. Πριν λίγο καιρό είχε εκδοθεί στα Σκόπια μια αντίστοιχη έκδοση της Τ.Γ.Δ.Μ. με αντίστοιχους ισχυρισμούς για τους Αλβανούς των Σκοπίων. Ισχυρισμοί ότι δεν είναι αυτόχθονες κ.λ.π. Αμέσως είχε εκδηλωθεί θύελλα αντιδράσεων από την εκεί αλβανική μειονότητα, από την Αλβανία και από την αλβανική διασπορά. Τελικά αναγκάστηκαν τα Σκόπια να αποσύρουν την έκδοση από την κυκλοφορία. Για το αλβανικό εγκυκλοπαιδικό λεξικό δεν υπήρξε όμως η παραμικρή ελληνική αντίδραση. (Πηγή: Ανταπόκριση Π. Μπάρκα και Chaonia online).

H κυρία Νταλάρα θεωρεί τους Βορειοηπειρώτες Αλβανούς;

Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Άννα Νταλάρα απέστειλε στα πλαίσια της προεκλογικής της εκστρατείας, στις πρόσφατες εκλογές μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα χιλιάδων ΒΗπειρωτών όπου τους ζητούσε να την ψηφίσουν. Ως εδώ ουδέν μεμπτόν. Το κακό είναι πως η κ. Νταλάρα έστειλε τα μηνύματα στα αλβανικά. Αυτό εξαγρίωσε τους Βορειοηπειρώτες, και άρθρο με τίτλο «Αίσχος κ. Νταλάρα» εμφανίστηκε στο διαδίκτυο. Είναι δυνατό κυρία μου η Ελληνική Πολιτεία να τους αναγνωρίζει ως Έλληνες και να τους αποδίδει την ελληνική υπηκοότητα και εσείς να τους θεωρείτε Αλβανούς; Και ακόμα που βρήκε η κ. Νταλάρα τα στοιχεία και τους αριθμούς. Πηγή: Nenanews
Υπεύθυνος ύλης: Το Δ.Σ. της Κίνησης για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου.

No comments: