Friday, October 02, 2009

"The Ten Lies of the Makedonism"-10 genjeshtrat e Maqedonizmit

Μπόζινταρ Δημητρώφ, ιστορικό και διευθυντή του Βουλγαρικού Μουσείου, συγγραφέα του βιβλίου «τα Δέκα ψέματα του Μακεδονισμού»

Historiani Bozhidar Dimitrov ka shkruar librin 10 genjeshtrat e Maqedonizmit"-ne anglisht jepet "genjeshtra e pare"


First Chapter: "First Lie: Contemporary Macedonia and Macedonian people - heirs of the ancient Macedonia and the ancient Macedonians."
The contemporary Macedonia and the contemporary Macedonian people are claimed to be heirs of the ancient Macedonia and the ancient Macedonians by the Makedonists.


The historical science confirmed long ago that the ancient Macedonians are a Greek tribe that was a part of the Greek ethnic unit and which territory until IV B.C. was in nowadays Northern Greece. On the territory of Vardar Macedonia and Northern Greece existed a small state with monarchic government, populated with ancient Macedonians, Thracians and Illyrians, and ruled by kings and aristocracy with Greek names. Even in the ancient times, there was a dispute, caused by political reasons, if the ancient Macedonians were Greeks or non-Greeks. One is clear - they were not Slavs, what is the origin of nowadays population of Vardar Macedonia, and that came in the Balkans in VI c. a. D. - that is after thousand years. And the political reasons about the dispute in the ancient times if the Macedonians were Greeks or not were created in the time of the Macedonian king Philip II that decided to unite the divided into hundreds towns-states Greek world. Philip II and his son Alexander the Great not only succeeded to do it, but they conquered the whole Balkan peninsula, and after that Asia Minor and the Middle East.

The created enourmosly great state disintegrated after the death of Alexander the Great in 323 b.C. into different kingdoms. Kings became the colonels of Alexander the Great, that gave birth of new dinasties. Macedonia returned into its previous borders, and in 167 b. C. was occupied by the Romans. The population of Macedonia that survived the bloody wars with the Romans had the fate of the other ancient people in the Balkans - Thracians Tribals, Illyrians. Their numbers were decreased in the attacks of the barbaric tribes without mercy. In a period of 400 years between the middle if III c and the middle of VII c. a. D. theywere cleansed from the Balkan peninsula after the invasions of Goths, Huns, Avars, Slavs and proto-Bulgars. Every two or three years the barbaric tribes came from the nowadays Russian-Ukrainian stepes, and Romanian plates, and invaded the lands south of Danube river. They killed the men, took as slaves women and children, took the cattle, and burned the villages of the native population. The ancient people that survived escaped in panic into the towns in the South - Constantinople and Thessaloniki, that were never captured. In their place settled part of the barbaric tribes, that obtained from the Roman authorities a statute of federates (allies). But they were again driven away from the next waves of barbaric attacks.

In the end of VI c. a. D. the term "Macedonia" completely disappeared from the chronicles and historical documents for denoting the population in the lands of the ancient Macedonia. Instead, from VI c. to XVI c. a. D. as Macedonia has been called the territory between Adrianopolis (Odrin/Edirne) and Constantinople. The population there was called Macedonians. And the ancient Macedonia was called with other names -Kutmichevitsa, Kerasimia. It is evident that the survived ancient population of ancient Macedonia was transferred into the wealthy planes of todays Eastern Thrace. The authorities of the Eastern Roman Empire - Byzantium decided that they cannot protect the ancient Macedonian provinces and transferred the population into the beautiful planes under the walls of the capital of Byzantium. That wasdone with purpose, the transferred population to protect Constantinople in the case of attacks, and also to be a source of labor and to produce grains and food for the million of Constantinople inhabitants. That transferred population was with Greek consciousness and remained there in the lands of todays Turkish Thrace (together with Bulgarians and Turks) until 1922, when it was transferred into nowadays Greece.

That is the history for the fate of the ancient Macedonians, confirmed by thousands of European, American, and even Bulgarian and Russian historians.

The ancient Macedonians have not anything common with the population of nowadays Vardar Macedonia. But that was not an obstacle for the supporters of Makedonism to claim, that they were direct heirs of the ancient Macedonians, and also to steal the name of the people and the state.

And the symbol of Alexander the Great - the 16-points star - to declare as a coat of arms of the new state. Indeed later the former President of Macedonia Kiro Gligorov declared that the contemporary Macedonians have nothing common with the ancient Macedinians. Then why was necessary to steal symbols and names from the ancient Greek history and in such a way to endanger the international recognition of the new state? The thesis for the ancient population along Vardar river continies to be exploited even nowadays by influential circles in the Republic of Macedonia. Because of that it is not recognized with its constitutional name by the U. N.

There it is accepted with the strange and non-appropriate name FYROM.

1 comment:

Anonymous said...

Abuzimi me pronat, pranga kreut të Hipotekës në VlorëAnila Peçi | 03/10/2009 | Lajm i fundit | 0 KOMENTE | SHARE | - +
[ posto kete artikull ne faqet me poshte ] del.icio.us blinklist digg Facebook Furl ma.gnolia Newsvine Pownce reddit StumbleUpon Technorati Twitter
VLORË- Vihet në pranga drejtori i Hipotekës së Vlorës, Edmond Banushaj, ndërsa bashkë me të është ndaluar dhe ish-juristi i në drejtorinë e Zyrës së Regjistrimit të Pasurive të Paluajtshme, Viktor Kulaj, si dhe shtetasi Oard Begaj. Burimet zyrtare të policisë së Vlorës bënë të ditur se arrestimi i këtyre tre personave u bë në kuadër të operacionit "Fillimi i vjeshtës". Gjithashtu, në pranga ka përfunduar edhe kryeplaku i fshatit Vuno, Leonard Bala.
***
Mbrëmë, në një konferencë për shtyp, zëdhënësi i qytetit të Vlorës bëri të ditur se ishte arrestuar drejtori i ZRPP-së së Vlorës, Edmond Banushaj. Vënia në pranga e drejtuesit të Hipotekës së Vlorës është bërë në qytetin e Tiranës pasditen e vonë të së premtes. Ka qenë një bashkëpunim mes policisë së Vlorës, prokurorisë së këtij rrethi, si dhe sektorit kundër Krimit Ekonomik ai që ka bërë të mundur arrestimin e Banushajt, si dhe të Viktor Kulajt dhe Oard Begaj. Deri në orët e vona të mbrëmjes nga blutë nuk është pranuar të deklarohet asgjë lidhur me këtë ngjarje, duke u shprehur vetëm se ishin kryer arrestime. Ndërkohë, burime nga prokuroria bënë të ditur se vënia në pranga e drejtuesit të Hipotekës ka lidhje me dhënie në mënyrë abuzive të pronave personave që nuk kishin dokumente pronësie. Bëhet fjalë për prona shtetërore që u janë dhënë privatëve për të kryer ndërtime të ndryshme, shprehen burimet. Ndërkohë deklarohet se hetimet kanë filluar mbi një vit më parë se dhe tashmë është mbledhur i gjithë dokumentacioni që vërteton fajësinë e drejtorit të Hipotekës, si dhe dy personave të tjerë të arrestuar. Burimet bënë të ditur se operacioni do të vazhdojë dhe se në ditët në vijim priten arrestime të tjera të personave që kanë lidhje të drejtpërdrejtë me këtë çështje. Gjithashtu mësohet se mes të arrestuarve të tjerë do të ketë edhe persona me pozitë. Akuzat e ngritura ndaj Banushajt, Kulajt dhe Begajt janë "shpërdorim detyre", "falsifikim dokumentesh" dhe "vënie në përdorim e dokumenteve të falsifikuara".
***
Po dje është vënë në pranga Leonard Bala, 53 vjeç, kryeplak i fshatit Vuno. Arrestimi i tij është bërë pasi për të është caktuar masa e sigurisë "arrest në burg" për akuzën e "falsifikimit të dokumenteve më shumë se një herë". Burime nga prokuroria bënë të ditur se arrestimi i kryeplakut bëhet lidhur me problemet e lindura për pronat në bregdet. Bëhet fjalë për mbi 15 hektarë tokë. Mësohet se një shtysë e madhe për hetimin dhe arrestimin e personave kanë qenë edhe vetë shtetasit e dëmtuar nga veprimet e të pandehurve.
Rreth dy vjet më parë në media u botua një skandal pronash në Hipotekën e Vlorës. Në të rezultoi se gjatë transportimit kishin humbur 200 dosje pronash.